• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    DAW
    DAW --- ---
    Ja jsem o tom pred par lety videl nejakej dokument a tam vyrabeli primo takovy tvarnice, ktery odlejvali z nejaky pasty vyrobeny z konopi. Rikali, ze prej to je skvelej stavebni material, protoze je to plny vlaken, ktery docela dobre izolujou..
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    LURA: To konopí se pro stavbu používá ve formě nějakých snopů, nebo ještě jinak?
    LURA
    LURA --- ---
    LINKOS: Jo, ale slaměné balíky drží tvar, kdežto z konopí takové balíky neuděláš - a když uděláš, nebude ti izolovat. Struktura těch dvou materiálů je velmi odlišná a jejich použití taktéž - konopí je výborné jako izolační desky do podlahy, na stěny - ale něčeho, co už stojí. Ze slámy se dají udělat menší domky i bez té dřevěné konstrukce. U větších stačí trámy nebo fošny, mezi které ty slaměné balíky skládáš, vyvazuješ a upevňuješ. To s konopím nelze - musíš mít celou stěnu, ke které je upevníš.
    A stlačená sláma nijak extra hořlavá není, jak píše B_KOMPLEX, je to srovnatelné se zděným domem. Hůř jsou na tom třeba roubenky...
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    LINKOS: proc hlinu?tu slamu kdyz normalne omitnes,tak je to imho o dost lepsi.navic pri testech horlavosti si to prej potom stoji nejak stejne jako zdenej dum:)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LURA: Tak dřevěnou konstrukrukci mít musíš u všech těhle staveb, já bych se přikláněl k tomu domu ze slámy jako izolaci a hlínu jako omítku. Přeci jen sláma hoří hezky a asi jí moc nebude svědšit když na ní bude pršet.
    LURA
    LURA --- ---
    B_KOMPLEX: Neřekla bych, že je to stejný. Sláma má vzduchové dutinky, kdežto konopí ne. Aby konopí izolovalo, musí se zpracovat na koudel a z toho zase nevím, jak by chtěl stavět.
    Kdybych chtěla při stavbě použít konopí, tak udělám asi dřevěnou lehkou kostrukci s nosnými prvky a tím konopím ji obložím. Možná i hliněná by šla...
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    LINKOS: no tak to mi ale pride samozrejmy,s tim bych to nesrovnaval.
    spis bych rekl,ze pri stavbe ze slamy se delaji poradny steny,ktery se omitnou.tady na ty fotce to moc omitnuty nevypada,navic pise,ze kdyz to zkousel,tak mu to hnilo.jeste to asi nevychytal.podle me,kdyz bude delat podobnou tloustku steny jako ze slamenejch baliku a omitne to,melo by to izolovat nejspis stejne ne?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    B_KOMPLEX: těžko říct, to je jako když sem čet, že roubenka rychleji promrzne než klasickej barák, když přestaneš topit.
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    LINKOS: netusis proc by melo byt konopi horsi nez slama?je to mozny dutosti stonku?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LURA: slyšel sem že konopí špatně drží teplo, ale nevim. Ostatně mě příde lepší využít slámu. Měla by bejt levnější a dostupnější
    LURA
    LURA --- ---
    SYNAESTHESIA: "Cílem je, aby dům vyhřálo jen mé tělo, za rok bych měl spotřebovat maximálně pět metrů krychlových dřeva, což představuje asi 6000 korun."

    To mi nepřijde zrovna málo na to, že se jedná o garsonku 33m2...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    B_KOMPLEX: zajímavý, ale stejně bude asi problém se získaním stavebního povolení atd. Je okolo toho strašný běhání
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    KARLOS: normalne reklama na r1 na to
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Tenhle obrázek mě pobavil. Obzvlášť ta Hummer limuzína (spotřeba ca 30l/100km)

    http://picasaweb.google.com/lh/photo/8cos7EbD2EqZ5xPcOVj65w?feat=directlink
    DAW
    DAW --- ---
    B_KOMPLEX: To je opravdu husta rodinka.. a maj zajimavej zivotni styl :-)
    Divim se ale, ze si z earthshipu nevzali aspon ten koncept s jizni stenou prosklenou a skosenou pod urcitym uhlem.. coz by mela bejt jedna z nejvetsich energetickejch vychytavek maximalizujici vyuziti slunecniho tepla.. Jinak samozrejme klobouk dolu..

    LURA: Juuu vesnicka u Benesova.. to beru :-)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    KARLOS: Případně ke stažení na Czech Torrentu.
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    FRANCIMOR: tak ohledne tech solarnich panelu jsem si to zjistoval a koukam ze vyrobci sice poskytuji zaruku na 20-25 let ale s tim ze se vykon snizuje o 1% rocne. takze za dvacet let s apnelu co ma vykon 100W mate panel 80W
    sorry za predeslou dezinformaci
    LURA
    LURA --- ---
    Ještě info - kamarád založil firmu ekologického stavění (přírodní materiály, pasívní domy, ap.) - http://www.ekostep.cz
    Jednak hodlá s rodinou postavit domek a ekovesničku u Benešova a hledá další zájemce, jednak hledá lidi, kteří se zabývají něčím, co nějak s ekologickou stavbou souvisí pro spolupráci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam