• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    TURF: Jak to myslíš s tou dřevěnou konstrukcí a tepelnými mosty? Jakože ten věnec by dělal most?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    TURF: Viz AMBIENTIUM. Platí to samozřejmě do určitého bodu hustoty (který neznám) a odkud bude pak bude samozřejmě tepelná prostupnost zase růst. Zkusím zjistit u Kuby.
    TURF
    TURF --- ---
    AMBIENTIUM: a nemluvi do celkovy tepelny prostupnosti spis ta drevena kce? mam za to, ze cim komprimovanejsi balik, tim vetsi tepelna vodivost ;)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DENDROBATA: Ano, to je na samonosnou málo, tam je třeba být tak 120kg/m3 nebo více. Držím palce, ať se vše vydaří ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    AMBIENTIUM: Baliky co mam prave ve stodole maji hustotu 100kg/m3 cili baliky 40x50x70cm po 12 kg a to si myslim ze bude na samonosnou malo .. Meli bychom stavet s konstrukci az se probojujeme papirovanim ..
    MATT
    MATT --- ---
    ted jsem nasel, prectu po-o.

    Thermal properties of straw bale walls
    http://homegrownhome.co.uk/pdfs/Danish%20english%20only.pdf

    INVESTIGATIONS REGARDING THE THERMAL CONDUCTIVITY OF STRAW
    http://www.ce.tuiasi.ro/~bipcons/Archive/185.pdf

    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    MATT: Není to stlačené tolik, aby tepelná vodivost vzrostla oproti zdem z balíků, co se dávají jako izolační výplň domu s konstrukcí. Ta tepelná vodivost právě klesá s tím, jak se více a více vzduchu podaří hermeticky uzavřít ve skulinkách.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DENDROBATA: O výměně balíků v samonosné slámě podává svědectví Kuba Wihan, který ho už několikrát dělal v rámci své akademické činnosti. Není to prý absolutně žádný problém.

    Styk balíku se zemí právě není. Balíky leží na dřevěném věnci, který je položen na superizolovaný sokl. Velmi jednoduchá až primitivní technologie. U nosných sloupů jsou tyto body výrazně více zatěžovány a musí být o dost sofistikovaněji řešeny. Opravdu bych tam čekal větší riziko problémů s vodou než u nosné slámy.

    Kvalita balíků je alfa a omega. Tady byly opravdu dost špatné a muselo se udělat hodně práce na jejich zkvalitnění. Balíky si musí každý stavitel nosné slámy dost pohlídat, tzn. osobně se účastnit žní a dohlížet na zabalení a mít tam pár pomocníků. Ono je nutno většinou překalibrovat mašinu, protože zemědělci běžně dělají menší a méně zkomprimované balíky. Pro nosnou slámu musí být stroj nastaven na maximální kompresi. Je potřeba, aby to dělalo hranaté balíky. Kluci na kurzu měli zjištěno, že na to je nejlepší balíkovačka Massey Fergusson (není v ČR). Důležitá je taky rezerva, abych měl minimálně o 30% víc balíků, než budu potřebovat podle výpočtů.
    MATT
    MATT --- ---
    muj skromnej odhad je, ze s vetsim stlacovanim slamenejch baliku bude jejich tep. vodivost stoupat..

    vymenu baliku v hotovy stene si taky moc nedokazu predstavit, resp. jak probiha identifikace spatnyho baliku pod omitkou? spatny znamena asi hnijici, napadeni skudci, ???

    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    AMBIENTIUM: dekuji za odpoved, i kdyz u jedne stavby domu ze samonosne slamy jsem asistoval, a vymenu baliku v hotove stavbe si moc nedokazu predstavit, stejne jako sloupu .. Uspora ceny za material bude dost individualni, zalezi na velikosti a slozitosti konstrukce domu atd .. Styk sloupu se zemi je stejne problematicky jako styk baliku se zemi.. popr. styk omitek a dreva (jina rozpinavost, tepelne mosty) Se stlacenim baliku souhlasim, tady bude vyhoda jasna .. S zemetresenim je to zajimavy, i kdyz asi ne u nas na Morave (i kdyz kdo vi :) Jako vyraznou nevyhodu vnimam duraz na vysokou kvalitu baliku... viz tvuj odkaz na ekobydleni tady AMBIENTIUM:
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DENDROBATA: Já zde nezdravil Dana Grmelu, ale jiného Dana, kterej tam makal taky a určitě sem koukne.

    Jinak já nemohu hovořit za stavebníky, to kdyžtak přímo zkontaktuj Evu Zacharovou, viz link ve článku. Jakožto budoucí stavebník domu z nosné slámy (začínáme příští rok) vidím samonosnou slámu jako velmi jednoduchý způsob, který si postaví úplně každý s větší dávkou svépomoci než dům s konstrukcí.

    Já to vidím takto (bez nároku na "pravdu"):

    - Domnívám se že ušetřených bude víc než pár tisíc.

    - Samonosná sláma nese tíhu podkroví a střechy, a tedy by měla lépe tepelně izolovat, je víc zkomprimovaná než u běžných slaměných výplní.

    - Sloupy v konstrukci musí být nejspíš pravidelně rozloženy, tzn. nemusí vycházet tam, kde bys potřeboval okna a dveře, a pak musíš balíky složitěji instalovat okolo těch sloupů a zároveň okolo pomocných sloupů pro okna a dveře.

    - Dřevo pracuje, a kdyby náhodou byl nějaký sloupek vadný je problém ho vyměnit; balíky v samonosné slámě se vyměnit dají bez problému.

    - Potenciální problematické body styku nosného sloupu se "zemí" (voda, která projde zevntř zdí nebo zvenku v případě nejakých závad na fasádě).

    - Zemětřesení (ač to není pro naši zeměpisnou polohu důležité) - nosná sláma má neskutečnou výdrž při zemětřesení. Bylo to akademicky ověřováno na simulaci zemětřesení: http://dotsub.com/view/bf6c893a-d380-40ab-b9e9-b1ad47bb6bf1

    Lepší a akademičtější zdůvodnění by určitě podal Kuba Wihan, který by mě určitě i opravil tam, kde se případně mýlím.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    AMBIENTIUM: pekny :) mne by zajimalo proc jste se rozhodli pro samonosnou slamu, kdyz u domu s konstrukci je financni rozdil minimalni? vlastne jen cena za svisle vzpery, coz je par tisic ..
    Jinak Dana znam, pocital mi statiku ..
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Tady jsme stavěli dům z nosné slámy (Zdravím Dana ;)

    Dům ze slámy: podívejte se jak se staví - Ekologické bydlení
    http://www.ekobydleni.eu/domy/dum-ze-slamy-podivejte-se-jak-se-stavi
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    YBUKO: to je právě ono, si myslím, že Reynolds bere earthship jako svojí značku. Tedy bez něj to je jen napodobenina, něco jako když si koupíš tričko nike u větnamců :)
    LURA
    LURA --- ---
    MYKO: Pak je ještě zahraniční: http://www.lulu.com/, kde svého času Miloš Čermák vydal svou "Hanu a Hanu", tam je to neomezené počtem kusů, dá se objednat už od nula kusů, kniha se vystaví na internetu (buď celá nebo ukázky) a lidi si ji tam můžou objednat a pak platí až za ten konkrétní výtisk (ve kterém je započítaná provize autorovi, kterou si stanoví). Taky jsem o něčem takovém uvažovala (uvažuji), takže jsem hledala způsob, jak to nejlíp udělat :-)
    MYKO
    MYKO --- ---
    LURA: diky za tip!
    DAW
    DAW --- ---
    ZONKER: OK.. tak fajn.. jdu mu napsat

    SELECTOR_IX: pochybuju že vůbec umí pracovat se skenerem :) on je spíš takovej přírodní muž :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    DAW: ať ji naskenuje ten kámoš a nemusí ti ji vracet. to je lepší motivace :)
    ZONKER
    ZONKER --- ---
    DAW: to by neměl byt problém. scaner v praci mam. určitě bych si jí rád pujčil.budu rád když se ozveš.
    DAW
    DAW --- ---
    ZONKER: Ono těch knížek o jurtách mají víc.. já už ani nevím, která je ta moje, protože jí má už pár let pujčenou kámoš.. asi se mu půjdu připomenout.. jestli mi jí vrátí (což doufám), tak bych ti jí třeba moh půjčit za takovou malou protislužbu :) .. že bys jí při té příležitosti naskenoval a dal k dispozici všem (?) .. co ty na to?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam