BINABIK: Tak, ze oslovis jeho skutecne ja bez pretvarek a zcela bezelstne. V podstate se neda vymyslet universalni postup. Jde o to verit, ze ti cesta muze mnoho prinest, ze je plna magicke energie a ze jsi tam z nejakeho konkretniho duvoddu. Potkal jsem turistu, ktereho pres noc okradli o jeho penize a doklady. v tu chvili uvazoval o konci Camina o navratu domu a byl pln vzteku a sebelitosti atp... O par dni pozdeji to byl docela jiny clovek, nebot byl po celou tu dobu odkazan na dobrotu ostatnich lidi a proto trebas i zapomnel na sve ublizene Ja. Trebas tkhle to taky jde. Nekomu ale ani tohle nepomuze. Mnozi z tech, jez jsou ponejvice turistum podobni, maji ve zvyku stokrat denne vykrikovat, ze jim ti turisti na ceste vadi, ze kvuli nim to ci ono... S temi pak je prace tezka. Roydil mezi turistou a poutnikem je asi v tom, da-li se to tak vystihnout, ze poutnik vi, ze cesta prinasi neco jemu a on za to odevzdava sve Ego do rukou Bozich... Nybrz turista kraci s pocitem, ze jej tam jiz ocekavaji, ze Caminu neco prinasi a o utrpeni a bolestech hovori s predstiranym nadhledem, jako o necem, co je nizke a k jeho vysinam ze to ani nedosahuje svym vyznamem. Poutnik je ten, kdo na kazdem kroku pomaha, kraci s plnou hlavou svych "hrichu" a tim je tak vymyva ze sveho srdce, kdo pro par noci hladu a nepohodli neplace anobrz je vdecen za onu zkusenost, kdo neremca, kdyz je ubytovna plna italskych cyklistu a kdo nevi, v kolik hodin otvira kostel ve vesnici, kterou jeste nikdy nevidel a jez ocekava jeho kroky nasledujiciho dne. Turista?... Ten si nese svou skebli koupenou na letisti v suvenyr shopu, privezenou obchodniky z Ciny, kde jsou nejlevnejsi, nese si fotaky a pretezke pruvodce, GPS, nebo placeneho pruvodce, ktery s nim kraci. Kupuje si suvenyry a na kazde zastavce se pripoji na internet, aby chvilku vedl svou firmu, aby svym rodinam dal na vedomiu, ze ma sve puchyre a ze je vyjimecny. Kdyz deset minut neuvidi zlutou sipku, yacne chodit v kruzich se zoufale zdvyzenym obocim a vypada jako male decko, co nemuze nalezt maminku, jez by mohla pofoukat jeho bolistku. Vskutku je vzdy tezke urcit rozdil, neb napriklad u nas v cechach doznalo slovo turista v poslednich dvaceti letech poradnych zmen ve svem vyznamu.
Co tedy dela poutnika poutnikem? Rikam, ze je to vira.