• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    BASK
    BASK --- ---
    RAHANUR: na ty panely se dávali záruku 10 let na 90% výkonu, solární baterie by měla fungovat 5 let(v záruce jsou 2), ale zrovna tam tomu moc nevěřím...
    BASK
    BASK --- ---
    RAHANUR: je to něco jako tohleto http://eshop.neosolar.cz/solarni-system-130wp-12v-za-akcni-cenu, plus jsem si k tomu dobastlil další panel 60W a přepínač na druhý akumulátor.. snažím se u spotřebičů kde je na výběr používat ty 12-ti voltové (světla, alarm, (auto)rádio, nabíječky...)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    BASK: a prosím tě jaký ten solár tam máš? koukala jsem na cenu a přijde mi docela nízká??
    BASK
    BASK --- ---
    KOUSICEK: no, solár funguje "překvapivě" jen když je slunečno.. takže v zimě jsme občas museli dobíjet baterie jinde/jinak (nosit si nabité/agregát). Přes léto to stačilo pokrýt svícení (LED), mobily, hifi a notebook - zkrátka spotřebu jednoho člověka při stálém obývání domku. Vařilo se na PB. Ale už samozřejmě ne el. nářadí. Naše chata má betonovou základnu (ta jediná už tam byla), na to jsme položili asf. lepenku a přímo na ni latě, přes ně smrkové fošny z bouračky.. bez toho betonu bych to asi řešil stejně jako strop - nechat pod chatou fuku, zesílit spodní věnec na patkách a kotvit to k němu.. ale nejsem žádnej stavař.. ta strašlivá fošna tam je protože prostě byla a akorát se tam vešla, nemá žádný speciální význam kromě zakrytí izolace.. Léto-zima luxus znamená, že domeček byl zkusmo obýván celoročně a bydlelo se tam krásně (já loni přes léto a kamarádka ze severu přes zimu). jediný větší fail byl balkón, který si po nějaké době usmyslil, že hodí spád směrem dovnitř a držela se tam voda - takže dostal novou podlahu, tentokrát odvádějící vodu správným směrem..
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    BASK: Par otazek: Jak funguje ostrovni system? A jak je resena podlaha - na nakresu jsem ji nenasel a z obrazku jsem zachytil u zeme nejakou strasnou fosnu. Co to znamena leto-zima luxus?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BASK: jo tak presne neco takovyho si udelal vloni tatik na zahrade jako dilnu. koupil se balik krajinek, z toho narezal late, udelal sandwichowy nosny konstrukcni prvky, zavetroval a vicemene je to stejne velikosti. akorat strecha je nizsi neb podkrovi ma jen ulozny charakter. vysledna cena odhadem nula nula prd :D
    BASK
    BASK --- ---
    Zdravím, dal jsem pro přátele a nadšence dohromady "tutoriál" - praktický návod pro "začátečníky", jak jsme postupovali při stavbě domečku v Praze - Draháni.. Jedná se o malou zateplenou dřevostavbu 25m2 s "áčkovou" střechou. Takže posílám, třeba se to tu někomu bude hodit (jsou to hlavně vizualizace postupu stavby kostry ve SketchUpu+popis - ..a samozřejmě tam spousta věcí chybí a není to dokonalé...)

    Manuál: Jak_postavit_dum_W.pdf (33 stran s nákresy a obrázky)




    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    FATALLUBA: tohle se tam sice podrobne neresilo (mirne to resili v HraNaArchitekty kde jde o postaveni domu do 100k), ale mas pravdu ze je to dulezite tema. premyslel jsem o tom a ma to tri casti:
    1) legislativa kolem stavby - je treba mit stavebni povoleni, ale ne u marigotek s nastavbou, domech na pilirich a treba Rajnisovi prosla rozhledna maskovana jako susicka dreva. pokud je clovek nenarocny a vystaci si s ostrovnim resenim, tak to neni problem, ale pro vetsi projekt uz je to treba resit

    2) pravni skorapka pro komunitu - efektivnejsi vyuzivani a udrzbu systemu pro udrzitelny zivot zvladne mensi komunita od 10 do 150 lidi viz. zname http://cs.wikipedia.org/wiki/Dunbarovo_%C4%8D%C3%ADslo
    Vypada to, ze nejschudnejsi jsou dve moznosti : Bytove druzstvo s jednotkami ve vlastnictvi obyvatel nebo Obecne prospesna spolecnost vlastnici pozemky, nemovitosti a techniku do ktere by obyvatele vlozili zdroje a "vlastnicke vztahy" by se definovaly jinak podle stanov s Dekrety k dedicnemu uzivani zdroju vesnicky za predpokladu dodrzovani nejakych minimalnich podminek tesnejsiho spolecneho souziti. to by melo vyhodu ochrany pred exekucemi vlastnimi i ostatnich clenu

    3) financovani - da se usetrit na nekolika mistech. predevsim naklady na provoz budovy po dobu jeji zivotnosti jsou prumerne 3krat vyssi nez jeji porizovaci cena. tam zemelod a podobne ekologicke domy nabizeji zajimavy potencial. pri stavbe se da hodne usetrit na cim dal vic zdanene praci (tam zas prijde vhod mit par kamaradu a navzajem si pomahat) a na pozemku a zemnich pracech, pokud se to rovnou stavi treba jako 5ti domek. dalsi dulezita vec je, ze polovinu celkove ceny stavby casto tvori uroky. pokud se stavba naplanuje treba na 5 let a jednotlive rodiny se tam budou stehovat postupne a dokazou se domluvit, tak maji sanci financovat stavbu prubezne, coz by je od uroku uplne osvobodilo.
    hodne hrubym odhadem se da rict, ze radovku 5+1 clovek postavi za 3M, luxusni vilu uz za 6M a dum pro 5 rodin ve stylu zemelode global-vaulted by s peknym vybavenim a zakladnimi technologiemi jako rekuperace vzduchu, filtrace a prace s odpadni vodou mohl vyjit i s pozemkem na 4M.

    clovek sice muze celkem snadno a relativne pohodlne bydlet sam v zahradni kulne, ale kdyz da dohromady dobrou partu tak maji sanci si postavit vlastni vesnicku, kde si muzou urcovat vlastni pravidla hry ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    A tak to ma byt :)

    Jde to i bez hypotéky. V Čechách roste dřevostavba za 100 tisíc korun - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/levna-drevostavba-032-/architektura.aspx?c=A130419_084431_architektura_web
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    DENDROBATA: kdyz to vypada dost drahe.. my chude, utlacovane pracujici masy, jsme na cenu velmi haklive.. pravda, ze tech 1800 je za cely vikend. Ale usetrit na to, kdyz z platu mi tak zustane litr - velmi tezce.. A ten nynejsi vysetrenej padne na ockovani kocky..
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    urcite se to tu resilo, ale jsem nove prichozi a prohrabat se komentama z roku 2008 opravdu neci... nevite jak je to s legislativou postaveni zemelode na bazi pneumatik a lahvi od reynoldse? Staci jen link ci strucne, zda je to v nasich podminkach "Urad friendly". Dekuji
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---

    případně v okolí Brna doporučuji ještě
    slaměné domy Slamak.info
    http://www.slamak.info/
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    R6ANDREW: Kdyz uz sem pojedete tak to rovnou treba spojit s nejakym z techto kurzu http://www.baobaby.org/
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    R6ANDREW:
    DENDROBATA: jsem lama, nez jsem to sem prdl, nepodival jsem se do historie..nekdo sem uz tyto stranky postoval s informaci, ze ty domky jsou pry desne drahe, okolo 4M.. ale necham to tu pro inspiraci ci vyvolani flame (:D).
    Koukal jsem na jejich akce a za skupinu 5 lidi chteji 500, to neni tak hrozne. Zaujalo me "Je kanál ideálním řešením pro odpadní vody?" o KČOV a "Dům chráněný zemí není zemljanka" 8 hodinovy program za 900 pro 5 lidi.. Nejel by se tam nekdo podivat z Prahy?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    R6ANDREW: tak domy na podobnym principu se stavej uz po tisicileti vid takze se to muze zas a znovu objevovat v ruznych designech.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Co si myslite o tomto?
    Domy chráněné zemí
    http://www.zelenebydleni.eu/domy-chranene-zemi.html
    neni to nahodou nejaka variace earthshipu, nebo projekt z ES vychazejici?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KOCOURR: zalezi jak jses sikovny a kolik mas kamaradu, mysleno s praci .. neni problem ale utratit milion, ze :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DENDROBATA: toho půl mega počítáš i s prací nebo bez práce?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam