• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MATT: VSOUKOLOHLOR: LINKOS: my teda omitame hlavne jilem :) s rezankou, s piskem a pilinama .. probarvujem barevnymi jily ..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT
    MATT --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jil hrozne bobtna, kdyz vyschne, tak se zas smrskne a jsou to fakt velky sily, je to schopny nadzvednout treba celej barak...
    ale to je spis takova obecna poznamka, o takovejdlech omitkach mam naprosto nulovy znalosti..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    MATT: ?
    LINKOS: ?
    MATT
    MATT --- ---
    hlavne bych se kapku bal jeho objemovejch zmen s vlhkosti..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    COLOMAN: bavil sem se na todle téma s chlápkem z práce kterej má celkem skušenosti (rozhodně větší než já) se stavbou z hlíny a říkal mi že s jílem je zbytečně moc práce a je třeba do něj přidávat příliš písku.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    LINKOS: jj, jedna sa mi oto, aby sme mali jil co nejbliz ke stavenisti...
    jaktó, že není treba??? doteraz som bol uplne v tom, ze treba... tak cim je mozne ho nahradit? (s cim konkretne ze šumavy)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: no, ale jak máš prachy tak se dá postavit cokoli kdekoli
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    COLOMAN: jíl stejně není až tak žádoucí na omítku, jestli ti jde o todle
    MATT
    MATT --- ---
    COLOMAN: zas tak do toho moc nevidim, ale baziny asi vznikaj na nepropustnym podlozi, coz muzou nejt i vyvrely horniny, kdezto vetsina jilu jsou morsky usazeniny a to spis dal od pobrezi, protoze cim bliz jses pobrezi, tim mas hrubsi usazeniny..

    jinak teda hledat muzes tady: http://mapy.geology.cz/website/pudni_mapy/
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    Zdravím, vedel by volakdo z vás o volakom slamáku na Šumave dachde? Kolem Strakonic...
    jak to tam muže vypadat s jílem? Teoreticky vychadza, že tam, kde su baziny, je i jíl (vicemene kvuli jilu jsou tam ti baziny), i když troška v nižších vrstvách,, platí to i na Šumavu?
    MATT
    MATT --- ---
    BOTA01: jestli spravne tusim na co narazis, tak pani miliardari na sumave spis vyuzivaj pozemku, kde kdysi uz nakej dum stal.. tj. je to stavebni parcela.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    A este taky napad - pokial sa stavia "experimentalna" stavba ako rekreacny objekt, nepodlieha tolkym regulaciam, co tam musi-nesmie byt. Co tzv "krmelce" a senniky" na Sumave panov milionarov? Ked sa to spravne prezentuje ako "kulnicka na drivi" tak to stavebny urad moc nemusi zaujimat ci ma zachod a spalnu
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Skolaudovana je ako chata, je to teda panel, ktory by sme uz nechali holt raz tam je a radi by sme zvacsili dispozicie a zateplili prirodne, DIY. Je to svah, takze premyslam nad ciastocnym vnorenim do zeme, podotykam, ze chata je skolaudovana s povolenim na sedlovu strechu s obytnym podkrovim, ktore nebolo realizovane, stavebne plany este nemame, sme v priebehu jenania o kupnej zmluve. Takze chceme co najmenej tancekov s uradmi a co najmenej vydajov na material, resp. vyuzit lokalne dostupne zdroje.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    BOTA01: No obecne plati, ze pokud ty budce budes menit fasadu, tvar a velikost oken, strechu apod., cili vnejsi znaky, tak potrebujes stavebni povoleni. Taky jde o to, jestli vubec ta budka je zanesena v katastru.
    Jestli to chces kolaudovat jako chatu, a neni to v katastru, tak je to nova stavba => stavebni povoleni. (imho teda).
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Ad pozemky a stavebne povolenia - ak chcem zvacsit chatku (t.j. budku s kamnami) na pozemku urcenom k rekreacii (zahrada), ktory ma momentalne 16m2, a chcem z nej celorocne obyvatelnu chatu, potrebujem stavebne povolenie so vsetkymi posudkami a planmi, alebo staci ohlasenie? Predpokladam, ze z toho bude stavebne rizeni, lebo parcela "zastavane uzemi" je len tych 16m2 pod nou, takze musia mi prekvalifikovat kus zahrady, alebo nie?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    MATT: No ja to beru tak, ze kdyz si chces postavit barak, tak asi musis vzdycky zainvestovat do vypoctu statiky, a pouzit nejakou overenou konstrukci s urcitou pevnosti a nosnosti a mnoho dalsich veci. Jednak proto, ze to vyzadujou zakony a stavebni rizeni, ale hlavne pro tebe samotnyho, protoze nechces, aby Ti to po nekolika silnych destich spadlo cely na hlavu, protoze ses hipisak a zmastil sis to cely sam. V tomto nevidim rozdil mezi velkou stavebni firmou a soukromym stavebnikem. Oba potrebujou stejnej pocet uplne stejnych razitek a stejnou projektovou dokumentaci. Pokud bys to nemel, tak Te to nikdo nenecha ani zacit stavet, natoz to zkolaudovat. Podle me proste neni zadny neco mezi - je to mas x nemas (projekt, statiku, stavebni povoleni, kolaudaci). Nic mezi.
    ANNA
    ANNA --- ---
    Ptala jsem i proto, že pro vizi většího pozemku na nějaké menší zemědělčení + stavbu k tomu uzpůsobenou jsme nakonec experimenty a alternativy pustili ze hry. Přišlo mi to s omezeným rozpočtem jako nadměrné riziko. Nicméně nejsem odborník, ani se extra neorientuju ve stávajících možnostech. Vedle toho slyším od stavařů třeba o tom, jak si architekt navrhne slaměný dům s hliněnou omítkou, přičemž slaměnou výplň už bylo třeba vyměnit, leccos rozkopat a stávající rozpočet je někde na 12 milionech, nebo vidím, o kolik se opozdí podání žádosti na stavebním úřadě jen kvůli blbé konvenční ČOV oproti jímce.
    MATT
    MATT --- ---
    AMBIENTIUM: ted nevim jestli si hrajes na slovickareni nebo nechapes ten rozdil..

    kdyz budu mit k ruce architekta, stavare a statika, penize a cas, tak se ta alternativa bude budovat MNOHEM lepe, nez kdyz si to budu chtit udelat sam s omezenejma vedomostma a rozpoctem.. klidne uvnitr tohodle intervalu muze lezet hranice JDE/NEJDE protlacit...
    ANNA
    ANNA --- ---
    MATT: Teoreticky to možnost je, ale s nejistým koncem, + sežere to čas.

    S tou vyloženou alternativou - myslela jsem, jestli se někomu podařilo tady postavit (legálně) něco ala earthship, s účelem trvalého bydlení. Prostě se neorientuju v dění.
    To Sluneční údolí mi přijde jako takový malý satelit v alternativnějším balení, kde člověk přijde k hotovému, více méně, tudíž odpadá většina věcí, které jsou pro stavbu na holé louce potřeba.
    Zajímá mě samozřejmě verze pro hippie rodinku,)



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam