• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    SELECTOR_IX: a taky ohybacky na ocel. trubky, velkoprumerove zavitniky, ruzna lepidla, tesneni, hafo dilku, ktere ma u sebe a ktere tak nemusim jezdit kupovat, kdyz zjistim, ze mi nejaka drobnost chybi.. dal znalosti norem jak se co dela (a musi udelat i kdyz to plati hlavne u elektrikaru), znalosti kde se da co nejlevneji koupit, moznost nakupu bez DPH. je to jedno. ja uz jednou barak prekopaval, znamy mi to udelal v prubehu jednoho tydne od rana do vecera, kdy jsem mu byl k ruce, a rikam si, ze bohudiky, ze jsem se s tim nemusel jebat sam, protoze by mi to trvalo trikrat tak dlouho (a ty jedny ruce navic by mi tak chybely). vsecky zapravky, dozdivani tech trubek uz si jsem si delal sam, ale proste zastavam nazor, ze nektere veci si radsi necham udelat od nekoho s praxi.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    KUATO: jestli mluvíš o tý svářečce na trubky, tak ta se dá půjčit za 250 na den (a někde určo i míň)
    KUATO
    KUATO --- ---
    LURA: :o)) jj, nastesti taky bydlim ve starym baraku, kde nevadi, kdyz je neco krive, protoze je vsecko krive. takze kdyz k tomu pridam rynu, ktera je trochu kostrbata, nebo se tak neseru s omitanim, tak no problemo :o).

    LURA: to mi pripomina dedu - "jak mam udelat ty zaoblene prechody mezi stenou s stropem?" - "sklenou od piva", "nemuzu sehnat vrtak na provrtani metrove zdi, abych tam mohl protahnout trubku od radiatoru" - "vem si normalni ocelovou trubku o vetsim prumeru a kladivo a postupne to probouchas. a modli se aby tam nebyl nejaky kamen...." (fungovalo vyborne :o)

    nicmene pozoruju poslednich par let, ze cim dal vic rikam "to je dobre. na tech par let nez umru to uz vydrzim." prilis mnoho prace s detailama a picovinkama je zbytecne. cas a energie se da vlozit do uzitecnejsich veci. tohle jsem kdysi videl u prarodicu a spojoval jsem to s tim, ze oni zili hodne venku, na dvore, chodili kolem hospodarky, dum jim slouzil vicemene k prespani, kdezto dneska uz malokdo soukrome zije jinak nez hromadenim kramu, tak chceme mit vsechno spiglnygl.
    LURA
    LURA --- ---
    Ještě je ta věc, že když člověk chce věci dělat jinak, kolikrát ani nenajde nikoho, kdo by to udělal rofesionálně, prtože to nikdo nedělá. Teď dělám experimenty s vápenosádrovou omítkou a to tu nikdo nezná. Naopak zedník, který tu některé věci u nás dělá, se o to zajímá a je to takhle vzájemné - já se učím od něj a on pozoruje mé experimenty. Taky je třeba problém přesvědčit zedníka, že člověk něco nechce úplně rovné a že chce třeba oblé hrany a ne ostré a že v baráku, kde jediná věc není přesná vypadají přesné věci křivě, že je důležitější optická vyrovnanost. Ten náš je nakonec rád, protože i jemu jsou oblé hrany sympatičtější, jen prostě byl zvyklý, že všichni to chtějí jak když střelí.

    Co jsem si tu nechala udělat úplně, to byly podhledy v jedné místnosti, protože na to je potřeba víc lidí a sehraných, já bych to rozhodně sama nezvládla a bohužel se neumím naklonovat. A přiznám se, že se mi do toho ani nechtělo.
    LURA
    LURA --- ---
    KUATO: Tak to uděláš jako svého času Eduard Cupák - postavili tídku na dvoře, zbourali, postavili znovu, až se to naučili a bylo to tak, jak chtěli.
    Koneckonců sama praktikuji něco podobného - vyzkouším to na nějakém místě, kde to tolik nevadí, když se to nepovede. A ono to netrvá tak dlouho, naučit se zdít nebo omítat. Nejlepší je, když první věc udělá někdo, kdo to umí a já se na to můžu dívat, pak si to vyzkouším s ním a příště už to dělám sama.
    Sama myšlenka toho, vydělat peníze a někomu je pak dát, je komplikovaná. Protože když chci, aby to dotyčný udělal tak, jak já chci, stejně si to musím ohlídat. A tudíž jsem u toho a nemohu někde jinde vydělávat. Takže když to udělám sama, případně se alespoň zapojím do činnosti, tak je to lepší.
    Navíc mám skutečně lepší pocit z toho, že si ty věci dělám vlastníma rukama, protože je ten dům tak nějak víc můj. Stěna ve stodole, vykopaný sklep, vyzděná stěna kamenem, vsazené dveře, rozvody vody a většiny odpadů, podlaha v dětských pokojích, příčka mezi pokoji, zateplení půdy - to je moje dílo. Navíc to má pro mě tu výhodu, že mi to pomáhá i v práci, protože dělám návrhy interiérů a občas i celých staveb nebo přestaveb a není nad to, když člověk zná i něco jiného, než papír a tužku, protože když má ten materiál "v ruce" a ví, co si s ním může dovolit, je to mnohem lepší.

    KUATO: Instalatérské potřeby se dají zapůjčit. Tady už jsem toho postupně dělala docela dost, takže v té prodejně mě znají a mám tam už i slevu jako řemeslníci a nářadí si vždy půjčím, je to za pár kaček...
    KUATO
    KUATO --- ---
    DAW: pokud vezmes prvne do ruky kelnu a hnes postavis kus rovne zdi, omitnes ji tak, ze se za to nemusis stydet, tak pred tebou klobouk dolu. navic ve starym mas krive zdi nekdy z kameni, krive podlahy... nakurvuji se tam mnohdy i zkuseni remeslnici.

    DAW: mi se treba takova jurta libi - jako letni sidlo, kdyz by uz deti vypadly z domu. ale neumim si predstavit, ze bych tam bydlel v zime a jeste s deckama. jakym zpusobem je treba udelane, aby nezamrzla voda a odpady, kdyz nejsi cely den doma a venku je -10? nebo tam voda neni a chodi se s kyblem ke studance? celodenni vytapeni plynem?
    DAW
    DAW --- ---
    AKHIBARA: Nechápu jaktože začal stavět a nedostavěl před prvním sněhem.. ? Nerozumím tomu, proč začal něco stavět, pokud neměl celou konstrukci předem připravenou. V momentě, kdy máš všechny lišty, podpůrná trámy atp připravený, tak už to jen poskládáš.. nedává smysl začít to "stavět" a nedostavět.. je to stan, ne dům..
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DAW: jj, okna, dvere, kamna atd. nejsou zapocitany
    DAW
    DAW --- ---
    Nojo.. tak uvidíme..
    V podstatě jde především o to, jaký dřevo a za jakou cenu seženeš + kanvas (nebo jiný materiál)..

    Co se týká dveří, oken, ty jsou zadarmo, když ti stačí starý z bouračky.

    Co se týká kamen a dalšího vybavení, tak to stojí prachy navíc, to je jasný, ale myslím, že ty jurtaři tohle taky v ceně započtený nemaj a taky se jim za to platí navíc..
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    AKHIBARA: tak tak
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    DAW: 30tis je dost malo. Kamos letos zacal stavet (bohuzel nedostavel pred prvnim snehem), ale naklady na material spocital asi na 60-70tis. Plus neco benzinu a puceni vozejku na dopravu. Plus jeho prace (ma 3-4 dni v tejdnu cas, tak to neresi).
    Kdyz jsem ho naposled videl, tak rikal ze si na sebe upletl peknou boudu - narazil na nekolik problemu, ktery predtim vubec netusil.
    A rekl bych ze tenhle clovek je docela manulane zrucnej.Takze zas takova sranda to nebude. Stravi se nad tim docela dost casu. Bude to levnejsi, treba za 100tis a budes bydlet ve vlastnim vyrobku, to je parada. Ovsem rozhodne bych to nepodcenoval, neni to jako sbouchat "bunkr" z par starejch latek.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DAW: jj, neni to málo, nechtel jsem tady rozproudit diskusi na téma, kup si jurtu / postav si jurtu. osobne tomu nerozumim. mno ale 30 tis na material mi prijde dost podceneny
    DAW
    DAW --- ---
    KUATO: he he.. No ale není třeba zmrvit ani ten první barák.. stačí nastudovat co už bylo postaveno, dobře si to naplánovat a zkonzultovat všechno ještě s nějakým architektem.. Každopádně postavit Jurtu fakt není nic těžkýho.. Je to v podstatě skládačka .. nejtěžší na tom všem bude nejspíš správně ušít potah.. bych řek.. nevim.. uvidim..

    DAUPHIN: Dík.. za rok a půl se k tomu možná už dostanu :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    SELECTOR_IX: jj, ja ti rozumim :o). jen treba instalaterskou bych si doma sam nedelal, protoze si nebudu kupovat x jednoucelovych kramu, abych je jednou pouzil (nemluvim o vymene drezove baterie, nebo opravu kapajiciho radiatoru).
    DAUPHIN
    DAUPHIN --- ---
    DAW: přeju ti hodně štěstí, hlavně se pak pochlub
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    mimochodem, k tomu sem dospěl po několika omylech, kdy mi "odborníci" v bytě něco zkurvili (občas to opravdu hraničilo s ohrožením života) a protože nekradu, abych takovejm zmrdům platil, zjistil sem, že si všechno můžu udělat sám. a líp. a taky mě přestalo bavit sedět v kanclu u kompu a čekat na vejplatu, jak to dělá většina lidí v mym věku, takže se tím na půl úvazku i živím...
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    KUATO, MATT: kdybych to neuměl, neživil bych se tím... a věc, kterou si vyrobím sám má pro mě větší hodnotu než věc, za kterou někomu zaplatím. chlap, kterej neumí vzít do ruky vercajk a postavit se k jakýkoli manuální práci a jediný co umí je klikat myší je jako ženská, co neumí uvařit nebo upíct. prostě mi to přijde divný. pochopitelně tím nemyslím že žena patří do kuchyně nebo jiný zažitý nesmysly, jen mi to nepřijde prostě přirozený.
    MATT
    MATT --- ---
    SELECTOR_IX: myslim, ze je rozumny se zamyslet nad tim, jestli si budu vydelavat necim co umim a zaplatim si zas nekoho kdo to umi, nebo se budu ucit, "ztracet cas" a udelam si to sam "zadarmo"
    KUATO
    KUATO --- ---
    SELECTOR_IX: udelat si vsechno sam ma ovsem i sve nevyhody - spoustu veci zmrvis, nebo je udelas tak, ze by sis za to nafackoval. to rikam jako clovek, ktery si taky ledasco doma dela sam. hehe, osobne zastavam nazor, ze clovek by mel jeden dum postavit/zrekonstruovat, na tom by se to naucil, ten prodat a pak udelat totez znovu a tam by uz bydlel :o)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    DAUPHIN: není nad to bydlet ve vlastním. a platit si sám sobě za práci je nesmysl. takže souhlasím s DAWem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam