• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    DAW
    DAW --- ---
    klidne povidejte tady
    ALERT
    ALERT --- ---
    klidne se to da probrat tady [ aeonscope - architektura a design pro budoucnost ] ale je to tam krapet techokratictejsi :D
    KOKES
    KOKES --- ---
    M4DLENKA: nojo, ale na nyxu takovej klub není, či ano? Něco je v architektuře, něco se řeší v obnovitelných energiích, něco v trvale udržitelném rozvoji apod..
    LURA
    LURA --- ---
    KUATO: Máme staré plány z přestavby z r.1938 a ještě starší z r.1913 ;-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    LURA: jj, taky mame zdi 75-90cm. proste ten kamen a cihla je takovy prijemny. i kdyz v zime dum prdama nevytopime, nemenil bych :o). stejne jaks psala, ze je jednodussi koupit a opravit stare, nez vyrizovat nove - presne tak. co oko nevidi, to srdce neboli. clovek muze predelat cely barak od sklepa po komin, pokud nemeni nejak tvar nebo neco jen tak "na ohlasku". mate od toho baraku nejake papiry, kde jsou nakreslene zdi a tak?
    DAW
    DAW --- ---
    LURA: Jak se to vyuziva na vareni? :-)... joo ten bioplyn ze se spaluje? Tahlejta vec o ktery mi rikal kamarad pry funguje jenom na vytapeni tim, ze jima teply vzduch z zumpy a rozvadi ho po dome treba hadici v podlaze..
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    DAW: o tomhle jsem pro domaci pouziti neslysela, uprimne, prijde mi to trochu scifi :o)

    KOKES: pointa je ta, ze to topeni je dost minimalni
    k rekuperaci: neni to jediny system (napri hybridni vetrani je taky varianta), ale pro me je to system prozatim ze vsech nejlepsi.
    akumulace tepla je dobra, nektery lidi ji psychycky potrebuji, ale spousta lidi ne a je fakt, ze je plno konceptu, kde dum bez akumulace vychazi vyhodneji.

    dulezity je ale, ze neexistuje univerzalni nejlepsi reseni. kazdy clovek potrebuje neco jineho, a kazdy pozemek ma jine vlastnosti a kazdy typ domu (stavebni technologie) se chova jinak...

    taky mi prijde, ze jsme ve spatny diskusi, protoze to co tady resime fakt nejsou recyklovatelne domy... jsou to jen domy, ktere pri svem provozu (pozadavek moderniho zivotniho stylu) spotrebuji malo energie...
    KOKES
    KOKES --- ---
    Docela bych hledal řešení mezi lidmi, co žijou v přírodě, ale tam tyhle věci (pokud vím) neřeší. Když je horko, válí se a nedělaj, když je zima, zalezou do kožešin podle vzoru "kabát je nejlepší topení":-)
    Krom toho maj kolem obydlí nekonečně dřeva k topení. Tak tady asi inspirace nebude:-) /konec odbočky
    LURA
    LURA --- ---
    DAW: To by mě taky zajímalo... Zkoušela jsem o tom něco zjistit a jediné, na co jsem narazila, je domácí bioplynová stanice na zpracování odpadu z žumpy a zahrady. A kromě toho, že je finančně náročná, potřebuje ohřev ze slunečního kolektoru, aby to vůbec fungovalo a o vytápění nemůže být řeč - vyprodukované množství stačilo v létě na vaření, v zimě ani to ne...
    http://centrum.hnutiduha.cz/ekologickelisty/index.php?option=content&task=view&id=79
    KOKES
    KOKES --- ---
    M4DLENKA: jasně, pokud ti rozumím, než si hrát s akumulací tepla, je výhodnější izolovat barák, v zimě topit, v létě větrat.
    O rekuperaci jsem poslední dobou četl ohlasy, že si lidi stěžují na alergie
    DAW
    DAW --- ---
    Konecne tady mame taky nejaky odborniky :-)
    A ja bych mel taky jeden dotaz: Doslechl jsem se o vytapeni domu vyuzitim chemickych reakci v zumpe.. Udajne se z exkrementu produkuje docela dost tepla (pouzivaji se snad dokonce nejake bakterie ci prvoci) a melo by to fungovat tak, ze cim vetsi je zima venku, tim intenzivnejsi reakce (a vice tepla) se vytvori.. Nevite o tom nekdo neco? Je to jen vymysl, nebo to opravdu funguje?
    LURA
    LURA --- ---
    M4DLENKA: Upřímně mě moc nové pasivní domy nenadchávají. Připadá mi to moc technické a navíc se mi nelíbí rekuperace. Chápu, že je užitečná, ale je to zase další technika a navíc představa trubek pod podlahou se mi nelíbí. Mám ráda okna, která jdou otevřít, pustit si vzduch zvenku nebo třeba vylézt oknem ven, když na to přijde ;-)
    Ty domy jsou perfektní, úžasné, dotažené, úsporné, ale není to moje krevní skupina. Já potřebuji mít pocit zakotvenosti, který mi u těchhle domů chybí. Mít obytnou část, mít sklep na brambory a víno, půdu na sušení bylinek a prádla. Mít stěny, o které se nemusím bát opřít. Bydlení je i o psychice - a psychická pohoda je stejně důležitá, jako ta tepelná :-)
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    KOKES: existuji realizace, ktere jsou vytazene na sloupkach (drevenych, aby se potlacil tepel. most) nad teren, a zespoda pod desku podlahy je nacpano spoustu tepelne izolace, na nejake karisiti napr.
    kdyz das te izolaci o 10 cm vic, vyrovnas se s rozdilem teploty, ktery by usetrila zeme. ale dostanes izolaci do sucha, kontrolovatelnou atd. je jedno, jestli tam das polystyren nebo vlakno. jen toho tam musis dat hodne. to je vsechno. zdroje ti z hlavy nereknu, ale nejen brotanek to tak stavi leta.

    stale teploty .. tim chci rict, ze je treba dum izolovat (vcetne reseni mostu, nepruvzdusnosti a kvality provedeni, zelene strechy, moznosti venkovniho zastineni atd) a tim padem uz neni treba nekde skladovat velke mnozstvi energie - vzduch neni vhodne medium na uchovani tepla, takze prevadis teplo na jine latky-kamen, zdivo, voda- nejlip do jineho prostoru, aby tahle zasoba energie nerusila v dobe horka.... no a pak zase slozite nekam zpatky do obyt prostoru, abys tu energii mohl pouzit. proste slozite. kdyz zaizolujes, zjistis ze pracujes s daleko mensim mnozstvim energie, a pak i to, ze tyhle cachry vlastne nepotrebujes... zadna veda :o)


    jediny, co je citlitvy v tomhle typu domu, je kdyz napr. odjedes v zime na 14 dni na hory. vratis se a dum mezitim vystydnul (chzbel mu provoz, tj. zdroj tepla), takze budes muset den zatopit. at uz krbem, nebo plynem, nebo elektrinou. a zalezi na akumulaci baraku, jak dlouho to bude trvat. lehka drevostavba jde topit o nekolik stupnu za hodinu, pokud mas stabilizacni jadro, tak to trva o neco dele.. ale to je na dlouhou debatu ohledne volby systemu vytapeni. rozhodne je tohle IMHO pripad, proc v by i v nulovem dome mel byt otop. system, byt se muze pouzivat jen v techto krajnich pripadech.
    KOKES
    KOKES --- ---
    M4DLENKA: počkej, nezdá se mi několik věci:
    izolace dneska je tak ucinna, ze si na nejaky teplo ze zeme uz neni potreba hrat určitě? můžeš některé nastínit?(dostupné v CZ) - tak z hlavy, pls dřevo to asi nebude.

    je lepsi mit v dome STÁLÉ prijemne teploty, nez nejakym zpusobem ziskavat nekontrolovane teplo, nekde ho uschovavat na horsi casy, pak slozite pouzivat
    souhlasím, ale o tom je celá věda:-) jak? stálou teplotu třeba získám zakopáním domu, ale bude to stálá teplota řekněme 8-10st. takže jak?
    LURA
    LURA --- ---
    M4DLENKA: To záleží na zdi... My máme tloušťku od 65 do 80cm, takže se vyhřeje přes léto a pak vydrží do podzima. Na podzim je potřeba začít topit včas, aby stěna neprochladla. Vedro tu přes léto není nikdy, naopak bych uvítala právě to, aby se zeď prohřála ještě o něco víc, z horka strach nemám, to tu prostě nebude...
    A zimní zahrada/skleník se právě pro takovýhle dům hodí, pokud ho nechci zbourat a postavit něco nového (a to nechci). Historie k historii - ten dům je 150 let starý, nemá vodorovné izolace a vpodstatě tu ani nejdou udělat. Malta u obvodových zdí povětšinou není, je to spojované jílem, takže jakýkoliv větší zásah do zdí je staticky ohrožující. Navíc jíl vlhkostí mění objem, takže kdybych jej vysušila úplně, hrozí, že začne praskat...
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    LURA: kamen akumuluje, to jo, myslis jako ze se ukrutne rozpali, kdyz je vsude horko, a baajecne chladi, kdyz je kolem zima? s chvilkou prechodoveho obdobi, rekneme v radu hodin?
    zimni zahrady jsou dobry princip u strarsich objektu, ale pro dnesni navrhovani je to prekonana historie
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    izolace dneska je tak ucinna, ze si na nejaky teplo ze zeme uz neni potreba hrat a vyhoda oddeleni od terenu (vlhko, tepelny mosty pres nosny zdi atd) jednoznacne prevazuje. nejaky dvojvrstevny provetravany strechy pri 50cm izolace jsou uplne zbytecny. merime zrovna jeden totalne lehkej dum (drevostavba bez cehokoli akumulacniho) a vychazi na letni stabilitu vyborne. je teda dost obalenej, a kvalitne postavenej, to je pravda...

    navic, pokud date dum nad teren, na sloupkach, pod nim se necha reviznich par centimetru na prulez, tak mate izolaci i kontrolovatelnou a vymenitelnou, coz je samozrejme parada

    soucasne se zda nejvyhodnejsi pouzit kvalitnich oken, s dobrou izolacni schopnosti, ktery nepusti dovnitr ani teplo ani zimu. tzn neumi moc vyuzit vyhodu jizni fasady. ale vzhledem k izolaci ji dum nepotrebuje. je lepsi mit v dome STÁLÉ prijemne teploty, nez nejakym zpusobem ziskavat nekontrolovane teplo, nekde ho uschovavat na horsi casy, pak slozite pouzivat..(vzduchove teplotni zasobniky..kolektory v podobe zimnich zahrad atd)tahle vec umi v lete nadelat peklo. proste to dneska vsichni dohani izolaci a to je vsechno. pokud mate barak s nizkou ztratou, staci tam clovek a zarovka, pripadne pracka, televize.., a topit uz nemusite...
    okna z toho pohledu jsou vec, ktera pousti do interieru svetlo a tim setri energii na osvetleni. a poskytuji kontakt s okolnim svetem, samozrejme. z tepelneho hlediska uz se s nima v lete nepocita, protoze kazdy rozumny dum ma velmi kvalitne udelane venkovni stineni. (izolacni okna nepusti dovnitr teplo/chlad, ale slunicko je dokaze radiaci neprijemne rozpalit)

    taky je pravda, ze v tehle domech se musi clovek naucit zit. treba v herkym lete zavirat pres den okna, overit je vecer (odborne se tomu rika nocni predchlazovani) apod. k tomu patri i rizena vymena vzduchu, at uz jakymkoli zpusobem.
    no a pak nejaky ten solar na pripravu teple vody..
    LURA
    LURA --- ---
    KOKES: Zimní zahradu přímo ne - ta je finančně výrazně náročnější, než obyčejný skleník - ale funkci zdroje tepla by to mělo plnit stejně... Ten kámen se vyhřeje pěkně a dlouho akumuluje...
    KOKES
    KOKES --- ---
    LURA: Naopak mezi okna na jižní stěně jsem uvažovala předsadit skleněné desky, které by zadržovaly sluneční teplo a před část domu předsadit skleník
    Myslím, že se tomu říká zimní zahrada a je to podstatný zdroj tepla u nízkoenerg. budov.
    LURA
    LURA --- ---
    LINKOS: My třeba na kadibudku chodíme :-)
    Suchý záchod se nám osvědčil jako nejlepší, přestože máme stabilní dům.

    KOKES: Já chci tohle vyřešit tak, že ho nebudu zakopávat úplně, ale udělám před domem kamennou zídku cca 80cm od domu a vyplním hlínou, to celé bude do výše oken a bude fungovat jako izolace a zároveň zvýšený záhon. Nevím, jak moc se tím dům ochladí, doufám, že ne. Naopak mezi okna na jižní stěně jsem uvažovala předsadit skleněné desky, které by zadržovaly sluneční teplo a před část domu předsadit skleník. Severní stranu zatím nevím, jak udělám, ta je navíc o patro vyšší, protože jsme ve svahu, ale zese je na tu stranu dům chráněn stodolou a nemá tam moc oken...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam