Podávám report ze včerejšího promítání ve Světozoru.
Raynolds v podstatě zodpověděl ty nejdůležitější "obecné" otázky, které se pokusím shrnout do několika bodů
1) cena Eartshipu (mluvil o střední verzi) se dá postavit v závislosti na legislativě daného státu a podmínkách prostředí za cca 40.000 USD.
Z toho jsem si odvodil, že v našich podmínkách to může být i s koupí pozemku a papírama cca 1,5 mil. Kč.
Zároveň však upozornil na to, že záleží na zdrojích materiálu a že stavba může být samozřejmě i levnější.
2) barák se dá jako pasivní postavit i v našich podmínkách, něco prý má i v Norsku a na Islandu. Celý fór je v množství skel a zdůraznil, že musí být opravdu hodně, hodně hmoty ve zdech.
V tom Norském prý při obývání 16ti lidmi vzrostla teplota o 12 stupňů nahoru. :))
3) pneumatiky a plasty se nerozkládají a dle jeho studie (otázka je jak moc relevantní, hovořil o kamarádovi z Detroitu) není toxicita prokázána. Říkal, že současný baráky jsou zřejmě daleko větší sajrajt, co se týče použití materiálů.
4) hlína v gumách nekvete a vegetace ve zdech logicky nebují, protože nemá světlo
5) plísně v domě nejsou, protože je dobře odvětráván
na závěr říkal, že se má člověk vybodnout na přemýšlení o tom, co by jak mělo být a má prostě experimentovat a hodně přemýšlet nad tím co dělá. Že se dá opravdu stavět z čehokoliv a stačí pramálo k tomu, aby byl výsledek dobrý.
Paradoxně se prý domy staví daleko lépe tam kde není tak přebujelá legislativa. :)
Jo a prý s nim mluvil jeden radní, který chce nechat modelový eartship postavit v zoologický, nebo botanický zahradě v Pze.
Pokud mě chce někdo opravit, nebo doplnit, co jsem nezmínil, díky.
Jo a zajděte někdo ve čtvrtek do technický knihovny na debatu s Duškem. Budou konfrontovat Eartship a Superadobe.
Včera říkal, že Superadobe zná a právě ve čtvrtek to chce obšírněji rozmáznout ,)