camino norte a pak camino primitivo jsem šel před dvěma lety. camino norte je cesta zvláštní. poutníků jsem za den potkal jednoho dva, občas skupinku starších lidí, co šli jen část camina. alberky tam nejsou na denním pořádku, což by ani tolik nebyl problém, kdyby španělé neměli oplocený každý kousek země, kde se dá alespoň trochu rozumně vyspat. jde se opravdu neustále nahoru a dolu, mnohdy člověk začíná ráno u moře, v poledne je někde v horách, večer je zas u moře. později je to horší a jde se i po rovině .o) hodně se jde po silnici, často se ta silnice jmenuje national 634 a vede víceméně až do santiaga. cesta je špatně značená, často není značení vůbec. když jsem to šel, tak určujícím faktorem všeho bylo počasí a to tam řídí končící větev golfského proudu. 50% dne mžilo, 30% dne pršelo. průměrná teplota kolem poledne 23°C, takže se v moři koupali jen velmi otužilí lidé. šel jsem to v červenci a v evropě tehdy řádila tropická vedra .o)
camino primitivo je oproti tomu již procházkou, pokud by chtěl někdo jít jen kratší trasu tak doporučuji právě to. je to cesta ve vnitrozemí, takže už neprší, je tam o něco víc poutníků, ale stejně ne mnoho, alberky jsou na denním pořádku. je to cesta hezká a značená a prošlapaná .o) nejdřív se jde do hor a pak z hor a pak je galicie.
a pak zbývá posledních asi 70 km na camino frances.