• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SPIPI: Tohle samozřejmě chápu a nepochybuji o tom, že dlouhodobě to zájem je, ale ono by taky osvětové centrum mělo asi nějako vypadat. Si představím, že když tam dojede bus plný natěšenců na alternativce a první, co uvidí, bude míchačka se zatvrdlou maltou, tak si půlka z nich řekne, no potěš koště.

    Vem si například Zaježku, to je taky místo, které láká mnoho lidí, a také má svá pravidla, "přívaly" lidí se tam volně rozptýlí. Nadto, kdo tam dojede, tam většinou alespoň den setrvá a přiloží ruku k dílu, ale většinou je to i déle, zatímco se jezdí zvědavci lovit snímky a zážitky. Chápu, vidět The Garbage Warrior, tak chcou spatřit jeho přistání u nás na vlastní oči...

    Takže ještě jednou. Dělat osvětové centrum na plný úvazek v momentě, kdy je na baráku fúra práce a kdy je hotov tak maximálně z půle je z logiky věci nonsens.

    Nikdo samozřejmě nikomu z vás nebrání uspořádat jiné, konečně pořádné stavění Zeměnky, třeba i bez Reynoldse, kde by bylo vše košer a jak má být. Což berte jen jako zpola ironickou poznámku. Vůbec by mi nevadilo, kdybyste ji někdo vzal zcela vážně a za svou. :-)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    VSOUKOLOHLOR: a není na tom zajímavej náhodou i samotnej průběh stavby, což už zde bylo taky zmíněný? A není ta stavba realizovaná jako infocentrum, osvětová činnost pro lidi, kteří mají zájem třeba si i něco takovýho postavit?* A když přijdu do infocentra mimo návštěvní hodiny, protože jsem neinformovanej, a někoho tam náhodou potkám, tak je v pořádku, aby mě ten někdo nepříjemně poslal někam a zakázal mi fotit objekt? Neměl by ten dotyčný spíš projevit radost z toho, že je o to zájem (kvůli tomu se to staví ne?) a slušně dotyčnýmu sdělit, jak se věci mají? A co jako čekali po tý mediální smršti? Že se tam jednou za měsíc otočí nějakej exot, co ho bude zajímat zeď z pneumatiky?

    To je prostě otázka chování a přístupu. Na webu uvádí, že pro dostavbu stále fundraisují peníze. Takovýhle negativní reference se šířej rychle a je jen v jejich zájmu přeci dělat dojem zcela opačnýho charakteru. A jestli to tam nějakýho čendu otravuje, že se na to chodí koukat lidi, tak ať si sbalí svejch pár švestek, protože asi nepochopil smysl projektu, na kterém se podílí. Ten objekt neslouží přeci primárně k bydlení, ale jako atrakce pro veřejnost. Fundraisovat peníze sám sobě na bydlení by asi moc dobře nešlo, žejo..

    Jestli Margarita (asi ten náladovej starej hipík co to tam má pod palcem teď?) je starej vošoust, se kterym se nedá domluvit a je na lidi nepříjemnej, tak teda potěž.. Taky bych se tam jednou rád šel mrknout, ale při představě, že to tam bude s návštěvním řádem horší, než v národním muzeu před 20 lety, kde tě báby sledujou, jestli náhodou na něco nešáhneš, tak teda nevim nevim. Budou tam taky takový ty červený provázky ohraničující expozice přes který vlak nejede? :) Vždyť to je skoro grotesktní představa, parodie na jakoukoli Zeměloď..

    --
    * Zeměnka patří o. s. Zeměloď a bude sloužit veřejnosti jako informační a vzdělávací centrum radikálně soběstačného bydlení. Návštěvníci si budou moci stavbu prohlédnout a seznámit se s konceptem zemělodi na vlastní kůži. (http://www.zemelod.cz/cz/zemelod.html)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Zde tedy reakce jednoho ze stavitelů sázavské zemělodě, zdá se, že pravda je na obou stranách :-)

    zaprvé to neni hotové, az to bude hotové tak to bude hotové ( patent) zadruhé je tam margarita, a margarita je margarita. na muj vkus to delaj zbytecne slozite. lidi si stezujou protoze sou neinformovany, chteli sme to zmenit ale s margaritou se neda moc jednat takze nas poslal do... a tim to haslo. doufejme ze se to casem zlepsi.
    TURF
    TURF --- ---
    VSOUKOLOHLOR: nechci aby se tu podporoval tradicni omyl, takze si dovolim hned v prvni vete napsat, ze eartship neni levnej barak. ve srovnani s klasickou stavbou je neuveritelne narocna na lidskou praci, zabira obrovskej prostor a s cenou materialu to taky neni tak slavny, jak se muze zdat. vhodny odpadky (napr plechovky nesmej bejt zmackany) nejsou uplne beznou komoditou. ostatne zkuste si posbirat a prubezne uskladnovat takovyho materialu - na sberu odpadku pro ceskou earthship se podily desitky lidi celej rok. cena prace je pak dalsi zavadejici hodnota - pozvat partu 30 kamosu aby zdarma dreli od rana do vecera neni jen tak ;) dalsim prvkem pak je na ceske pomery velmi nizka zivotni uroven (coz neminim negativne, beru to jako vlastnost - napr. topit na 23° je proste vymozenost, jako jist 7x tejdne maso). earthship ale vubec neni o kalkulovatelny cene. je jasny, ze kdyby byla ekonomicky vyhodnejsi, nez jiny stavby, tak jsou ji plny satelity. vynika "pouze" v levny udrzbe a provozu. ostatne neni tak tezky si skutecnou cenu overit na http://earthship.com/earthships-for-sale

    to ze jsou od cesky zemenky vetsi ocekavani, nez soucasna realita je neco jinyho. ale osobne nejdriv pockam jak bude zemenka vypadat za rok/dva, az projde celym cyklem leto-zima a rozjede vnitrni cisticka - skelnik.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    YBUKO: Zkusím. A omlouvám se, dneska píšu jak prvotřídní lopaťák.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    LINKOS: Neznám podrobnosti, ale mohu zjistit. Ale platí totéž, co už jsem psal. Neznáme důvody pro ta jejich opatření. Osobně si myslím, že je tam ještě tolik práce, že než to budou chtít úplně otevřít veřejnosti, chtějí na tom ještě pořádně zapracovat, aby to tam trochu vypadalo, že ano. Zatím, co jsem viděl, to kol kolem připomíná pořád ještě spíš staveniště a nesporně i uvnitř bude mnoho nedodělávek. Ale může to být samozřejmě i jinak a že budou mít pravdu ti, co říkají, že se to zpronevěřilo původní myšlence a záměru.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    A já si myslel, že to má být evropský centrum zemělodí, či o čem to mluvili. Ale dobrej nápad udělat veřejnou zbírku, pozvat lidi co ještě zaplatí za to že to můžou stavět a pak se vlastně příjde na to, že je to soukromí dům... Super
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    TUILE: Zakazovat nemůže, ale tak respekt k přáním majitele/správce by snad mohl stačit, nebo ne? Anebo snad zvolíme mentalitu paparazzi?

    Důvody mne napadají dvojí:
    1) Nepřejí si, aby bylo focené nehotové dílo.
    2) Nepřejí si, aby se fotilo, protože (viz LURA) "s odůvodněním, že to lidi dávají na internet se zavádějícími informacemi". Pod zavádějícími informacemi je možno si představit leccos, například už jenom to, že k tomu někdo nepřiloží odkaz na návštěvní řád, mi přijde jako zavádějící.
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja teda to nefoceni vubec nechapu.
    taky sem nedala googlu povole ni, aby vyfotil nas dum a ejhle je na streetwiev.
    foceni ti prece nikdo zakazat nemuze, pokud to nebudes pouzivat pro reklamni ucely, ne?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    YBUKO: To je mi jasné. Ale přece jenom o důvodech toho jejich nastavení víme příliš málo na to, abychom to mohli posoudit. O lidech, co to vedou, nic nevím, ale je velmi pravděpodobné, že je tam kolem toho ještě mnoho práce a mnohé co dělat a že tudíž se onen pán přes týden daleko raději věnuje tomuto než náhodně příchozím návštěvníkům, kteří se jaksi zapomněli informovat a pouze o tom četli v těch internetech tak se nadšeně dojeli podívat na alternativce. Jaksi představa, že komunitní a alternativní styl života znamená, že si každý může přijet a odjet, kdy se mu zlíbí, a dělat si, co se mu zlíbí, (přeháním, pro názornost) mi tedy jako lákavá alternativa moc nepřijde. Čímž neříkám, že já sám, kdybych se pustil do něčeho podobného, bych volil stejnou cestu, nemohu soudit, a tady mi přijde, že by bylo především dobré znát důvody, proč se rozhodli pro takový návštěvní řád a pak teprve soudit.

    Já tohle znám totiž odjinud. Moji kamarádi si postavili na chalupě takovou hodně pěknou dřevěnou loď v poli, po domluvě s majitelem s polem. Samozřejmě, že netrvalo moc dlouho a začali se hrnout davy, takže dneska se to tam zejména o víkendu lidmi jenom hemží, každý si právě že dává fotky na FB, rajcata a google maps bez toho, aniž by se optal, jestli vůbec může, bez toho. Jasně, když dorazí slušní lidi, kteří nedělají binec, chovají pokoru vůči tomu místu a majitelům, pozdraví, když se s nimi náhodou setkáte, tak nikdo nic nenamítne, ale to bohužel není mnohdy ten případ, takže kolikrát už zazněl nápad, že se loď zbourá a bude jednou pro vždy svatý pokoj... A samozřejmě, že se už nikdo neptá, že loď vzrostla pro soukromé, nikoliv veřejné účely. Čili znám pohled i z druhé strany.
    LURA
    LURA --- ---
    LINKOS: Tady je taky prohlídka i s průvodcem ;-)

    Takže - o víkendu jsme se tam byli podívat, protože mě to dost zajímalo a chystala jsem se tam už od jara. Fotit se nesmělo ani uvnitř, ani venku, s odůvodněním, že to lidi dávají na internet se zavádějícími informacemi. Nemyslím si, že by to byl až takový problém, ale respektovala jsem to. Bylo to tam zajímavé, ale některé věci jsou odbyté až příliš (jako třeba oplechování na stříšce). Z prohlídky jsem trochu rozpačitá, protože je znát, že si ten pán rád přihne a prohlídka sice trvala něco přes hodinu, ale na některé podstatné věci nevyšel čas, protože pán vykládal o nesmyslech a trochu si honil triko. Na druhou stranu byl příjemný. Byl tam velký nával, my měli ještě štěstí, ale za námi pak chodily skupinky asi o 30 lidech.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    YBUKO: Haló nehaló, obyčejná slušnost velí se držet toho, že někde mají nějaký návštěvní řád a nějak nastavená pravidla. Dům to nebyl stavěný od toho, aby se na něj jen civělo, ale aby se v něm především žilo, a představa, že mě třikrát za den uprostřed práce vyruší někdo, kdo mi klade neustále do kola ty samé otázky, mi v pořádku vůbec nepřijde. A představa, že si to každý fotí a pak lípe na FB, na rajče, google maps apod. je sice nesmírně prospěšná zemělodím, ale bohužel se s ní veze ten negativní jev, že už se k těmto fotkám nedává odkaz na stránky, kde jsou právě přesně stanoveny návštěvní hodiny. Ty nějak stanovené návštěvní hodiny mají svůj smysl a odůvodnění a nechápu, co tady máte pořád potřebu diskutovat. Kdyby chtěli mít otevřeno non-stop, tak to tam bezesporu napíšou. A to, že se zatím nesmí fotit vevnitř, má patrně též své důvody, tak bych předně vycházel z toho, že vám známy nejsou a nechal si kecy na koledu.

    TURF: Jinak tato cena je tak vysoká mimo jiné proto, že bylo nutné platit Reynoldse a jeho tým. Na Andělu se teď dokončuje jiná zeměloď, která, pokud vím, má rozpočet 120 tisíc.
    PANDAMON
    PANDAMON --- ---
    :))....presne sme se ted o tom se zenou bavili
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LURA: za 70 korun je na hradě prohlídka i s průvodcem :)
    JADR
    JADR --- ---
    DYSTOPIK: to je dobry... me treba earthship projekt hodne zajimal a stale zajima, ale pro tyhle veci okolo penez a tak se mi to hnusi... kdyz nekde hlasam jak chci lidi privest na na novou myslenku a v srdci kazdyho ekologa je asi aby pokud mozno kazdy zil takhle sobestacne, tak proc neda kompletni dokumentaci a plany na web.... a ne za penize...tfuj
    LURA
    LURA --- ---
    DYSTOPIK: Tak přesně - s těmi 70 Kč nemám sebemenší problém.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    YBUKO: jak říkáš. člověk prostě s nějakou pozorností musí počítat a asi do toho s tim prostě šel. Každej si může uplácat cimru z hlíny, ale může mu tam bejt vedro, zima, nebo se tam udusí. Když si pozveš člověka, kterej je tim v současnosti nejznámější a on ti "poskytne" know how ve formě záležitostí jak nakládat s cirkulací vzduchu, vody, zateplením atd a navíc si necháš dát štempl člena organizace, která se chce odprostit od života v nutnosti furt něco platit, přijde mi jeho přístup vážně zvláštní.

    Těch 70,- kč - za to si dáš tam v hospodě u mostu 3 rychtáře - nic co by člověka zrujnovalo a věřim, že kdybych tam přijel v neděli, nabyl bych dojem, že je ten pán hroznej sympaťák a že to myslí vážně, ale opravdu jsem byl zasočenej

    nikdy jsem si v zahraničí nefotil nikoho, kdo mi naznačil, že si to nepřeje. ale to byli strejdové někde na trhu, ženský v rejžovejch polích a podobně. Lidi, který žili svůj normální den a ne lidi, který se vyyznačujou nějakou senzací, což určitě tenhle dům je, točej si dokumenty s Duškem a Reynoldsem a podomně


    LURA: myslim, že lidi který tam přijedou za tim důvodem, s kterym ten dům prezentuje (tzn. okoukat co a jak funguje) se můžou vybodnout na jeho podlahu a sexy omítku. Proto mě zaráží, jak uvádíš že píšou na těch stránkách, že se zatim nesmí fotit vevnitř. Myslim, že ta hrubá stavba a jádro jako takový je právě to, co by ty lidi mohlo zajímat
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    MYKO: ty jsi uplně mimo
    MYKO
    MYKO --- ---
    ja osobne mam v planu do budoucna delat DIY workshopy vseho moznyho vcetne prirodniho stavitelstvi, a ty budou vzdycky zadarmo, aby byly pro vsechny a aby ukazaly, ze lze veci v dobe krize delat i bez penez. To nic nemeni na tom, ze existujou i jiny zpusoby osvety, svet se da, ma a bude menit k lepsimu na mnoha urovnich. S mym pristupem samozrejme zadnou zemelod nepostavim, spis tohle. :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam