• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FORINTINEW AGE
    TVX
    TVX --- ---
    FORINTI: v tech dvou odstavcich co jsi napsala, pri spravnem pochopeni a uchopeni, NENI rozporu :c]
    LALINA
    LALINA --- ---
    křídla jsou proste znazornením velké a v nasem prostredi neomezene pohyblivosti a jemnohmotnosti jejich tel... nekterá vyobrazení andelů ani kridla nemaji, ale to snad neni pro vsechno na svete zase takovy megatema, abychom se dohadovali o kridlech, hehe
    FORINTI
    FORINTI --- ---
    To co oceňuji na New Age je aspekt obrácení se sama k sobě. Já zkoumám po čem toužím, co mě naplňuji, co chci a potřebuji a podle toho tvořím svůj život. Mám moc zhmotňovat svá přání a potřeby. Realizovat se ve věcech kde cítím svůj talent.

    Předchozí náboženství bylo obráceno od člověka k Bohu. Chovej se tak jak Bůh chce, služ Bohu, vše předej do Božích rukou nechť se o to Otec postará a pokud se ti to nebude líbit, je tvoji křesťanskou povinností se s tím smířit, protože On to tak chce.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARUMA: cely to stoji a pada s tim, zda clovek je sam k sobe dostatecne uprimny, resp. znovu - k cemu ten kontakt se spiritualitou chce. Je lidska prirozenost patrat po nejake transcendenci ve snaze najit v te mizerii vezdejsi nejaky smysl. Urcite je mnoho lidi, kteri se tim daji "utesit" a to jim jakoby staci, a zadne prvotni hrichy nebo nejake jine neprijemne aspekty nebudou resit. No a.

    Jinak nevyhoda nasledovani tradicniho smeru je zase v tom, ze v tom nejsi sam za sebe, muzes sklouznout k tupemu opakovani neceho protoze je to nekde napsany... misto abys byl pritomnej a zodpovednej.
    FORINTI
    FORINTI --- ---
    DARUMA: ale ta křídla, ta křídla:-))))))
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    FORINTI: No, nemyslím si, že by všichni křesťané vnímali anděly jako blonďaté a okřídlené metrosexuály z masa a krve. :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    DARUMA: a ty atributy krestanstvi, ktere jsi ted zminil, jsou naprosto okrajove a nepodstatne... rekneme i kdovi nakolik autentické...
    chci-li poznat podstatu krestanstvi, aspon povrchove, ctu, co udajne rekl Ježíš. Nekterý veci jsou tam prý dodané a jsem naklonena tomu verit, ale zase: ma-li covek vnitrni "radar" pozna, co je prave
    proc? protoze kazdej clovek nekde v hloubce v sobe nese celou puvodni zcela jednochudchou pravdu a pokud s ni navazal i jenom nevedomy kontak, tak pozna, co je "z pravdy" a co není...
    smysl krestansvi (tedy lepe řečeno Ježíšovách slov) je v tom, ukazat lidem podstatu bytí (ja a Otec jsme jedno) a ukazat, jak na tomhle svete zit, aby clovek zil v radu a harmonii... ukazal toho i vic, ale tohle myslim staci.
    Kdo má uši , slyší a kdo je z pravdy, ten ji pozná...
    FORINTI
    FORINTI --- ---
    DARUMA: možná je to o tom, že já anděly nevnímám tak, jak jsou zobrazování na křesťasnkých obrazech. Vnímám je spíše jako energetické bytosti.
    Jejich křesťanský obraz mi dokonce způsobuje jisté svírání žaludku, ale o tom už jsem psala asi 100x:-)

    Takže bych řekla, že představa těchto bytostí není nutně "exclusively-christian imaginery"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARUMA: no to zalezi na tom, k cemu ma kontakt se spiritualitou v zivote jedince byt, zobecneji, co je smyslem zivota ;-)

    new age mi prijde neco spiritualni revoluce analogicka sexualni revoluci. oboji zacalo v 60. letech kdy se lidi vyflakli na to fungovat v techto oblastech ve svych zivotech podle tradicnich systemu, nebot tradicni systemy neuspokojovaly jejich potreby. Poselstvi tech revoluci vnimam jako 'uvolni se, duveruj intuici, delej si co chces kdyz je ti to prijemne/vidis v tom smysl/vnimas to jako spravne'.

    LALINA
    LALINA --- ---
    DARUMA: klidne se ptej, ale co se dozvis? jen odpoved jednoho cloveka, kterej je jinej, nez jsi ty.
    co kdybys misto vyptavani se lidí a ucitelů proste (PROSTĚ !) zacal naslouchat svýmu vnitřnímu hlasu, vedení a intuici...
    Dívej, Forinti se zucastnila ritualu... a cejtila, ze top neni jeji cesta...
    tohle se da proste vycejtit
    nekdo ale misto toho, aby kultivoval a pestoval vnitrni dialogy, naslouchani svemu vyssimu ja, sleduje lidi okolo a kouka, koho by si vybral, aby ho mohl kopirovat...ale takto se clovek nedostane k sobe, ale k obrazu, který se rozhodl kopírovat...
    FORINTI
    FORINTI --- ---
    LALINA: krásně řečeno:-) přesně tak
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    FORINTI: Potom ale vyvstává otázka, zda takový vybíravý přístup (vybírám si z dané oblasti jen to, co mi vyhovuje - například na křesťanství se mi líbí koncepce andělských bytostí, tak jí příjmu, ale subjektivně mi třeba nesedí teorie o prvotním hříchu - tak tu třeba odmítnu) ) může člověka někam skutečně posunout. ;-) Nic netvrdím, jen se ptám.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MONKOK: pekne receno*
    LALINA
    LALINA --- ---
    DARUMA: ja uz jsem o tom snad s tebou mluvila.
    podle me NENI

    podívej hele: kdo potrebuje se vracet nekam zpatky tisíce let, at to udela, kazdej jsme v jiny etape svyho vyvoje a nekdo potrebuje puvodni systém, osvedceny a znamy postupy a tradice, aby se v tom nepoztracel a nekdo jinej by se tim zase citil moc omezenej...
    my NEZIJEME v dobe pred nekolika tisici lety a smysl a cil nasi existence (jako vzdycky ve vyvoji lidsta) je posunovat se dál...

    na pocátku byly jednotilve systémy...lidi je prijali, ruzne modifikovali a dokonce menili či prznili...jak uz tak lidska prirozenost je...
    ale jde se dal... je ptreba cídit, overovat stare a do nového vzít jenom to podstatne a nosné.. živé
    proto se v dnesni dobe objevuje na jednom míste a v jednom case vsechno...aby to bylo zpracovano, prezkouseno, ocisteno a smíseno... proces sjednocovani musi pokracovat...
    doba, kdy každej ctil jakoby jineho boha a kvuli tomu se mezi sebou lidi vrazdili a vznikalo nepratelstvi a neshody, neporozumení a valky, ted končí. Je to proces dlouhodobej, ale je tu... novi lidi ho pochopili a neboji se toho, dokáží se orientovat , dokazi najit ryzi jadro ze vseho, co potkaji a nelpí na zadných starých dogmatech..
    jsou potřeba jako kvásek v testu, jako sul země...

    bez takových trendů a takových lidí by se lidstvo nikam nevyvijelo...
    to ovsem neznamena, že tu zároven nežijou i lidi, kterí se "teprve" uci jednotlivosti a oddelené nauky. protoze jinak by se v tom vsem ztratili....Oni teprve svoji spiritualitu, svoje transcendentno objevují a vnimají to jako malem zazrak a zjevení...(zatimco ti noví lidé si to uz prinaseji s sebou na svet a berou to jako samozrejmost) I ti "tradiční" mají na zemi svuj ukol a svou praci, ktera neni o nic podřadnější, než jiná, takže ať žije každý podle svého vnimani, mysleni, nazoru a sve pravdy...a hlavne kéž by nelpěl na "získané poznání" a pokud se prokouse začátkem, neusnul na nem jako na vavřínu, ale smeroval dál, do nového..

    ja se s tím argumentem, že new age vykrádá a mísí ruzne smery a nauky, uz nejakej cas potkavam a vzdycky je mi trochu lito, ze at reknu cokoli, stejne to vetsinou nikam nevede a ti "jednokolejni" si stejne dal myslej to svoje...no, asi to k tomu jejich videni sveta proste patri, no :-))
    FORINTI
    FORINTI --- ---
    Co může více přispět k toleranci mezi směry či náboženstvími, než když přijmete za své některé myšlenky, kterou jsou pro ten který směr typické...
    Jistě dá se to chápat jako vykrádání, ale dá se to také chápat jako obohacování sama sebe a rozšiřování znalostí....vedoucí k toleranci:-)
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    jj zrychleny spiritualni vyvoj, to je presne to co se ted deje, kazdymu kdo na to reaguje. kazda situace, kazda udalost, vsechno nas neco uci a kdyz na to reagujes, kdyz to vyhodnocujes tak se ted muzes posouvat dal strasne rychle. tem kdo to nepozorujou tak rikejte "chci se ucit, chci rust, chci se vyvijet." a pak staci bejt vnimavej ke svymu okoli, ke svejm myslenkam a udalostem. :)
    LILY
    LILY --- ---
    Mně přijde film What the Bleep spíš takový nadšeně americký, i když na tom samozřejmě něco bude. Ale mám raději termín "záměr".
    FORINTI
    FORINTI --- ---
    DARUMA: přemýšlela jsem o tom, a takhle mi to vyhovuje. Protože mám svobodu přijmout to o čem jsem v nitru přesvědčená, že je to správně.
    Jakmile se začleníš do nějakého směru s daným dogmatem a restrikcemi, je to omezující. Proto jsem ráda, že New Age je spíše směr, než skutečné NÁBOŽENSTVÍ.... v tom je jeho obrovský přínos, tedy pro mě:-)
    FORINTI
    FORINTI --- ---
    No já se musím přiznat, že poslední dobou je můj spirituální vývoj poměrně zrychlený:-) Až mám pocit, že nedokážu tak rychle vstřebávat co ke mně tak rychle přichází.
    Ve svých 14 let kdy jsem se začala zajímat o "tajemno" obecně. Má víra vyvíjela směrem k pohanství, (witchcraft, wicca), pak jsem si tak trochu pohrávala s Asatru a najednou nový rok nový šok:-) a změna.
    Minulý rok jsem poprvé odmítla slavit křesťanské vánoce, dokonce jsem ani nebyla s rodinou a slavila jsem Zimní Slunovrat s přítelem. Řekla bych, že tenhle krok vše odstartoval. Nějak jsem se při rituálu necítila dobře, neměla jsem pocit, že je to opravdové a to co ve skutečnosti cítím.
    Pak jsem po zkouškovém přečetla asi 6 knih najednou a můj zájem se přes Doreen Virtue stočil úplně jiným směrem....

    A tak to všechno začalo
    GOG23
    GOG23 --- ---
    DARUMA: 1000 mnichů 1000 náboženství ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam