DRUDRIGER2: zednik alternativec, ktery si neumi uhasit vapno?
haseni vapna podomacku v "malym"
---------------------------------------------
potrebujes:
- becku nejlip 200l (muze byt i plastova, pokud v ni ma to vapno dlouho stat, tak je to mozna i lepsi, protoze klasickou plechovou to za par let prozere :o) - vyzkouseno
- pytel nehaseneho vapna
- jednu drevenou desku na michani (delka cca 150cm, sirka cca 10cm)
- ochranne prostredky: bryle, rukavice, bluza/kosile, ktera kryje ruce po cele delce (proste nedelat v tricku s kratkym rukavem), respirator (ne nutny, ale uzitecny, protoze neco vapenneho prachu "se vznasi nad vodami" a neni to prijemne na dychani)
postup prace:
dej do becky 120l vody, dalsi dva kyble je vhodno mit pripravene k ruce, nasyp pytel nehaseneho vapna a rozmichej deskou ve vode, aby se dobre promisilo. pak cekej. behem kratke chvile se zacne voda zahrivat a o chvili pozdeji z ni zacnou stoupat bublinky. kdyz to zacina hucet (var), tak zacit znovu s michanim. v tuhle chvili by uz melo byt znat, ze vapno nabira na objemu, takze michat, pekne objizdet kolem sten - zacina to jit tezko, protoze vapenne masy pribyva. kdyby to moc vrelo, tak se muze prilit dalsi kybl vody (studene). dokonce se mi zda, ze v puvodnim navodu je jen 80l, ale ja to vzdycky delal s vic jak 100l a jevi se mi, ze to neni na skodu. kdyz je masa vapna vysoko (skoro po hladinu) a zacina byt znatelne zeslabovani varu, je prace hotova. vapno je z pocatku ridcejsi, ale kdyz se mu da trochu casu, tak si "sedne" a zhoustne. cely proces trva 15-25min, nevim presne, nikdy jsem nemeril cas. rika se, ze pred pouzitim se ma pockat do druheho dne, ale bylo mi receno, ze se tohle v praxi casto porusuje, protoze "neni cas" :o). sam jsem to pri stavbe zdeneho kurniku taky porusil a nezdalo se, ze by to nejak vadilo. jen se musi hlidat, ze kdyz je to vapno zpocatku ridsi, tak se ho musi dat do malty vic a tim padem setrit vodou. proste hlidat barvu malty.
KITIARA: malta skodliva neni. starou oklepanou maltu jsem presival a pouzival na zlehceni pudy na zahrade a davame ji i kuram do hrnce misto pisku (v podstate je to pisek obohaceny o vapno).