• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    WOPICE
    WOPICE --- ---
    ja tam ani nic takovyho nezazila...to zazivam v dennim realite tyhle veci :)
    BIRK
    BIRK --- ---
    PITEL: radeji bych zustal nohama na zemi a psal bych to popisne nez tahle oslava duchovna a newage zaroven...na me je to moc sladky sorry
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    PITEL: Uz prvni veta me odradila od cteni, sorry.. :)
    PITEL
    PITEL --- ---
    mam za ukol napsat clanek o Caminu, takze sem davam beta verzi:

Camino di Santiago
    To podstatné, žhnoucí jádro, stejně nejde vystihnout. Prostě to každý musí zažít sám, na vlastní kůži, na vlastní duši. Jak byste popisovali život někomu, kdo nikdy nežil? Tak vzdálené od běžné reality, že neexistují slova, kterými by se dalo popsat. Rozum zůstává stát… Je to jako…
    Zemřít. Nechat život za sebou, všechno co nás v něm utváří, odrazit se a skočit.
    Znovu se narodit. Na cestě. Jít a jít a jen zírat na zázraky, které za oponou osobnosti zůstávají skryty. S jasným vědomím, že to všechno, už odněkud, přeci tak dobře, znám.
    Kamarád měl takový hezký příměr k puzzle. Být jedním z dílků, kterého utváří do značné míry ostatní, okolní, tak, aby mezi ně pasoval. Po cestě pak ostatní zmizí a člověk se transformuje do podoby, která je mu ryzí. Fluidní okolí to dovoluje. A tak se stane skutečným, sám sebou.
    Jenže všechno jednou končí a po týdnech putování, jdouc vstříc cíli cesty, přichází uvědomění, že se blíží další smrt.
    Jediné co skutečně mám, je tento okamžik. Děkuju. Miluju Tě.
    Odevzdat se, znovu za sebou spálit mosty, prožít nejkrásnější západ slunce na konci světa a…
    Znovu se narodit. Do starého puzzle. Ale jiný. S vědomím, jak snadné je změnit svět.
    A to pak skutečně udělat.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    Camino 2x 800km v keen sandálech (a ponožkách) ... :)
    YELENKA
    YELENKA --- ---
    BEHEMOT: Ja usla ve velmi kvalitnich Tevach prvnich 200km, pak velmi kvalitni Tevy letely do kose a rychle jsem bezela koupit pevne boty na zbylych 800.. V sandalek uz bych v zivote nesla, pac jak pise Doombringer - ono, kdyz "trosku pobolivaji kolena" taky asi nebude uplne pohodlny.. ;)
    V dubnu vyrazim z Cech a jedine v poradnych kotnikacich ;)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ADRIANALABELLA: Pokud ale jdes v zime, urcite vem boty. ;)
    ADRIANALABELLA
    ADRIANALABELLA --- ---
    DOOMBRINGER: Tak to jsem z toho jelen. První etapy severní cesty jsem shledala vhodné pro cepín a mačky, a tady frája v sandálech dojde až do Santiaga. =)

Holt asi bude muset
    BEHEMOT: zvážit, jestli je drsňák, nebo není.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    BEHEMOT: Never tady tem pohadkam, co ti tady kukaji. V zakladnich tevach (a velmi kvalitnich ponozkach) jsem odesel cele camino bez jedineho puchyre a problemu.
    Jen jsem se kvuli nedostatecnemu tlumeni musel pohybovat co nejvice mimo asfalt, protoze po cca 3km po asfaltu me zacaly pobolivat kolena. Po presunu na nezpevnenou krajnici bolest hned ustoupila. Vsichni kdo sli v sandalu meli stejne pocity a ti kdo sli v botach, tak jen tise zavideli, kdyz propichovali puchyre jehlou s niti.. :)
    Pokud prsi, tak jen sundas ponozky a pritahnes sandal a jde se taky celkem pohodlne.
    Ale pokud jdes v zimnich vlhkych mesicich, tak bych asi volil boty.
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    BEHEMOT: Zaklad je imo proslapla bota je skoro jedno jaka ,ja mam takovy trekovy na lehky tury a nemel jsem ani jeden puchejr, ale mel jsem v nich uz odchozeno par set km ... v zime je hnusne a snih tam uz se pohorky vyplatej jinak jsou imho zbytecne moc. Potkal jsem nekolik lidi v bezeckejch teniskach a byli spokojeny, ale zase meli je dobre proslaply.
    ADRIANALABELLA
    ADRIANALABELLA --- ---
    BEHEMOT: Hodně záleží na tom, kterou cestou se vydáš, na severní trase pohorky nejsou vůbec od věci. Na rovný úseky jsem já měla sandály od Keenu s uzavřenou špičkou a byla to nejlepší volba, ty boty miluju, pohodlný, uschnou za pět minut, jsou dost pevný, člověk si neokope prsty a klenbu udrží. Nicméně na zimu určitě ne, ve vyšších polohách sněží, jinak furt prší a je dost zima. Pohodlný pohorky jsou asi sázka na jistotu. Boty na běhání nebrat, potkala jsem i chodce profíky, kteří zvládli čtyřicetikilometrové etapy v pantoflích, ale to je asi jiná liga, než běžný poutník a ti ostatní, co šli v obyčejných sandálech nebo běžeckých botách, trpěli jak zvěř a cestou je stejně vyhazovali a nakupovali pořádný boty.
    Investice do nákupu bot se vyplatí, pár dní na Caminu v blbejch botech a může se ti stát, že tě to vyřadí na několik dní, nebo i úplně.
    BEHEMOT
    BEHEMOT --- ---
    Zdravím, svěřili by jste se tu prosím se zkušenostmi, jak s obuví?

Předpokládám, že asi sandály - ale třeba ty mé (Teva Hurricane) mi už na týdenních vandrech ničí klenbu. Nebo jak se sandálama v zimních měsících (cca říjen - prosinec)? A co třeba boty na běhání?, chodí to v nich někdo?
    ANGELINE
    ANGELINE --- ---
    DOOMBRINGER: To mu říkám nadějné vyhlídky, doufala jsem, že budu moc spát mimo ubytovny venku... Mapu jsem chtěla brát pro vlastní orientaci, ráda vidím, kde vlastně jsem, a co je kolem.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ANGELINE: Ne, nerikame. Jen v Galicii bude chcat nehlede na rocni dobu.

Plus tip: Turistickou mapu Spanelska nech doma, pokud miris na El Camino.
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    ANGELINE: Kdo nezazil na caminu poradnej dest jakoby ho ani nesel :) Kazdopadne neprsi furt a je furt dost teplo, i kdyz v Galicii uz pocasi nemusi bejt uplne nej, to je fakt.
    ANGELINE
    ANGELINE --- ---
    Říkáte, že Camino Francés v září už prší?
    Chystám se vyrazit teď koncem srpna a jít skoro do konce září.
    Beru to tak, že pro začátečnici je tahle cesta nejschůdnější a nejlíp označená.
    Pokud byste měl někdo chuť se se mnou potkat a dát mi tipy, budu moc ráda,
    odměnou dobrý oběd, nechci zbytečně spamovat v diskuzi.

Plus: turistická mapa Španělska, nějaký tip?
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    KACMAR: nejlepsi pruvodce maj nemci, takze nejlip se ptat jich :) A pak v turistickej informacich maj brozurky s popisama cesty a pripadni i dalsim infem.
    KACMAR
    KACMAR --- ---
    p.s. můžete mi poradit jak odpovídat k určitému jménu? dík
    KACMAR
    KACMAR --- ---
    Tak to jsme sousedi, pojedu taky z MB, ale až do Španělska nejspíš autem. Pojedu sama a na až takovou vzdálenost se teda sama jet necítím. To jste dobří, že jste to dali tak rychle! Jinak o těch psech vím, kamarádka si přivezla jednoho zpět do Čech (hodnýho). A se spaním pod širákem či ve stanu taky počítám, ale i tak dík za upozornění :-) Prý je taky na cestu nějaký průvodce. Nemáš ji náhodou k zapůjčení nebo nevíš kde by se dala sehnat? dík
    AIKOSMILE
    AIKOSMILE --- ---
    ATOMIKS:
    WILD_A: zdání klame, ten první měl obojek s ostnatým drátem a ten co leží na druhé fotce na zemi byl bez nohy takže strašidelní byli dost, ale naštěstí neublížili a spíše pózovali, asi byli na kamínovce zvyklí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam