• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    LURA
    LURA --- ---
    M4DLENKA: No to je jisté, ale v panelákových ložnicích se moc nedá spát vůbec, bez ohledu na větrání :-)))
    Když jsme ještě bydleli ve městě, tak syn volil spaní na balkóně od časného jara do pozdního podzimu ;-)
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    co je ale nutne resit, a ne z hlediska tepla, ale z hlediska vlhkosti a CO2, to je vymena vzduchu.
    - pozadavek na kvalitni prostredi rika, ze by se mel vzduch pohybovat cca 0,1 az 0,2 m/s, kdyz je min, mame neprijemny pocit "nehybnosti", kdyz je vic, muzou nekteri lide zacit pocitovat pruvan..
    - podle hygieny by se mel vzduch v mistnosti vymenit 0,1x za hodinu, pokud v mistnosti nikdo neni, pokud je, tak cca 0,3 - 0,6x, lepsi prepocet je podle poctu osob a jejich produkce CO2...

    aby to bylo pochopitelnejsi. pokud v panelakove loznici 12m2 s nizkym stropem a kvalitnimi (vymenenymi) okny spi dva lidi, tak rano se tam hodnoty CO2 pohybuji na hodnotach zdravi skodlivych, meli by cca 3x za noc vstat a 10 minut vetrat. muzes samozrejme nechat otevrene dvere do sousedni mistnosti, ale michani vzduchu tudy je dost omezene, to by se pak musel dat na strop ventilator, a to je zase zdroj pruvanu... takze nic moc :o(
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    LURA:
    diky velke izolaci je mozne dum pres den udrzet v prijatelnych teplotach (pozadavek je optimalne do 26 stupnu, ale to je porad komfort, vetsina lidi zvlada i o neco vice)

    v noci se potom pusti venkovni vzduch dovnitr, a tim se dum zase ochladi, co to jde. v dobre postavenem dome (rozumnej orientaci vuci slunicku, pomer otvoru na fasade, moznostni exterieroveho stineni otvoru, kvalitni izolace a dostatecne vzduchotesnost atd...) by v ceskych podminkach nemela byt zadna klimatizace (chlazeni) nutna.
    (bavime se o rodinnych domech, bytovych domech.. napr v administrackach je tolik lidi a spotrebicu, ze uchladit to prirozenou cestou je dost problem)

    privod vetraciho vzduchu zemnim kolektorem atd, jak pise ALERT je samozrejme dalsi vylepseni... teplota takhle privadeneho vzduchu muze byt tak o 5 stupnu mensi nez venku, ale rychlost proudeni a jeho objem jsou tak male, ze to opravdu nevnimas. navic je to vzduch z venku, stejne jako bys ho poustela okny. rozdil teploty dela hlavne to, ze to nasavas nekde ve stinu(severni strana objektu, skupina stromu..), nejlepe nad vodni hladinou (jezirko) a cestou to tahnes v pude, kde to (v idealnim pripade) ochlazuje spodni voda

    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    tady par fotek,jak znami staveli domecek ze slamy.fotky nejsou uplne serazeny,jak sli prace za sebou
    http://silenceisdead.rajce.idnes.cz/strawbale_house/
    ALERT
    ALERT --- ---
    LURA: to vytapeni/chlazeni vzduchem je nastavene na rychlost proudeni vzduchu, ktera vetsine lidi nevadi, plus da se to stelovat..
    izolace funguje to stejne kdyz je venku teplo jako kdyz je venku zima :)) proste klade odpor vymene tepla
    teply vzduch se ti tam dostane, pokud mu to umoznis, napr otevrenim oken ..ale to uz jsme u toho jineho zpusobu uzivani
    vzdy vetras cerstvym vzduchem, ketrej ti tam leze pod zemi, kde se ochlazuje(v zime otepluje),...jak uz jsem psal
    LURA
    LURA --- ---
    Jedna věc by mě zajímala - u těch domů, které mají tak malé energetické nároky a jsou dobře zaizolované chápu, jak se to řeší v zimě - když ke zvýšení teploty v místnosti stačí teplo z člověka. Jak v takovém domě v případě potřeby přitopit, je jasné, ale jak tam získat přijatelnou teplotu, pokud je venku 30 plus... napadá mě jedině chlazení/klimatizace.
    Třeba manžel má v klimatizovaných místnostech velké potíže kvůli svému astmatu. Já v klimatizaci a nebo při průvanu, okamžitě nastydnu - zima jako taková mi nevadí, proudění vzduchu ano...
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    hele, rada, zitra, ted silim :o)
    MYKO
    MYKO --- ---
    providejte tady, prosim :)
    DAW
    DAW --- ---
    klidne povidejte tady
    ALERT
    ALERT --- ---
    klidne se to da probrat tady [ aeonscope - architektura a design pro budoucnost ] ale je to tam krapet techokratictejsi :D
    KOKES
    KOKES --- ---
    M4DLENKA: nojo, ale na nyxu takovej klub není, či ano? Něco je v architektuře, něco se řeší v obnovitelných energiích, něco v trvale udržitelném rozvoji apod..
    LURA
    LURA --- ---
    KUATO: Máme staré plány z přestavby z r.1938 a ještě starší z r.1913 ;-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    LURA: jj, taky mame zdi 75-90cm. proste ten kamen a cihla je takovy prijemny. i kdyz v zime dum prdama nevytopime, nemenil bych :o). stejne jaks psala, ze je jednodussi koupit a opravit stare, nez vyrizovat nove - presne tak. co oko nevidi, to srdce neboli. clovek muze predelat cely barak od sklepa po komin, pokud nemeni nejak tvar nebo neco jen tak "na ohlasku". mate od toho baraku nejake papiry, kde jsou nakreslene zdi a tak?
    DAW
    DAW --- ---
    LURA: Jak se to vyuziva na vareni? :-)... joo ten bioplyn ze se spaluje? Tahlejta vec o ktery mi rikal kamarad pry funguje jenom na vytapeni tim, ze jima teply vzduch z zumpy a rozvadi ho po dome treba hadici v podlaze..
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    DAW: o tomhle jsem pro domaci pouziti neslysela, uprimne, prijde mi to trochu scifi :o)

    KOKES: pointa je ta, ze to topeni je dost minimalni
    k rekuperaci: neni to jediny system (napri hybridni vetrani je taky varianta), ale pro me je to system prozatim ze vsech nejlepsi.
    akumulace tepla je dobra, nektery lidi ji psychycky potrebuji, ale spousta lidi ne a je fakt, ze je plno konceptu, kde dum bez akumulace vychazi vyhodneji.

    dulezity je ale, ze neexistuje univerzalni nejlepsi reseni. kazdy clovek potrebuje neco jineho, a kazdy pozemek ma jine vlastnosti a kazdy typ domu (stavebni technologie) se chova jinak...

    taky mi prijde, ze jsme ve spatny diskusi, protoze to co tady resime fakt nejsou recyklovatelne domy... jsou to jen domy, ktere pri svem provozu (pozadavek moderniho zivotniho stylu) spotrebuji malo energie...
    KOKES
    KOKES --- ---
    Docela bych hledal řešení mezi lidmi, co žijou v přírodě, ale tam tyhle věci (pokud vím) neřeší. Když je horko, válí se a nedělaj, když je zima, zalezou do kožešin podle vzoru "kabát je nejlepší topení":-)
    Krom toho maj kolem obydlí nekonečně dřeva k topení. Tak tady asi inspirace nebude:-) /konec odbočky
    LURA
    LURA --- ---
    DAW: To by mě taky zajímalo... Zkoušela jsem o tom něco zjistit a jediné, na co jsem narazila, je domácí bioplynová stanice na zpracování odpadu z žumpy a zahrady. A kromě toho, že je finančně náročná, potřebuje ohřev ze slunečního kolektoru, aby to vůbec fungovalo a o vytápění nemůže být řeč - vyprodukované množství stačilo v létě na vaření, v zimě ani to ne...
    http://centrum.hnutiduha.cz/ekologickelisty/index.php?option=content&task=view&id=79
    KOKES
    KOKES --- ---
    M4DLENKA: jasně, pokud ti rozumím, než si hrát s akumulací tepla, je výhodnější izolovat barák, v zimě topit, v létě větrat.
    O rekuperaci jsem poslední dobou četl ohlasy, že si lidi stěžují na alergie
    DAW
    DAW --- ---
    Konecne tady mame taky nejaky odborniky :-)
    A ja bych mel taky jeden dotaz: Doslechl jsem se o vytapeni domu vyuzitim chemickych reakci v zumpe.. Udajne se z exkrementu produkuje docela dost tepla (pouzivaji se snad dokonce nejake bakterie ci prvoci) a melo by to fungovat tak, ze cim vetsi je zima venku, tim intenzivnejsi reakce (a vice tepla) se vytvori.. Nevite o tom nekdo neco? Je to jen vymysl, nebo to opravdu funguje?
    LURA
    LURA --- ---
    M4DLENKA: Upřímně mě moc nové pasivní domy nenadchávají. Připadá mi to moc technické a navíc se mi nelíbí rekuperace. Chápu, že je užitečná, ale je to zase další technika a navíc představa trubek pod podlahou se mi nelíbí. Mám ráda okna, která jdou otevřít, pustit si vzduch zvenku nebo třeba vylézt oknem ven, když na to přijde ;-)
    Ty domy jsou perfektní, úžasné, dotažené, úsporné, ale není to moje krevní skupina. Já potřebuji mít pocit zakotvenosti, který mi u těchhle domů chybí. Mít obytnou část, mít sklep na brambory a víno, půdu na sušení bylinek a prádla. Mít stěny, o které se nemusím bát opřít. Bydlení je i o psychice - a psychická pohoda je stejně důležitá, jako ta tepelná :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam