• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    Camino de Santiago

rozbalit záhlaví
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VESTIGIA: no, ja tu jednu noc, co to vyzeralo, ze nestihnem ubytovanie (cakali na mna skoro o 1,5 dlhsie jak mali a stihla som ich tesne pred odchodom), rozmyslala, ze miesto spania v parku v dazdi radsej celu noc v tom dazdi poslapem..

bol to fakt priserny den a pani ked ma videla (vyzerala som fakt strasne, premocena a zmrzla a fest unavena), tak si odmietla vziat nejake eura za cakanie a este mi tam pozapinala vsetky ohrievace, co tam mala.. a bolo fakt fajn mat v ten vecer cely apartman len pre seba a rano nemusiet vyrazit pred 11
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VESTIGIA: prave jsou mista, kde urcite ne, ale ak sou mozna mista, kde se to nejak toleruje...

moc sem se o to zatim nezajimala, protoze sama spat venku nechci, v alberque bych to nezvladla zdravotne a na ubytovani bych setrila nejmin rok jen na tech poslednich 200km a to tam nejsou ani letenky a tak:D takze zatim ve fazi... asi by se mi to libilo ale nejsu si vlastne jista

SHARKIE: jaky jsi mela rozpocet? nechces to vic rozepsat?

50e jsi mela cenu sama za sebe tak nejak prumerne, nebo to byly ty levnejsi?

a ubytovani jsi resila pres booking? nebo tam maji nejakou svoji platformu?
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    SHARKIE: určitě se nesmí nocovat na plážích, jestli i jinde, to si nejsem úplně jistá, ale v Camino skupinách o tom lidi píšou, jako že se to nesmí nikde.
    My jsme původně chtěly občas spát venku, ale vzhledem k počasí, informacích o zákazu a nízké ceně ubytování, jsme to vzdaly.

Jo, to soukromé ubytování je docela drahé. Proto jsme si ho dopřály jen první a poslední noc v Portu a pak v Santiagu.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VESTIGIA: To spanie vonku som pocula, ze sa nesmie v Portugalsku. V Spanielsku je to stejne?

Inac sukromne spanie som zo zaciatku mala priemerne okolo 50 eur, tak to zacalo (dost) stupat. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VESTIGIA: Naval zacal od Viga. To uz som riesila spanie min 2-3 dni dopredu. Ale bola tam predtym ta Velka noc a denne okolo 3k+ vydanych compostel. Jak som sa vracala, tak to kleslo na 2k+. Nechcela by som tam byt v plnej sezone za "hezkeho" pocasia. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KRISKA: Platila ubytovanie. Ked som zistila, ze neminiem ani ten zaklad na den, do ktoreho som sa chcela zmestit (a mam este k nemu dalsiu rezervu), tak som to prestala riesit. Bohuzial az po tom, jak som kvoli lacnejsiemu ubytovaniu nezmyselne natiahla 1 den, ktory bol potom celkovo hodne narocny a nepodareny. Jako urcite to slo riesit aj lacnejsie, ale zas ja sa fakt potrebovala vyspat, aby som to bola schopna zdravotne utiahnut. Takze ked tie peniaze na ucte na to boli, tak som to prestala riesit.

Jako spat normalne v albergue, tak par vecerov bych sa na hornu postel ani nevysplhala. Ostatne tu jedinu noc v albergue, zrovna po uraze, som sa neodplazila ani do spolocnej sprchy na chodbe.

Inac mi na extra ucte na tento vylet zostala viac jak polovica a rozhodla som sa to tam nechat na buduce. Aj keby som z nich mohla zaplatit nieco aktualne dolezitejsie. :)
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    KRISKA: venku, ve smyslu pod širákem, se tam ofiko spát nesmí

Ubytovny stojí pár peněz, max. 25 euro za osobu. Většinou tak kolem 12 -15 éček.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    KRISKA: já se albergues docela bála, nejsem úplně komunikativní a společenská (navíc, první noc jsem zjistila, že ložnice jsou společné muži+ženy), ale nakonec to byl úplně super zážitek. I jsem se rozmluvila a kolikrát tam byla tak príma parta, že jsme se po večerech hodně nasmáli. V soukromí jsme bydlely jen cca třikrát.

SHARKIE: tyjo, tak to jsme asi měly štěstí a na pobřežní cestě žádný nával nebyl. Kolikrát jsme šly dlouhou dobu úplně samy, nebo jsme jen v dálce viděly pár poutníků. To až od Viga výš. Tak už to byl trochu pochod Praha-Prčice.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    SHARKIE: a tys celou dobu spala venku nebo sis platila ubytovani?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KRISKA: Ja nakoniec bola rada, ze som v albergue spala len raz a aj to mala sukromny pokoj. Keby som aj odmazala vsetky zdravotne problemy a nevadilo by mi sa nevyspat (na budenie sa mi staci malo), tak to mnozstvo ludi uz cez den na ceste bolo na mna prilis a fakt som bola rada, ze uz vecer nikoho dalsieho vidiet nemusim.

Ale casom bych to chcela skusit aj s par nocami takto. Len tam este fakt nie som. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FRDK: s jezkem zasadne premyslim, zda jej brat a nikdy to nakonec neudelam. ale pro nohy dost uzitecna vec.

nekdy bych camino chtela a nechtela jit. alberque muj nejvetsi postrach (a o penezich na ubytko se taky bavit nema smysl vzhledem k vyplate jen o fous vetsi nez je minimalni mzda :D

ale tam je to s tim spanim asi taky docela blby hlavne tam kde jsou vsude alberque, ze?
    FRDK
    FRDK --- ---
    KRISKA: Má to hodně pozitivní vyznění.

Mě třeba pobavil i ten masážní ježek ve výbavě, dovedu si představit, že se po večerech mohl hodit :)
    A pastel de nata, ňam!
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    ACIDQA: děkuju za připomenutí. Moc krásně sestříhané.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: ta pisnicka je skvela a libi se mi, jak se tam hodne smejes, to je super :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    FRDK: Ja dotiahla kus ocovho popola na Fisterru. Uz som moc nemala cas ist tam zo Santiaga peso a vziat to priamo busom som nechcela, tak som sa odviezla na Muxiu a odtial sla 2 dni peso.

Jako dosla som tam uz uplne chcipla, asi hodinu na hoteli mi trvalo, kym som sa zvladla vobec vyzliect a ist do sprchy. Ale ten kusok potom na zapad slnka na konci sveta uz bol pohoda. A bola som fakt rada, ze sa mi ten hlavny ciel podaril dosiahnut. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Som doma tyzden a uz bych sla znovu. Asi fakt nekecali, ze sa tam nechodi len raz. :)

Nastastie som si fakt priznala, ze to to zdravie chce este pred dalsou cestou vylepsit. Jako niezeby to neslo, ale bolo to viackrat dost za hranou. Ale tak do roka zas skusim aspon kratsiu cestu spachat. :)
    FRDK
    FRDK --- ---
    ACIDQA: Ehm, to, co píšeš, mě docela překvapilo; myslím, že jsem tu svou pouť tady až tolik nevntiloval, spíš jsem se k ní pak zpětně párkrát ve vzpomínkách vratil - byl to pro mě opravdu životní zážitek.
    Nicméně se Ti podařilo brknout mi na ego strunu ;)
    Věřím, že jsi svého rozhodnutí taky nelitovla. Podle památníčku to vypadá, že snad ne.
    Je to skvělé, už jsem si to pouštěl několikrát, moc se mi to líbí, i ta kudba k tomu je báječně vlezlá ;)
    Zároveň jsi mi vnukla nápad, že bych mohl taky něco podobného splácat, mám přes sedm tisíc fotek i nějaké videa.

Mě takhle před lety zrovna k této (i když už léta hrozně profláklé) sebepoznávácí pouti inspiroval zase můj vzor Kuba Čech, přikládám jeho deset let starý report, myslím, že si jej znovu pročtu...
    Camino 2015 – Jakubův cestovní deník
    https://jakubuvcestovnidenik.cz/category/camino-2015/

Ještě přihodím (opět fest stlačené) video jednoho z nejhezčích večerů mě cesty i mého života. Myslím, že už jsem to tu někde zmiňoval, je to v Muxíi na místě, kde Marty Sheen ve snímku The Way rozpráší popel svého filmového (i skutečného) syna...

ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    vinná fontánka v Irache :o) moc hezky jsem se tam picnul
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    A je pravda, ze ja na bohosluzbu dobehla tak nejak tesne pred zacatkem… mivam v zivote kliku, takze jsem tam vesla, zacala lovit misto nekde u zdi, protoze v lavicich samozrejme uz nebylo, ale nekdo me posadil dopredu a bohosluzba a mse zacala. Tak ja pokyny neslysela.

Na strechu jsem koupila vstupenku s nejakou spanelskou skupinkou. (Ta pokladna, kde se slo do katedraly.) Sice jsem rikala pruvodkyni, ze spanelsky nerozumim, ale byla skvela a vcelku jsem chapala. A pak tam byl nejakej skot, kterej mi tvrdil, ze skoti rozumi galicijsky anglictine a zacal mi sam od sebe prekladat do takovy anglictiny, ze jsem najednou rozumnela uplne vsechno. :)) vstup byl levnej… par euro. Pry je treba rezervivat, ale nevim. Klasicky jsem prisla, koupila a za pet minut sla nahoru. :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    FRDK: prvni cast videa je tady
    Moje Camino 1 část
    https://youtu.be/ZT4mVnLW-k8

Vzhledem k tomu, ze jsem na Nyxu procetla vsechny tvoje prispevky o caminu asi stokrat a byly mi velkou inspiraci a asi i finalnim rozhodnutim, tak te rada vratim na cestu na chvilku zpatky.;)

Jsou to teda takovy moje mile vzpominky na mista a lidi, pamatnicek. Taky to neni zadnej cestopis. Ale kdyz mi je ouvej, tak zrovna tyhle mista a lidi si poustim a vracim setam v hlave… a umim si to krasne odimaginovat a prepnout se.

Ja si toho Ziburu cetla. Dala mi ho mama. Koupila ho, aby pry vedela, kam jdu. :) i kdyz jsem sla jinudy, obcas v nem zalistuju a pripadam si chvili zase na ceste… a taky to pak lovim v mape!
    FRDK
    FRDK --- ---
    ACIDQA: Jj, pokaždé to tam obcházel ten urostlý pán v kvádru a před mší několikrát opakoval do mikrofonu angličtinou se španělským přízvukem formuli o tom že pořizování záznamů je jakože forbiden.
    Medailonek z cesty perfektní, zas mě to tam na chvíli hodilo, diky :)
    Himl - na tu střechu katedrály jste se dostali jak?? Pecka! Tam jsem nebyl :-/
    Mohl bych (nebo možná mohli bychom), prosím pěkně, vidět i první část..?

Vlastně se ve vzpomínkách na tu svou pouť hodně často vracím, obzvlášť když mi není nejlíp, což je třeba zrovna teď. Asi před třemi týdny jsem se pokoušel vcelku úspěšně odvézt myšlenky, když jsem se konečně začetl do Ziburovy knižky Všechny cesty vedou do Santiaga, kterou jsem dostal od ségry už vloni pod keř.
    Rád si u cestopisů dohledávám popisované trasy v mapách, nejinak tomu bylo i teď, navíc jsem si k tomu prohlížel vlastní fotky těch míst, zmiňuje tam hodně fleků, které mám stále v živé paměti, jako notoricky známá vinná fontánka v Irache (kde jsem tenkrát jen polkl slinu a pokračoval dál;) nebo Cruz de Ferro a spousta dalších, ale bylo fajn, když tam zmínil nějaké úplně neznámé nebo spíš nijak nevyčnívající místa, na které mám zrovna taky výrazné vzpomínky; bylo jich víc, ale teď vydoluju třeba gite Le Chemin vers l'Etoile v Saint Jean Pied de Port hned na začátku, kde jsem taky přespal a popisuje tam chlapíka, majitele, který ubytovával i mě. Bylo tam takových haluzí víc.

Všechny cesty vedou do Santiaga - Ladislav Zibura | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/vsechny-cesty-vedou-do-santiaga-520296
    Jako není to vyloženě kulervoucí cestopis, ale pro ty, co absolvovali Camino Francés, to může být osvěžující připomínka.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    FRDK: taky jsem videla, ani si nevybavuji, ze by se zakazovalo foceni nebo nataceni, takze mam na videu tak, nekde okolo 1:30 ;)

Moje Camino 2 část
    https://youtu.be/665zls1kZVA

Pro mě to byl zážitek!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam