• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    BINABIK: Znam se osobne s lidmi, kteri mu na jeho ceste poskytli azyl. mimojine v loni prisla do Astorgy , San Javier, pani a ocekavala, ze bude poznana. Nemela kredencial a chtela se ubytovat. Sky, skotsky hospitalero, ji poslal nekam, kdyz se mu predstavila jako zena Coelha... Vztekala se jako silena a vubec nevypadala na osvicenou clenku tajneho radu vedeni, nybrz tajneho spolku notoriskzch shoperek a histrickych herecek.
    BINABIK
    BINABIK --- ---
    HARKONEN: Počkej, na to s Paulem si přišel jak? Neříkám, že lzeš. Jen mě zajímá jak to víš. Četl jsem všechny jeho knihy a mám je moc rád. Tohle by mě opravdu zajímalo...Jinak myslím že rozdíl mezi turistou a poutníkem vidíme podobně.
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    Paolo ujel Camino v bile dodavce znacky Duccatti, jestli se to tak pise, a vetsinu veci v knize ma od svych pratel a od male hrstky opravdu zasvecenych lidi. Kniha je to dobra a nadeji davajici. Jenze...
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    BINABIK: Tak, ze oslovis jeho skutecne ja bez pretvarek a zcela bezelstne. V podstate se neda vymyslet universalni postup. Jde o to verit, ze ti cesta muze mnoho prinest, ze je plna magicke energie a ze jsi tam z nejakeho konkretniho duvoddu. Potkal jsem turistu, ktereho pres noc okradli o jeho penize a doklady. v tu chvili uvazoval o konci Camina o navratu domu a byl pln vzteku a sebelitosti atp... O par dni pozdeji to byl docela jiny clovek, nebot byl po celou tu dobu odkazan na dobrotu ostatnich lidi a proto trebas i zapomnel na sve ublizene Ja. Trebas tkhle to taky jde. Nekomu ale ani tohle nepomuze. Mnozi z tech, jez jsou ponejvice turistum podobni, maji ve zvyku stokrat denne vykrikovat, ze jim ti turisti na ceste vadi, ze kvuli nim to ci ono... S temi pak je prace tezka. Roydil mezi turistou a poutnikem je asi v tom, da-li se to tak vystihnout, ze poutnik vi, ze cesta prinasi neco jemu a on za to odevzdava sve Ego do rukou Bozich... Nybrz turista kraci s pocitem, ze jej tam jiz ocekavaji, ze Caminu neco prinasi a o utrpeni a bolestech hovori s predstiranym nadhledem, jako o necem, co je nizke a k jeho vysinam ze to ani nedosahuje svym vyznamem. Poutnik je ten, kdo na kazdem kroku pomaha, kraci s plnou hlavou svych "hrichu" a tim je tak vymyva ze sveho srdce, kdo pro par noci hladu a nepohodli neplace anobrz je vdecen za onu zkusenost, kdo neremca, kdyz je ubytovna plna italskych cyklistu a kdo nevi, v kolik hodin otvira kostel ve vesnici, kterou jeste nikdy nevidel a jez ocekava jeho kroky nasledujiciho dne. Turista?... Ten si nese svou skebli koupenou na letisti v suvenyr shopu, privezenou obchodniky z Ciny, kde jsou nejlevnejsi, nese si fotaky a pretezke pruvodce, GPS, nebo placeneho pruvodce, ktery s nim kraci. Kupuje si suvenyry a na kazde zastavce se pripoji na internet, aby chvilku vedl svou firmu, aby svym rodinam dal na vedomiu, ze ma sve puchyre a ze je vyjimecny. Kdyz deset minut neuvidi zlutou sipku, yacne chodit v kruzich se zoufale zdvyzenym obocim a vypada jako male decko, co nemuze nalezt maminku, jez by mohla pofoukat jeho bolistku. Vskutku je vzdy tezke urcit rozdil, neb napriklad u nas v cechach doznalo slovo turista v poslednich dvaceti letech poradnych zmen ve svem vyznamu.

Co tedy dela poutnika poutnikem? Rikam, ze je to vira.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIGHT: a já myslela že šel ke sv. Jakubovi ;-)
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    MIGHT: Poutník doprdele :) ...
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    Paulo Coelho : Pitník ne ? .)
    REVAN
    REVAN --- ---
    Mluvite o tom Coelhovi - já to nečet. A docela rád bych, jak se to jmenuje? A není text třeba někde na webu k vytištění?
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    HARKONEN: jak definujes poutnika?
    BINABIK
    BINABIK --- ---
    HARKONEN: Super:) jsem rád že tu máme někoho jako jsi ty. Nechceš se tedy o nějaké zkušenosti podělit? Něco povyprávět a tak? Moc by mě to zajímalo. Svatojakubská cesta je již dlouho mým snem. Otázka na konec: Jak udělat z turisty poutníka? měj se krásně
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    Vaše poutničení mi bylo i živobytím. A během několika let, co jsem Caminem žil a tvořil tak jeho atmosféru, se nejeden turista, po setkání se mnou, stal poutníkem... Tzn. přišel na to, proč vlastně kráčí. Může se vám zdát, že se chvástám a že jsem egoista, ale kdo neví, nemůže soudit a soudí-li nemůže se dotknout. Znám Camino mnohokrát po svých jako poutník, ale i z druhé strany. Ze strany amigos de Camino Santiago. Kdybych chtěl, dozvěděl bych se i nyní o každém kroku, který tam kdokoliv z vás ušel. Proto si v tomhle mohu věřit. Camino bylo mým snem po šest let, než jsem se odhodlal jej ujít. Neznal jsem Coelha, neznal jsem nic. Nyní vím o té cestě víc, než většina z těch divadelních poutníků, co se živí prodejem suvenýrů a pochybných pozlátek. Vím dost i o jeho historii a hlavně vím odkdy a proč je to cesta Svatojakubská. Kamkoli přijdu, znají mě jménem, nikde neplatím za ubytování ani za jídlo a mohu zůstat třebas měsíc. Proč? Protože si věřím a mám otevřené srdce. Pro mne totiž tahle cesta měla skutečný smysl již dávno před tím, ne jsem ji poprvé uskutečnil. Protože pro mne nebude nikdy otázkou prestiže. Věřím, že se Vás má slova mohou dotknout, neboť každá zkušenot je unikátní a nenapodobitelná. Pak ale říkám, že hledá-li poutník svou cestu... nejde po žlutých šipkách. Ani Ježíš Nazaretský ani Sv. Jakub ... ... ... nikdo, kdo skutečně kráčel svou životní pouť, nešel po značkách. Sv. Jakubská cesta ještě před pár desetiletími vedla mnohdy úplě jinými končinami. Během posledních let se trasa mění podle toho, který bar v které vesnici zaplati Amigos svou praidelnou měsíční taxu. A poutníkové pak procházejí přímo před jejich dveřmi. Je těžké přiznat si, že bych to vše psal po pravdě a bez vytahování se? Jestli ano, pak je problém v tom, kdo to tak cítí. Haj hou. Ultreia Amigos... Buen Camino...
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    SOLIVAGANT: Věřím... Je mi líto každého, kdo ne.
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    MIGHT: Znam...
    TOMVYN
    TOMVYN --- ---
    HARKONEN: hmm.. nevim,jestli je cilem 'hledat' zazitkovy mista nebo lidi.. nebo jakoze neco specialniho.. podle me staci,kdyz se clovek jen kouka kolem sebe, dava pozor.. a ono to prijde samo..
    aspon tak to funguje pro me.. zazitky ma navic kazdej naprosto jiny i ze stejnyho dne,stejny cesty,stejnyho mista.. takze asi tezko pujdou lidi na 'zaruceny' super misto.. pak tam budou stat, cumet jak puci.. a vono nic.. ;o)))
    ja kdyz sel Camino pred asi 4lety prvne,tak jsem o tom nevedel vlastne nic,mel jsem v hlave obrazek z knizky od Coelha.. a to objevovani jak je to ve 'skutecnosti' (lepe,v moji realite),bylo mnohem lepsi,nez kdyby me nekdo vedl za rucicku..
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    HARKONEN: Matavenero :) .. neznáš Manuela? ...
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    HARKONEN: si dost věříš
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    Kdo by se chystal na Camino a chtel by opradu zazit mista extra specialni a potkat lidi o kterych by se daly psat knihy a kteri sami by mohli o Caminu povedet vic, nez sebelpsi nejaktualnejsi nemeckej pruvodce die Spanische Jakobsweg, at se mi ozve. Cele Camino je preplnene necim, co bezny moderni poutnik ani netusi. Sam bych par takovych knih mohl napsat. :) Mohu jen vrele doporucit Matavenero, Peňalba de Santiago... Casa Miguel ve Finistere,,, ,,, ... ... ... Requejo u Astorgy, Taky mohu rici, kde je mozno narazit na dobrou dusi v pripade nezbytne pomoci s odkazem na mne. Od Burgosu do Finistery me zna kazdy Padre a kazda Maruja... Rozhodne o Caminu vim vic, nez jsem schopen ted tady napsat a stokrat vic, nez sebelepsi guidebook.
    REVAN
    REVAN --- ---
    TOMVYN: Jo, takhle jsem to dělal, zcela netušiv, že je to nějaký speciální postup :-)) jen místo vazelíny modrou indulonu.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    TOMVYN: to mi taky pár lidí doporučovalo, ale pak se mi ta kůže tak hezky spálila a ztvrdla že žádný puchýř na mě už nevybafl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam