• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    Camino de Santiago

rozbalit záhlaví
    FRDK
    FRDK --- ---
    KRISKA: Jéžiš, ty otázky, které kladeš, k tomu bych měl tolik co říct... To bych datloval půl dne :)
    Sám jsem si je před cestou klsdl. Raději bych čtvr roku bloumal horama (třeba sel některý z těch emerických treků triple crown, to bych šel ještě déle), ale chtěl jsem jednou zažít zrovna tuhle masovou pouť. Neco speciálního v tom je. Nedokážu to úplně popsat, kolikrát mě ty davy kolem (hlavně dopoledne, nejraději jsem jezdil odpoledne a v podvečer, když už byla stezka prázdná a většina pěších odpočívala v albergue a hospodách,), ale taky jsem zažil spoustu zážitků a setkání, které pro mě byly byly fakt jedinečné, inde bych je asi stěží zažil a nikdy na ně nezapomenu.
    A když jsem dorazil do Santiaga na náměstí, fakt mě sebralo dojetí a i ta slza se drala okem z hlavy ven, přece jen jsem cestou překonal tři a půl tisíce kilometrů a... a vůbec! :)
    Taky mám mizernou anglinu, ale to se většinou vstřebá. Akorát teda od Josepha, rodilého mluvčího, jsem to dostával sežrat, že mluvím jak zulu bob :)
    A čtyři měsíce před cestou jsem se s duolingem i něco málo našprtal španělsky, v obchodě třeba jsem si poradil.
    BTW Braník - Říp, to je jedna z tras, které mám už od jejího vzniku v merku s furt jsem se tam ještě nedostal, je toho hodně.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KRISKA: mne to dalo dost. Ale ja se tam sla usmirit s Bohem. Stalo se. Povazuju to za vyrizeny. :))
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KRISKA: Na compostelu ti staci 100 km, ak ides normalne peso.

Takhle, ja mala cely zivot mega problem komunikovat s cudzimi. Teraz uz viem, co za to moze (PAS), tak sa s tym ucim pracovat a postupne sa to lepsi. Aj ta anglictina bola vzdy u mna neexistujuca, ale cele to bolo len kvoli tej komunikacii. Tady som sa cely jeden den bavila s jednym Nemcom po anglicky. Jako furt je to pre mna dost neuveritelne, ale dala som to. Bola som teda vecer mega vystavena, ale nelutujem. Aj ked dost myslim, ze hodne spravilo to, ze ma fakt pocuval, co naozaj hovorim a nedomyslal si tam milion veci okolo, ktore tam bezne vidia neurotypici, pretoze svet "nejak" vacsinou funguje.

A ci mi to nieco dalo? Ja vlastne neviem. Sla som tam s tym, ze to je dovolena. Santiago ani nebol hlavny ciel. Povodny plan z roku 2023 bol, ze "o 2 roky vyrazim na cestu do Santiaga". Co som splnila uz hned tym priletom do Porta. A cestou som si skor uzivala tu pritomnost, vypadnutie od problemov a riesila veci jak postupne prichadzali, ziadne "velke rozmyslanie, co so zivotom" sa nekonalo. Aj ked s tym Nemcom som si ujasnila, ze na ten zivot idem (teraz) dobre. Aj napriek posranemu zdraviu a komplikovanemu zivotu. Alebo mozno vdaka tomu. Ktovie :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ja neumim moc anglicky takze u me socializace nehrozi a hlavne su spolecenska, kdyz je moznost, ale vyzaduju vysokou miru prostoru pro sebe a mit kazdej den zachvaty asi neni to, kvuli cemu bych jela na dovolenou... a s vekem se to zhorsuje.

takze musim zapracovat i na tom spani sama.

na jednu stranu me to laka, na druhou stranu...

dalo vam to, ze jste dosli do santiaga, neco specialniho? na jine trase o stejne kilometraI byste to nemeli? nebo by to asi bylo jedno?

dam priklad. poutni stezka blanik rip ma 200km, posledni minimalni cast do santiaga tez. a pro nevericiho cloveka nemusi byt dulezite to, ze je to santiago, ale ze napr. 10 dni putuje.

takze to je takova otazka do plena.

jsou totiz lide, pro ktere je dulezite "splnit cil" , kdyz dou do santiaga, dojit do santiaga, kdyz jdou blanik rip tak dojit na rip.

me to nic nerika,pro me plati prislovecne cesta je cil, ale ten cil k tomu uz nepotrebuju.

tak me i napadlo, kdynych se nekdy mozna vydala, treba jit jen drivejsi cast a nedojit ten konec ale... nevim... mozna je vlastne blbost o tom takto uvazovat.

moje znama ted pise knihu o santiagu, doufam, ze se to brzo pohne. pise ctive a fakt se tesim.

ale nastava cas premyslet nad tim, jestli bych snad i ja nemela fakt zacit setrit a studovat... 20k se da nasetrit za 2 roky a to vlastne neni vubec daleko...
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Jako trochu vam tie albergues a socializaciu s ostatnymi putnikmi zavidim. Mozno to casom tiez dam. Zatial ma to ale stale moc desi. Uz tak som brala ako velke plus, ze som sa bola schopna bavit s ludmi aspon cez den. :)

Jednu noc som mala izbu v byte u strasne milej pani, asi povodom z Indie. Strasne mi chcela navarit, osetrit to koleno, dojst nakupit a pokecat. Ale ja uz nemala silu na nic ine, len si osamote v tichu lahnut. Dost ma to teda mrzelo. Vyzerala fakt nestastne, ze sa o mna nemoze postarat.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Me ta cesta vysla mnohem levneji nez jsem cekala… davala jsem si na uctu bokem veskery prachy z melouchu, co beru, abych pripadne, kdyby byla krize, dojela do lisabonu i taxanem a s placem se vratila :))

Ale nebylo to nutny, protoze i nejdrazsi ubytko (to v Oia, pro predstavu screenshot z bookingu) stalo uz 60€, vcetne snidane, vyprani (pan mi hadry i slozil!):) Ostatni tak v prumeru 15€/noc, nejlepsi alberge 18-20€. Nahore na palande jsem nespala ani jednou.

Snidala jsem citronovej jogurt, cestou lemtala jedno kafe s mlikem za druhym (ja mam kafe rada a bylo suprlevny), pila freshe a kazdej vecer jsem si dala nejakou rybu nebo morsky potvory. Dvakrat jsme si varili neco spolecne v alberge. Cenove levnejsi nez restyka, kam chodime s kolegy na obed ve Svinibrodu. :)

Byla jsem tam v zari. Letos dam taky zari, ale o 14 dni bliz k rijnu.

A mnohem vic se mi libilo v Portugalsku. Jsou tam mnohem privetivejsi a srdecnejsi lide. (Muj spanelskej exmilenec si ale mysli, ze jsem zapskla a mam rada Portugalce, protoze tam mam cast rodiny. No, nevim. :D)

FRDK: strasne mic rada bych si prohledla i tve vzpominky z cest! Udelej to! 💙

Za odkazy diky, plan na vecery jasnej!

ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    FRDK: vychazela jsem s probihajici plantarni fasciitidou, na kterou nezabral ani mesocain, ani leky na zanet, ani dve sady razovejch vln, tak me par tydnu pred odletem nekdo tady na Nyxu doporucil uzasnou fyzioterapeutku, co mi ukazala nejaky cviky a dala mi tenhle balonek. Ale na caminu se to nejak zazracne dolecilo, tak balonek dostal nekdo, kdo ho vic potreboval nakonec. :)

KRISKA: ja se spani taky trochu obavala. Nakonec jsem pokoj pro sebe mela akorat v Lisabonu (tam mam totiz rodinu:)), pak v Portu… a pak jsem alberge vylozene vyhledavala, protoze, jak pise Vestigia, az do Viga jsem vicemene chodila skoro porad sama a moc lidi nepotkavala a na alberge to bylo skvely a byli tam bezvadny lidi vzdycky. A pak jsem spala jeste na privatu u nejaky rodiny v Oia, protoze mi nedoslo, ze je ve Spanelsku casovej posun, dva dny pred jsem potkala super kluka z Ostravy, co mel nahodou dve noci stejne jako ja a ten inkriminovany den jsme se zasekli klabosenim az nekdy do 13.hod, on pak presel na central a ja mela pred sebou kopec, dlouhou cestu a nemela spani. Dal uz jsem nedosla… :)) To byla nejdrazsi noc meho camina. Ale zase jsem mela v posteli dva kocoury a vlastni sprchu a posezeni na zahrade pod citronovnikem, tak to za to stalo!

Na dalsi caminu uz ani nad jinym spanim uvazovat ani nebudu. (Ale ja teda ani nemam vybavu a zkusenosti na spani venku. A ani odvahu. Jsem srabek.)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    VESTIGIA: jo, aha, no já si právě tenkrát pamatuju, že razítko mi dali i při návštěvě kláštera a chrámu, ale nevěděla jsem, že to musím mít odevšad. A občas jsem prostě nezvládla někam na dojít včas :) 2 razítka za den jsem určitě neměla...
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KRISKA: Kupovala som hlavne v potravinach. Tie male kavarny/bary v Portugalsku na pobrezi boli bezlepkovo dost bieda. Ale niekde ma nechali jest moj chleba a raz mi doniesli ku kave s velkou slavou male balicky nejakych slanych sucharov. :D

Prvy vecer v Spanielsku som sa citila jak v nebi. Doniesli mi listok s alergenmi a ked som si objednala rybu, tak sa prisla casnicka spytat, ze ci nechcem aj chleba, ze maju bezlepkovy. Ked mi doniesla cerstvo rozpecenu bagetu, tak som na nu neveriacky zirala. A potom uz boli bezlepkove veci casto aj v kavarnach, dokonca x druhov aj na konci sveta. Celkovo v Spanielsku s tym problem nebol, skor som uz vecer nedavala tych ludi. Ale par krat som na nejake jedlo sla a bolo to ok. :)

JJ, 100 eur je hodne na pohodu. Ja fakt netusila, kolko bude treba. A kedze som sla prvy krat sama takto a to zdravie mam dost mizerne, tak som chcela mat klud aspon v tomto smere. Len mi teda chvilu trvalo si potom uvedomit, ze ked tie peniaze na to mam, tak ich mozem aj minut. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VESTIGIA: tak to se da v poho za 2 roky nasetrit, to nezni tak zle:)

SHARKIE: jakoze jsin
    usetrila na pochutinach a kupovalas jen v obchode zakladni potraviny? a s bzl jsi sehnala pecivo v pohode nebo spis prirozene bzl veci? a restaurace v pohode s bzl?

100e na den je peknej rozpocet
    FRDK
    FRDK --- ---
    Joa asi třikrát jsem taky spal u takových těch horských kapliček a jednou kousek za O Cebreirem jsem zatměl a jelikož se honily mraky a mi už se nechtěla věšet hamaka a tarp, schrupnul jsem si tadyhle v hřbitovní kapli.
    Spalo se bezvadně :-D

SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VESTIGIA: Dost sa zacinaju ludia, co slapu so vsetkym, stazovat na to, ze cestovky odvezu "turistom" batozinu do dalsieho albergue a rovno nimi zaberu miesta. Coz mi pride dost blba predstava letiet dopredu natazko, aby si stihol miesto vcas a pri vchode ta privita hora baglov, ktorych majitelia sa niekde napohodu flakaju a dorazia az na koniec checkinu.

Na druhu stranu, ja po tom zraneni taky dopajdala necelu pol hodku pred koncom checkinu, takze az na ten odvoz batoziny, som taky niekomu podobne obsadila miesto.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    GRANTORINO: No, ona se ta pravidla dost změnila a mění. Přeci jen už je to 12 let Letos tam taky má být něco nového. Nám třeba ta minimálně dvě razítka za den na ubytovnách kontrolovali. Rozmohl se totiž takový nešvar, že lidi jedou na dovolenou a aby ušetřili, spí po ubytovnách jako poutníci. Už to prý dělají i jakési cestovky...
    Ale zas musím říct, že razítka jsme až na pár výjimek, potkávaly v téměř každém obchodě, kavárně, restauraci a dokonce i v půjčovně surfů :-)

A tady přímo odkaz na stránky Ultrei, kde o tom ubytování mluví https://ultreia.cz/ubytovani/
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KRISKA: Toleruje sa to vraj, ked sa zlozis niekde u cesty bez stanu a rano hned zmiznes. Ale to si moc predstavit neviem a asi bych si skor chcela niekam zaliezt mimo oci.

Prve noci som mala okolo tych 40-60 eur, v podstate tie prve 2 tyzdne, jak pozeram. S tym, ze to postupne rastlo blizsie k Santiagu. Vacsinou nejaka izba pre 2, s vlastnou kupelnou. Dalej uz to bol problem trochu a tak som mala par krat cely apartman. Najdrahsi ma vysiel na 86 eur a nemat ho zrovna v nedelu, kedy som si nemala kde nakupit, tak bych tam mohla pekne vyuzit fakt hodne vybavenu kuchynu. To albergue ma vyslo na 26 eur, ale mala som rezervovanu tu sukromnu izbu dopredu. Bez toho bych tam po tom zraneni nedopajdala vcas. Uz tak to bolo tesne.

Inac som pocitala, aby som bola kludna, s tym, ze chcem mat na den na ucte 100 eur, keby sa cokolvek poto. Na druhu stranu som dost usetrila na jedle, pretoze nemozem lepok (kopu lakavych svaciniek cestou odpadlo uplne) a vecer som niekolkokrat odmietla ist zase medzi ludi este niekam do hospody. Ja vlastne vacsinu penazi fakt dala len za to lepsie spanie. Ale bez toho by to u mna fakt neslo.

A jo, cez booking. S nim som sa vypiekla cestou na Fisterru. Blbne mi v nom nejak mapa a ja si omylom nasla spanie 3 km od cesty, takze som si este pekne zasla mimo stezku po asfaltke vecer aj rano zase naspat. Ale ide to riesit aj bez neho a lacnejsie. Vpodstate su vsade nejake reklamne letaciky s cislami na whatsap a tak. A taky v tych roznych aplikaciach je tiez kopu roznych kontaktov.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: jo a ty alberqy staly tenkrát teda donation od 1-6eu, akorát v Santiagu stál 12eu...nejdražší. Akorát, že právě jsem občas nedala tu vzdálenost. Oni se pak na to ptali v Santiagu, proč nemám všechna razítka z každého dne, ale papír nakonec dali :)
    FRDK
    FRDK --- ---
    KRISKA: Normálně všude venku, tím, že jsem byl na kole, hledal se mi vždy vhodný flek večer rychleji a lépe, než pěšímu, ale jak píše Jakub - i tak to jde. Vždycky jsem se samozřejmě trochu uklidil bokem někam do lesíka nebo k vodě většinou, a nebo u takových těch piknikových fleků s ohništi a lavicemi, případně i se záchody, ale vůbec jsem se nesetkal s tím, že by se tam bivakovat nemohlo. V Peneda-Gerês, v horách v Portugalsku jsem si na jednom takovém grilovacím místě v tom krbu pod stříškou rozdělal oheň a cosi opékal, zrovna ten den celé odpoledne pršelo a po setmění za mnou přijeli policajti ve dvou autech a ten oheň mi uhasili, že prý je období sucha a nebezpečí požáru, ze byl vydán zákaz rozdělávání ohňů. Viděli, že už jsem tam mel vytažený spacák a karimatku a ptali se, jestli tam budu spát a já, že jo, popřáli dobrou a odjeli.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Já jsem šla Camino de la Norte v roce 2013 sama a spala jsem na divoko tak půlku času někde v lese nebo na mezi. O zákazu vůbec nevím XD
    jako skaut jsem prostě vždycky našla skončila někde na nějakém místě, kde nikdo nechodil, aby mne nikdo nenašel. Jen jednou na mezi pod stromem mne ráno zdravili dva starší pánové a jednou jsem se ráno probudila a zjistila, že spím na něčí zahradě, protože na mě koukala stará babka s chlapem. Ale nikdo nic neříkal... :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VESTIGIA: no, ja tu jednu noc, co to vyzeralo, ze nestihnem ubytovanie (cakali na mna skoro o 1,5 dlhsie jak mali a stihla som ich tesne pred odchodom), rozmyslala, ze miesto spania v parku v dazdi radsej celu noc v tom dazdi poslapem..

bol to fakt priserny den a pani ked ma videla (vyzerala som fakt strasne, premocena a zmrzla a fest unavena), tak si odmietla vziat nejake eura za cakanie a este mi tam pozapinala vsetky ohrievace, co tam mala.. a bolo fakt fajn mat v ten vecer cely apartman len pre seba a rano nemusiet vyrazit pred 11
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    KRISKA: upřímně, to nevím. Nepotkaly jsme nikoho, kdo by venku spal. Na to je asi lepší se zeptat třeba na FCB skupinách. V hlavní sezoně se otvírají další ubytovny, v jednom městečku nám paní říkala, že když je nával, dělají nouzové přenocování v místní tělocvičně, jinde nám zas poutník říkal, že když bylo plno, pomohli mu lidi z albergue najít bydlení jinde. Takže ani v tomhle ohledu jsme tam nepotkaly nikoho, kdo by zůstal bez střechy nad hlavou. Ale my šly na začátku května, takže to nebyla úplně hlavní sezóna.
    Jak píše FRDK, ideálka je si stáhnout třeba apku Camino Ninja, tam je seznam ubytoven i soukromých ubytování, kontakty, mapa cesty, označená místa s bankomaty, obchody, veřejnou dopravou, atd...
    Pokud bych někdy šla znovu (myšleno Portugalskou cestu), tak už bych si ani karimatku nebrala, protože venku bych spát nechtěla. Platit pokutu by se mi moc nelíbilo :-)

No a když zmiňuješ finance, tak já se vešla se vším do cca 17 000,- za patnáct dní. A rozhodně jsme se nijak neomezovaly.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FRDK: jakuba sem cetla asi kdyz to tenkrat sel, na spani venku pracuju, ale... :D asi si to prectu znova.

a tys spal vzdy venku v kempu nebo i na divoko? kdyz jsi nebyl na ubytovne?

na tom spani pracuju ale zatim... to neni uplne neco do ceho bych dobrovolne sla.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VESTIGIA: prave jsou mista, kde urcite ne, ale ak sou mozna mista, kde se to nejak toleruje...

moc sem se o to zatim nezajimala, protoze sama spat venku nechci, v alberque bych to nezvladla zdravotne a na ubytovani bych setrila nejmin rok jen na tech poslednich 200km a to tam nejsou ani letenky a tak:D takze zatim ve fazi... asi by se mi to libilo ale nejsu si vlastne jista

SHARKIE: jaky jsi mela rozpocet? nechces to vic rozepsat?

50e jsi mela cenu sama za sebe tak nejak prumerne, nebo to byly ty levnejsi?

a ubytovani jsi resila pres booking? nebo tam maji nejakou svoji platformu?
    FRDK
    FRDK --- ---
    KRISKA: Hele já jsem taky docela socka, ony ty municipaly (obecní albergue) jsou docela levné, většinou stojí 10€, ale někde na dedinách byly i levnější, platil jsem i 7 nebo 8 €. Pak jsou ještě paroquial, církevní, ty jsou taky laciné, u nich jsem spal dvě noci v Braze a platil jsem myslím 10 nebo 12 € dokupy. No a pak jsou taky donativa, není jich mnoho, ale jsou, a tam můžeš dát, kolik chceš, kolik si můžeš dovolit, třeba Euro. Jedno. Existuje spousta apek, kde si to můžeš předem zjistit, případně některé i rezervovat.
    No a taky se vůbec nemusíš ubytovávat, pokud si vezmeš věci na bivak. Já jsem jel sice ne kole, ale když nepočítám jedem kemp ve Feldkirchu v Rakousech, kde jsem potřeboval vyprat, usušit a dobít, poprvé jsem se ubytoval až po dvou týdnech v Le Puy en Velay ve Francii. A i dále ve Španělsku a Portugalsku jsem většinou chrápal venku, ale jelikož to ubytko právě vůbec nestálo moc, ubytovával jsem se, i když jsem nepotřeboval, kvůli socilizaci a nasát tu hromadnou poutnickou atmošk :)
    Schválně si přečti ten Jakubův deník, co zmiňuju níž, ten šel Francés osmnáct dní a spal v albergue myslím jednou. Počkej, teď si ale vybavuju, žes někde psala, že na to spaní venku moc nejsi, jestli se nepletu..? Tak nezbývá, než věnovat víc času logistice, no.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VESTIGIA: ale ubytovna je ta poutnicka, ne? to bych prave nezvladla a je uplne jedno jak by tam byla super parta, nebo mozna 1x za cas... to me zatim odrazuje uplne nejvic, ze nad tim porad moc nepremyslim...

a s tim spanim vebku je to taky ale takovy... nesmi ale hromada lidi to dela a nejak se to tise toleruje? a co kdyz je alberque plna a ty nezvladnes dojit k dalsi nebo je porad plna a ty uz tuplem nezvladnes dojit k dalsi?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam