• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    ASAAHI
    ASAAHI --- ---
    KOKES: to je zvlastni ale to zakopani je energeticky imo mnohem vyhodnejsi (samozrejme s prosklenou jizni fasadou)...vyhoda stavby na pilotech je v nasich koncinach, kde je porad vetsi problem s vytapenim, nez chlazenim stavby, asi hlavne ta, ze nenarusujes puvodni teren, coz souvisi taky s recyklaci....jinak nechapu proc?
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    KOKES: takhle to maj ti mi znami ve spanelsku az na tu vegetacni strechu.ty piloty si udelali z pneumatik podle eartships
    KOKES
    KOKES --- ---
    k reynoldsovi(earthship) ještě zajímavý opoziční článek - názory projektantů http://www.ekolist.cz/dotaz.shtml?x=160886
    zejména
    "U nás bych doporučil jiný postup, pokud otázka směřuje k domu s co nejmenší ekologickou stopou. Dům nezakopávat, ale postavit na pilotech nad zemí s dřevěnou kostrou, zateplený slámou, omítaný v interiéru jílovými omítkami, s vegetační zelenou střechou a optimalním solárním systémem a take samozřejmě s řízeným větráním s rekuperací tepla. Může být nízkoenergetický až pasivní dům (minimální provozní energetická náročnost)," doporučuje Aleš Brotánek. Stavební materiály takové stavby jsou v naprosté většině z obnovitelných surovin = minimální ekologická stopa při pořízení stavby. Po dožití jsou snadno recyklovatelné = minimální ekologická stopa při likvidaci.
    Kurňa a mě se zakopaný dům(zcela) tak moc líbí:-)
    LURA
    LURA --- ---
    LINKOS: Proto jsem usoudila, že je lepší koupit starý dům a postupně ho rekonstruovat. Protože nikdo neví, co tam už bylo a co ne, navíc rekonstrukce nemá tak přísné předpisy jako stavba nového domu, takže si mohu dovolit víc experimentů ;-)
    A kromě toho záleží na místních úřednících. Šla jsem se zeptat na úřad, co potřebuji ke stavebnímu ohlášení a odcházela jsem s podanou žádostí, kterou mi pán na úřadě pomohl vyplnit. A když jsem se ještě ptala na stavební povolení ohledně přestavby stodoly, tak mi řekl, že když přinesu nějaký plánky, dalo by se to udělat taky na ohlášku :-)
    DAW
    DAW --- ---
    LINKOS: To je pravda.. ale fsechno se da casem zmenit.. mam takovej dojem, ze se zapadni svet pomalu otevira i temto moznostem.. tak muzeme bejt u toho a aktivne se na tom podilet :-) .. uz treba i jenom tim, ze o tehle vecech mluvime a sirime informace mezi ostatni..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Ono postavit si hezký baraček z takovejch material se dá celkem levně, problém je ohledně různejch povolení atd. Takovej barák postavíte třeba do sto tisíc, jenže ruzný projekty, stavební povolení atd. Tě přídou na spoustu peněz, v podstatě to překona cenu baráku. A to nemluvim o vodě, kanalizaci, elektrice případně plynu
    DAW
    DAW --- ---
    B_KOMPLEX: Joo tyhle domy z pytlu jsou fakt krasny.. a je to vec, kterou si můze postavit prakticky kdokoliv behem velice krátkeho casu.. skvela inspirace..
    Kdybys chtel knizku v anglictine, kde se pise o staveni ze slamy (a taky ze dreva a z kamenu a bambusu a hliny atd..) tak ti ji muzu pujcit.. je to takovej soubor vsech moznejch technik staveni z prirodnich materialu.. s fotkama.. s technickejma informacema.. a s osobnima zkusenostma lidi, ktery si tak svoje domy uz postavili..
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    potkal sem ted v portugalsku lidi,co si postavili u barcelony domek ze slamy.mam od podrobnou fotodokumentaci,jak to probihalo a skopiroval sem i spoustu pdf dokumentu k tomu potrebnych az i po vyrobu biodieslu,vodnich filtru,forest garden atdatd,bohuzel pro me je v anglictine jen neco,neco ve francouzstine,spanelstine
    hodne doporucovali knihu barbara jones - building with straw

    jinak teda jeste mi ukazali na netu techniku staveni z ekopytlu plnenych bahnem,coz je velice levny zpusob ekostavby
    http://images.google.cz/images?hl=cs&lr=&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Acs%3Aofficial&hs=BMa&um=1&sa=1&q=cal+earth&btnG=Hledat+obr%C3%A1zky&aq=f&oq=
    DAW
    DAW --- ---
    DAW: Ten workshop teprve bude.. mam trochu zmatek v datumech.. bude to 13.cervna v Borovnici u Benesova
    JARMILKAS
    JARMILKAS --- ---
    LINKOS: k tem konopnym materialu .. Francouzská společnost Isochanvre si nechala patentovat stejnojmenný materiál z konopí, sloužící jako náhražka betonu. Tento materiál se vyrábí zvápněním a slisováním drti z konopných stonků; je stejně pevný jako beton, ale sedmkrát lehčí a pružnější, lépe odolává přírodním podmínkám a také lépe izoluje. V Evropě je již z tohoto materiálu postaveno několik stovek domů. Konopná drť je obalena křemíkovou vrstvou a smíchána s vápnem a vodou. Hotový produkt má tyto vlastnosti: výborně tepelně i hlukově izoluje, propouští páry, nehoří, je nepoživatelný pro hlodavce, termity a hmyz, odpuzuje a odvádí vodu, je lehký, je trvanlivý. Používá se pro podlahy, stropy a omítku. Jako izolační materiál se používá nesmíchané pazdeří; hodí se pro podlahy, vnitřní izolaci a izolaci střech.... z konopi lze tedy postavit cely dum .. vcetne zdi podlah atd .. dela se to šaluňkem do hrazdeny stavby ..
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    DAW, LURA: To je docela zajímavá technologie. Pak by ale dutost stonků neměla mít na izolační vlastnosti vliv.
    KOKES
    KOKES --- ---
    Dneska jsem narazil v TV v Přemkovi na reportáž o solárních panelech na ekodomu. Mluvili tam o návratnosti investic za deset let. Škoda, že se nezmínili, že platí v případě, že se dodává proud do sítě za 14kč a zpětně odebírá za 5kč. Aneb, nechte si od ostatních zaplatit svůj baráček. Lesk a bída tv zpravodajství.
    LURA
    LURA --- ---
    FALLENANGEL: Spíš desky nebo snad ty tvárnice, jak píše DAW. Snopy by podle mě neizolovaly a spíš hnily - je to vlastně strukturou podobný materiál, jako kopřivy.
    DAW
    DAW --- ---
    KONOPA o.s.
    http://www.konopa.cz/

    Tematicky workshop: "Vyuziti konopi ve stavebnictvi"
    Uz tuto sobotu :-)
    http://www.raskin.cz/LinkClick.aspx?fileticket=PHOg9BwIg7g%3d&tabid=1781&language=cs-CZ
    DAW
    DAW --- ---
    Ja jsem o tom pred par lety videl nejakej dokument a tam vyrabeli primo takovy tvarnice, ktery odlejvali z nejaky pasty vyrobeny z konopi. Rikali, ze prej to je skvelej stavebni material, protoze je to plny vlaken, ktery docela dobre izolujou..
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    LURA: To konopí se pro stavbu používá ve formě nějakých snopů, nebo ještě jinak?
    LURA
    LURA --- ---
    LINKOS: Jo, ale slaměné balíky drží tvar, kdežto z konopí takové balíky neuděláš - a když uděláš, nebude ti izolovat. Struktura těch dvou materiálů je velmi odlišná a jejich použití taktéž - konopí je výborné jako izolační desky do podlahy, na stěny - ale něčeho, co už stojí. Ze slámy se dají udělat menší domky i bez té dřevěné konstrukce. U větších stačí trámy nebo fošny, mezi které ty slaměné balíky skládáš, vyvazuješ a upevňuješ. To s konopím nelze - musíš mít celou stěnu, ke které je upevníš.
    A stlačená sláma nijak extra hořlavá není, jak píše B_KOMPLEX, je to srovnatelné se zděným domem. Hůř jsou na tom třeba roubenky...
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    LINKOS: proc hlinu?tu slamu kdyz normalne omitnes,tak je to imho o dost lepsi.navic pri testech horlavosti si to prej potom stoji nejak stejne jako zdenej dum:)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LURA: Tak dřevěnou konstrukrukci mít musíš u všech těhle staveb, já bych se přikláněl k tomu domu ze slámy jako izolaci a hlínu jako omítku. Přeci jen sláma hoří hezky a asi jí moc nebude svědšit když na ní bude pršet.
    LURA
    LURA --- ---
    B_KOMPLEX: Neřekla bych, že je to stejný. Sláma má vzduchové dutinky, kdežto konopí ne. Aby konopí izolovalo, musí se zpracovat na koudel a z toho zase nevím, jak by chtěl stavět.
    Kdybych chtěla při stavbě použít konopí, tak udělám asi dřevěnou lehkou kostrukci s nosnými prvky a tím konopím ji obložím. Možná i hliněná by šla...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam