• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    AQUALOCO: Neni nad to si v lete poradne zatopit fotovoltaikou :)
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    MTO: to mě vždycky rozseká ty řeči (co si protiřečí:)
    "Za vytápění totiž ročně zaplatí přibližně 5 000 Kč. Přispívá k tomu také osm nainstalovaných fotovoltaických panelů fungujících zejména v létě. Od dubna do září proto není nutné zapínat plynový kotel, tím si rodina přitápí v zimním období. O vnitřní klima domu se stará systém rekuperace, která topí, chladí i větrá."

Přijde mi jako úlet čim všim tam topí. Máme NE dům s plochou o 50m2 větší a protopíme elektrokotlem cca 7.500,-. Zdi máme o 15cm tenčí. Ikdyž je pravda, že dokopat NE dům do pasivu něco vyžaduje. Pardon, ale asi jsou ty články nějak blbě psaný a trochu mě dráždí.. :)
    MTO
    MTO --- ---
    Mají pasivní dům na dvorku mezi činžáky. Protopí pět tisíc za rok - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/...dum-postaveny-ve-vnitrobloku-dxp-/stavba.aspx?c=A170207_140700_stavba_rez
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DARAIT: hobra je dobra :)
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    a co hobra desky (drevovlaknite), co si o nich myslite?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: tyhle informace jsou většinou k přečtení v technickej listech, který bývají u výrobku.
    Složení výrobku:
    cca 82-86% len
    cca 11-13% dvousložková vlákna
    BiCo
    ve vlákenné směsi je cca 3-5% sody jako retardant hoření

Pokud vím tak len je celkem proti plísním odolný, podobně jako konopí.
    Uvolňovat by se z toho němělo nic
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Hmm a co v takovy lneny izolaci pouzivaj jako pojidlo a cim to napoustej aby to bylo odolne plisnim? Co se mi z toho pak bude doma uvolnovat?
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    DON_PEDROPOULOS: jo, to je v pohodě tohle, máme to doma v podhledech. Celkem blbě se to řeže. Pokud bys chtěl šetřit a nemuselo by to být tiptop, tak se daj sehnat ořezy/přechody apod., tam jsem to bral za kubík asi za 700,-??? Zkoušel jsem to přímo v Jutě, konkrétně v Turnově, někdy je potřeba počkat, když zrovna nemaj.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    zdravím,
    potřeboval bych se poradit. Chtěl bych odizolovat strop/podlahu (trámy, zespodu a z vrchu desky), ideálně nějaký eko/přírodní materiál, když to budeme mít nad přímo nad hlavama. Je to plocha cca. 50 m² / tloušťka 90mm - napadly mě lněný rohože http://www.prirodnistavba.cz/lnena-izolace/
    Máte s tím někdo nějakou zkušenost, případně, jestli vás napadá jiná třeba i levnější alternativa, tak sem s tím, díky.
    MTO
    MTO --- ---
    HEMPCRETE COULD CHANGE THE WAY WE BUILD EVERYTHING - Deep Hemp
    https://deephemp.com/hempcrete-change-way-build-everything/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: tydle clanky na novinkach jsou stupidni,at prezentuji ES jako dum zdarma z odpadu,nebo za desitky milionu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Domy odolávající změnám klimatu vypadají jako chýše, ve skutečnosti jsou pro bohaté – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ici-zmenam-klimatu-vypadaji-jako-chyse-ve-skutecnosti-jsou-pro-bohate.html
    shitstorm in 3 ... 2 ... 1 ... :)
    WIWIENNE
    WIWIENNE --- ---
    LINKOS: Tady k tomu maji vyjadreni: http://earthship.com/offgassing

My jsme dnes v Taosu zacali Earthsip Academy a toto tema me osobne hodne zajima a chci se o nem s mistnimi staviteli pobavit. Uz behem prvniho dne vsak nekolikrat zminili, ze Earthship nutne nemusi byt postavena z pneumatik.
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    Hybrid system designed to harvest 'full spectrum' of solar energy
    https://techxplore.com/news/2016-08-hybrid-harvest-full-spectrum-solar.html
    EIFI_MESER
    EIFI_MESER --- ---
    S_TEJK: děkuju za info...
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Statek na Litoměřicku si chce vyrábět vlastní energii |
    http://archiv.ihned.cz/c1-65387660-statek-na-litomericku-si-chce-vyrabet-vlastni-energii
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    GERTRUDA: co se týče OSB, tak mě napadá alternativa od něm. firmy Egger. Deklarují že jsou bez formaldehydu, používaj se hodně v interiérech např. školky apod. zařízení. Kamarád z nich má vnitřní opláštění dřevostavby a ta skladba se výrazně liší od Kronospanu na první pohled - pěkný dlouhý vlákna napařený a zalisovaný do sebe.
    Egger - dřevotřískové OSB desky, přehled, ceny | Krytiny-střechy.cz
    http://www.krytiny-strechy.cz/katalog-pomocny-material/drevene-late-bedneni/osb-desky/egger/
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:
    předně "přínosem ES bylo uvažování, že dům může mít i další rozměr jako je zběr vody, čištění odpadů, produkce určitého množství jídla, využití solárních zisků" není inovátorstvím ES, to bylo už daleko dříve na mnoha jiných místech.
    Já tu teď nechci nějak hanit Reynoldse, já si ho jako architekta i jako člověka velmi vážím. Koneckonců jeho stavby se posouvají směrem, kterým jsem se chtěl dříve taky vydat (ještě než jsem cokoli postavil a cokoli o ES slyšel a věděl). Vlastně stále chci. To, že jsem tak neučinil u svého domu byl nedostatek financí a nezájem ze strany úřadů.
    To co mi na ES vadí, je to, že aby se z toho stal nějaký komerční produkt, bylo potřeba tomu dodat něco neobvyklého co by tento produkt charakterizovalo. A to je to zpracování "odpadu" který je ale v naší společnosti velmi cenou surovinou. A to do konce za tu cenu, že zbylého stavebního materiálu tam musí být mnohem více, než kdyby tam ten odpad nebyl! A to je prostě fakt kterej u mě tyto stavby velmi dehonestuje.
    Když si spočítám, co všechno přinese taková zeď z plechovek, která se dá výborně a levně recyklovat? Zatímco taková zeď kde bude použita bude potřebovat dvojnásobek betonu, než kdyby tam byl samotný beton. Navíc to úsilí na shromažďování vymytí a dopravu...
    Místo těch pneumatik se dá stejně použít třeba dřevo (pokud ho tedy tak dobře zabezpečíme proti vlhkosti a jiným nepříznivým vlivům jako u těch pneumatik) Nebo třeba volně ložený kámen, který bude asi blíž...
    Co se stane s ES až doslouží? Kdo z těch zdí bude vytahovat a čistit a třídit a odvážet odpad aby se dal znovu zpracovat?
    Navíc to spojení skleníku s domem není zrovna snadné zrealizovat tak, aby mělo dlouhou životnost těch dřevěných prvků, o tom jakou životnost ty domy bez renovace mají se ale nikde nepíše. To je škoda pokud se má dojít někam dál a postupně se poučit z dřívějších chyb.

ES je jen velmi vyčuhující brand. Značka kterou proslavil a prodává nesmyslný mýtus, místo toho, co je na ní opravdu k zamyšlení. A to je podle mě hrozná škoda. Myslím že si to Reynolds uvědomuje a že to tak úplně nechtěl, ale nechal se strhnout tím obrovským zájmem, což je přirozené. Bohužel to zastiňuje ty opravdu hodnotné nápady co ES světu přinesly...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: upřímně to co bylo podle mě přínosem ES bylo uvažování, že dům může mít i další rozměr jako je zběr vody, čištění odpadů, produkce určitého množství jídla, využití solárních zisků.
    Nedokážu posoudit do jaké míry to ovlivnilo klasické stavebnictví, či zda to jen přejaly od stavařů. Tak nebo tak to ES proflákly minimálně mezi alternativci a znám spoustu lidí, co říká ES bych si nepostavit, je to hromada bordelu, ale líbí se mi to a to a to bych chtěl na svím domě.
    Pochopitelně při každým vyvoji dochází k omylům a člověk by se měl být z nich schopen poučit a neopakovat je. Například jejich poněkuď pankáčké čištění vody.

Co se týče té recyklace, VŠECHNY suroviny co ES používá se dnes dají zrecyklavat. Je to mnohem hospodárnější. Navíc, člověk vyprodukuje asi půl tuny odpadu za rok (třeba za první rok díky jednorázovým plýnkám je to cca tuna odpadu), pak je použití nějakého množství odpadu do stavby spíše alibismus.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAHUTA: Popravdě pokud po mě někdo bude chtít abych to pochválil jsem schopen najít tisíc a jeden důvod proč jsou pneumatiky nejlepším stavebním materiálem. A opačně je to stejné.

Nicméně protože se snažím o neutralitu, tak jen pár důvodů:
    - sice se zbavíme "odpadu" ale na jak dlouho? Navíc ta pneumatika je v dnešní době recyklovatelná surovina
    - nevím sice o jakém bombardování fotonů se tu mluví, ale já si živě pamatuji branné cvičení a plynové masky s řádově mnohem stabilnější gumy, které byly od sedmdesátých let do počátku devadesátých let chráněni a skladovány v hlubokých suchých sklepeních bez světla. A ty masky byly silně v rozloženém stavu a smrděli také. Stejně tak rezervní kolo ze embéčka po dědovi co leželo přes 20 let ve sklepě (nepoužité) bylo pěkně spuchřelé, asi holt amíci používají lepší směs.
    -můj táta pracoval dlouhá léta jako chemik v naší největší firmě na výrobu pneumatik. Měl na starosti právě ekologický provoz, tak aby z toho na výstupu byla alespoň odpadní voda. A nebyla to žádná sranda. Ten surovej kaučuk prostě nikdy nebude ve výsledku inertní, proto prostě pneu stárne.
    -další věc je že provozem se na tu pneu navážou ještě horší sajrajty než je sama, které se tam pěkně za vysokých teplot usadí a dále reagují. Z nových pneu se to asi nestaví, že?
    -Dále konkrétně u ES nejde o rovnotlaký stav. Vždy bude na rozhraní zdi parciální tlakový rozdíl, takže ani ty podmínky o kterých zde píšou nejsou splněny...

Dá se toho asi najít víc, ale už jen doprava velmi neskladného materiálu na stavbu je slušná uhlíková stopa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam