• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    FRDK
    FRDK --- ---
    Zdravím vespolek.
    Prosimvás, jak je to ve Francii s poutníma razítkama? Jedu už druhý den Via Gebennensis, jedu to teda na kole, trasu kopíruju po silničkách a cyklostezkách, takže dost kostelíků jsem minul, ale asi pět šest jsem navštívil a razítko ani jedno. Na dotazy místních žádná kloudná rada, prostě razítko není. Blížím se k Le Puy-en-Velay a credencial od Švajcu zeje práznotou.
    Nevíte?
    MEZZANA
    MEZZANA --- ---
    PSYTKA: Ahoj, jak to dopadlo? Pochlub se :)
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    Milí poutníci, je to teda už pěkně dlouho, co jsem založil tuhle skupinu. Nicméně - začal jsem nahrávat podcast s pountickou tématikou. Na poutě chodím už přes patnáct let a letos jsem začal doprovázet i druhé. Napadlo mě, že bych vám tady nasdílel nový díl. Srovnávám v něm svůj zážitek z dvou poutí - Camino Francés, které jsem absolvoval v roce 2007 a Camino Ignatiano, které jsem prošel v roce 2016.

    Camino Francés jsem absolvoval ve svých dvaceti letech a byla pro mě iniciací do rané dospělosti. Camino Ignatiano mi dalo duchovní zážitek. Zažil jsem na něm stavy, které hraničily mezi jasným vhledem do vlastního života a šílenstvím.

    Je to dost osobní podcast, kde se putujícím i neputujícím snažím popsat jak moc různé zkušenosti může pouť nabídnout.

    K přehrání je na Apple Podcasts, Google Podcasts a Spotify.

    Odkaz na Spotify: https://open.spotify.com/episode/578GHrdKlz4co0DEbm4HRD?si=nxCMIjbFQ0i_UIqboR7X6A

    Budu rád za vaše poslechy a přeji vám šťastné cesty
    OVECKA_MJ
    OVECKA_MJ --- ---
    Tak já zejtra vyrážím z Lisabonu :) Albergues jsou zavřený, tak plánuji sem tam spát venku. Za Santarem / Coimbra by to už mělo bejt v pohodě.
    Delaj mi starosti španělský hranice, asi budu muset plavat nebo co :))
    TEJDEN_V_BOTE
    TEJDEN_V_BOTE --- ---
    Ahoj, kdybyste teď byli na FR hranicích kudy by jste šli do Santiaga?

    Kamarád by potřeboval nějaké tipy vzhledem ke koroně a blížící se zimě.
    MEGA_LAMA
    MEGA_LAMA --- ---
    ja myslím že nepůjdeš :-D
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    SA_KRA_: Nevím jak v září, ale čekal bych, že jo. Šel jsem Coastal teď v lednu a úplně skvělý: 15 stupňů, slunce, pršelo jen 2 dny, alberges prázdné - nejvíc bylo asi 6 lidí, po cestě jsem si trhal ze stromů pomeranče a mandarinky...
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    Pujdu Camino Portuguese v druhe pulce zari, da se jeste jit Coastal? + jak je to tam s obsazenosti albeerques, pripadne ubytkem v soukromi?
    Znama sla loni v cervnu del Norte a rikala ze kdyz prisla ve 3 na ubytovnu, mela smulu - plno.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    Mluvil jsem v Rozhlase o poutích, třeba to někoho z Vás zaujme :)

    Tomáš Gavlas prošel řadu evropských tras, zkušenosti má i z Barmy nebo Malajsie. Zásadní pro něj ale byla 655 kilometrů dlouhá cesta pod španělsko-francouzskou hranicí, nazvaná Camino Ignaciano. Vede z Loyoly, rodného města jezuity Ignáce, až k jeskyni v Manrese, u které Ignác napsal pro Gavlase klíčovou knihu Duchovní cvičení. Na setkání s tímto průvodcem po očištění se od hříchů až ke smíření a lásce vzpomíná host Vizitky jako na zlatý grál.

    Tomáš Gavlas: Svoboda je odmítat věci, které v životě nechceme | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/tomas-gavlas-svoboda-je-odmitat-veci-ktere-v-zivote-nechceme-8077064
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    ZAZIE: Myslim, že Severní cesta je trochu hornatější než Francouzská, takže teploty jsou níž. Ale nesouhlasim s výrokem, že se to nedá. Je fakt, že někdo snáší vedro hůř. Ale já šel Francouzkou cestu a brutální kotle mezi 12-16h jsem si užíval uplně nejvíc. Prostě pravý léto.
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    ZAZIE: Ahoj, z Ribadesella. Něco kolem 400 km. V srpnu bude nejspíš strašné vedro, bude potřeba vycházet velmi velmi brzy, jinak se to skoro nedá.
    ZAZIE
    ZAZIE --- ---
    Ahoj, sel tu nekdo Camino del Norte? Zvazuji to v srpnu. Zkusenosti? Vim celkem urcite, ze nebudu mit cas jit celych 736 km ze San Sebastian a asi pujdu sama. Odkud jste kdo vychazel na teto trase? Diky.
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    FAR_IDA: Ja bych zvazil jeste Camino Portiugues, mensi kopce a mensi kosa, mozna vic asfaltu to ted nedokazu rict.
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    Ahoj,

    prosim, mate nekdo zkusenost s camino portugues? Nejvic se mi zatim zamlouva cesta z Porta (Coastal Road, cca 280 km), nekde jsem cetla, ze ubytovny tam jsou (krome ve Vigu), ale stejne bych se rada zeptala na vase pripadny zkusenosti...
    SAMAN006
    SAMAN006 --- ---
    FAR_IDA: za mě taky primitivo
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    FAR_IDA: zkus se podívat na camino primitivo
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    zdravím vespolek, chtěla bych se poradit ohledně volby cesty na přelomu března a dubna. kdybych měla více času, ráda bych si dala cestu do Santiaga cca na měsíc. praktický okolnosti mi to ale neumožňují. reálně to vidím na 14 dní a ve výsledku jestli dojdu do Santiaga, půjdu opačným směrem či ho vůbec nenavštívím není pro mě až tak důležitý. spíš to, abych během těch dvou týdnů procházela zajímavou krajinou. měli byste tedy tip, jaká část cesty (bez ohledu na zvolené camino) byla z vaší zkušenosti doporučeníhodná? ideálně co nejmíň asfaltu, výškový převýšení do 1000 metrů denně ok a auberge vítaný, ale když tam budou použitelný místa na spaní nadivoko, taky cajk. mohla bych si dát samozřejmě cestu i v Čechách či blíž než tam, ale teploty tam budou lepší a krajina de Espana láká....
    BLUNTY
    BLUNTY --- ---
    Za vínem či Svatojakubskou poutí během podzimu do Porta. Letenky od 1 090 Kč
    https://www.cestujlevne.com/akcni-letenky/za-vinem-ci-svatojakubskou-cestou-behem-podzimu-do-porta
    KAZI
    KAZI --- ---
    J4C0B1M: Šla jsem Camino Primitivo - jeden týpek se psem přespával ve stanu na pozemku soukromého albergu (dovnitř pes nesměl); další paní se psem měla samostatný pokoj v soukromém albergu, který byl napůl albergue, napůl penzion. (Rozdíl mezi státními a soukromými ubytovnami: Státní albergue stojí 5 euro a nelze si rezervovat místo předem; soukromé albergy stojí různě, lze si rezervovat místo předem a některé mívají samostatné pokoje (respektive jeden soukromý uzpůsobený pro postižené tam mají téměř vždycky - nejspíš norma). Psy jsem tam viděla zejména pastevecké, často navolno. Venku jsem přespala dvakrát, najít vhodné místo mi přišlo složitější než tady, ale já jsem vybíravá;)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    J4C0B1M: Ano, přesně tak. Je zde auditko k tomu stvořené. Tak to napiš do něj a ne sem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam