• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Skromné ale milé :)
    Jak bydlí navrhovatel přírodních zahrad Tomáš Svoboda  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/bydleni/jak-bydli-vip/297274-jak-bydli-navrhovatel-prirodnich-zahrad-tomas-svoboda.html
    BOREC
    BOREC --- ---
    OGMIOS: je to tak, jde to - ten pristup se mi libi, ovsem lze to tezko delat pri praci atd.
    nekdy se vic vyplati - casove a tudiz i financne si neco koupit / nechat dovest atd... ono to zalezi, pak se to muze ruzne protahovat .. idealni je to sikovne skloubit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OMNIHASH: pokud ten zakon dobre chapu tak i na ohlaseni musim mit projekt ne? jinak bych musel stavet mensi stavbu ktera se nemusi ohlasovat.
    coz kuprikladu muj tatik udelal za par stovek vcelku luxusni zahradni domek odhaduju tak 3x4m. drevostavba s eternitovejma deskama proti pozaru vetsina veci jsou recyklovany stary zalezitosti. treba plechy na strechu, okapy, okna, dvere vsechno za odvoz. takze co se platilo bylo kdyz se koupily baliky krajinek z kterejch se udelal skelet a potom vnejsi stuk a barva. jo a zapomnel jsem podkladovou desku z betonu. tak jo tak to mohlo bejt neco mezi 1-2tisici. no dobra to je 3x4m tak jak drazsi bude vetsi stavba? :)
    no jeste mam pro nej na baraku kaminka aby tam mohl topit v zime :)
    jinak ano, drivi z lesa natahas a nejsou to tramy vsechno jde kdyz se chce. kameni samozrejme beres v rozumnejch velikostech a tak se holt Xkrat otocis s autem no. das ke kusu kus a muzes zacit, postupny shromazdovani materialu cloveka vyjde nejlevnejs ale je potreba mit ulozny prostory na to nez se zacne stavet. jinak spousta veci je za odvoz, lidi se radi zbavej veci pro ktery nemaj upotrebeni. tu vezmes paletu cihel, tamhle dalsi a za chvili to nastradas a zacnes. treba ja mam na pozemku velikanskou lipu ktera je ve strani a premejslim ze bych ji z bezpecnostnich duvodu skacel nez z toho svahu ujede a hodi si to na neco pod ni. no a pak uz ji jen narezat a hnedle jsou tramy a drivi na stavbu :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    OGMIOS: nemusíš, můžeš zkusit menší na rozjezd na oznámení ;)
    jinak cena závisí na tom, jak moc to DIY bude...nejdražší položka budou pozemky, z lesa nataháš dříví, ale ne trámy, kámen si taky necháš dovýst, pokud nechceš zhebnout, zapůjčení strojů a obsluhy k nim taky neni nejlevnější atd. atd.
    Jako jo, dá se postavit chata zapár desítek tisíc, ale bude mít jednu dvě místnosti o pár metrech a nebude připojená na sítě.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    AQUALOCO: to je to nad cim premejslim, kdyz si vsechno natahas z lesa tak jak to muze stat 1.5mega? pouzijes kamen drevo hlinu slamu a to prece nestoji tolik penez. samozrejme jsou tam pak naklady treba na stresni krytinu, rozvody vody, elektriky a nejvic asi na topeni. ale i tak to nemuze byt moc ne? no musim to vyzkouset. jediny co me zatim odrazuje je to ze bych si musel poridit stavebni povoleni a nechat zpracovat projekt. kdyby to slo bez toho tak to zkusim rovnou :D
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    BOREC: tohle je přesně příklad stavby, který bych se vyhnul - minimálně bych se líp snažil podchytit skladbu konstrukcí. cena by šla o těch 4000 tis. navrch, ale pro ten pocit. takhle bych měl v hlavě brouka, že to budu muset co nevidět opravovat - pročtěte si tu jejich kniho-inspiraci, ns doporučeníma a radama, kde sami popisujou negativa
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    QNEDLEEQ: v podstatě se shodujem, jasný, jen v některejch ohledech člověk nepotřebuje stavět ES jak o tom píšeš ("vytapění", sběr vody).. na ES mi asi nejvíc vadí dlouhodobá příprava a výsledná cena, která je v podstatě srovnatelná s úspornou dřevostavbou, která je z velký části ze dřeva a materiálů na jeho bázi, popř, hlíny - tzn. recyklátech nebo obnovitelnejch zdrojích, přesto všechno bych jednou rád zkusil postavit dům stylem "přinesu ho z lesa a polí" tak, aby výsledná cena byla dejme tomu 1 - 1,5mega - nebudu si to malovat v našich podmínkách a navyklejch aspoň nějakejch standartech že to postavim do 0,5m, možná tak domek velikosti jurty nebo tak nějak.
    ohledně vytápění jsem louskal asi všechno a všechny varianty a skončil u nízkoteplotního systému s podlahovkou dole a rad. nahoře topený elektrokotlem. nejvíc jsme protopili cca 1000 nebo 1200 za měsíc letos. Samo, že jsem chtěl bejt ekologickej, ale při uvažovaný návratnosti doplňujících systémů a jejich nároků na nádrže, prostor, trubky apod. jsme do toho nešli a počkáme si třeba těch 10 let na optimální systém, kterej nám pomůže řešit/zlevnit vytápění. Dům má takovou setrvačnost, do podlahovky pouštíme vodu o 27°C kvůli kontinuálnímu udržování tepla (minimalizaci výkyvů) a žena si stěžuje, že je podlaha málokdy teplá (při nej mrazech spoštěla 2-3x denně), ale jediný jak se tomu vyhnout je od-izolovat trochu dům, což už se mi nechce :)

    z tohodle bych si bral částečně know how, nevim, jestli to bylo tady nebo jinde už..
    Building a Celtic Roundhouse
    Building a Celtic Roundhouse
    http://naturalhomes.org/celtic-roundhouse.htm
    BOREC
    BOREC --- ---
    sice toneni eartship ale je to celkem zajimava alternativa.
    co rikate na tu cenu ?
    svobodnydomek.cz | Další web používající WordPress
    http://svobodnydomek.cz/
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    jj, obecně se zemní vlhkostí může být hlavní problém, stejně jako s těma ostatníma.., mě se zemělodích obecně nedaří přejít přes jeden fakt, a tim jsou náklady na stavbu. z toho co vim, stála zeměloď ta česká cca 2 miliony. kdyz si započítám kolik lidí se na ní podílelo (a to i v dlouhodobym horizontu - sběr materálu apod.), znám rozsah tý stavby (2+kk), není to pro mě asi ta "nej" varianta, jakkoli se mi celkový pojetí a většinou i design líbí.
    dostupnost takový stavby, při počítání času na přípravu i realizaci stavby, je v případě osamělého stavění (např. ve dvou s tátou) úplně mimo. Jak jsem psal, dostavěli jsme dům neporovnatelně větší, s 2 park. stáníma pro auta, venk. dílnou, zakomponovanou psí boudou, přípojkama sakumprásk za 3,5m (podle propočtu na klíč by to dělalo min. 5m. (na firmě byla realizace dř. konstrukce komplet, částečné opláštění domu, střecha komplet řemeslníkama, vnitřní omítky též a vytápění a odpady) - ostatní podlahy, podhledy, opláštění dílny, její střecha, základy sami. trvalo to 2 roky (pouze 2 nebo 3 víkendy volný a tejden dovolený za celou dobu), většinu materiálu jsem si sháněl sám, vozil ze zahraničí např. kvůli ceně apod., dýl bych stavět nechtěl, poslední půlrok, jsem sek s architekturou a těžko navazoval znova nit - píšu to hlavně kvůli tomu času, kterej na tom člověk stráví. kámoše mám, maj ale rodiny a tak, takže nějaký velký častý workshopy se nekonali, spíš nározový pomoci, když sem viděl, že sem v pr., to jen pro představu. nějaký chyby samo člověk udělá, (ikdyž si myslí, že když je z branže všecko podchytí,))

    trochu sem se rozepsal, ale když nám stála kostra domu, jako loď to vypadalo!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    AQUALOCO: proč? Zemní vlhkost?
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    QNEDLEEQ: upřímně si myslim, že to poměrně dost zjednodušuješ, hlavně ta fyzika stavby, akumulace, proslunění, vlhkost!, veškerý detaily u takto atypický stavby nebudou zrovna jednoduchý. osobně si myslim, že pokud tomu není nakloněn terén, není ve zdejších podmínkách nejvýhodnější stavět dům ve smyslu klasický zasypaný earthship. sám jsem architekt a dostavěli jsme dřevostavbu a upřímně jsem až překvapenej tepelně-izolačníma vlastnostma a akumulací tepla díky hl. omítkám a ostatním materiálům. Na důchod až na to bude čas (shánět veškerej dostupnej free materiál z lesa apod., to chce prostě čas, pokud má člověk stavět s minimem nákladů) třeba něco spíchnu, ale tříbení názorů probíhá neustále a zcela jistě neni u konce..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    QNEDLEEQ: ono stavět jakejkoliv dům bez architekta je zbytečná sebetrýzeň, která z 80% vede k žalostnejm výsledkům.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    OMNIHASH: počítám s nedávnou diskuzí na toto téma.., viz. cca měsíc zpět.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: to souvisí s čím?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    přeposílám reakci z FB:
    Ron Barcelo: vždycky se řídím poměrem cena-výkon, tedy konkrétně otázka zněla, co jsem se za 5000,-Kč dozvěděl nového...bohužel opravdu pomálu, asi 4 detaily detailů. Jde o to, že Martinova kvalifikace je daná tím, že postavil jeden ES. Jinak o tom vůbec nic neví, neumí mluvit před lidma, natož něco vysvětlit, přednášky nevede ale pouští videa z YouTUbu, který každý, kdo se o to trošku zajímá viděl už xkrát. Ze semináře nedostaneš žádný materiály, skrypta... a pokud si ho lidi nahrávali (opravdu netušim z jakého důvodu, páč mlel 5.přes 9. a opravdu z 99% neřek nic nového, nebo aspon pro mě ne), tak je oba dva manželé sprostě a urážlivě seřvali. Fotit se taky nemůže, i když přiznám, že i kdyby se mohlo, tak v té nedodělané "kuče" není co fotit....To je asi tak rychlé shrnutí, proč to stálo za H...O. Jinak jediné pozitivum, kt. bylo, byli ostatní účastníci, super lidi, máme kontakty, tak se snad brzo dostaneme k nějakému stavění. Jinak propagace myšlenky ES nebude asi to pravé, když jí vede naturál Martin, jehož argument proti tlakové sprše je:"poleju se vděma petkama a jsem osprchovanej". Myslim že si lidi jako alternativu ke svému pohodlnému stylu života nepředstavují jeskyni s plesnivejma oknama, kde se voda čistí přes kořenovou čističku, když tak nejsou ani žádné kytky...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: nevím jestli je ideální používat takhle vodní sklo, máte s tím někdo zkušenosti? Předpokládám, že se to omývá jako na rákosový střeše, takže se to musí udržovat(což u takhle malý stavby je zanedbatelný, ale u větší by se z toho člověk asi zbláznil) a taky si říkám co to udělá s vodníma párami?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Kaple jako malá učebnice přírodního stavitelství | Nazeleno.cz
    http://www.nazeleno.cz/stavba/kaple-jako-mala-ucebnice-prirodniho-stavitelstvi.aspx
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Putovní ekofestival po velkých městech ČR a SR
    http://ekovesnice.cz/443-putovni-ekofestival-po-velkych-mestech-cr-a-sr.html
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: chtěl sem se zeptat jak vyřešili některé problémy co mě u toho domu napadli a koukám, že nevyřešili :)
    -izolace ovčí vlnou v tloušťce 20 cm není komfortní zaizolování, v případě topení dřevem je potřeba počítat s větší spotřebou
    - domek nemá velkou akumulaci, takže v zimním období počítejte s kolísáním teplot
    - stavba je lehká, takže v letním období může docházet k přehřívání interiéru a uživatelé se musí naučit účinně a správně používat okna k větrání
    - ve stavbě nebylo nijak zvláště řešeno požární hledisko, pouze byla eliminována rizika vzniku požáru
    - protože vlna není ošetřená proti šatním molům, je tady určité riziko napadení
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam