• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    pojednani o nevhodnosti staveb EARTHSHIP pro podminky v CR
    EarthShip - ZeměLoď - PermaWeb
    http://permaweb.cz/forum/topics/earthship-zemelod?commentId=5267424%3AComment%3A36558
    MATT
    MATT --- ---
    BUBLINATOR: no jasne, ale uz musis stavet sofistikovanejsi system vetrani.. a prestane fungovat "ztripuju se, uplacam si barak z hliny a vokna dam z naky bouracky" ..
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    MATT: co se týče toho větrání kvůli vlhkosti, stačilo by mít stěny z hlíny a slámy a tohle nemusíš řešit. navíc myslím, že rekuperace jako taková není žádný extra technologicky náročná. a energeticky, tam je potřeba jen větrák ne?

    ta stanice na bioplyn určitě a pokud tam nebudeš bydlet sám, myslím že toho odpadu bude docela dost.

    ale příliš o tom nevím, jen mi to tak připadá, tak když tak sorry
    MATT
    MATT --- ---
    COMODOR_FALKON: s tim bazenem bych pochyboval, ale to bysme se museli bavit uz nad konkretnim projektem.. vim o lidech, co maj na baraku kolektry a nestaci jim to ani na vytapeni baraku, natoz vyhrejvat bazen... kdybys ho mel v dome, tak ho budes mit brutalni vlhkost, kdyz mimo dum, tak zas obrovsky ztraty... nebo te to bude stat hafo penez.

    v nevetranym dome bych se bal opravdu spis vlhka (potis se, varis, prinasis vhlky obleceni, kytky, koupelna, ...), rekupirace je moznost, ale zas je to technologie a energie navic.. navic pak "nesmis" otvirat okna, dvere, vsechno musi jit ven pres rekupiraci..
    ale netusim co si predstavujes pod tou regulaci vlhkosti stavebne.. ??


    rostliny olej ROZHODNE neni eko-friendly ;) me by se libila stanice na vyrobu bioplynu z odpadu, ale ta asi nejni vhodna do domacnosti (imho to chce delat ve vetsim, tak treba pro celou vesnici nebo aspon statek)

    nepsal jsem septik ale septik PLUS zemni filtr...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MATT: Jasně, ale i kdyby byla účinnost poloviční, tak to nejspíše bude stačit k tomu, aby to v chladnějších měsících udržovalo teplotu mezi 27 a 23 °C...

    Pokud tobudeš mít řešené formou zaskleného bazénu na verandě, tak Ti stačí normální voda a chemii filtraci budeš používat tak jak tak...
    Ani kolektory nejsou nijak zvlášť cenově náročné na provoz a údržbu - ale jsou dost nevzhledné.

    Vlhkost je regulovatelná stavebně a z biologického hlediska by mi dělal větší starost suchý vzduch, nežli naopak (samozřejmě, v určitých mezích).

    Větrání lze řešit rekuperačně, ztráty jsou zanedbatelné...

    Tak či onak - největším nákladem se pak stává elektřina. Což se dá řešit - tuším zde, nebo na souvisejících forech zmiňovaným - dieselmotorem na rostliný olej za zelený bonus...

    Jak je to se sítěmi nevím, co se kanalizace týče, tak septikem to lze obejít asi jen při "rekonstrukci"... Jinak buď kanalizace, vyvážecí jímka, nebo čistička..
    MATT
    MATT --- ---
    COMODOR_FALKON: ale nesmis zapomenou zapocitat ztraty.. ucinost bych placnul treba 70%, dal pak musis zajistit obeh ty vody/vzduchu... navic v lete zas mas problem, ze se ti ta voda v kolektorech zacne varit a je lepsi tam mit specialni rozotok, coz zas navysuje technologicky a financni narocnost..

    k tomu ohrevu vzduchu nesmis zapomenout, ze musis vetrat.. doporuceni je tusim nakejch 50m3/h/clovek, coz je nejen potrebny pro "hygienickou pohodu", ale hlavne kvuli vlhkosti a naslednejm plisnim..
    ----

    jen tak teoreticky, jestli jsou moje domneky zpravny. kdyz chci ofiko postavit dum, resp. nemovitost, nad 16m2, tak musim na stavebnim pozemku. a stavebni pozemek nedostanu bez pripojeni k inzenyrskejm sitim a pristupovy cesty?
    kanalizace jde mozna (? - u jiz existujicich urcite, u novostavby nevim) obejit napr. septikem se zemnim filtrem. ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: ohledně toho ohřevu vody, máš na mysli, ty nesmysli co vytvářej eletřinu, nebo ty trubky co ohřívaj rovnou vodu??
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MATT:
    Jj tak nějak to bude...
    Takže pokud si představíš bazén 6m^2, s průměrnou hloubkou 1,5 metru - tzn 9m^3, tak se Ti za cca 9 dní ohřeje o 5°C... (Například z 20°C na 25°C)

    Vzduch se uvažuje, že má cca 1000 J/kg při objemu cca 1,3 m^3/kg... Což vychází na až 29 m^3 ohřátých o 1°C denně...
    U pasivního domu by to znamenalo pohodu v zimě, ale problémy s chlazením někdy od března do listopadu, v extrémním rozsahu pak mezi květnem a zářím...
    (Asi by se to dalo řešit cirkulací vzduchu pod zem, což by ještě zvyšovalo teplotní stabilitu)
    Zase na druhou stranu by to ušetřilo dost nákladů za topení...


    MATT: Souhlas... Paneláky jsou nutné zlo, chceme-li si zachovat alespoň nějakou zeleň a zemědělství...
    Na druhou stranu, nebylo by od věci důsledněji dohlížet na způsob jejich výstavby - jakkoliv na jednu stranu se mi nelíbí představa zásahu státu do soukromých záležitostí, myslím, že určitou základní kvalitu by garantovat mohl a měl.
    Například se ke mně donesla informace o projektu, kdy budovu tvoří železobetonový skelet ve kterém jsou nainstalovány sádrokartonové příčky == mizivá zvuková izolace, k sousedům se lze probourat div ne holou rukou...
    Takový skoro papírový dům...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    MATT: Přesně tak, v ČR žije v panelácích cca 1,5 miliónů obv.
    MATT
    MATT --- ---
    ... a jenom este poznamka k tem panelakum a jejich ekologii.. predstavte si, kolik by se toho muselo postavit "navic", kdyby kazdej byt mel bejt samostatna jednotka/dum. kolik by se zabralo pudy? kolik infrastruktury by se muselo natahnou navic? a tepelny ztraty? takhle cca 2/3 povrchu (beru podlahu, strop a dve steny) ma vpodstate nulovy odvod tepla, protoze je za nima zas mistnost se stejnou teplotou.. atd..

    MATT: vejvuku = vejfuku, polilky = popilky
    MATT
    MATT --- ---
    TWORBO: KUATO: jednak izolace NEmuze chladit, maximalne zamezovat pristupu tepla skrz zdi...

    problem muze bejt prave u tech domu, ktery maj velky proskleny steny k ziskavani tepla.. v lete se musi asi hodne zatemnovat...
    -----
    s tou vodou me napadlo, ze by se dala destovka zasakovat do nakyho piskovyho tanku, cimz by se mohla i trochu mineralizovat a procistit, protoze pit v nasich podminkach destovku mi prijde jako kruta prasarna (od NOx-u z vejvuku, pres prachovy castice ze vseho (plasty, tezky kovy, polilky, ....)
    ---
    dal teda nechapu ten princip "odstrihnuti" se od systemu... ano, v patnacti se mi taky libil, ale kde mam vzit milion na pozemek? a na dalsi material? dejmetomu zdi si uplacam, ale co kabely, trubky, dalsi vybaveni, pezemkova dan? ... ;]

    FATALLUBA: ehmm... tvuj kamarad je frajer, jen pochybuju, ze by to tvoje cislo moh cerpat nak trvale, pravdepodobne by mel brzo nekolik zalob ve schrance..


    COMODOR_FALKON: tak jsem se to pokusil spocitat, doufam, ze to mam dobre... jakej to ma ponecial, asi necham uz na zhodnoceni ostatnich..
    voda ma kapacitu 4183 J/kg/, tj, pokud chces ohrat litr vody o 40°C potrebujes cca nakejch 160 000 J, 1 joule je 1 Ws, v zime ze slunce ziskas za den tak 1 kWh/m2 tj. 3600 kWs = 3600 kJ/m2 za den, tj za den z 1m2 jses sochopnej ohrat nakejch 22litru o 40°C ..


    BUBLINATOR: ciste orientacne, v cr spadne tak 700mm rocne, z toho se zasakne do PV cca 1/3, tj. 230l/m2/rok = 0,6l/m2/den, denne bys moh na hektaru vycerpat nakejch 6000 l, tj necelou decku sekundovou z hektaru ... asi 7 l/s na kilometr... ale v praxi je to tak mezi 1 a 6 l/s/km2
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Dům jako vystřižený z legendárních Flinstonů láká stovky zvědavců – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/bydleni/209547-dum-jako-vystrizeny-z-legendarnich-flinstonu-laka-stovky-zvedavcu.html
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Centrum Veronica Hostětín - Akce pro veřejnost
    http://hostetin.veronica.cz/408/planovane_akce/832
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    neni to earthship, ale chytil sem tak od půlky na dvojce dokument o architektovi martionovi rajnišovi, spíš politické, ale zajímavé povídání
    Strategie svobody — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10149898983-strategie-svobody/
    třeba to půjde časem i přehrát online
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    TADEAS: asi tolik aby nezacala klesat hladina spodni vody. a kdyz zacina klesat, tak to vysava vodu z tech hornejsich vrstev, takže se to začne vysušovat a pak se spotřebovává voda ještě víc protože potřebuješ zalévat plodiny
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Já bych jen (opakovaně) poznamenal, že obyčejný komorový plast, co se používá na zakrytí bazénů, zasazený v hliníkovém rámu, bez jakékoliv izolace, je schopný tu vodu v bazénu ohřát i v lednu na teplotu kolem 40 °C (když venku je tak o 50 míň)

    Takže teoreticky by u libovolného baráku stačilo zdokonalit izolaci, na jižní stranu přistavět dobře izolovanou prosklenou verandu a prostup do případného prvního patra umístit na severní straně a pak spíš řešit přehřívání...

    Jinak k těm cenám staveb - nejdražší je beton do základů. Jo, určitě se to dá nějak vojebat, ale pokud to nemá být nějaká malá chatka, tak bych rozpad na úrovni základů neriskoval. Cokoliv nad tím už tak drahé být nemusí...

    Přístavbu k chalupě jsme řešili z dřevěných trámů s vnitřní izolací z minerálních vláken pobitých palubkami, faktem je, že krom hrubé stavby včetně dřevěných eurooken na zakázku a sádroše v koupelně, jsme si většinu věcí postavili svépomocí.
    (Což mi momochodem přineslo cenné zkušenosti, protože co jsem v Praze, tak každou chvíli někdo potřebuje s něčím poradit, pomoct)
    Není to pasivní, není to ani nízkoenergetické, ale je v tom příjemně a je poměrně jednoduché to vytopit...

    Nicméně - k tomu důležitému - i kdyby komplet celý dům lehl popelem až na základovou desku, tak obnova by se vešla do milionu...
    (Navíc by mohla být celodřevěná a místní pilař, který si tehdy kvůli nám koupil spešl frézu a začal experimentovat, už prý mezitím přišel i na nějaká vylepšení, která by dál vylepšila už tak vysokou kvalitu řešení..)
    Mno a taky bychom asi řadu věcí už dnes řešili jinak...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    pozvanka na workshop.. http://www.baobaby.org/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FATALLUBA: to me zas privadi k otazce jak moc je to fakt vyhodny. kamaradka ma chatku kus od jilovyho u prahy, kde si udelalo spousta lidi vrt, takze hladina spodni vody klesla a nektery ty vrty uz moc nedavaj. plus tim padem vyschly i starsi studne. otazka je co by se delo, kdyby lidi zas odpadni vodu a spol. nechavali vsakovat zpatky v miste, mozna by to pak byl mensi problem?
    docela by me zajimalo, jestli na to nekdo ma fundovanejsi nazor - kolik vrtu je ok mit dlouhodobe takhle u sebe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam