• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    DAW
    DAW --- ---
    OHONEY: Joo to voni delaj caj i bez caje.. hlavne kdyz je mliko, sul a trocha tuku ;-)) Mmmm me nahodou docela zachutnal a pak jsem si ho s oblibou daval i v Guanzech ;-)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DAW:
    caj sem videl jen jednou, jak ho pan mama prisypavala do jacciho mleka..
    btw: zjistil sem, ze kdyz je clovek pozvan do jurty, je traba stridmost, trochu syra, trochu, masla, trochu mleka atd.. jinak to zavani dnem na luzku:D
    opravdu pali z jacciho mleka!
    http://kralyk.com/travel/se_asia/photo/oHo/Mongolia/IMG_1946.JPG
    DAW
    DAW --- ---
    OHONEY: :-)) Tak to ti preju, at ti brzo nejakej napadne ;-) To byl pro me v Mongolsku jeden z nejkrasnejsich okamziku.. Hej a zkus misto vody ten jejich caj.. mozna proto do nej pridavaj sul.. aby jim nezamrzal ;-))
    DAW
    DAW --- ---
    KOKES: Jo a ted se to rozkeca a zacne tam jezdit kazdej ;-) ... nee ja si delam srandu.. V UB je turistu uz docela hodne a v takovejch tech okolnich turistickejch mistech taky.. A taky to tam kvuliva tomu uz nejni (nebo aspon pro nas nebylo) zajimavy.. Jinak vsude jinde, cilize vsechen ostatni cas v Mongolandu jsme nepotkali ani jednoho.. Slovy NULA turisty :-))) A to bylo docela priima ;-)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DAW:
    zatim mi jen parkrat zamrzla voda ve flaskach a na snich marne cekam! ;)
    DAW
    DAW --- ---
    KOKES: Do Moskvy to stoji vlakem asi 3000,- My jsme jeli az do Novosibirsku za asi 6500,- :-)) Jo je to fakt levny .. Kazdopido letadlo z UB do Prahy, kupovany na posledni chvili dva dny pred odjezdem stalo asi 850 doralu..
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: proč ne? do Moskvy to stojí letadlem kolik? 10kkč? pak transsibiřskou magistrálou a šup na jih:-) určitě furt levnější, než třeba do Thajska:-)
    No asi fantazíruju..
    Navíc Mongolsko je jedna ze zemí, která není moc navštěvovaná turisty a takových míst na světě rychle ubývá..
    DAW
    DAW --- ---
    OHONEY: Joo aj takovy se najdou ;-)) Dokonce i jeden Ohoney, co tam slape na sklonku podzimu, kdy uz v castech Mongolska docela bezne snezi zejo.. :-))
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DAW:
    nebo na kole:D
    LALINA
    LALINA --- ---
    áááááá...to asi nepujde, no:-))
    DAW
    DAW --- ---
    LALINA: ..nenafotil.. sory ;-) Budes tam asi muset jet..
    LALINA
    LALINA --- ---
    super psaní, zajímavý:-)
    ty příměstský slumy V ULu jso doufám nafotil .-)
    DAW
    DAW --- ---
    Tak a tady je posledni (patej dil) ze zapisku cestovniho deniku:

    12/09/08
    Sedim na letisti a je mi smutno, protoze Zuzana prave odletela krasnym letounem Aeroflotu, tak jsem si koupil cokoladu a az ji snim, pujdu ven vykourit par cigaret. Me leti letadlo az za tri hodiny a dneska vecer bych mel bejt uz v Hong Kongu. Jeste nevim, kam odtama poletim, ale asi to protahnu az do Singapuru a pak pres Malajsii po pevnine pomalu do vnitrozemi - Bangkog ... Laos ... Kambodza ... Indie ... nejak tak si to zatim predstavuju, ale plany zadny nedelam.
    Ale ted jeste zpatky ke Karakorumu. Nedopadlo nam to tam nijak zvlast dobre ... Zuzane bylo spatne jeden den, me zase ten dalsi, tak jsme spis relaxovali a kuryrovali se. Ostatne krome chramu uz ve meste nebylo nic zajimavyho k videni... Tak se jeste vratim k predchazejicim dnum - kdyz nas rusko-mongolska vedecka expedice zanechala na brehu reky Orchon a my se vydali na nekolikadenni prochazku podel jejiho toku. Udoli reky bylo samozrejme moc krasny - siroka planina vprostred oblych zelenych pahorku, jiz se krizem krazem propletala mala, pruzracne cira reka. A my jsme sli po jejim levem brehu smerem k Oginuuru a nemeli jsme nijak naspech a navic nam do toho kazdou chvili prselo, a tak jsme kazdy den usli asi tak cca 5 kilometru. Na relax bylo casu dost, drivi na ohen taky a Zuzana nahodou v batohu objevila zasutou Exuperyho Citadelu, tak jsme si cetli a kochali se krajinou s 'urcitym seskupenim ovci a koz a pribytku a hor', ktere se zrcadlilo jak v knize tak vsude okolo nas. Pak jsem si zas lehal jen tak na zada na vonavou zemi a pozoroval, jak cele udoli, ba cela sira step pode mnou tise vibruje - ta sila, mohutna ticha sila, ktera se stala tak plne hmatatelnou, me prostupovala a vrhala v posvatny uzas. A to neni zadnej vymysl, protoze Zuzana pak rikala, ze delala to samy a ze to citila taky. Pak jsme jeste sledovali bourky, podobne jako na Selenge Gol, protoze obzor je tady tak sirokej, ze cela dohledna nebeska bane se tahne na sto kilometru daleko do vsech smeru a tak je mozne pozorovat nejen dest, ale rovnou celou bourku, jak se pozvolna tvori nad vrcholky nejvyssich hor a pote jak se rozleva, jako chapadla mracen, spiralovite do vsech stran a tece dolu ve vodopadech deste, jakoby panbuh vyleval vanu, a skrze vodni stenu uz zase prosvitaji vzdalenejsi kopce ozarene sluncem a trava na nich uz osycha a trpyti se jako zeleny drahokam.
    A pak se taky cas od casu stane, ze jedno z bourkovych chapadel roztahne sve mracno az primo k nam a udeli nam pozehnani bozi koupele merou tak vrchovatou, ze se proste neda pokracovat dal a my uz zase kempime jenom par kilometru od mista, kde jsme se rano sbalili. Tak se nam prihodilo, ze jsme se kupredu dostavali jen po malych usecich a cas ubihal a my jsme se den po dni stale vlastne nikam nedostavali a tak jsme se nakonec dohodli s Manickama, aby nas zavezli na motorkach az do Karakorumu. Samozrejme se zase jelo 'margas' a noc jsme stravili u jejich jurt ve stepi a trochu jsme se bali, aby nam nejaka krava neslapla na stan, protoze jich tam bylo hodne ... a taky par stovek ovci a koz. No dopadlo to dobre a cesta na motorkach behem dopoledne prozareneho sluncem byla taky bajecna.

    14/09/08
    A vsechno je zase uplne jinak. Jmenuje se to tady Hong Kong, je vedro, dusno a tezka pohoda. Ale nejdriv jeste musim dokoncit mongolsky zapisky, takze zpatky do Ulaanbaataru. Prijeli jsme po par dnech stravenych v Karakorum, konecne, na zaver nasi cesty do hlavniho mesta Mongolandu. Po mesici cestovani jsme dorazili do prvniho mista, kde jsou 'opravdove' chodniky a silnice, samoobsluhy a restaurace a hotely. Potkali jsme bajecnyho cloveka z Cech - Kamila - se kterym jsme stravili dalsi dny, a v ceske restauraci Bohemia, kam jsme pravidelne chodili na knedliky s vajickem a jine dobroty, jsme se seznamili s dalsim skvelym cechem Lubosem, ktery nas pak u sebe doma dokonce nechal bydlet a vubec uzasne se o nas postaral. Nedelali jsme vlastne nic moc zajimavyho, jedli jsme a pili a uzivali si rozkose teple sprchy a dobreho piva (i ja jsem dokonce sehnal nealko) a pratelske atmosfery v ceskem prostredi. Po vsech tech trampotach jsme dokazali vice nez ocenit kralovsky komfort zivota, ve kterem staci otocit kohoutkem a tece tepla voda, zmacknout tlacitko a rozsviti se svetlo anebo zacne hrat z reproduktoru hudba, a taky ve kterem muze clovek jit do normalniho obchodu a koupit si na co ma chut. Vsechny ty veci, ktere bezny evropsky clovek povazuje za naprosto samozrejme nas naplnovaly uspokojenim merou primo vrchovatou a jestlize nam to nikdy driv tak uplne nedoslo, ted uz jsme jasne videli a vedeli, proc vsichni chudi lide sveta chteji zit 'na zapade', a ze nikdo z nich netouzi po tom, byt milionarem nebo detektivem z holywoodskych filmu, ale ze zcela jednoduse touzi po zivote, ve kterem nebudou muset nosit kazdy den vodu z reky, ve kterem budou mit svuj vlastni dum, kde potece voda z kohoutku, a oni si budou moct sednout do kresla a tesit se ze svych deti, jez, pekne oblecene a syte, budou se vzdelavat ve skolach a universitach.
    *-*-*
    V Ulaanbaataru jsme se sli podivat do templu na zlatyho buddhu, kterej meri asi 20 metru na vysku, a opet jsme nasavali prijemnou harmonizujici atmosferu celeho mista. Taky jsme zasli skouknout vyhorelou budovu komunisticke strany, kterou rozvasneny dav letos v lete zapalil a pak nam Lubos vypravel, jak se to vlastne cele odehralo - Nejdriv slo o docela poklidnou demonstraci asi dvou tisice lidi, kteri se shromazdili na protest proti zfalsovanym volebnim vysledkum a odmitli se smirit s pochybnym a silne prevazujicim vitezstvim komunisticke strany. Mezi lidi a budovu se rozestavilo priblizne dve ste policistu a obe strany zacaly lehce vystresovany dialog. Jenze mistni policajti jaksi nikdy nebyli vycviceni pro podobne situace, zacaly jim rupat nervy a dochazelo k prvnim roztrzkam - kluci v uniformach nemeli zadny brneni ani prilby a samozrejme vubec nevedeli, co maj delat. Nakonec si to posrali tim, ze z davu vytahli nekolik nejagresivnejsich provokateru a zacali je mlatit obuskama. Zbytek naroda to vsechno sledoval v televizi a kdyz tuhle jeden videl, jak mu mlatej strejdu a tamhle druhymu zase brachu a dalsimu treba dedecka, tak se lidi zacali zvedat od televizi a vydavali se k budove komunistu, kde dav pomalicku narustal do hrozivych rozmeru. Policajti jaksi nemeli zadne posily, ani moznost nejake privolat (kdo v Mongolsku byl, tak vi jak to tam chodi) a tak radsi nakonec vyklidili pole. Predtim jeste stihli zastrelit par demonstrantu - asi uz meli hodne velikej strach. A na zaver vecera vzplanul pozar, kterej musel bejt uzasne krasnej a ten, kdo u toho byl, na to urcite do smrti nezapomene.
    Dalsi z mongolskych prihod (ktere rozhodne stoji za zaznamenani) je o tom, jak jim George Bush pri sve navsteve privezl jako darek 2 miliony dolaru a vladni cinitele dumali a dumali co tak s nima budou delat, az jednoho bystreho vykuka napadlo, ze by s nima mohl odletet do Las Vegas a tam je rozmnozit v americkych kasinech. Predstavte si to - odleti se dvema milionama a vrati se se ctyrma, nebo mozna jeste vice. A ja sam nevim, jestli tomu mam opravdu verit nebo ne, ale pry to tenkrat skutecne odsouhlasili a delegata s penezi do Las Vegas poslali, a ten delegat tam samozrejme vsechny ty penize prohral a po tydnu se vratil do Mongolska s prazdnou.
    No nechci ty manicky moc pomlouvat, oni jsou to velmi mili lidi, ale chybi jim jaksi organizacni schopnosti, v logickych uvahach jsou nekultivovani a predevsim se v rozhodovani spolehaji na sve instinkty (coz je pro preziti ve stepi skutecne lepsi, ba dokonce mozna i zivotne dulezite). Tak k tomu uz pak prirozene dochazi, ze jim postupne spadly vsechny helikoptery, co jim zanechali rusove a ze v celem Ulaanbaataru se vesele stavi nove domy, ba dokonce misty skoro mrakodrapy, ale nikoho nenapadne taky postavit nejakou dalsi elektrarnu a cisticku a podobne nalezitosti, kterych je zde uz dnes zoufale potreba.
    On Ulaanbaatar je opravdu zvlastni mesto a co me nejvic uchvatilo, byly ctvrti rozlehajici se za hranici asfaltovych cest a inzenyry vyprojektovanych ulic a domu. Nevim, jestli se tomu da rikat primo slumy, spise jsou to jakasi spontanne vzrostla predmesti. Jde o nesymetricke a pestre uskupeni jurt, chaticek, DIY domu a dokonce sem tam se objevi i nekolikapatrova vila - zpravidla originalnich tvaru a barev. Celkove tyto ctvrti vytvari fascinujici obraz spontanniho stavitelstvi, ktere temer budi dojem organicke masy, jez kousek po kousku vybublala skrze tisice rukou amaterskych kutilu. Vzhledem k absenci historickeho centra v Ulaanbaataru bych tedy pripadnym zajemcum o architektonicke skvosty rozhodne doporucil okruzni jizdu po primestskych ctvrtich.
    *-*-*
    V patek 12.zari jsem Zuzane zamaval do odletajiciho letadla a jeste vyuzil poslednich prilezitosti rict nekomu Sanbainuu, Bajar'la a Bajrtaa a o par hodin pozdeji uz jsem sam sedel v letadle a bylo mi smutno ... jednak proto, ze mam Zuzanu rad, ale nebylo mi smutno jen kvuli tomu, ze uz nebudeme spolu, nybrz i kvuli tomu, ze odletam pryc z tehle uzasne zeme, kde vsechno je jinak a do ktere jsem se tak trochu zamiloval a tak trochu si zvykl zit v otevrenem prostoru a mezi lidmi, kteri nepotrebuji prilis premyslet, aby byli stastni..
    DAW
    DAW --- ---
    ODE: Joj diky.. hodim to na nastenku...

    ...jsem tam chtel uz neco kdysi hodit? .. ok .. jdu na to..
    DAW
    DAW --- ---
    Tak a mame tady pokracovani.. 4.cast

    31/08/08
    Pisu tricet jedna, ale vlastne uz docela dlouho nevime, kolikatyho vubec je, nebo co je za den. Vcerejsek se zda jak tyden vzdalenej a kdo vi, co vsechno se jeste stane do zitrka.
    Z udoli reky Selenge jsme vyjeli pred dvema dny. Stopik super - vlastne uz na nas "cekala" skoro prazdna UAZka s nakalenym manickou za volantem a zmatenou, mozna trochu blaznivou zenskou s malou (triletou?) dcerkou. Projeli jsme paradnima udolima a taky skalnimi prusmyky a lesy a sup uz jsme byli u Manicku doma - ani se nas nezeptali, jestli treba nechceme hodit jinam. Tak zase pohosteni a pokec a dalsi den rano premlouvani at jeste zustaneme, ze prece muzeme klidne pokracovat v ceste az margas - cilize zitra (tak jako ve spanelsku manana je zde margas velmi casto pouzivanym slovem). Zuzana dokonce pozrela i kus ledviny a celkem ji to zachutnalo, a taky jsme okusili super mongolskou dobrutku - suseny kefir s cukrem - a bylo to zase po dlouhy dobe neco, co nam tady v Mongolsku fakt chutna, a tak jsme jeste dostali ssebou pul igelitky na cestu jako vysluzku.
    Sli jsme a pak jsme si sedli a pak jsme zase sli a i boty jsme si museli jednou sundavat a brodit se pres potok a pak jsme se chvilku jen tak valeli a zase poposli o kus dal a bylo horko, slunce palilo, tak jsme si radsi zase sedli a uz jsme byli pekne daleko od civilizace, kdyz prijela blazniva Manicka z vcerejsiho stopu i s dcerkou na motorce. Jak nas videla, tak se nechala vysadit a ze zustane s nama a motorku s ridicem poslala dal a nam zacala nabizet nejaky nudle s ovcim masem a my jsme se podivovali copak to ma vsechno asi znamenat...
    Ani jsem nedokouril cigaro a zpoza kopecku se vyloupnul paradni GAZik - ruskej terenni nakladak. Zuzana ho stopla a snazila se s ridicem posunkama dorozumet a hazela nejaky mongolsky slovicka z konverzace az zjistila, ze to jsou vlastne rusove - teda 2 rusove a 2 manickove - v aute spousta mista a dokonce i jeden Manicka umel perfektne rusky i anglicky. Jeli zrovna odnekud z hor, jakozto expedice rusko-mongolskeho vedeckeho projektu se zamerenim na biologii a ekosystemy ryb.
    Manicka s dcerkou si nastoupila s nama a ani mongolsky vedec nam nebyl schopen vysvetlit, co ma tahle zenska vlastne v planu. Nakonec s nama jela jen tak pul hodiny a pak si nechala zastavit u jedny jurty, ze prej si tam pred rokem nechala svisti kuze a ze to teda bude resit. OK - tak jsme ji tam nechali a ted cekame, kdy ji zas nekde potkame.
    Cesta s vedeckou expedici byla zcela dokonale skvela - mohli jsme kecat a to dokonce v rustine i anglictine, panove byli fakt sympataci (takovi stary medvedi), poslouchali jsme vybornej ruskej rokec a ridic to mistama kalil dokonce devadesatkou, coz je tady na tech polnich cestach vyjezdenejch do stepi fakt hustej mazec. Nakonec jsme s nima jeli uplne jinam, nez jsme puvodne chteli - samozrejme na misto mnohem lepsi a krasnejsi a proste uplne idealni a expedice se rozhodla, ze se na jednu noc utabori s nama, takze jsme jeste stravili celej vecer a kus noci prijemnym kecanim, bastenim a hulenim (a samozrejme popijenim vodky, kterou jsem zarputile odmital a oni my ji se stejnou zarputilosti stale znovu dolevali).
    Rano jsme se rozloucili a jeste jsme dostali na cestu asi 3 kila ryb a nejaky dalsi jidlo k tomu, takze ted mame bagly narvany k prasknuti a dreme se s nima jak soumari. Zaroven mame ale dostatek zasob, abysme mohli stravit aspon ctyri dny v divocine. Jsem zvedavej, jestli se konecne aspon podivam do ty knizky, co ji taham ssebou pro 'volne chvile'. Jeste jsem skocil do vesnice pokoupit vodu a jahly - no byl jsem tam jak za ufouna, co spadnul z vesmiru, ale bylo to OK - a uz mame vsechno zabaleno a muzem popojit zase o kus dal.

    06/09/08
    Dneska je sestyho zari a to vime uz docela presne. Trochu nas to prekvapilo, pac viza uz nam platej jenom tejden a do Ulaanbaataru jeste daleko a zadny letenky nebo jizdenky z Mongolandu ven taky jeste nemame. Prave ted sedime na nadvori buddhistickyho templu ve svatym meste Karakorum, kam jsme po mnoha dnech konecne dorazili. Castecne pesky a kus na motorkach, kdyz nas posledni cast cesty odvezli hodne sympaticky Manickove (samozrejme za tezky love - vlastne docela fer cenu na pomery evropana) na svejch vytunenejch dvestepadinach.
    Tenhle templ/klaster ma hodne silnou energii. Hned pri vstupu jsme si na chvilku sedli a jenom nasavali tichou a intenzivni silu, ktera se nam valila od bricha nahoru - nebo aspon tak jsem to cejtil ja a furt cejtim hodne intenzivni vlneni, ktery prostupuje cely tohle misto. Zuzana je na to asi taky dost citliva, protoze se po hodine sla vyzvracet. Ale bude to asi taky tim, ze jsme v poslednich dvou dnech dostali parkrat neco trochu plesnivyho k jidlu. To neni nic moc zvlastniho, protoze dobra pulka veci, co se tady prodava v magazinech ma davno proslej datum spotreby. Manicky to zrejme moc neresej...
    KOKES
    KOKES --- ---
    jasne
    DAW
    DAW --- ---
    KOKES: To taky ale bylo spatny.. a cizinci u nas se v ty dobe kvuli tomu taky asi cejtili divne.. Jenze jeste je to tak, ze u nas byly treba dvojnasobny ceny pro turisty, ale furt to pro ne bylo hodne levny, zatimco v Mongolsku si rikaj za prepravu o hrozne moc penez - jakoze treba chtej po tobe klidne i petkrat tolik, nez co bys platil v Cechach a vedej, ze nemas moc jinou moznost, protoze zadny autobusy ve vetsine Mongolska nejezdej.. Jo a autobusy si reknou jenom treba o pulku vic, ne petkrat tolik, to je pravda ;-), takze to neni vlastne zas az tak hrozny, jenom je to voser a nemas z toho dobrej pocit, takze se na ne radsi vykasles a jedes stopem zejo ;-)
    KOKES
    KOKES --- ---
    krása, no vida mongolsko se meni civilizaci..jinak ja bzch moc neminusoval, kdyz si vzpomenu, jak to chodilo u nas..za komunismu platili cizinci v kempech petinasobek co my, a po listopadu to bylo podobny..
    DAW
    DAW --- ---
    27/08/08
    Kdyz uz jsme dostatecne promokli a promrzli, vratili jsme se zpatky do Chatgalu (vesnice na kraji jezera). Stopli jsme karu, ve ktery sedelo uz asi 15 manicek a nechali se odvezt k babusce jednoho cestujiciho, ktera na dvorku pronajimala dve jurty. Bylo nam tam moc dobre, tak jsme zustali jeste jeden den. Nasbirali jsme po kopcich nejaky krasne vonavy bylinky na caj a vylezli jsme nahoru k Ovu (mongolsky budhisticky pomnik). Bylo nadherne - bohate modre a vysoke aspon ctyri metry - a ten vyhled okolo byl (uz zase (jak jinak)) nepopsatelny. Fotak jsme si zapomeli v jurte, takze jsme to nemohli ani zvecnit a mozna to je dobre, protoze tak nam zustane cely obraz o to lepe zachovan v pameti ... pruzracne modre jezero pod nami a v dalce za nim zasnezene vrcholky hor ... okolo huste modrinove lesy, porostle kobercem jemne zelene spasene travy ... omamna vune bylin nesouci se po vlnach vanku ... a konecne - u hranice jezera - vesnice seskladana z chatrci, jurt a drevenych plotu, uplne jak stredoveka osada, kde stale jeste sviti v noci svickami, drevari svazeji z kopcu drivi do kamen a stary mongol na konskem potahu rozvazi vodu z jezera do chalup a jurt, aby bylo z ceho uvarit caj a v cem se umyt.
    *-*-*
    Po dni odpocinku jsme vyrazili zase na cestu. Zacalo krasne pocasi, ale u jezera v horach byla tak jako tak porad zima. Vydali jsme se na jih - zpatky do nizin, do tepla a pryc od turistu/cestovatelu, kterych tu bylo na nas vkus trosku moc. Cestou jsme museli resit uz podruhy voser s ridicem, kterej po nas chtel zase trochu moc penez za prepravu - coz je tady uplne normalni a cizinci proste platej minimalne o pulku vic, nez mistni. Slyseli jsme sileny story, co tady uz lidi museli resit dokonce i v normalnich linkovejch autobusech a je nam z toho trochu zle. Tohle je fakt ojeb a Mongolum za to davam jedno velky osklivy minus. Dvakrat nam to stacilo a dal jedeme (opet) stopem. Jeste jsme dali pifko a snedli cokoladu aby jsme ukojili frustrovany emoce ... a uz to zase svisti jedna basen. (Vsuvka Z: Dobry taky je, ze v bance (v 10ti bankach, ve 100 bankach) nechtej menit dolary za tugriky. Prej jich maj moc, kurz klesa, tak kupuji jen 100$ bankovky maximalne 5 let stary, za ostatni bankovky davaj super mizernou exchange rate. Vysledkem byl plnej Murun (mesto) zapadaku, co meli sice plny kapsy $, ale ty jim byly k hovnu (ja) nebo nabity ucty, ale nefungovaly jim kreditky)
    Prvni stopik nas pohostil boruvkama, my jsme prihodili nejaky pernicky do pikniku a pak nas vyhodil uprostred planiny, kde jsme si sedli na batohy a dali cigarko a premejsleli, jak sakra budeme stopovat na silnici, co ma patnact oddelenejch pruhu a rozprostira se po cele siri dvouset metroveho udoli. Tak jsme tam tak sedeli a bylo nam dobre a svitilo slunicko, ze jsme se nikam ani nehnali, az prisli dva Manickove s konem a dali se s nama do reci. Jeden nas zacal zvat k sobe domu, tak jsme se na sebe koukli, ze teda jako proc ne a potom, co jsme jeho kamose nalozili (Vsuvka Z: s motorovou pilou, 2 plnejma igelitkama a 2 kanystrama na benzin) k nekomu na motorku, jsme vyrazili k Mendrimu do jurty... Krasa a nadhera jak vystrizena z obalky mongolske konverzace... zelene planiny s pasoucim se dobytkem, jurty roztrousene po udoli a na mirnych svazich nad nimy porosty modrinovych lesu. Mendriho zena nam pochystala super dobrotu - neco mezi pudinkem a syrovym kolacem a my jsme prihodili chleba a cokosku a boruvkovou marmeladu. Kdyz nam pak ale ke snidani zacali cpat kotel ovciho masa a tuku, tak nam bylo jasny, ze uz je zase cas vyrazit dal. Presunuli jsme se jen o par desitek kilometru na jih, smerem k Cecerlegu - super stopik - a uz jsme byli na neuveritelne uchvatnym, skvostnym a carokrasnym miste. V udoli, uprostred zelenych plani a kopcu a magickych hor, kterym proteka divoka a krasne cista reka Selenge Gol a rozleva se do stovek meandru a ramen, okolo ostruvku porostlych stromy. Je to tady fakt zuzo a kempime tu uz ctvrtej den. Sviti slunicko a tak se opalujem a koupeme v rece a vubec se nam odsud nechce, jenze uz se nam ztencily zasoby na jednu cinskou polifku, jabko a trojuhelnicek tavenaku a ryby nejak neberou a tak to uz asi budem muset zabalit a vyrazit zase o kus dal...
    DAW
    DAW --- ---
    SELECTOR_IX: No jenom mesic no.. ono to docela i staci ;-)

    KOKES: Rusky vubec.. jenom v blizkosti hranic to trosku malicko slo, ale taky ne moc..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam