• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    CHOMI: Ad podřezávání křížů: kromě ukřižování je taky snímání z kříže. Asi tak bych to bral. A neřešíme ani muzeum ani hypermarket, ale to, že Bůh si je příbytek, na němž mu záleží, schopen ohlídat i bez patriarchy a bez Putina. Případ kácení křížů v Turzovce je toho důkazem. Pokud tvrdíš něco jiného, budeš to mít s vírou poněkud nahnuté.


    ad holokaust: Bůh židovstvo neopustil. Židovstvo se, místo Boha, drželo tradičních hovnot a potom to dopadlo jak to dopadlo. Křesťanstvo je na nejlepší cestě učinit totéž.

    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: To KGB mi vadí taky, ale, žeby kvůli tomu že patriarcha jim před 25 lety něco podepsal znesvěcoval chrám je pro mě hodně účelové tvrzení.
    Cézaropapismus je pro mě opět jeden z legitimních postojů křesťana, který sdílet mohu nebo nemusím - a není na tom nic špatného.
    Jaké konkrétní případy "posílání lidí na sibiř z politických důvodů" máš na mysli?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: Ocenil bych, kdyby ses stále nesnažil odvádět hovor jinam a diskutoval k věci. O jakési "modlitbě" tu stále plácáš jenom ty.
    Tady se bavíme o tom, co dělaly ty holky v chrámu, když se nechaly točit na video. lze s tebou v klidu diskutovat an toto téma, aniž bys od něj odbíhal?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: Tohle neukecáš. Za ten grupáč v muzeu se jim nestalo nic, až za to znesvěcení chrámu. A přitom obojím chtěli protestovat proti tomu samému. Takže v předmětu protestu problém nebyl. Za mříže je poslal forma - znesvěcování kostela.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: V Rusku je dovoleno podřezávat kříže, a veřejně se ukájet mraženým kuřetem a dělat gruppensex ve veřejných budovách?
    Tak to jsi docela hustec. Takže když se mi nelíbí nějaká politika, můžu veřejně překračovat veškerá civilizační tabu a útočit na náboženské symboly? A to jakékoli, a v jakékoli zemi? Protože ten kříž byl ne v Rusku ale na Ukrajině a nebyl pravoslavný, ale uniatský, přičemž pravoslavní a uniati se vážně moc nemusí.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    CHOMI: Svou přítomností. Potom si Bůh hledá jiný příbytek, vypne alarm a není jiného rozdílu mezi chrámem a hypermarketem, než ve výzdobě. Nebo si myslíš, že Bůh není schopen si svůj příbytek ohlídat? Furt se vracíme k té záležitosti s Baalem.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: Parta je to jiná, ale lidi stejní. Jedna z těch, co souložily v muzeu, tuším ta těhotná, byla jedna z té partičky co pak znesvětila kostel. Tohle nevíš? Zjisti si něco než začneš diskutovat. Prosím.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: Znesvětit čím? Že tam bude řvát sprostoty? To ano. Že tam vejde a modlí se? ne.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    GUYVER: to jsou hlavně lidé s nedořešeným oidipovským komplexem, je jedno čím se přibarví
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    ZIZA: "malopravoslavností" vždy argumentují jisté kruhy církve proti mému známému knězi v momentě kdy docházejí argumenty.
    Je to takový vtípek., řešili jsme , že to asi bude délkou bradky a autentické proruskosti :)

    Ano Církev je společenství hříšníků, ale když dochází k jednotě dvou členů KGB a rozdělení církevní a světské moci mezi 2papaláše, kteří si uzákoní, že si půjdou n ruku a politické aktivisty pošlou na sibiř. tak jakou formu protestu, která by celému světu ukázala tento hnus pod pláštíkem křesťanství považuješ za vhodnou?
    Masivní letákovou kampaň?
    tím, že naběhneš do chrámu a a ukážeš , že modlitba může být "známkou punku" a místo vyhnání důtkami použiješ kytaru?
    Tady nešlo jen o publicitu, tu už dostaly před tím, tady šlo o ukázání mírně světského panování církve propojení kruhů.
    Slovy Tolokonikovvoé : Kdybychom zapěly: B-horodice ochraňuj Putina" neseděly bychom tady.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: Pokud je chrám opravdu Božím příbytkem, je pod Boží ochranou. Stejně jako si lidi dávají do baráku různé ty poplachy a postrachy. Pokud v chrámu k něčemu dojde, tak to bylo nejspíš proto, že buďto to Bůh tak chtěl, nebo se odstěhoval a vypnul alarm.
    Tu záležitost s Gideonam a Baalem bych viděl jako dost zásadní.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZIZA: A kde ji bereš ty?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZIZA: kdo je nejvyšší utoritou, která rozhoduje o tom, zda je modlitba "správná", upřímná, atd.?
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    GUYVER: A Bůh ti řekl, že to k němu došlo? A nebo jak to víš? Kde bereš tu jistotu, že jinde by to k němu nedošlo?
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    SAMUELARACHNID: Hoši z Institutu sv. Josefa taky nejsou křesťani, ale křesťanisti.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Hlavně je super, jak si místní západníci myslej, že něco vědí o pravoslavné spiritualitě... To vždycky potěší.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZIZA: Mě fascinuje, jak přesně a naprosto jistě víš, co si děvčata myslela, cítila a chtěla. Úžasný, měla by ses tím živit!
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    SAMUELARACHNID: Ano také mi vadí mocenské boje uvnitř církve i států. Jsem pro, aby se církev nemíchala do státních věcí, ale je mi jasné, že nějak spolu musí komunikovat, takže úplné oddělení není možné.

    Jméno Franco mi nic neříká, tak se k tomu nebudu vyjadřovat, nic o tom nevím.

    Církev bere do svého lůna každého, kdo o to stojí. Někdo je více upřímný a někdo méně, to se nedá na sto procent uhlídat. Uznávám, že někdy to jako světské panování církve vypadá, ale musíme si uvědomit, že ten, kdo chce být panovníkem je člověk a ne celá církev.

    Já jsem ti tuším nic nenapsala o tom, že jsi málo pravoslavný, ale pravoslavná spiritualita a víra je velice specifická a ne každý to ví a chápe, proto vždy přijde řeč na to, jestli tázající je pravoslavný.

    Holky si zatrdlovaly v chrámu jenom proto, aby byly dost "cool" a strhly na sebe pozornost médií a to je velice sobecké, protože tím poškodily miliony věřících, přitom si mohly na Rudém náměstí strkat kuřata do útrob a dostalo by se jim stejného zmedializování. Vadí mi forma a místo.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: Pokud to dojde Božího sluchu, tak do modlitba byla. Pravoslavná-nepravoslavná. Bůh soudí především úmysly, ne stranickou příslušnost. A kostel, znesvěcený přítomností nehodného patriarchy, už není kostel, ale agitační středisko.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZIZA: To je prosím pěkně argument z prdele.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    ZIZA: Pro mne je urážka křesťanství spolupráce s KGB, pokus o nastolení cézaropapizmu a posílání lidí na sibiř z politických důvodů.

    Tohle mi ničí duši.

    Francesco Franco je také vlastně příkladný křesťan, alespoň podle kluků z institutu sv. Josefa. ten by si nikdy v chrámu ani neuprdnul. Nicméně jeho přítomnostv katolické církvi považuju za mnohem větší znesvěcení, než když poté anarchisté zabíjeli kolaboranty a používali kostely jako sklady a latríny. ( s čímž mimochodem nesouhlasím)

    celý tenhle spor začal tím, že jsem se zeptal, jak se pravoslav í staví ke "autenticky konzervativním" /většinou příznivcům fašistických režimů, pardon režimů slušných lidí!/ a jestli onen se zákaz světského panování církve, tuším snad z pátého sněmu prostě neobchází.

    dočkal jsme se argumentace ad hominem.
    a nakonec mi asi ještě někdo napíše, že jsem málo pravoslavný. ( ja o kdyby to při argumentaci něco znamenalo)
    Děsí mne představa, že se z církve stává slavjanofilský kroužek lidí, co na sebe donáší a má vzhlíží k jednotě církve a panovníka. A že si církev v Rusku ustanovila , že půjde báťuškovi Putinovi na ruku.

    ano, je extrém, když si holky zatrdlují v chrámu, otázka ale zní, proč a CO tam udělaly.



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam