• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUŽivot v zemědělství - zkušenosti, rady, tipy
    INSTINKKT
    INSTINKKT --- ---
    no zkusenyho cloveka mam, penize a elan taky ... tak hledam rady a nazory co nejvic lidi
    KUATO
    KUATO --- ---
    instinkkt: imho pokud o pestovani vis prd a do zacatku mas akorat penize bez nejakeho funkcniho planu, vybavy, nekoho zkuseneho, nekoho, kdo ti bude jezdit s traktorem, prip. kombajnem atd. tak je to cesta do pekel.
    INSTINKKT
    INSTINKKT --- ---
    klidne mi napis i ty plodiny, ktery sou nenarocny ale za moc se nevykupujou. diky
    INSTINKKT
    INSTINKKT --- ---
    takovou rozlohu, abych se tim uzivil
    RADU
    RADU --- ---
    INSTINKKT: specifikuj aspoň na jakou rozlohu.můžu ti tu jmenovat nenáročný plodiny přitom ti ale ve výkupu nedaj moc love takže se ti až tak nevyplatěj
    INSTINKKT
    INSTINKKT --- ---
    no to este nemam rozmysleny, jen me tak zajimala nutna investice do zacatku a co je tak potreba ... ktery plodiny jsou malo narocny na pestovani?
    RADU
    RADU --- ---
    INSTINKKT: záleží na co se chcceš specializovat a kde to plánuješ...(resp. podle toho kde budeš se budeš nějak specializovat)
    INSTINKKT
    INSTINKKT --- ---
    prosim vas, planuju se presunout na venkov a zacit se zemedelstvim... nemohli byste mi rict, jak je to s ekonomickou strankou veci? Napr. kolik pudy je treba obdelavat, aby se z toho dalo vyzit? Jaky sou potreba investice, apod. Zatim o tom mam dost mlhavou predstavu...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    jiny dotaz: jak se vyjimaji pozemky z pudniho fondu? daji se od statu odkoupit, nebo dela stat obstrukce? nedelal jste to nekdo, vite nekdo postup?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: tak to predpokladam ze se neco plati i za ulozeni hnoje, i za naftu zejo :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: ja mam dojem, ze oni si pro to prijedou, ale musi se jim neco zaplatit. kolik nevim.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: toho se prave obavam ze budou vsichni tak ochotni, nespolehala bych na ne
    RADU
    RADU --- ---
    TUILE: držim palce.) sama bych do toho šla mít s kym to dělat, partnera do toho rozhodně neuženu...
    TUILE
    TUILE --- ---
    tak já bych tu půdu nejdřív (předpokládám že tak na tři roky) pronajala nějakýmu zemědělci,aby to aspoň pokrylo náklady na daň z nemovitostí a tak. a teprve pak až bych si zařídila nějaký drobný zázemí,až bych měla peníze zas na něco dalšího bych začala řešit,že bych začala hospodařit. a kdyby to začalo bejt neúnosný,tak v nejhorším třeba půlku prodán.
    ok,sem naivní,ale bez toho abych si to zkusila a natloukla si nos se nevzdám.
    GIO
    GIO --- ---
    jinak si myslim, ze pokud se na vyvazeni hnoje domluvime treba se sousedem nebo jzd, tak jsou schopny si sem pro to (jednu tydne?) dojet)
    pokud teda nebudou tak "ochotny" jako pan agronom:)
    GIO
    GIO --- ---
    no na ot by mozna mohla stacit takova ta zahradni vetsi vec nebo multikara ne?samozrejme ne ty hobbickovy ale profi zahradni traktory myslim..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: 5 ha zas tolik neni prave, ale je urcite lepsi mit na to vlastni traktor nez na to honit cizi zedemelce. koneckoncu my si asi taky budem muset nejakej koupit a to nebudem obdelavat nic, ale na upravu jizdarny a vyvazeni hnoje by se asi nejakej hodil
    GIO
    GIO --- ---
    RADU: dyt pise 4-5 ha
    na obdelavani pudy takove rozhlohy je fakt lepsi mit vlastni vybaveni.. to by se ti zaprve ten uz tk nevydelecny obor dost prodrazil, a za druhe opet uz vidim treba nejake sousedni zemedelce jak ti pujci traktor, kdyz sami jich nemaji nazbyt a potrebuji delat stejne podpurne zemedelske prace jako ty.)

    ad maringotka. ,a, kamaradku, maji stado koni( dva huculy a dva poniky, pozemky a na nich maringotku, dkud nemeli dve male dcerunky, sl to skvele, a le s detmi a psem uz to teda vubec nejde a na maringotku jezdi jendou za cas jako na chatu.. kone maji nastesti pobliz statku tchyne, jinak by to asi tahkle neslo vubec..
    RADU
    RADU --- ---
    GIO: sou firmy kerý ti traktor pučej i s řidičem.)ale souhlas že se to dlouhodobě nedá
    RADU
    RADU --- ---
    ANABEL_LEE: kámoši taky žijou v maringotce, sama sem si to zkusila a neviděla bych v tom zas až takovej problem, pokud je povaha tak se to dá, přesně jak řikáš

    GIO: záleží kolik ha chce mít no, já bych se zaměřila momentálně spíš na něco maloobjemovýho a pak to případně rozjela ve velkym až budu vědět, že na to mam (lidi+peníze+techniku)


    KUATO: moje kámoška je toho typickym příkladem.táta zrestituoval 150ha když byla úplně malá, pak jí přibyla ještě ségra a brácha a zvládli to, těžce ale zvládli.zaměstnali si na to něakýho člověka na výpomoc a šlo to.neřikam že něak extra profitovali, ale v dnešní době po víc jak 15 letech už sou na tom poměrně fajn
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam