• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PETEKKA: no tady na wiki to taky zminujou http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_energy_storage
    akorat mi prijde ze by potom clvoek msuel mit desne velkou akumulacku coz asi pro jednu rodinu bude inveticne nad moznostma. ale mozna jako komunitni projekt s vyzjiskanim nejlip nejakych dotaci by to slo.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    OGMIOS: no pokud by něco takového bylo reálné, zní to velice zajímavě...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PETEKKA: no je pravda ze je potreba si predem promyslet jak vytapet. my treba mame dokola lesy a drivi se da sehnat levne tak topim drivim a mam akumulacky. jinde zase se vyplati jinej zpusob vytapeni. me furt tatik rika ze se delaj obri akumulacky tkery se zakopou do zeme a poradne zaizolujou a v lete se natopej solarkama a v zime se z nich vytapi. nemam ale poneti jestli je neco takovyho mozny a to teplo by se tak dlouho drzelo.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    OGMIOS:vidíš akumulačky mě nenapadly. ALe stále jde o to, že buď topíš elektřinou, plynem, a nebo musíš kupovat dřevo a uhlí, které je drahé.
    Při tepelném čerpadle je sice o dost vyšší pořizovací cena, ale během pár let to máš zpátky. Čerpadlo je sice poháněno elektřinou, ale roční spotřeba energie dělá cca 10-15 000 kč (a to tím topíš celou zimu, ohříváš vodu a v létě můžeš použít jako klimošku). Uhlí a dřevo na jednu sezonu stojí tak 25-30 000 a ještě musíš ládovat kotel:) a pokud napojíš čerpadlo na solární panely, opět se dá uspořit nějaký peníz.

    Nejsem na tohle žádná odbornice, ale tepelné čerpadlo mě zkrátka zaujalo:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PETEKKA: na to je dobry poridit si akumulacky, topis topis, natopis akumulacku a pak se jdes courat nekam a barak je vyhrivanej z akumulacky. prijdes domu a je teplo. podle toho jak mas velky akumulacky tak pak treba nemusis par dni vubec topit.samozrejme ze cim min tepla barak ztraci tim lip.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    VORTAVOR: ale zěměloď může být mj. i slaměnka nebo ne? Když tam narveš solární panely, kompostovací záchod, kořenovou čističku, skleníky..co půjde, udělá se z recyklovaných materiálů, atd a máš jakž takž nakročeno k soběstačnosti:)
    Co se týče těch kamen, jak to chceš dělat, abys přišla večer z práce, měla teplo a nemusela po celém zimním dnu roztápět kamna/krb a čekat, až se dům vyhřeje? Tuhle zkušenost mám z jednoho domku, který jsme si tenkrát pronajali (byl nový, žádna nezaizolovaná pastouška),... a už nikdy víc tohle nechci:D Ráno jsem mohla kotel nacpat čím jsem chtěla (dřevo, uhlí, brikety) a do večera vyhasnuto, topení ledové a barák studený...

    O koupi velkého pozemku s několika lidmi dohromady jsme tehdy s přítelem taky uvažovali, teoreticky proč ne. Horší by bylo, kdyžbychom se pak všichni vzájemně nesnesli:D Ale napád je to dobrý.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VORTAVOR: sem hledal co to je ten rocket stowe az sem nasel tohle http://www.richsoil.com/rocket-stove-mass-heater.jsp
    jako asi pekny ale jak to cistej? trochu bych byl skeptickej ze to je kompletne samocistici. predpokladal bych ze se tam aspon nekde bude usazovat ten uplne jemnej popilek se sazema.
    VORTAVOR
    VORTAVOR --- ---
    DENDROBATA: tvoje čísla a plány by mne zajímaly, jestli se takhle otevřeně můžu zeptat :)

    tak mě napadá, moje rodina by chtěla stavět dům ve středních čechách (pozemek se ještě hledá, a plán je takovej, že se tam nejdřív postaví maringotka a při tom by se stavěl domeček)
    sice spousta známých prohlásila, že by chtěli taky postavit slaměnku, ale nikdo se do toho zkoumání, počítání a učení doopravdy s námi nepustil - co kdyby se sešlo víc rodin a koupil by se veliký pozemek společně, a vzájemně bychom si pomáhali se stavbou a potom bychom se mohli třeba střídat v zalévání rajčat ....když se to propočítá a ošetří smlouvama, je to reálný ? šel by do toho někdo ?
    (cizí lidi jsou kamarádi co ještě neznáme, že)
    jinak my jsme se právě kvůli pořizovací ceně i kvůli tomu že je to hezký, zakoukali do cihlových kamen (případně rocket stowe)

    IMHO zeměloď je něco technologicky jinýho než slaměnka, přijde mi, že to by se tu možná mělo trošku rozlišit :)
    VORTAVOR
    VORTAVOR --- ---
    PETEKKA: too by mě taky zajímalo .....ale s tím tepelným čerpadlem bych nepočítala

    na slamák ti stačí kurz, třeba na slovensku je už komunita s mnoha praktickými zkušenostmi ....my řešíme kdo nám teď spočítá a rozkreslí projekt :)
    cena milionu jde opravdu do materiálu: zaplatit si pronájem balíkovačky, dřevo, elektro a vodní instalace, dovézt a taky dokoupit to co na pozemku chybí do hliněný směsi, do základovky je potřeba kromě starých pneumatik taky štěrk,někdo tam dává beton, pak folie pod drnovou střechu střechu taky něco stojí, okna a dveře jsou velikou položkou
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TURF: je to jen takovej domek, bohužel to teď nemůžu najít, nejdražší na tom byla EPDM folie na střeše 13000, celková cena myslím 20000. Mělo to jen asi 25m2. Vše pochopitelně svépomocí.
    Daj se postavit dva stejně velké domy a jeden bude stát 100 000 a druhý 600 000
    TURF
    TURF --- ---
    LINKOS: jestli to dobre chapu, tak znas dum postavenej za 30 tisic? :) nemas nejaky referencni obrazky?

    jinak tu mimochodem probiha bezva diskuze, dik :]
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: podle týdle logiky znám barák co má 2m2
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    tak to asi počkám až mi odrostou děti, abych měl levnou pracovní sílu :)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: jo chapu ze papirovani je drahy no. ale potom ten material a clovek treba vezme par kamosu a jede pekne. ja se snad do toho budu taky muset pustit jen abych si vyzkousel ze to pujde za levno :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    PETEKKA: 7-15 tis Kč za m2 obytne plochy .. podle toho jak si šikovna, bez tep. čerpadla a všelijakých těch serepetiček
    OGMIOS: práce, především je to lidská práce. Materiály IMHO jsou 1/3 nákladů .. vem si to tak že jako budoucí stavebník už mám proinvestováno 150tis a ještě jsem nekopl do země :) Jenom projekt a různé papírování pro úrady mně stalo kolem 60tis, vlastní čas nepočítaje
    PETEKKA: s majiteli se znám, přímé náklady kolem 1,5mil + několik let dodělávek a vychytávání chyb a to měli na omitky několik workshopů
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    LINKOS: jasan... tak dík:)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETEKKA: podle mě jo, nejlepší je se zeptat přímo jich na kolik to vyšlo
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    LINKOS: představuji si něco takového, včetně té zimní zahrady http://www.baobaby.org/slameny-dum-v-hostisove/. Ale podrobnější parametry nevím, na to je spíš můj muž.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETEKKA: hodně by záleželo jak to chceš velký a jakým stylem to stavět. Ale vejít by se do toho dalo. Jak velký by to bylo?
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    PETEKKA: co mit poradnej kotel na drevo a pak velky, dobre zaizolovany boilery?
    Podle potreby si vodu predehrat a pak prubezne poustet do ustredniho topeni.
    IMHO levny a jednoduchy reseni
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    LINKOS: čerpadlo stojí až 300 000.. prý se na něm nevyplácí šetřit. čím jiným vyřešit topení, aby bylo teplo, když příjdeš domu z práce? ládovat kamna uhlík a dřívím se mi nechce a hlavně to moc nevydrží:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam