• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYAInfračervená fotografie
    Fotografování v infračerveném spektru.

    Jak na to, rady, technika, galerie vlastních fotografíí. Analogové i digitální fotky vítány.

    Pokud máte nějaké dobré zdroje, odkazy, návody, datasheety tak to sem házejte a já to dám na nástěnku.

    postupně vybavím nástěnku doprovodnými fotografiemi.

    P.S. Uvítám, když mi někdo napíše něco o fotografování na infra citlivý film.
    rozbalit záhlaví
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    máte někdo zkušenosti s objednáváním z lifepixelu?
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    KRYSTOFK: a to já bych chtěl minimálně A7 II, protože bez stabilizátoru ani ránu:)
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    UFFF, notvl, A7 uz je celkem serious shit, zlaty E-PL2, ty novy fotaky jsou hrozne nahusteny, pripomelo mi to, kdyz jsem cistil Coolpix A, ale ten byl zase overengineered as fuck :) https://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-diy-tutorials/life-pixel-sony-a7-diy-digital-infrared-conversion-tutorial
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    MOTASH: no jasny, od te doby delam uz jem modely ktery jsem predesle delal a nespoleham ze bude nejakej podobnej :D jdu omrknout ty FF... a jeste, mam ted digi stenu, kde se to sundava ultra easy, jen odsroubujes ramecek, toe nejlepsi konverzi ;)
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    KRYSTOFK: No... vůbec:)
    Jen nad tim začínám přemejšlet.
    Konverzi bych asi dal slovákovi. Po těch našich prekérkách bych ti nerad působil další trauma:) no a u něj bych si nejdřív ověřil, zda to zvládne.
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    MOTASH: mas zjisteny ktery FF jsou na to dobry? Predpokladam ze asi stara A7 bude ideal volba vzhledem k cene, ale zajimalo by me jak je to s ostrenim, pac zrovna Nexy (predchudve c APS-c) nejsou upe conversion-friendly
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    BLO_GROS: jj, bytak mohlo dopadnout, nabid bych Ti konverzi Olympa, ale jak jsme si s ID MOTASH overili, musim si zrevidovat ktery typy jsou relativne easy :D
    BLO_GROS
    BLO_GROS --- ---
    MOTASH: To zní zajímavě. Nechci právě dopadnou tak, že si za 10k koupim starej foťák a filtr a pak po pár měsících zjistim, že mi to nevyhovuje a budu kupovat něco dalšího.
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    BLO_GROS: já jsem na tom trochu podobně, akorát už mám zkušenosti:)
    Mám teď OLYMPUS (takže realativně malej snímač) a k němu několik objektivů. z objektivů používám víceméně jen jeden, kterej je dobrej na IR a zároveň dostatečně ostrej. Ostatní jsem koupil jen abych zjistil, že buď nejsou dost ostrý a když ostrý jsou, tak hotspot:)

    Teď (když jsem si ověřil, že mě to fakt baví) výhledově hodlám přezbrojit na FF.
    Rozhodl jsem se, že nejdřív najdu objektiv, kterej je s minimálnim hospotem (ověřim na těch seznamech) A parametrově mi vyhovuje 1) chtěl bych zoom cca od 12mm do někam 2) dobrou světelnost - zjistil jsem, že čim lepší světelnost, tim menší hotspot a většinou je dělaj už i dostatečně ostrý.

    No a až najdu a seženu za nějakej rozumnej peníz objektiv, pak k němu "dokoupim" vhodnou bezzrcadlovku ( NIKON, SONY, CANON...) a nechám konvertovat na IR.

    Ještě jsem se k tomu teda nedokopal:) ale zvaž, jestli by to nebyl správnej postup i pro tebe.
    BLO_GROS
    BLO_GROS --- ---
    MOTASH: jj, chápu, budu to muset ještě promyslet. Přes LV se mi fotit nechce ale zas nemám prostředky na další drahou bezzrcadlovku. Zároveň bych chtěl něco s alespoň APS-C snímačem a 16+MP.
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    BLO_GROS: Jasně, jen jsem chtěl vypíchnout i problém nepoužitelnosti hledáčku pro tvorbu kompozice i s dobře ostřící zrcadlovkou.
    BLO_GROS
    BLO_GROS --- ---
    MOTASH: Super, díky, na ten hotspot kouknu. Jinak jak psal krystofk, se zrcadlovkou jde fotit jen přes liveview.
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    BLO_GROS:
    "protože k němu mám skla" - ne každý sklo je pro IR vhodný, zapátrej po "hotspot" problematice v IR.
    Lifepixel, kolarivision a možná nějaký další podobný weby maj seznamy vyzkoušenejch objektivů a jejich hodnocení z hotspot hlediska. pokud nebudeš mít sklo, který je tam dobře hodnocený, tak bych do toho nešel a radši pátral po bezzrcadlovce.

    Jako možná se pletu - nikdy jsem zrcadlovku neměl - ale imho skrz hledáček stejmě nic moc neuvidíš, protože ti výhled bude blokovat IR filtr.

    V bezzrcadlovkách máš elektronickej hledáček - pouští ti tam výstup ze senzoru - tedy vidíš, jak bude fotka vypadat už v hledáčku.
    BLO_GROS
    BLO_GROS --- ---
    KRYSTOFK: Ok, díky za info, to jsem nevěděl. Našel jsem třeba tohle https://www.ebay.com/itm/266219461980?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=HooKVYhOT0i&sssrc=2047675&ssuid=jMD4FqntTaq&widget_ver=artemis&media=COPY kde píšou, že filtr je nahrazen sklem. Rád bych šel do Nikonu, protože k němu mám skla ale možná kouknu i po něčem jiném.
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    BLO_GROS: DSLR nebrat, pokud nemaji nahrazeny IR/UV cut sendvic sklem o stejne tloustce, budou ostrit dobre jen pres liveview
    ideal jsou mirrorlessy, pac ty ostri z principu jen ze senzoru, pak nemusis nic na snimac zpatny cpat, pouzivat filtry na objektivu a hrat si s ruznymi vlnovymi delkami
    BLO_GROS
    BLO_GROS --- ---
    Ahoj, rád bych začal s IR. Přemýšlím, že bych si koupil tenhle konvertovaný Nikon D5100. Akrorát nevím, jestli to není moc drahé na takhle starý foťák.
    Druhá možnost je použít můj starý D7100, který mi stejně leží ve skříni. Není tu prosím někdo, kdo umí tu full spectrum konveri provést? Samozřejmě za úplatu. Díky!
    TILIO
    TILIO --- ---
    KRYSTOFK, KRYGLIK, KRYGLIK: Tak to je hodne kulervouci!
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    Po cestě na dovču. 690 nm + tuna pospro
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    Trochu vystoupi zily, nektere obleceni je o trosku vic pruhledne (ale ne zas tak moc). 830nm Deep (BW) filtr

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam