• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    TWORBO: KUATO: jednak izolace NEmuze chladit, maximalne zamezovat pristupu tepla skrz zdi...

    problem muze bejt prave u tech domu, ktery maj velky proskleny steny k ziskavani tepla.. v lete se musi asi hodne zatemnovat...
    -----
    s tou vodou me napadlo, ze by se dala destovka zasakovat do nakyho piskovyho tanku, cimz by se mohla i trochu mineralizovat a procistit, protoze pit v nasich podminkach destovku mi prijde jako kruta prasarna (od NOx-u z vejvuku, pres prachovy castice ze vseho (plasty, tezky kovy, polilky, ....)
    ---
    dal teda nechapu ten princip "odstrihnuti" se od systemu... ano, v patnacti se mi taky libil, ale kde mam vzit milion na pozemek? a na dalsi material? dejmetomu zdi si uplacam, ale co kabely, trubky, dalsi vybaveni, pezemkova dan? ... ;]

    FATALLUBA: ehmm... tvuj kamarad je frajer, jen pochybuju, ze by to tvoje cislo moh cerpat nak trvale, pravdepodobne by mel brzo nekolik zalob ve schrance..


    COMODOR_FALKON: tak jsem se to pokusil spocitat, doufam, ze to mam dobre... jakej to ma ponecial, asi necham uz na zhodnoceni ostatnich..
    voda ma kapacitu 4183 J/kg/, tj, pokud chces ohrat litr vody o 40°C potrebujes cca nakejch 160 000 J, 1 joule je 1 Ws, v zime ze slunce ziskas za den tak 1 kWh/m2 tj. 3600 kWs = 3600 kJ/m2 za den, tj za den z 1m2 jses sochopnej ohrat nakejch 22litru o 40°C ..


    BUBLINATOR: ciste orientacne, v cr spadne tak 700mm rocne, z toho se zasakne do PV cca 1/3, tj. 230l/m2/rok = 0,6l/m2/den, denne bys moh na hektaru vycerpat nakejch 6000 l, tj necelou decku sekundovou z hektaru ... asi 7 l/s na kilometr... ale v praxi je to tak mezi 1 a 6 l/s/km2
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    TADEAS: asi tolik aby nezacala klesat hladina spodni vody. a kdyz zacina klesat, tak to vysava vodu z tech hornejsich vrstev, takže se to začne vysušovat a pak se spotřebovává voda ještě víc protože potřebuješ zalévat plodiny
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Já bych jen (opakovaně) poznamenal, že obyčejný komorový plast, co se používá na zakrytí bazénů, zasazený v hliníkovém rámu, bez jakékoliv izolace, je schopný tu vodu v bazénu ohřát i v lednu na teplotu kolem 40 °C (když venku je tak o 50 míň)

    Takže teoreticky by u libovolného baráku stačilo zdokonalit izolaci, na jižní stranu přistavět dobře izolovanou prosklenou verandu a prostup do případného prvního patra umístit na severní straně a pak spíš řešit přehřívání...

    Jinak k těm cenám staveb - nejdražší je beton do základů. Jo, určitě se to dá nějak vojebat, ale pokud to nemá být nějaká malá chatka, tak bych rozpad na úrovni základů neriskoval. Cokoliv nad tím už tak drahé být nemusí...

    Přístavbu k chalupě jsme řešili z dřevěných trámů s vnitřní izolací z minerálních vláken pobitých palubkami, faktem je, že krom hrubé stavby včetně dřevěných eurooken na zakázku a sádroše v koupelně, jsme si většinu věcí postavili svépomocí.
    (Což mi momochodem přineslo cenné zkušenosti, protože co jsem v Praze, tak každou chvíli někdo potřebuje s něčím poradit, pomoct)
    Není to pasivní, není to ani nízkoenergetické, ale je v tom příjemně a je poměrně jednoduché to vytopit...

    Nicméně - k tomu důležitému - i kdyby komplet celý dům lehl popelem až na základovou desku, tak obnova by se vešla do milionu...
    (Navíc by mohla být celodřevěná a místní pilař, který si tehdy kvůli nám koupil spešl frézu a začal experimentovat, už prý mezitím přišel i na nějaká vylepšení, která by dál vylepšila už tak vysokou kvalitu řešení..)
    Mno a taky bychom asi řadu věcí už dnes řešili jinak...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    pozvanka na workshop.. http://www.baobaby.org/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FATALLUBA: to me zas privadi k otazce jak moc je to fakt vyhodny. kamaradka ma chatku kus od jilovyho u prahy, kde si udelalo spousta lidi vrt, takze hladina spodni vody klesla a nektery ty vrty uz moc nedavaj. plus tim padem vyschly i starsi studne. otazka je co by se delo, kdyby lidi zas odpadni vodu a spol. nechavali vsakovat zpatky v miste, mozna by to pak byl mensi problem?
    docela by me zajimalo, jestli na to nekdo ma fundovanejsi nazor - kolik vrtu je ok mit dlouhodobe takhle u sebe.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    čili v našich končinách je vhodný si nechat vyhloubit vrt,kde můžeš jako můj kamarád narazit třeba na podzemní potok s výtočí 1500l/min ,)
    V jeho případě to stavbu navýšilo o cca 50.000 (bez razítek) a spotřeba el.energie pro čerpadlo je zhruba na úrovni 300VA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jeste k ty destovce jak se resila, tak pro zajimavost odpoved trech lidi z mensich australkejch farmicek na kamosuv dotaz ohledne mineralu a destovky. nejrelevantnejsi jsou ty prvni, ktery destovku pijou, dalsi dva spis ilustujou mozny nazory na vec / informovanost :)


    1. odp.: Rainwater does lack minerals, but we don't have a choice here. Drilling a bore is very expensive and the stream water isn't pure. Some recommend suspending mineralised rock in the tank to add some minerals. We have a bit of Himalayan salt dissolved in water every day, but it's not as good as having mineralised water. Ideally you can have water from a well or spring.

    2. odp.: there is no doubt that ground filtration adds minerals to water. But most of those minerals would be taken out anyway during the treatment processes. Given the chemicals added to 'town water', tank water is much better in the long run. In terms of mineral intake in the body you are better off to ensure a healthy, balanced diets and drink clean rainwater.

    3. odp: We drink river water not rain water but many people in nthe country drink rain water-I don’t know about the lack of minerals-I know we are deficient in some minerals in this country as in other places but don’t have enough “water” knowledge to be much help-there must be websites discussing water that will give you this information.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    YESHEYDO: 1. Ad pneu a pí vrtalka. - Tak tady přeci nejde o žádné koncepty či co. Už jsem tu kdysi psal, že sám bych taky nechtěl bydlet v baráku z pneumatik či odpadků (a když už, tak leda v případě, že by mi ruplo v bedně a chtěl bych být jó papežtější než papež a stavil bych dům z odpadů, co mám svým držením se při životě na svědomí). Pneu lépe drtit na kousíčky a vysypávat jím umělé trávníky dětských hřišť... Ale opět o guštu žádný dišputát. Zcela důležité je ovšem, co se mi ne/líbí, z čeho mám dobrý pocit a z čeho ne. A vedle toho pár slaměných balíků za pár stovek či několik desítek či stovek hodin práce odvedené na dusané hlíně zcela jednoznačně vítězí nad stěnou z pneu.

    2. On je to zvláštní paradox, že hodně tady těchto kravinek, nesmyslností a vymyšleností, umožňuje mnohým z nás jednak dělat věci kloudnější (protože je nedělá někdo jiný a protože ti jiní mají vlivem těch kravinek a nesmyslů peníze na to naše). Co z hlediska stávajícího systému připadá v úvahu jako alternativa. Tim Jackson a Herman Daly vymyslely "steady state economics", tedy nikoliv hospodářský růst ale takové lavírování na bodě, kde zrovna jsme. Myšlenka zajímavá, leč nikde ještě nerealizovaná a obávám se, že by to dost dobře nešlo. Ale je to asi jedno, stejně patrně vstupujeme do světa, kdy už dlouhodobý hospodářský růst nebude možný.

    Ad 4. Tohle funguje v pohádce. Ve skutečném světě - v tom našem - máš systém mocenských skupin, máš status quo, na jehož zachování má obrovský zájem mnoho zúčastněných (např. politiků a na ně navázaných klientelistických - podnikatelských a polo-mafiánských - sítí, úředníků, kteří mají svůj plat a post jistý a běda, jak začne téci státu málo peněz do kasičky, to se začnou zvyšovat daně, bez ohledu na to, že takovéto přiškrcení příjmů domácností a firem může venkoncem znamenat ještě menší výběr daní, třeba proto, že se zvýší množství daňových podvodů, sníží se množství daňových odvodů...). Hypoteticky, kdyby se tato ES revoluce stala masovým hnutím - což se zcela určitě nestane, už jenom proto, že lidí, kteří ES znají a zároveň vlastní dostatečně velký pozemek, je minimum -, by se to dříve či později podepsalo na chodu systému a ten, jak sám ostatně píšeš v bodě 2, nechce o žádné autonomii slyšet (pracovní doba 2 dny v týdnu by vyžadovala legalizaci schwarz systému - který tu sice v praxi už mnohde funguje, ale hlavně s tím nechoď za odbory a bojovníky za práva pracovníků a zaměstnanců - a především rozvolnění pracovní doby, tedy zavedení systému, který kupodivu některé větší provozy začaly v důsledku krize uvažovat - např. Škodovka uvažovala snížit počet pracovních dní z 5 na 4 - který je však možné zavést jen v těch provozech, které de facto vyžadují práci brigádnického ražení - kdy je jedno, jestli dneska tahám pilku já, moje máma nebo Lojzík od naproti, tedy práci neodbornou, nekvalifikovanou, která se v průběhu času moc nemění. Takovýto systém by vyžadoval především obrovské legislativní reformy, jak ošetřit odvody na sociální a zdravotní pojištění. Ale vedle toho jsou provozy, které vyžadují pravidelnou docházku pracovníků, neboť jsou dosti proměnlivé, a střídání pracovníků po dvou dnech by pro ně představovalo nepřekonatelnou překážku.

    Takže tento zajímavý pokus o revoluci - vyvzdorováním - zdola možná funguje někde v polopouštích v určitých ohledech ultraliberálních Spojených států, 4. největší země na světě a přestože 3. nejlidnatější, tak stále to dělá přibližně 4krát nižší hustotu obyvatelstva než u nás, u nás to bude záležitost hrstky jedinců.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Práce s dekorativními omítkami
    13.-14.5. 2011

    KDE : slaměný ateliér Aleše Brotánka
    Sedlice u Rožmitálu p.Třemšínem.
    Během pracovního semináře si vyzkoušíme pracovní postupy a
    vhodnost použití barevných dekorativních omítek
    a možnosti kombinací, přidávání příměsí a vylepšování vlastností.
    Seminář je určen pro ty, kdo si chtějí jen tak pro radost udělat u sebe doma kousek hliněné omítky.

    LEKTOR : Michal Navrátil
    Součástí semináře je přednáška dle výběru účastníků.
    Přednáška se uskuteční v pátek a sobotu večer
    PŘEDNÁŠÍ : Aleš Brotánek a Michal Navrátil.
    Přihlášky a informace k organizaci kurzu: Michal a Simona Navrátilovi
    picascz@seznam.cz, mobil 603 110 366
    Program:
    13.5.
    17-18.00 - příjezd a registrace, představení účastníků u táboráku, uvedení do problematiky- Aleš Brotánek a Michal Navrátil
    14.5.
    8.00 – snídaně
    9.00 – rozdělení do skupin a práce s dekorativními omítkami
    12.30-13.30 – oběd i vegetariánský v místní HOSPŮDCE POD HŮRKOU (v osobní režii každého účastníka)
    14.00-18.00 – odpolední rozdělení do pracovních skupin a práce s dekorativními omítkami
    18.00 - 19.00– večeře a přesun na přednášku
    21.00 - oficiální ukončení semináře.

    Přihlášky: Zašlete mail na výše uvedenou adresu.Kapacita semináře je omezena na 15 osob (devět osob už je přihlášeno).
    Strava: Bude zajištěna pouze večeře a snídaně (v ceně, kromě obědů).
    Nocleh: Nocování ve vlastním stanu na kopci Belina nebo 2-3 v Kozím hrádku.
    Individuálně je možné domluvit si i ubytování v blízkém okolí:
    Věšín -Penzion Jaro, www.penzionjaro.cz (300 Kč/os/den)
    Rožmitál – Blažek Ubytovna, 318665513 (220 Kč/osoba/den)
    Rožmitál – hotel Bílý lev, 318665703 (600 Kč/osoba/den se snídaní, 1000 Kč/dvě osoby/den se snídaní)
    Láz – Rafanda, 605435734 (250-400 Kč/osoba/den)
    Láz – Penzion Kunc, 604567910 (600-800 Kč/dvě osoby/den)
    Láz – Vávra, 606842006 (250-300 Kč/osoba/den)
    Cena: 600 Kč V ceně je zahrnuto lektorné, strava (večeře a snídaně) a veškeré vybavení. Pro členy Ekodomu
    sleva 100 Kč.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TWORBO: presne tak, nejvic tepla jde v lete do domu zvenku ohrevem zdi a pres okna.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    LINKOS: ja se prave domnivam ze dobra izolace znamena znacnou redukci vnejsich vlivu na prostredi uvnitr. tj v lete chladi, v zime hreje.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    INK_FLO: tak ono ty čórky sou i u normálních baráků, u nás vykradli dům, kde rodina spala v druhým patře, mě třeba zas vykradli auto před barákem.

    Ještě by mě zajímala jedna věc, když se stavěj ty domy dřevo, hlína sláma, jak tam je přes léto, když to tak dobře izoluje, není tam pak na padnutí??
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    DEMONOFANARCHY: jj, to s těma čorkama mě to napadlo třeba i u jurty, kde stačí přijít a říznout. V blízkosti měst je to sebevražda, protože cikáni, bezďáci, drogově závislí atd. (zbytečnou debatu o předsudcích není třeba rozvíjet, protože mám přímou zkušenost s tím, že to tak je, a hodně těch lidí i znám) mají přehled o všem v okruhu pár kilometrů kolem města, protože prostě mají spoustu volného času :-)
    a i v blízkosti vesnic to může být problém. Známej má kousek za malou vesnicí menší dřevěnej dvoupatrovej barák a vykradli je už několikrát, stačilo odjet na víkend pryč.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TADEAS: tak studna/pramen je IMHO na pitnou vodu nejlepsi reseni ... ale lokalit kde neni voda prenitratovana dneska neni mnoho, takze musi mit clovek sakra stesti na pozemek :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    LINKOS: Čaje a minerály? To žádná výhra nebude. Tak možná ještě zelenina. Krom toho, potíž je, že dneska trpí nedostatkem hořčíků poměrně dost významné procento populace, projevuje se to únavou, křečemi ve svalech, atp. Léčba? Pravidelné magnesiové injekce, pití magnesie, konzumace listové zeleniny a semen. Důležitá je vazba na vápník (a vice versa) a fosfor.

    Ještě z wikipedie: "V kombinaci s vápníkem působí hořčík jako přirozený uklidňující prostředek. Jeho nedostatek často pociťují sportovci, diabetici a lidé, kteří pijí příliš alkoholu. Projevuje se podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo arytmiemi. Může vyvolat také deprese, případně záchvat astmatu.
    Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí a celozrnné pečivo. Uvádí se, že průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně."

    Tady je to nejpodrobněji:

    Hořčík v potravinách - ořechy | Magnesium.cz
    http://www.magnesium.cz/horcik-v-potravinach/orechy/
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DEMONOFANARCHY: No to teda cool vůbec není. Původně jsem na tuhle pitominu na entou nechtěl vůbec reagovat, ale předpokládám, že tady bude kopec horlivých obdivovatelů, takže mi dejte čas a já to mezitím nějak sesumíruju.
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    Lehka modifikace predchoziho:
    Ono tech praktickejch otazek je povicero, me mrzi ze jsem se o te besede dozvedel az kdyz bylo pozde. Protoze jak v tom filmu tak v te besede se mluvilo jen o to jak je cool srat na svet a delat si vsechno sam, coz je samozreme pristup kterej se mi libi. Ale zajimala by me nejaka realna reseni ....coz je mozna jejich know how tezko rict...

    1/Treba jen jednoduse, chapu ze pada dest ten se chyta do okapu a pak tece do nejakych tanku odkud ho cerpam....

    Ale co v cesku kde je x mesicu v roce pod nulou a voda pada z nebe zmrzla?
    Kdyz mam zaveje na strese tak mi do tanku nic necete... to ten snih nejako rozmrazujou?

    2/Reynolds v tom filmu rika ze staci zit jinak pri zachovani naseho komfortu,chapu ze solar utahne sviceni nejakema Ledkama dejme tomu telku a notebooky... ale jak resi zrouty energie jako lednicku, sporak, pracku? To ji jenom certve veci co si utrhne ve skleniku a nevari a nepere?

    3/ V cesku klasicka otazka ochrany proti corkam, v Praze se to casto resi zamrizovanim oken, ale tendle barak je z pulky ze skla, to si neumim moc predstavit. A co na to pojistovny?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: hele nevim, mozna :) ... T6MA jak psal nize s tou australii. bydlel u nejakejch lidi, ktery zijou na permakulturni zahrade prakticky uplne sobestacne a 12 let pijou jenom destovku a prej nevypadali jako mrtvoly ;) ja bych to asi resil pumpovanim pitny vody ze studne. v cechach osvedceny reseni ne? :)

    DEMONOFANARCHY: jako earthship je primarne vize. detaily viz ty reynoldsovy knizky, ktery jsou docela hodne podrobny, samozrejme to neni okamzite aplikovatelny na mistni podminky :) .. navic kdyby bylo, tak bys prisel o tu zabavu s vymejslenim :)

    tanky muzes napriklad zakopat pod zem. ad snih, myslim ze maj na strese nejakej spesl material, na kterym to hodne snadno taje, ale muzu se mylit :)

    jinak trosku pohledej po netu, i tam se daj najit ruzny detaily, pokud te zajima, co se kde postavilo. napr: http://www.chromasomatic.com/blog/?p=738 ... pravej sloupecek, spousta podrobnosti a obrazku :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DEMONOFANARCHY: ehm, sme se o tom bavili s týpkem co žije v austrálii, kde není jaksi zas tolik vody a pije tu dešťovou, spíše z donucení. Už si to přesně nepamatuju, je to už docela dlouho

    Spíš by mě zajímali ty čaje
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam