• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    SHARQUITA: Jen bych chtel podotknout, ze od dob Franca se ve spanelsku stopem nejezdilo, tudiz na to nikdo zvyklej nejni. Je to otazka jakesi otevrenosti modernimu ziti, kdyz te nekdo vezme.
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    TLACHAC: Rozhodne bych ti doporucil jit na sever do Muxia, nebo se jit podivat po pobrezi smerem na jih. Na jiznim vybežku cap finistere se nachazi stary hrbitov de nuestra segniora Maria, kde naleznes kamenne desky s napisy, ktere ti mohou prozradit mnoho i o tobe samem, ale hlavne o ceste samotne. Po ceste je jinak drtiva vetsina dulezitych mist umyslne usetrena poutniho navalu a tak je dobre jit s otevrenym srdcem a ocima - a snad se i dozvis o necem navic. Ve finistere ma jeden kamaad dum, kde nechava poutniky bydlet za malou dotaci - dobrovolnou... Blizsi info poskytnu komukoliv, kdo bude temer u cile a ozve se mi. Rozhodne jsme roznesli letaky po vsech albergues od Burgosu do Santiaga. Jmenuje se miguel.

Jeden z nazoru jednoho poutnika, ktereho jsem dovedl do Valello de silencio pobliz Ponferrady je, ze tam prave je konec sveta. Mimojine stoji za den cesty, kdyz spatris nekolik tisic let stary Tis, ktery svou vitalitou a vyskou a mohutnosti predci vsechny stare stromy, ktere jsem doposud videl. Je toho fuuuuura... Buen Camino - Ultreia Siseia...
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    TLACHAC: ja sem ve spanelsku stopoval v pohode, proste jak te stve ze stojis 3hodky tak to musis vytesnit a vydrzet:) ale vetsinou dobri lide a moc sem necekal. Samozrejme, zasekat na stopu se da vsude, ale ve spanelsku, na rozdil od italie, bych to nenazval pravidlem.
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    HARKONEN: ve Finisteře je dobré úplně skončit a vrátit se? nebo stojí za to se v té oblasti někam podívat či toulat dál (jasné že dál na západ už to nejde :) )?
    REVAN
    REVAN --- ---
    TLACHAC: taky jsem stopoval v dobe 6-10 let zpátky, ale tuhle dobu už si můžeš vážně tak akorát připomenout :( Vystát až hodinu u silnice nebylo příjemné, ale ještě to šlo. Co jsem zkoušel nedávno párkrát stopa, tak jsem to většinou po dvou hodinách zabalil. mluvím tedy o stopu u nás v čechách - lidi jsou teď víc sobeký a nedůvěřivý. To bylo takové postesknutí :(
    Po Evropě to snad ještě jde normálně. I když Španělé prý nejsou zvyklí na stop. Já jsem jel zpátky s jednou skupinou z křesťanské komunity, co tam měli mikrobus. Ty jsem ale nestopnul, přidal jsem se k nim už cestou a část Camina jsem šel s nimi.
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    Já bych si za cíl zvolil ne Santiago, ale Finisteru... V Santiagu je příliš mnoho turismu... ve Finisteře, alespoň pocítíš, že tvá cesta končí. :)
    SHARQUITA
    SHARQUITA --- ---
    TLACHAC: Spanele nejsou zvykli brat stopare, ale delaji samozrejme vyjimky, ja mam zkusenost dobrou, ale zase jsem holka...to taky hraje urcitou roli a my jsme tenkrat byly dve. Na druhou stranu si myslim, ze oni na poutniky dost daji a na "Camino" jsou patricne hrdi.
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    IFKA: no s narustajicim vekem uz spise stopare vozim :) ale mozna by nebylo od veci si pripomenout dobu 6-10 let zpet :)
    IFKA
    IFKA --- ---
    TLACHAC: mam zkušenost, že to celkem jde.. tedy jak kdy. ..taky jsme párkrát stopovali (kluk a holka) 200km i 2 dny, což bylo v letnim horku dost strašný a únavný.
    ale jestli jsi natural born stopař, nechci odrazovat;)
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    a je nadejne ve Spanelsku nejak rozume stopovat nebo si mam ty nervy rovnou odpustit a jit na bus?
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    TLACHAC: ještě já bych taky něco žbleptul, rozhodně si vyber cíl santiago-a doporučuju z Burgosu - čili pokračuješ dál po klasickém Caminu Frances a je to velký město, čili se tam dá dostat dejme tomu z madridu i barcelony, jen to bude trošku drahý, pač vono po špáňu ty busy sou drahý celkem. ale budeš mít před sebou asi 500 km, což za 23 dní de. A užiješ si polopoušť - mesetu. Vyprahlost, vedro, rovina, pro poutníka very good:-)))
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    diky za rady....kazdopadne uz se nemuzu dockat :)
    REVAN
    REVAN --- ---
    TLACHAC: mrkni na mapku trasy a vyber větší město kam se dostaneš busem. Podle toho jak velký jsi chodec, tak si spočítej kolik tak urazíš za 23 dní pohodovým tempem, zapíchni kružítko do Santiaga :)) a odměř si, které město je nejblíž :). Já nemám vůbec představu, jak tam jezdí busy; já jsem jel stopem do Lourdes a šel jsem odtamtud. Jenže jsem neměl časové omezení.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    TLACHAC: Estella/Logroňo třeba
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    REVAN: diky za reakci. v podstate s tebou musim souhlasit a sam jsem si to tak i predstavoval protoze nemam za potrebi provadet nejaky sportovni vykon. a mas dle svych zkusenosti typ kde zacit?
    REVAN
    REVAN --- ---
    TLACHAC: Docela určitě bych si nenaložil více kilometrů na každý den jenom proto, abych ušel delší trasu - to je přístup sportovce nebo někoho orientovaného na výkon. V žádném případě tak nepřemýšlí poutník a jestli se chceš stát poutníkem, nedělal bych to. Raději bych volil kratší trasu a volnější tempo s množstvím svobody na zastavení, kontemplace i odbočky. Není to o tom kolik kilometrů ujdeš, ale jak je ujdeš! To ber jako pohled někoho, pro koho je Camino (a jakákoli pouť) nástrojem duchovní cesty.
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    dovolim si na vas polozit dotaz. vypada to, ze se mi podari se na pout vydat letos v zari. kdyz odectu cas na dopravu tam i zpet vychazi mi realne cisteho casu asi 23 dni. vic dovolene proste neuhraji a chci se mit kam vratit :) cest je mnoho a kazda je necim zajimava. co by z vaseho pohledu byl lepsi ... jit Francouzskou cestu az z St Jean Pied de Port a jit kazdy den trosku vice, aby bylo realne dojit do santiaga? nebo zacit nekde bliz? mate nejaky typ? nebo je lepsi rovnou zvolit nejakou kratsi trasu? je v zari pocet poutniku uz snesitelny nebo by bylo lepsi volit nejakou mene frekventovanou cestu? sli jste nekdo tu portugalskou? no vidim, ze na jeden prispevek je tech otazek vic nez dost :)
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    http://www.zivotnistyl.cz/clanky/volny-cas/444/jedna-cesta,-trinact-pohledu-.html
    Výstava "Jedna cesta, třináct pohledů " - fotografie ze Svatojakubské pouti z Galicie
    5-20.6.2008
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    Sháním nějaké informaceo české části trasy caminode santiago - Praha - Plzeň .. trasa I - 24 má s tím někdo zkušenosti ? ...
    SHARQUITA
    SHARQUITA --- ---
    BIRK: zel kde jinde by byli schopni schvalit neco takoveho, pouze a jen u nas na kulturologii...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam