• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CASLAWCHAMELEONI aneb vše co o nich chcete vědět + rady a galerka
    KNX
    KNX --- ---
    MIKINKA: Ahoj, ako bol stary Kristy ?
    Ja mal podobnu story, bez zverolekara.
    Chamici su fajn, ale su tak spolocenske a popritom teritorialne,
    ze je iste, ze im ako clovek tazko takto v geografickom zajati vyhovuje....
    ...vsetko je o niecom, a nieco je o vsetkom, ale nemysli, ze vsetko je o nicom , ked nic nie je o vsetkom.... ;]
    prajem mnoho sil, pri plnom zdravi. Stavim sa, ze zachvilu sa to bude u teba znova rozkoukavat zo zelena ?
    Chameleon si zasluzi byt reprodukovany.
    Premna su to minidinosaurusovia ;]
    PETJU
    PETJU --- ---
    :(
    MIKINKA
    MIKINKA --- ---
    s politováním oznamuji, že jsme se dnes rozloučili s naším milovaným Kristiánem, bohužel byl uspán a odešel do chameleoního nebe, kde je mu určitě lépe než posledních pár dnů...

    tímto se také loučím s vámi přátelé, chalemeoni jsou úžasný zvířátka, ale bohužel nemám na to, abych svoje mimi pohřbívala co rok, možná časem popřemýšlím o něčem dlouhověkejším (nebo jak se to skloňuje)...

    kdyby měl někdo zájem, za rozumný úplatek je k mání celoskleněné terárium 50*50*100, patice na zářivku, lampa na výhřev a ručně dělané pozadí

    hodně zdaru s chovem :)
    STALK
    STALK --- ---
    TEREXS: jasně no, helmu má tvrdou v pořádku, nic se mu nebortí. pan Hnízdo mi napsal podle mýho popisu že: "pravděpodobně trpí chameleon metabolickým onemocněním kostry (takzv. takzv. nutriční sekundární hyperparatyroidismus))"... soudě podle zduřenin co se mu současně začali tvořit na kloubech, nedaří se mi o tom nic moc najít, roli bude hrát určitě deficit něčeho, takže moje chyba, :( sem na sebe dost naštvanej, ale byl naprosto v kondici, pak to přišlo ráz na ráz... objednám se, a uvidim co se dá dělat.
    MIKINKA
    MIKINKA --- ---
    MAJA: mno tohle byla poslední šance, že pokud se krevní obraz do týdne nespráví necháme jej uspat, aby se netrápil...
    MAJA
    MAJA --- ---
    Už jsem slyšel i od zkušených chovatelů, že v případě vážnějších problémů nemá smysl chameleona trápit veterináři. V přírodě je to taky nastavené tak, že je to ještěrka s celkem velkou úmrtností vzhledem k postavení v potravním řetězci.
    MIKINKA
    MIKINKA --- ---
    TEREXS: mno dneska frcime na kontrolu, ale rano jsem mu davala prasek a ani neotevrel ocka, drzel se, vztekal se, ale ocicka mel primhoureny nebo zavreny jako by byl vazne nejvic ospalej...nevypada to tedy vubec dobre, odpoledne se dozvim vic z krevnich testu... :(
    TEREXS
    TEREXS --- ---
    hmmm, to jsou teda hezky zpravy...Mikinko odhadla bych tyhle problemy jako nasledek leceni ty mykozy, nekdy proste reakce na leky apod. maji za nasledek problemy s organy, sama jsem lecila u nekolika chameleonu lehke infekce, vetsinou z poraneni, takze ani nic vazneho a nekolik takto prelecenych samicek taky pozdeji umrelo na selhani ledvin..mluvila jsem o tom s vet. a s pani Bulantovou, s lidma z tera spolecnosti, vsichni maji stejne zkusenosti, je to 50 na 50¨...u samic je to horsi...Drzim palce, snad se z toho vyhrabe!!


    STALK: zlomniny se u chamiku celkem dobre hoji,pokud jsou v kondici, ale samo ze bez k vet.!
    jestli ma malo vapniku poznas ne? tvrda helma,hrbet, nohy..nevylucuj ze by si to mohl udelat sam v terarku, to se stava...
    PETJU
    PETJU --- ---
    Pravdu ma, maja :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Hlavně je potřeba dodat k těm UV zářivkám, že ztrácejí poměrně rychle výkon v UV spektru, takže je potřeba tak jednou ročně pořídit novou.

    Tu starou pak strčit klidně do lustru (pro jistotu za sklo) - svítivost ve viditelném spektru je slušná.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MIKINKA: Biologie je dávno, ale tvorba hodně kyselin a proteinu se urychluje jak tepelným tak EM zářením (UV, Světlo...) Takže nedostatek světla může způsobit nedostatek vitamínů/minerálů.

    Mě byly doporučeny 2 tyto: (Na vysoké terárium.)
    http://www.robimaus.cz/zarivka-narva-reptilight-25w-75cm-1127.html
    PETJU
    PETJU --- ---
    MIKINKA: Myslim, ze terka i ja jsme to tady psali..ale nedari se mi to vyfiltrovat.
    MIKINKA
    MIKINKA --- ---
    PETJU: juj, jen mne mrzi, ze mi to tu nikdo nerekl, kdyz jsem zarivku vybirala...ptala jsem se tu nekolikrat nez jsem zakoupila co jsem zakoupila...mno, uvidime co bude...
    PETJU
    PETJU --- ---
    MIKINKA: Tohle nevim ale co se tyce Stalka tak je to dost mozny. Oni proste potrebuji dostatek UVA/B - a exoterra zarivky trpi prave jejim nedostatkem - jsou proste malo kvalitni.
    MIKINKA
    MIKINKA --- ---
    PETJU: myslis, ze by ta dna mohla byt z osvetleni? nemam tu zarivku ani rok...
    PETJU
    PETJU --- ---
    Myslim, ze to osvetleni dost podcenujete. Ty exoterra zarivky jsou proste k nicemu.
    MIKINKA
    MIKINKA --- ---
    STALK: já chodím s Kristiánem k panu Hnízdovi, jeví se mi jako dobrý lékař, většinou hned ví o co jde a ještě to ověřuje rozbory...ale připrav si prasátko, protože za hubičku to rozhodně není... :( já už tam dohromady nechala přes 3000,- (kolem 2k když měl nemocný ocásek a včera dalších 1300,-) nicméně si myslím, že určitě pomůže :)
    PETJU
    PETJU --- ---
    STALK: A co svetlo? Jaky mas lampy?
    STALK
    STALK --- ---
    Tak vidím že se to tu jen hemží problémama, já se taky musim bohužel přidat. :((
    Muj mladej chameleon (5 měsíců) má zřejmě zolomenou nohu, přední levou v předloktí, všiml jsem si toho až když sem ho včera vyndal z terárka, dem před tím byl dost neaktivní a seděl v zádu na větvi, položenej břichem.Je možné že už to měl, jen když leží neni to zřetelný, když se začne pohybovat, ta noha se mu v půlce toho "předloktí" ohýbá tak o 30 stupňů, prsty má pohyblivý snaží se tu nohu používat normálně, ale neni to heskej pohled. žere (sám si dneska došel pro cvrčky do krabičky,)
    Nechápu jak se to mohlo stát, v prvý řadě, mezi tim než byl ještě v pořádku a mym včerejšim zjištěnim s nim nebylo manipulováno, byl jen v terárku.způsobení mym zacházenim taky vylučuju, manipuluju s nim tak jak se s chameleonen má, takže ho vůbec nechytam, jen pod něj vsunu ruku, on i když se vsteká se jí instinkivně chytne a vytáhnu ho.
    Vápníku má v tom roboranu co mam 10% (je to málo???) a dostává ho s každym krmenim.
    Jinak byl v naprostym pořádku, je mi to líto a nevim co sem zanedbal, nebo jeslti je nějaká možnost aby si to spůsobil sám v terárku?pochybuju, předpokládam že to ukáže na nedostatek nějakejch živin.

    mam ho vzít na tu veterinu cíleně k tomu Dr. Hnízdovi v záhlaví? netušim jak se v podobnejch případech u plazů postupuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam