• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUŽivot v zemědělství - zkušenosti, rady, tipy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    potřebuju dát dohromady seznam práce, která byla potřeba udělat na cca 20 ha statku v první půlce 20. století takový vzorový plán práce na týden pro statkářovu rodinu a čeleď.

    Nějaký tip třeba na učebnici, nebo tak něco?
    THERA13
    THERA13 --- ---
    VÝMĚNA SEMÍNEK!!!
    Ráda bych vás pozvala na akci Výměna semínek! Tuhle sobotu 28.2.2015 od 15 hod v Paralelní Polis (Dělnická 43, Praha 7 - Maniny). Přijďte i pokud zatím nemáte svoje semínka, ale máte zájem nějaká získat, určitě se nějak dohodneme! Nebo pokud máte i jiné věci jako cibulky, odnože atd. Jde mi hlavně o to, potkat se osobně, sdílet nové zkušenosti, nápady.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Taaaak koho uvidim na TechAgru??
    KUATO
    KUATO --- ---
    AMBIENTIUM: souhlasim. v tomto je EU ponekud zkostnatela (v tom nadsenem prijimani "inovaci v zemedelstvi"), coz je jen dobre. k tomu zhrouceni vcelstev pravdepodobne znacne prizpiva nerozmanitost pastvy, ktere je mnoho americkych vcelstev vystaveno - jejich zpusob vcelareni je velmi odlisny od naseho. u nas je drtiva vetsina vcelaru malovcelari a sva vcelstva maji rozprostrene pomerne rovnomerne po krajine na stalych stanovistich a v prubehu roku maji tak vcely pristup k mnoha ruznym plodinam - a hlavne pylu. uzitek mame hlavne z prodeje medu. u americanu je vetsina vcelaru velkovcelari a zivi se opylovanim velkych monokulturnich ploch. cetl jsem, ze i jako zimni zakrm pouzivaji umele "pylove" nahrazky, takze toto v kombinaci s tebou zminovanymi postriky, varroazou a mozna dalsimi (zatim neznamymi) faktory muze k tomuto jevu vezt. treba u nas nevim o zadnem pripade tohoto.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    KUATO: V USA se chemie v zemědělství používá o hodně víc než tady. Problém zhroucení včelstev je pokud je mi známo řešen zejména tam. Ta souvislost tam být může. I nemusí. Ale inovace v tý chemii běží rychle a nasazují se sračky o kterých nikdo neví, jak budou ovlivňovat přírodní rovnováhu. Já ten článek četl tak, že třeba jednotlivě ty chemikálie možná neškodí, ale koktejl může nadělat paseku (různý chemikálie na různých polích).
    I když je ten článek emoční, je určitě dobře debatu v týhle oblasti otvírat, pokládat dotazy a sledovat odpovědi. Druhá strana (chemický korporace) je rozhodně podezřelá a má drtivou převahu. Eko strana tohoto "sporu" klade otázky, na který zatím chemo strana odpovídá vágně nebo rovnou mlží, případně tvoří zfalšovaný vědecký studie, což je obzvlášť zavrženíhodný. Eko strana používá jako nefér zbraně jenom emočlánky a to klidně zvládnu, i když tam některý otázky stojí třeba blbě.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    KUATO: jasně,každý se bavíme o něčem jiném, o včelach moc nevím,ani sem v této diskuzi o nich vlastně vubec nediskutoval,celou diskuzi směřuji k škodlivosti chemek co stříkaj zemědělci a ty se bavíš o včelách,vpodstatě vubec nemusíš reagovat na mě a napiš to za sebe. Z rtuti nebo arzenu jsou i homeopatika-vpořádku, ovšem i ta aurveda i homeopatika jsou směřována cíleně na jedince kterému to vten daný moment v té koncentraci pusobí za určitým cílem=uzdravení. To je zcela něco jiného než plošné vykonávání čehokoli,at už se jedná o postřiky. Např Randap se běžně da koupit v obchodech,lidi s tím stříkají kde co,ale je to jed-legální. Co si mysliš že je v postřikách za legální sračky? Konskej hnuj to určitě není.
    Ale jestli se mužu vyjádřit ke včelám,tak u nas tady v Karpatech před 2 lety vyhynulo dost včelstev-proč to nevím,ale z postřiku to opravdu nebylo-tady se plošně nestříká.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAHUTA: ja se v zemedelstvi neangazuju, zato sam vcelarim a jsem i ve vyborech nasi ZO i na okrese, vetsinou na schuzich nespim, takze trochu vnimam problematiku. nekolikrat jsem videl trochu nestastneho naseho nakazoveho referenta, ktery se v tehle oblasti pohybuje uz asi dvacet let, kdy on priznava, ze je to obtizne i pro zemedelce, protoze oni potrebuji necim plodiny proti skudcum osetrovat. tech otrav neni zase tolik, jak z toho clanku vyplyva - v nasem okrese kde mame necelych 800 vcelaru a pres 10 000 vcelstev jsme meli loni myslim dve nebo tri otravy a z toho jeste byla jedna z duvodu toho, ze nejakemu vcelari tam jakysi idiot nastrikal biolit (opravdu doporucuji brat ho s rezervou, protoze treba co se tyce vcelarske problematiky, je tam vetsina veci vylozena zkreslene a malo znaleho spise informuje mylne nez spravne). nevim zda je moudre posuzovat skodlivost nejakeho pripravku podle toho, jak jedovaty je v koncentrovane forme, kdyz realne se vzdy pouziva silne redeny - treba indove vyrabeji spoustu (ayurvedickych) leku s pridavkem rtuti nebo arzenu :o).
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    KUATO: Je mi jedno zda je to psané umírněně nebo na city. Duležitý je to,a to sem chtel vyzdvihnout,co za srajdy se stříká!!! A to je nepopiratelný,dohledatelný-i díky složení na pytlích s postřikem. Dělam v zemědělství už 13let(naštěstí v chráněné oblasti kde se to svinstvo nestříká-jen calcium) a vím vidím jak se to stupnuje. Hraní na city(ikdyž z toho članku to tak markantně myslim ani nezní) je v tomhle případě na místě, možna se nad tim pak zamyslí více lidí než ve verzi která muže být pro mnohé v podstatě nudná.
    Mimochodem jsem už četl par studii,která prokázala umrtí včelstev v souvislosti s postřiky. Samozřejmě je i mnoho dalších co to vyvrací--otazkou spíš je kdo kterej výzkum financuje,podle toho se výsledek většinou projeví. Takhle to bohužel dnes funguje.
    Na druhé straně nemohu tvrdit že članek ma ve všem 100% pravdu,bo sem si to 100% neověřoval,ale pokud se jedná o postřiky,jak jednou muj kamarad -němec(co to tam vystudoval,dnes permakulturní poradce), po přečtení složení takového průměrného pytle prohlasil jen--VERY NASTY. A jsou i daleko horší mixy než byl tamten. Stačí to vzít do ruky bez rukavic a zarudne po par minutach kuže-vlastní zkušenost.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAHUTA: promin, ale ten clanek je imho napsany ponekud nevyvazene a hraje zbytecne na city. nepopiram, ze nektere veci jsou pravdive, ale celkovy kontext se mi nelibi. veci nejsou tak cernobile. veci kolem vcel - mor, varroaza, syndrom zhrouceni vcelstev - to jsou veci dosti slozite a komplexni a naprosto se nedaji "vyresit" nekolika vetama typu "zavinili to zemedelci, kteri nas strikaji napalmem, farmaceuticke koncerny, ktere chcou vyrabet leky, a Vyzkumny ustav v Dole, protoze necha palit vcely podezrele z moru".
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    AMBIENTIUM: to mě taky,ale krom šíření info nic jinýho jednotlivec neudělá. A to se mi ještě mnozí smějou do xichtu,že by si to přece nikdo nedovolil,když je to povolený,tak je to ok ne? tupci
    Problem je že to všechno maj pod palcem nadnárodní mašinerie a na ty sme krátký,oblbujou zemědělce(nejen-stejný je to v potravinářství i medicíně)ti jim ty sračky věří a stříkaji to. Ještě že žiju na horách a na pozemku mě nikdo nikdy nic nestřík,nademnou už jen nebe a hvězdy(no stama taky asi něco padá)
    KÉŽ JSOU VŠECHNY BYTOSTI ŠŤASTNÉ A SVOBODNÉ
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    MAHUTA: Tesat do kamene. Šířit.... Doporučuji o dokument o Monsantu a Roundupu, který se válí někde na Youtube... To by jeden blil. Strašlivě mě tohle téma nasírá...
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    Tak zemědělci stříkají stejnejma sračkama který Američané používali na základě zfalšovaných studií o jeho bezpečnosti během vietnamské války; poté, co tím pokropili rozsáhlé oblasti jižního Vietnamu, se otrávily nejméně 4 miliony lidí a i 40 let po válce způsobuje rakovinu a těžká genetická poškození všeho druhu.
    Včely jsou první padlí v chemické válce - E15.cz / Zen
    http://zen.e15.cz/pribehy/vcely-jsou-prvni-padli-v-chemicke-valce-1019346
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: jo tady je furt nesklizená kukuřice. silážovat se mělo před dvěma týdny a ještě ani náznak po sklizni
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: Berounsko.... v cervnu hodne prselo a pak to muselo uschnout, tak byly ty prvni sece az v pulce cervence, ale hodne narostly a nastesti to vyschlo tak, ze se do toho dalo vjet. zato otavy prochcaly a koukala jsem ze na spouste mensich poli je i treba nesklizenej oves, protoze to proste neslo :(
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: A kde vy jste?znama v ceskym raji to mela uplne stejny. My jsme praha zapad a tedy dalo se to sekat furt jak to rostlo, ale se susenim byl problem a stalo to za vylizkapsu...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: presne tak :D:D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: u nas teda byly prvni sece solidni, ale otavy vubec :(
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Na tohle rika nas soused(jehoz dcera vlastni komercni staj a pak si mu vzdycky prijde postezovat co vsechno se posralo): "Nojo kone, zrat se to neda, praci uz to zadnou nezastane"...;))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    WAMP_ELF: No tak bylo by divny kdyby ted po lete seno nebylo,ale podle toho jaky bylo pocasi zacnou lidi nejpozdejc v lednu plakat, ze nelze sehnat seno...a to pak budou palky 1000/balik zadna cena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ja mam jednu loucku kde v dobrych letech sklidime tak dva horaly rocne, takze to mam pro tri kone tak na mesic, mno ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam