• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    YESHEYDO: tos napsal hezky Milane! Ještě tam chybí to o těch nosičích ryb a je to vytesat do šutru a položit do základu ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YESHEYDO
    YESHEYDO --- ---
    MR také v NTK formuloval asi pro mně nejzásadněší věci, který mne před 2ma rokama inspirovaly k přehodnocení postojů k mýmu životu a motivaci do jakýkoliv budoucí aktivity a jen jsem to tak doted vnitřně cejtil. Na přednášce v NTK to ale bylo jako háček a kroužek a zapadlo to a dal tomu jednoduchej formulovanej rámec.
    :
    1. Jí t cestou nejmenšího zla jak s materiály, tak přístupem ke všemu, moc se s věcma nesrat a nehrotit ekologii a materiály a konceptuální postoje co tě limitijou za každou cenu - viz paní co řekla: mně se ten ES koncept líbí, ale nešlo by to bez pneumatik ??? - taková vrtalka - asi zapomněla o čem to bylo původně, dát lidem dostupný bydlení, nezadlužit je, dát jim čas na opravdovej život bez potřeby pracovat jako mezek 9-5/7 - ne honění se za prací a penězma, dokázat je zabezpečit jídlem a energiema zdarma - tedy říci vykořis'tovatelskému systému čááááu a taky použitím už vyprodukovanýho odpadu odlehčit Zemi. to je podle mně fér.

    2. Jde v podstatě NE o udržení tohoto našeho stávajícího způsobu života (konzum a permanentní válka všech proti všem) ale o to dát lidem nástroj jak se celkově zaopatřit, nemuset makat tolik v tolika nesmyslnejch profesích navázanejch na uměle tvořený odvětví opodstatněný mnohdy jenom systémovým nastavením ve společnosti a kupuvat kraviny, dlužit, a umřít s tím, že ti život protekl, protože jsi jenom makal na jídlo a složenky.... zatímco bys mohl makat třeba 2 dny - místo pěti...

    Systém sám nechce aby z něj lidé odcházeli a byli nezávislí, to bude kámen úrazu i tady u nás, pokud nenerazíme na osvícené starosty a ouřady...

    3. V ES nebo podobné stavbě využíváš přírodních zákonitostí a vazem a učíš se nejen o plodinách, rtočním cyklu,možnostech materiálů ale i o zvířatech a sobě a máš najednou čas mít otázky a odpovídat si na ně.

    4. Ad absurdum dohnáno, když nebudeme muset válčit jako zaměstnanci firem proti sobě , když nebiudeme muset makat na teplo a jídlo, budeme spokojenější, klidnější a možná se pomalu i lidstvo začne orientovat na nějakej rozvoj lidí jako rasy.

    To bude trvat dlouho protože lidi většinou chtějí TV, dovču a hadry a jít na dízu a dát si pořádnou čáru, ale to neva , můžeme inspirovat pomalu... tak to stejně je nejefektivnější.


    Materiál a z čeho jednou moje útočiště bude postavený je v podstatě pro mě nedůležitej, nejvíc ted dávám za nájem a energie a transport do práce , pak za jídlo, když eleiminuju tyhle potřeby tím že je uspokojím tím kde žiju, budu OK.

    A o to myslím jde v první řadě , dát nám nástroj k ŽIVOTU.
    Jak púíšu hrozně málo, tak jsem se rozjel, tak snad to neuspí ...:)
    DAW
    DAW --- ---
    KAREN: :) .. né to já jsem myslel když by to byla jen udusaná hlína bez pneumatik..
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    VSOUKOLOHLOR: no ono to ani jinak mysleny nebylo. :))
    Ja jsem taky panelakovy dite a osobne me to v 7 patre Kutnohorsky kralicarny pekne sralo. Gangy se u nas pravda taky moc nejely, ale veskery kolektivni rozhodovani v tahu, kvuli vetsinovemu nezajmu lidi. O ekologickym bydleni nemuze byt ani rec, kdyz je obrovsky problem dostat na panelaky cokoliv co prijima energii ze slunce. Panelaky byvaji dost casto stale nezateplene, stara okna ..... To je spis na akademickou debatu o obsahu a forme :D

    KAREN
    KAREN --- ---
    DAW: ty pneumatiky s udusanou hlinou by prece byly obaleny hlinou, kterou proboha zizaly nepolezou - ?)) a kdyz jo, tak fajn, proc si nepopovidat;)) nebo teda spis v podminkach jako nasich "oblity" nakym betonem ci co...
    DAW
    DAW --- ---
    VSOUKOLOHLOR: já vim.. kozy jsou žravý :)

    SELECTOR_IX: Hm.. to právě jo.. hledáme v jižních čechách, konkrétně jsme už si vybrali i lokalitu - mělo by to bejt někde poblíž Prachatic, ideálně ve směru na Českej Krumlov.. moc pěkný místo :)

    TADEAS: Hmm nojo, jenže o tom mám právě pochyby, anebo prostě si zatím nedokážu představit, jak by to bylo možný.. tvárnice ani beton nechci, to už snad radši ty pneutmatiky ... a když by to byla jen ta udusaná hlína, tak to bych se bál, aby nám tam pak třeba nevylejzaly žížaly stěnou v obýváku.. nebo krtek :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DENDROBATA: ad zadni stena + prihrnuta zem - cela ta masa by se tepelne izolovala z vnejsku, aby to naakumulovany teplo/chlad neslo pryc a hydroizolace urcite taky podel ty steny.
    na jednom podobnym projektu v rumunsku - http://www.builditsolar.com/Projects/SolarHomes/Romania/CristianHouse.htm - to ma udelany takto. docela zajimavej projektik + dokumentace :)


    DAW: pneumaitky nejsou nejakej klicovej prvek v tom ES pristupu. reynolds to povazuje za dobre dostupnej material, kteryho je po celym svete kvanta a je zadarmo. hlavni je, ze ty steny ktery ti vzniknou jsou masivni. toho muzes dosahnout i jinejma postupama. asi dusanou hlinou, betonem, nebo kombinaci betonovejch tvarnic + steny prihrnuty (earth-sheltered) ze stran a odizolovany.


    jeste na zmineny prednasce ukazoval obrazek vychytanyho americkyho earthshipu vs. podobnou stavbu nekde z haiti. cenovej rozdil v milionech. a hlavni duvody - osobni vira, pohodlnost a dogma .)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    DAW: pokud by ti nevadila lokace 20 km od Prahy tak bych o něčem věděl...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    FATALLUBA: Tohle obstojí leda jako sociologická hypotéza. Já jsem třeba v paneláku vyrostl, možná jsem sociálně patologický případ, to nedokážu posoudit, ale zbytek osazenstva na tom tolik špatně nebude. Třeba Erazim Kohák bydlení v paneláku považuje za nejekologičtější způsob a když se tak dívám na to, kolik m2 zabírají veškeré ty skvělé ekologické stavby (a jak nesmyslná je například definice pasivního domu), tak mu začínám pozvolna ale jistě dávat za pravdu... A sociálně patologické jevy: u nás v Olomouci jsem žádné gangy a podobně nezaznamenal, pod náma akorát bydlel jeden nácek, ale co si pořídil děti, se docela zklidnil. Možná, že pro Petržalku, Jižák, Janov či Chánov (poslední dva nemyslím v žádném případě rasisticky, je obecně známo, že bezskrupulózní jednání jistých realitek, kdy skupovaly od tzv. "nepřízpusobivých" byty v lukrativních lokalitách velkých měst a sestěhovávaly je na jedno místo je z hlediska sociální politiky naprostá cesta do pekel - ať žije neviditelná ruka trhu!) by téze o sociálně patologických jevech obstála. Ale názoru rozumím. Kdybych si mohl vybrat, kde vychovávat své děti, taky bych se do paneláku nehrnul.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DAW: Tak na kozy bacha. To jsou strašný mrchy, ty sežerou, na co přijdou, stromy, keře, bodlavý, nebodlavý (myšleno vše zelené, dužnaté), zkrátka paseka... Navíc jsou hodně mazaný a občas i hodně paličatý. Mít je v košáru by pomohlo, jenže to by se jim moc nelíbilo. Podobně je to s ovcema, ale ty nejsou tak vynalézavé a nevyšplhají se tolik vysoko co kozy.
    DAW
    DAW --- ---
    FATALLUBA: Jo jo:).. to je určitě možný a dobrý.. taky mám v plánu postavit spíš takovej hybrid spojující víc prvků.. bohužel teda akorát ještě furt sháníme pozemek.. prachy máme, ale jsme hodně vybíraví..
    Mě docela láká inspirovat se starou českou architekturou a postavit barák více méně z hlíny a slámy, ale s propojenim ES koncepce.. taky by mohlo bejt dobrý udělat v přízemku prostor pro hospodářský zvířátka.. pořídit si pár koz a kačenky, který pak budou pomáhat s udržováním tý permakulturní zahrady okolo :) .. v zimě pak budou pomáhat udržet v domě více tepla..
    Taky jsem něco slyšel o biochemickejch reakcích v žumpě a možnosti použít určitý bakterie, který ten odpad zpracovávaj a vytvářej tím dost tepla, který se pak taky dá použít k vytápění.. třeba taková vyhřívaná podlaha by vůbec nebyla špatná, kdyby se dala udělat tímhle způsobem :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    VSOUKOLOHLOR: podle mě je největší zločin všech dob kolektivní bydlení v paneláku. To prostě apriory nemůže fungovat nikdy a nikde.
    Je pravda, že paneláky řeší kam s mnoha lidmi na malém prostoru, leč vzato v širších souvislostech. Více lidí na jednom místě = více problémů a sociálně patologických jevů.
    Ale zpět k ES. Myslím si, žeby se nám tady mohlo povést postavit barák, který bude ES v podstatě překonávat. Protože si myslím, že některé technologie, které se dají použít zrovna tady uprostřed Evropy jinde v takové kvalitě nepoužiješ. Bavím se spíše o technických sítích uvnitř domu.
    Rozvod vody,odpadu, elektřiny.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Zítra hostem pořadu M. Reynolds.

    Host Radiožurnálu - Český rozhlas 1 - Radiožurnál
    http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/host
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    FATALLUBA: Toto vypadá vcelku dobře (až na tu eklózní barvu a příletovou plochu z dlaždic), ale platí, co jsem psal, že se mi mnohdy stavby z přírodních materiálů zamlouvají, ale že extravagantní design bych v českých poměrech uplatňoval jen velmi zřídka, rozhodně ne v místech s tradiční zástavbou, pokud někde, tak nejlépe v místech, kde by vzniklo takových staveb vícero a která by byla stranou stávající zástavby. To pochopitelně uvažuji situace, kdy by se ES měly vícero rozšířit.

    "Viděl jsem mnoho bláznivých staveb na vesnicích, které jsou opravdu hnusné a to ES není." Zapomněl jsem dodat, že minimálně 50% z toho, co se po válce postavilo, zejména na českém venkově postavilo, považuji za zločiny. S tím, co se stavělo po revoluci, se toto číslo blíží ku 75%. Ale to je jedno. To by bylo na dlouho. Tak jako tak se snažím měřit každému stejně...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    Já souhlasím, že na vodu se bude muset jít tzv. od lesa a s problémem se poprat tak nějak "po česku".
    Proto si chci nejdříve pořádně nastudovat jeho materiál a následně si pečlivě připravit svůj vlastní projekt.
    Myslím si, že v gumách by klidně mohla být směs, kterou se plní superadobe, čili nějaký poměr jílu, písku, cementu. Nebo Klidně prostě suchá betonová směs a na místě to zalít. Asi není problém to konzultovat se stavařem.
    Mám kontakt na jednoho starého pána architekta Vacíka, který pokud "neumřel" mi dluží ještě malou službičku za záchranu z výtahu :)
    Jinak co se týče designu, tak si myslím, že bych ES viděl klidně takhle a to podle mého názoru nikomu snad nemůže vadit.

    Viděl jsem mnoho bláznivých staveb na vesnicích, které jsou opravdu hnusné a to ES není
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: on vcera rikal, ze v mistech, kde prsi nebo je vlhkost, pouzivaji materialy typu beton, sklo atd., ne tu hlinu, kterou to oplacavaj... myslim si, ze pujde najit priklad, jak to funguje v podobnejch pomerech, mel tam i xpatrovej barak v cine (bylo to zasazeny do betonu, konstrukce podobna xpatrovejm parkovistim), vsechny mozny verze... je samozrejme pravda, ze v ty prezentaci prevazovaly baraky na jamajce, v novym mexiku, mexiku apod. kazdopadne to pusobilo tak, ze je to znacne flexibilni, ty baraky mely ruzny tvary a podoby, v ruznejch zemich. modlim se, aby se fakt podaril ten modelovej barak v troji, to by byla parada)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam