• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    ANNA
    ANNA --- ---
    MATT: Teoreticky to možnost je, ale s nejistým koncem, + sežere to čas.

    S tou vyloženou alternativou - myslela jsem, jestli se někomu podařilo tady postavit (legálně) něco ala earthship, s účelem trvalého bydlení. Prostě se neorientuju v dění.
    To Sluneční údolí mi přijde jako takový malý satelit v alternativnějším balení, kde člověk přijde k hotovému, více méně, tudíž odpadá většina věcí, které jsou pro stavbu na holé louce potřeba.
    Zajímá mě samozřejmě verze pro hippie rodinku,)



    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    MATT: Ano je. A? Neco delaji spatne?
    MATT
    MATT --- ---
    AMBIENTIUM: nejni to ten projekt, jak syn nakyho majitele stavebni firmy se rozhod udelat "alternativu", ale vpodstate za nim stoji tata s technikou a spoustou penez, nakoupili pozemky a cekaj na podobny "alternativce" ?

    ANNA: mel jsem za to, ze lze koupit i louku a nechat si ji vyjmout z pozemkovyho fondu, ale to uz je asi dneska sloziejsi..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    AMBIENTIUM: Ty domy v Hradčanech nejsou jen slaměné, je tam i pár dřevostaveb a tuším z nepálených cihel.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    ANNA: V Hradčanech u Tišnova je alternativní celá Sluneční ulice (slaměné domy). Domy opravdu stojí, další se staví, jezdívám tamtudy občas na kole a vidím to na vlastní oči ;)

    Slaměný dům | Slaměný dům ve Sluneční ulici
    http://www.rigi.cz/index.php?typ=RIA&showid=43
    ANNA
    ANNA --- ---
    ANNA: zajistit dotažení sítí, nebo je zajistit jinou formou. Nevím přesně, co je potřeba splnit za podmínky u stavby rodinného domu, něco lze obejít tím, že člověk stavbu klasifikuje jako rekreační objekt.
    + stavba RD spousta papírování, počínaje projektem (stavba samotná, voda + odpady, elektrika, septik/jímka/ČOV, studna, vytápění...), přes energetický štítek, stavební dozor etc.. Zajímalo by mě, jestli tohle někdo už procházel s nějakou vyloženou alernativou (tj. ne prostě s pasivním domem z katalogu, nebo zahradním domkem z hlíny).
    ANNA
    ANNA --- ---
    MATT: "stavebni pozemek nedostanu bez pripojeni k inzenyrskejm sitim a pristupovy cesty?"
    Stavební pozemek je prostě pozemek určený ke stavbě územním plánem obce. Může to být holá louka bez jakýchkoliv sítí. Výhoda je, že cena za m2 je nižší, na druhou stranu je pak nutné zajistit dotažení sítí na pozemek. Nejsem si jistá, jaké alternativy přesně zákon nabízí, nicméně septik/jímka by neměl být problém. Dokonce je to z hlediska vyřizování jednodušší, než ČOVka. Mám dojem, že existují nějaké předpisy na příjezdovou komunikaci, ale to se řeší u novostaveb, aby pro 20 domů nebyl jediný přístup polní cesta široká 2 m. Jistě to nevím. U elektriky to lze řešit alternativně, ovšem na vlastní náklady. Nevím, jestli tě zajímalo tohle.

    Z vlastní zkušenosti mi přijde, že je to tu nastavené tak, že si člověk, pokud nemá zrovna extra prostředky, nebo není extra přizpůsobivý, musí volit mezi různými menšími a většími zly.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: jasne) noo jestli se nekdy dostanu ke staveni nakyho takovyho baracku, tak mi bude docela jedno, jestli to bude ta prava nebo leva eartship;) jasne no, zajimalo by me, jak by to tu chtel Reynolds s kamarady resit...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: ten clanek napsal jisty Max Jensen, znamy v PK kruzich svym sveraznym a radikalnim pristupem :) tudiz je potreba i ten clanek tak brat .. Nekdo jiny zase rikal ze prej kdyz se to modifikuje, predela, nezakope ci co tak uz to zase neni Earthship ale to uz je slovickareni .. Osobne mi v ceskych podminkach zakopana zadni stena z pneumatik bez izolace nesedi .. specialne ted, kdy se riti z oblohy provazy vody ..
    KAREN
    KAREN --- ---
    MATT: jasne, jen jsem koukala na priklady jinejch klimatickejch podminek (Skotsko, v lete maj zacit s "kolonii" v Holandsku - Olst). no uvidime - mam obavu, ze ten trojskej projekt je (spis kvuli ruznejm predpisum a byrokraticky buzeraci) tak trochu scifi, ale fandim tomu)
    MATT
    MATT --- ---
    KAREN: golfsky proud
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: ale Reynolds a spol. pocitaj s hromadou modifikaci pro tyhle podminky, nebo ne? predpokladam, ze do ty Troji by nenakraceli s projektem podobnym tem kdesi na Jamajce nebo v Novym Mexiku - "Považujem za všeobecný problém, že ľudia chcú použiť koncept vhodný pre určité miesto všade. " podle me neplati... treba Earthship v Brightonu je v jinejch klimatickejch podminkach nez na pousti, ve Francii taky nemaj poust (ok, CR to neni, ale jen rikam, ze se to muze modifikovat...).

    neco delali i v Glasgow, ale to zrejme nedopadlo + to tam delali nejak pomatene ci co - http://earthship.jakubsafar.cz/cz:design-data (dole)

    a ty pneumatiky jsou pro Eartship jakoby "nezbytny"? nejsou jiny moznosti?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    pojednani o nevhodnosti staveb EARTHSHIP pro podminky v CR
    EarthShip - ZeměLoď - PermaWeb
    http://permaweb.cz/forum/topics/earthship-zemelod?commentId=5267424%3AComment%3A36558
    MATT
    MATT --- ---
    BUBLINATOR: no jasne, ale uz musis stavet sofistikovanejsi system vetrani.. a prestane fungovat "ztripuju se, uplacam si barak z hliny a vokna dam z naky bouracky" ..
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    MATT: co se týče toho větrání kvůli vlhkosti, stačilo by mít stěny z hlíny a slámy a tohle nemusíš řešit. navíc myslím, že rekuperace jako taková není žádný extra technologicky náročná. a energeticky, tam je potřeba jen větrák ne?

    ta stanice na bioplyn určitě a pokud tam nebudeš bydlet sám, myslím že toho odpadu bude docela dost.

    ale příliš o tom nevím, jen mi to tak připadá, tak když tak sorry
    MATT
    MATT --- ---
    COMODOR_FALKON: s tim bazenem bych pochyboval, ale to bysme se museli bavit uz nad konkretnim projektem.. vim o lidech, co maj na baraku kolektry a nestaci jim to ani na vytapeni baraku, natoz vyhrejvat bazen... kdybys ho mel v dome, tak ho budes mit brutalni vlhkost, kdyz mimo dum, tak zas obrovsky ztraty... nebo te to bude stat hafo penez.

    v nevetranym dome bych se bal opravdu spis vlhka (potis se, varis, prinasis vhlky obleceni, kytky, koupelna, ...), rekupirace je moznost, ale zas je to technologie a energie navic.. navic pak "nesmis" otvirat okna, dvere, vsechno musi jit ven pres rekupiraci..
    ale netusim co si predstavujes pod tou regulaci vlhkosti stavebne.. ??


    rostliny olej ROZHODNE neni eko-friendly ;) me by se libila stanice na vyrobu bioplynu z odpadu, ale ta asi nejni vhodna do domacnosti (imho to chce delat ve vetsim, tak treba pro celou vesnici nebo aspon statek)

    nepsal jsem septik ale septik PLUS zemni filtr...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MATT: Jasně, ale i kdyby byla účinnost poloviční, tak to nejspíše bude stačit k tomu, aby to v chladnějších měsících udržovalo teplotu mezi 27 a 23 °C...

    Pokud tobudeš mít řešené formou zaskleného bazénu na verandě, tak Ti stačí normální voda a chemii filtraci budeš používat tak jak tak...
    Ani kolektory nejsou nijak zvlášť cenově náročné na provoz a údržbu - ale jsou dost nevzhledné.

    Vlhkost je regulovatelná stavebně a z biologického hlediska by mi dělal větší starost suchý vzduch, nežli naopak (samozřejmě, v určitých mezích).

    Větrání lze řešit rekuperačně, ztráty jsou zanedbatelné...

    Tak či onak - největším nákladem se pak stává elektřina. Což se dá řešit - tuším zde, nebo na souvisejících forech zmiňovaným - dieselmotorem na rostliný olej za zelený bonus...

    Jak je to se sítěmi nevím, co se kanalizace týče, tak septikem to lze obejít asi jen při "rekonstrukci"... Jinak buď kanalizace, vyvážecí jímka, nebo čistička..
    MATT
    MATT --- ---
    COMODOR_FALKON: ale nesmis zapomenou zapocitat ztraty.. ucinost bych placnul treba 70%, dal pak musis zajistit obeh ty vody/vzduchu... navic v lete zas mas problem, ze se ti ta voda v kolektorech zacne varit a je lepsi tam mit specialni rozotok, coz zas navysuje technologicky a financni narocnost..

    k tomu ohrevu vzduchu nesmis zapomenout, ze musis vetrat.. doporuceni je tusim nakejch 50m3/h/clovek, coz je nejen potrebny pro "hygienickou pohodu", ale hlavne kvuli vlhkosti a naslednejm plisnim..
    ----

    jen tak teoreticky, jestli jsou moje domneky zpravny. kdyz chci ofiko postavit dum, resp. nemovitost, nad 16m2, tak musim na stavebnim pozemku. a stavebni pozemek nedostanu bez pripojeni k inzenyrskejm sitim a pristupovy cesty?
    kanalizace jde mozna (? - u jiz existujicich urcite, u novostavby nevim) obejit napr. septikem se zemnim filtrem. ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: ohledně toho ohřevu vody, máš na mysli, ty nesmysli co vytvářej eletřinu, nebo ty trubky co ohřívaj rovnou vodu??
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MATT:
    Jj tak nějak to bude...
    Takže pokud si představíš bazén 6m^2, s průměrnou hloubkou 1,5 metru - tzn 9m^3, tak se Ti za cca 9 dní ohřeje o 5°C... (Například z 20°C na 25°C)

    Vzduch se uvažuje, že má cca 1000 J/kg při objemu cca 1,3 m^3/kg... Což vychází na až 29 m^3 ohřátých o 1°C denně...
    U pasivního domu by to znamenalo pohodu v zimě, ale problémy s chlazením někdy od března do listopadu, v extrémním rozsahu pak mezi květnem a zářím...
    (Asi by se to dalo řešit cirkulací vzduchu pod zem, což by ještě zvyšovalo teplotní stabilitu)
    Zase na druhou stranu by to ušetřilo dost nákladů za topení...


    MATT: Souhlas... Paneláky jsou nutné zlo, chceme-li si zachovat alespoň nějakou zeleň a zemědělství...
    Na druhou stranu, nebylo by od věci důsledněji dohlížet na způsob jejich výstavby - jakkoliv na jednu stranu se mi nelíbí představa zásahu státu do soukromých záležitostí, myslím, že určitou základní kvalitu by garantovat mohl a měl.
    Například se ke mně donesla informace o projektu, kdy budovu tvoří železobetonový skelet ve kterém jsou nainstalovány sádrokartonové příčky == mizivá zvuková izolace, k sousedům se lze probourat div ne holou rukou...
    Takový skoro papírový dům...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    MATT: Přesně tak, v ČR žije v panelácích cca 1,5 miliónů obv.
    MATT
    MATT --- ---
    ... a jenom este poznamka k tem panelakum a jejich ekologii.. predstavte si, kolik by se toho muselo postavit "navic", kdyby kazdej byt mel bejt samostatna jednotka/dum. kolik by se zabralo pudy? kolik infrastruktury by se muselo natahnou navic? a tepelny ztraty? takhle cca 2/3 povrchu (beru podlahu, strop a dve steny) ma vpodstate nulovy odvod tepla, protoze je za nima zas mistnost se stejnou teplotou.. atd..

    MATT: vejvuku = vejfuku, polilky = popilky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam