• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYAInfračervená fotografie
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    pardon za lama dotaz - dela se nekde v CR konverze na IR (tj. vyjmuti IR cut filtru a nahrazeni sklem)? Jde mi o nikoni zrcadlo (nejspis d80).
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    OK díky za info. Už jsem to snad pochopil ;)

    malá ukázka z předělané G12 (má to mouchy, ale pracuju na nich)

    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Co se expozice tyka, myslim ze u omka mi to vychazelo tak, ze jsem nastavil iso 400 a meril skrz filtr a vysledky s kodak hie byly naprosto v pohode. Ten silikonovej clanek ma taky citlivost az do ir. Pomeril jsem si to ale s odhadama co rikaj tusim neco jako ze kodak hie ma s r72 efektivni iso 6 tusim.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Za slunecnyho dne v lete i s 2.8 sklem jsem schopen kdyz oko trpchu privyknu komponovat a ostrit skrze hoyu r72. Mam i silne rubinovej filtr (neco jako filtry do komory na mg papiry) pres kterej jde videt lip a ostrit take.

    Na kazdy ir film potrebujes filtr co blokuje uv a viditelne zareni. Nevim o filmu co by byl citlivy jen k ir a nikoli v uv a vis.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    takže jsem se posunul zase o krok dále... a mám tu další dotaz, na který znám asi odpovědě, ale pro jisotu se poptám jestli to nejde řešit jinak.

    Mám analog, mám tam IR agfu ISO400, mám na objektivu nasazený IR filtr (Hoya)... nicméně je přes to vidět asi jako přes svářecí brejle, tudíž v podstatě nijak. Jde nějak ostřit, aniž bych musel sundavat a nandavat filtr? Asi jiné řešení neexistuje, což? A druhá věc, ty časy co mi hází automatika jsou berná mince, nebo si to chce změřit expozimetrem a to nastavit na foťáku?

    A nebo jelikož mám tento film: http://www.bhphotovideo.com/...roduct/841301-REG/Rollei_AGFA_81040122_Infrared_135_36_Black_and.html tak už nepotřebuju ten IR filtr Hoya a můžu fotit normálně?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MURHAAYA: díky za info
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    GIF_242: DX kod se detekuje elektronicky pres kontakty. Ale novejsi fotaky maji infracervene snikovani, kdy v miste perforace je umistena infracervena dioda a cidlo, ktere pocita diry v perforaci a tohle ti to osviti. pokud budes fotit manualnim fotakem bez data backu tak by k osviceni dojit nemelo.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    a ještě poslední dotaz na netu jsem se dočetl, že u těch analogu hrozí osvícení nebo co, něčím co detekuje film. Sory že to píšu jako dement, ale popravdě jsem to vůbec nepochopil co tím kdo myslel. Protože když jsem fotil na analog, tak jsem iso nastavoval ručně, tak nevím co by mi tam mělo detekovat film. Jediný co jsem si říkal, že by mohl být asi problém, by byla případná datová stěna, kterou tam nemám. Takže nevím.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    jj.

    ale nektere filmy jako treba kodak HIE nemaji antihalacni vrstvu, takze zandavani filmu do fotaku se musi delat potme, jinak ti tam zatece svetlo a znehodnoti cca prvni sedm az deset policek. vlastni zkusenost.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MURHAAYA: díkec, filtr mám. A vyvolává se to jako normální čb film?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    GIF_242: potrebujes ir pass filtr a infracervene sensibilovanej film.
    IR citlivej film se dela, rollei ho dela, superpanchromatickej film co ma prodlouzenou citlivost na kraj IR (a dela efekty bilejch listu) je ilford SFX 200. Bez IR pass filtru to ale budou jen normalni cb filmy a normalni cb fotky.

    Bezne CB filmy nejsou do takove casti spektra ani sensibilovane. Z fomapanu s pouzitim tmave rubinoveho nebo r72 filtru vytahnes cistej negativ bez stopy zcernani.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Mám takovej dotaz...

    kdybych fotil normálně na kinofilm, tak mi stačí infrafiltr nebo bych musel mít infrafilm (jestli se dělá) a tím pádem bych nemusel už používat ten filtr? a je ještě nějaké úskalí při focení na kinofilm?

    díky za reakci
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    našel jsem za rozumný peníze tělo, který bych byl schopen udělat jako "IR ready", tedy odebral bych tomu lowpass filtr, což by mělo podle mně dostupných zdrojů stačit. nebo se mýlím?

    kompletní ir konverzi neplánuju, aspoň prozatím.
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    Troska zelene :)

    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    WIL_M: no ja kdyz sem tu tvoji zkonvertoval do CB tak vypadala jako normalni cb fotka. Sezen Hoyu R72 idealne, pak jsou nejaky R75 tusim co maj tu propustnost jeste dal. taky si nacti neco o pentaxu a jak ma silny hot mirror. nektery fotaky to maji silnejsi nektery slabsi.
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    MURHAAYA: jako jo, po konverzi do čb ty fotky vypadaj celkem zajímavě. ale už z principu, že to vydává za ir je to myslím i pro ostatní dobré aby věděli, že to není to, co očekávají
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    WIL_M: no tak treba na BW infra film by ti k necemu byl. S kodakek HIE sem fotil skrze tmave rubinovej filtr, za slunneho dne jsem byl schopen zaostrit celkem i bez problemu skrze ten filtr.
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    MURHAAYA: k ničemu není, aspoň vím, že chyba není ve foťáku, ale filtru :) no nic, jdu to číňanovi z ebay hodit na hlavu
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    WIL_M:
    1) test s ovladacem je uplne k nicemu. Ta IR dioda vysila infracerveny svetlo. Ten fotak na to citlivej je, ale kdyz mu tam prichazi jen ir tak nepoznas jak moc citlivej je na IR vuci viditelnymu spektru. To bys nepotreboval IR filtr, kdyz by slunce svitilo jen v IR, ale ono nesviti.

    2) ten tvuj filtr bude fakt nejakej karminovej/rubinovej. Ja kdyz nandam R72 tak pri clone f/2 musim iso vyhonit na nejakych 6400 a casy kolem nejakych 1/8 a delsi, abych videl vubec neco pri umelem zarovkovem osvetleni v mistnosti a to jeste vidim jen nesvetlejsi mista kolem svetelnych zdroju. To tvoje vypada jako nejakej normalni cervenej filtr proste.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam