SAMUELARACHNID:Já jsem v té pozici člověka, co pravoslaví objevuje a tak nějak ví, že za tímhle kopcem budou ještě lány nezměrné... :-)
Jedna z pro mě podstatných věcí je, že nemusím řešit charakter vysokých církevních představitelů, neb jsou to "jen lidi" (nejsou neomylní, naopak jsou patrně více vystaveni pokušení než já).
No a tohle... mi při vší úctě nepřijde jako krize víry, ale normální, naprosto lidský boj o fleky (a světské pocty). Kde můžu mít někde své sympatie, ale stále je to mimo mého vztahu k Bohu (který je na čele církve, tudíž jde vlastně jen o boj o nižší posty :-) )
Stejně jako by mě moc nerozhodilo, kdybyste sem mrskli nějaký životopis fakt nehodného vladyku z 15. století (rozhodně míň, než bych s přijetím dogmy neomylnosti a pozice náměstka Kristova měla s Alexandrem VI. z rodu Borgiů, pro srovnání)
Samozřejmě, že tito představitelé jsou tváří na venek a tedy, jsou-li nehodní, je to horší, než když selžu já, řadový věřící, ba novokřtěnec. Ale pořád je to jen lidský problém, lidské selhání.
Tak třeba můj postoj není košer, ale protože s danou situací naprosto nic udělat nemůžu, kazit si vztah k duchovnu nebudu a přijde mi tedy nejlepší možný :-) A taky se vyhnu pokušení soudit :-)
Ale taky se mi to teď asi na východním Slovensku zastává snáz, než by to bylo v ČR, no...