• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    REVAN
    REVAN --- ---
    SOLIVAGANT: Tak tak, eukalypty - nádhera. A dá se tam v moři při troše štěstí najít i ta vlastní poutnická mušle - já jsem si ji tam našel.
    IFKA
    IFKA --- ---
    aragonés je liduprázdnější, říkali lidi, co se z něj napojovali.
    kousek před střetem s caminem francés je pak jedno z míst, který na mě zapůsobilo samo o sobě z celýho camina snad nejvíc.. Monasterio Eunate..

SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    jojo a eště se taky hodí dojít až na finisterru, čili konec světa. To je kolem 90KM ze Santiaga k oceánu. Je to super pocit a eště se i vykoupeš, ale ten oceán je mrtě studenej. Sou to zase kopce, ale moc krásný. Eukalypty, kytky, pohádkový stromy a tak.
    BIRK
    BIRK --- ---
    ale jj to zni fajn...holt co se da delat lidi jsou vsude a precijenom ja k nim patrim taky...kdybych mel cas jindy...proc ne ale takhle se mi to rysuje...btw koukal jsem na weby a asi zacnu trochu dal a to na Camino Aragonés a pak se napoim na tu frances takhle to vychazi na 1000,- +- 20 coz si myslim je obstojny cislo... :D
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    BIRK: Saint Jean Pied De Port je v Pyreneích, začátek klasické cesty Camino Frances. Myslim nějak 765 KM do Santiaga. Ale to je přesně ono hodně lidí, hodně přecpaná alberge, ale začneš v horách, pak rovina a končíš zase v horách. Vedro 40 ve stínu, šel sem červenec - srpen. Osobně sem pro tvrdší varianty, což tohle je. V noci kosa, párkrát i kolem nuly, nebo +10. Ve dne v horách chladno, v rovině ono vedro. Různý typy krajiny, všechny typy cest. Potkáš i velký a slavný města jako je Burgos a Leon, čili se to dá spojit jakože s turistikou a samozřejmě milión vesniček.
    BIRK
    BIRK --- ---
    ja bych rozhodne chtel prejit pyreneje..to je takovy muj main point a potom jit dal...kde jste zacinali, resp v jakych mestech?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    camino norte a pak camino primitivo jsem šel před dvěma lety. camino norte je cesta zvláštní. poutníků jsem za den potkal jednoho dva, občas skupinku starších lidí, co šli jen část camina. alberky tam nejsou na denním pořádku, což by ani tolik nebyl problém, kdyby španělé neměli oplocený každý kousek země, kde se dá alespoň trochu rozumně vyspat. jde se opravdu neustále nahoru a dolu, mnohdy člověk začíná ráno u moře, v poledne je někde v horách, večer je zas u moře. později je to horší a jde se i po rovině .o) hodně se jde po silnici, často se ta silnice jmenuje national 634 a vede víceméně až do santiaga. cesta je špatně značená, často není značení vůbec. když jsem to šel, tak určujícím faktorem všeho bylo počasí a to tam řídí končící větev golfského proudu. 50% dne mžilo, 30% dne pršelo. průměrná teplota kolem poledne 23°C, takže se v moři koupali jen velmi otužilí lidé. šel jsem to v červenci a v evropě tehdy řádila tropická vedra .o)
    camino primitivo je oproti tomu již procházkou, pokud by chtěl někdo jít jen kratší trasu tak doporučuji právě to. je to cesta ve vnitrozemí, takže už neprší, je tam o něco víc poutníků, ale stejně ne mnoho, alberky jsou na denním pořádku. je to cesta hezká a značená a prošlapaná .o) nejdřív se jde do hor a pak z hor a pak je galicie.
    a pak zbývá posledních asi 70 km na camino frances.
    BIRK
    BIRK --- ---
    problem je u me cas, jelikoz pekne od rijna mi zacne zase skola...takze se nak musim vlizt do toho rozmezi jak jsem psal cerven(1/2),cervenec,srpen,zari, rijen(1/2)
    IFKA
    IFKA --- ---
    BIRK: šla jsem půlka října až půlka listopadu a přušlo mi to naprosto ideální, co do počtu lidí i počasí. v čr prý tou dobou už sněžilo, ale tam se dalo jít pár dnů i v kraťasech.
    ze začátku, pyreneje, navarra atd, nebyl problém nepotkat celej den jinýho peregrina.

co se týče camina norte, je tam prý i méně albergů a horší značení, ale měla by tam být hezký zelený krajina.
    BIRK
    BIRK --- ---
    takze jen pro upresneni tahle poutni cesta se da dat nekolika zpusoby, resp jsou ruzne varianty z bodu A do bodu B a existuji i narocnejsi varianty...supr
    tak do tech hor bych sel
    TOMVYN
    TOMVYN --- ---
    BIRK: za sebe - sel jsem to v srpnu, to je tam asi nejvic lidi, nejvic horko - prece jen bych ocenil chladnejs.. nicmene.. lidi se myslim tak do pulky daji snest, pak to zacina byt precpany a poslednich 100kilaku.. des bes.. takze urcite bych znova sel mimo sezonu,tj.mimo letni prazdniny a pro sebe jsem zvazoval pokud nekdy priste - tak Camino Norte - severni cestu - je sice tezsi - jde vic horama,ale melo by tam pry byt min lidi..
    BIRK
    BIRK --- ---
    no chtel bych to dat cely takze mesic a neco.... horko zlvadnu to neni problem spis se bojim precpanych mist...jako neholduju obrovskym zastupum lidi...btw sel to nekdo v tehle mesicich? a popr jak to bylo s lidma? moc narvano?
    TOMVYN
    TOMVYN --- ---
    BIRK: jak pise SOLIVAGANT - pocitej s tim, ze cervenec a zvlaste srpen je nejvetsi horko.. takze pokud chces min lidi a normalnejsi teplotu, tak bud zacatek cervna (kveten klidne), nebo zari/rijen..
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    BIRK: záleží na jak dlouho. ale je to celkem jedno, přes léto tam bude víc lidí, v řínu menší horko...
    BIRK
    BIRK --- ---
    ahoj, mam takovej dotaz kdy v rozmezi cerven,cervenec,srpen,zari, rijen je nejlepsi jit tuhle uzasnou pout?
    BINABIK
    BINABIK --- ---
    RESTINPEACE: Nikdo ti nemůže říct čím jsi, to je jen na tobě;) Zeptej se svého srdce.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    HARKONEN: promin, ale otazka znela jinak a me to taky docela zajima.. bez skeble i sprchy se obejdu, ale fotak bych rad mel, at mam z cesty vzpominku.. jsem turista nebo poutnik? turista protoze je pro me fotak dulezity? v myslenkach jsem poutnik, protoze se snazim zapomenout na vsechno okolo a zit jen cestou, ale u toho si proste delam fotky
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    ULTRAMARINE:
    Libi se mi myslenka, ze poutnikem muzes byt kekoli na svete. Tak to totiz i musi zakonite byt. Poutnika nedelaji tisice a statisice ostatnich tim, ze kraceli stejnou cestou, ale jeho nohy, jeho srdce a jeho hlava. To jsou jeho nejvetsi pratele a s temi se nikdy nerozlouci.

Je-li pro cestovatele ten fotak, skeble, sprcha, zazemi a bezpeci... dulezity, tak se, dle meho nazoru, nachazi na levne a krasne romanticke dovolene ale ne uz tolik na poutni ceste...
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    http://might.fotopic.net/p46184223.html manuel, Shaman :) na fotce největší hipík... pro určitou etapu také výrazná postava camina e ...
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    HARKONEN: podle toho co popisujes, tedy ze poutnika od turisty odllisuje pristup k ceste, rekneme stav jeho mysli (alespon tak jsem to pochopil). Pak mi z toho plyne, ze poutnikem muzes byt kdekoli na svete, nejen na Caminu.

Ale vidim v tom i trochu rozpor - poutnika charakterizuje stav jeho mysli, jeho presvedceni, zatimco turistu charakterizuje jeho majetek?? (skeble, fotak, GPS, ...). Ale o chvili pises, ze jde o pristup k ceste. Tak jak teda?
    Mam-li sebou fotak, tak nejsem razem poutnik?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam