• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ORGANAJihoslovanské kulturní a společenské reálie, souvislosti, kuriozity
    LIVERIJ
    LIVERIJ --- ---
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    RVHP: Rozumim, v Beogradu byvas spis nez v Brne, takze by ses s nim setkal radeji tam:)))
    RVHP
    RVHP --- ---
    ORGANA: Doufam, ze prijede i na queer festival do Beogradu:-)))
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    LIVERIJ: nevim jak ostatnim, ale mi to haze chybu...
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    V rámci queer festivalu Mezipatra budeme mit v brne slovinskeho autora...

    Andělé nad Lublaní

    Setkání se spisovatelem Brane Mozetićem

    Brane Mozetić je básník, spisovatel, nakladatel, překladatel, gay aktivista a dramaturg teplého filmového festivalu ve slovinské Lublani. Jeho knihy byly přeloženy do více než 20 jazyků. Přeložil mimo jiné Rimbauda, Geneta, Foucaulta, Guiberta. Je redaktorem nakladatelství Lambda, které se specializuje na glbt literaturu a vydalo více než 80 knih. Jeho román Andělé vyšel letos česky. Strhující příběh Andělů je podán jako retrospektiva, jako volný rozhovor hlavního hrdiny, stíhaného za vraždu, a soudní znalkyně (psychiatričky).

    BRNO: 28.10. // 17.00 // Salon Daguerre, Slovákova 1

    Vstup zdarma
    http://www.mezipatra.cz/2009/doprovodny/andele-nad-lublani.html
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    Tak, přátelé, kdože nám to letos dostal Nobelovku za literaturu? Yes! Herta Muller, z Banátu, s rodičema z Dobrudži, presneji Rumunka zijici jiz skoro tricet let v Nemecku..zkratka Balkanka, tak ji sem vemem.
    Doporučuju přečíst, dozvíte se vše podstatné+reakce různých národů - a bonus, komu se to nechce číst, je tam i zvuková verze...
    http://www.rozhlas.cz/komentare/portal/_zprava/644787

    Jinak ohlasy balkanu a samotneho rumunska jsou dosti zajimave - rumuni s tim napriklad maj prekvapive problem, bo tvrdej, ze to neni rumunska spisovatelka, ale spisovatelka z banatu, jak se i sama oznacuje, a ze to je vlastne oceneni nemcum, kteri se prizivili na rumunske kulture a historii, a ze je to spis politicke nez literarni rozhodnuti a blabla je toho mraky...
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    ROBOTEK
    prave jsem objevila jednoho Makedonce, co dela imho vybornou elektronickou hudbu...sami Makedonci o nem pisou, ze je to zdaleka nejsofistikovanejsi elektronika v Makedonii...zacal si hrat se zvukama Atari a postupne to vyladil...ma za sebou minimalne dve alba a rekla bych, ze to je mimoradne poslouchatelne...

    http://www.myspace.com/robotekmusic
    http://www.youtube.com/watch?v=t4CvhwG51nY&feature=related
    http://www.skopjeclubbing.com.mk/djs.asp?strana=robotek&l=1
    NOA
    NOA --- ---
    a koncert byl bezkonkurenční!
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    Tady mame web jedne balkanske nadsenkyne, studentky z Prahy chorvatskeho puvodu, ktera se pozdeji prestehovala do Srbska a od svych osmi let zije u nas.
    Pomerne mlady web, vznikl letos na jare...tak kouknete, treba vas to necim zaujme
    http://www.vanjaigic.cz/
    NOA
    NOA --- ---
    super, tak to asi zajdu :)
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    Slavnostní koncert „Slovanský Jih přátelům českým“

    17.9.2009 (19:30) - 17.9.2009 (23:59) CR - Praha - Staroměstské náměstí

    http://bregovicpraha.cz/

    Mág balkánské hudby Goran Bregović se po čase vrátí do české metropole. Společně se svým Weddings and Funerals Bandem vystoupí 17. září na Staroměstsk

    Goran Bregović je současný moderní balkánský skladatel a producent a mimo jiné právě díky jeho tvorbě je balkánská hudba vřele přijímána po celém světě. Známý je především svou filmovou hudbou, kterou spolupracoval na filmech Emira Kusturici. Jeho hudební tvorba je silně ovlivněna hudbou balkánských Romů, world music, ale i rockem a moderní elektronickou hudbou.

    Zbývá dodat, že vstup na koncert bude zdarma.
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    RVHP: to vis, "Polak potrafi":)
    RVHP
    RVHP --- ---
    ORGANA: Obdivuju teda, ze si nejakejch hodinek vsim, mam originalni dvd a kvalita neni nepodobna piratske vhs z let osmdesatych...
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    RVHP: Ja to nikdy nevidela cely...
    ten Polak si taky zadnyho traktoru nevsim, zminuje akorat naramkovy hodinky na jednom z Turku.
    Uprimne nektery casti scen mi prijdou az vesely diky nevyrovnanemu vykonu hercu - treba jak Obilić kuchne Murata - ti dva jsou jeste v poradku, ale potom ti, co se nad nim sklaneji...
    Me asi nejvic zaujalo, ze zrovna a prave na srbskym serveru jsem na to nasla takovej pohled - muze byt zpusobeny tim, jak pisou, ze to srb tv dava minimalne jednou rocne a je to zkratka film na kazdou prilezitost, pro kazdy rezim + ten patos ..

    anebo proste si to jen setreli a hotovo:)
    RVHP
    RVHP --- ---
    ja teda nevim, ale BnK jsem videl nekolikrat a neprijde mi jako nejakej dzihad, mozna mohlo byt mene patosu, ale jinak si dovolim nesouhlasit .. traktoru imt jsem si bohuzel nevsiml. ale samozrejme tomu nerozumim jako filmski.net:-)
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    na co clovek takhle v noci neprijde...
    jde o film o bitve na Kosove poli...
    Boj na Kosovu (1989), reziser Zdravko Šutra

    roku 2007 ho srbsky filmovy portal filmski.net prohlasil za nejhorsi film v historii srbske kinematografie a priznal mu "Zlatni džem od šljiva":)

    ""Zlatni džem od šljiva" za najgori film u istoriji srpske kinematografije je dobio film 'Boj na Kosovu' redatelja Zdravka Šotre.

    “Na Kosovu se neće sukobiti samo dve države, Turska i Srbija, niti dva naroda niti dva vladara nego dva kontinenta, dve vere, dva boga. Eto, u takvu borbu ulaziš, Lazare”; citat iz filma.

    Obrazloženje: "Nijedna nagrada nije donešena ovako jednoglasno kao ova. Ovaj istorijski spektakl nas je sve ostavio u šoku istog trenutka kada se pojavio te već daleke 1989. godine. Film za sva vremena i sve režime. Film za sve prilike. Pred bombardovanje, za referendum, za parlamentarne izbore. Film koji ćemo gledati bar jednom godišnje, uoči Vidovdana.

    U "Kosovskom boju" lepo smo mogli da vidimo kako se naši preci, još u 14. veku, vozikaju po Kosovu ravnu na IMT-traktoruš, i da je Srblja tada tehnološki bilo dosta napredna s obzirom na radijatore po kućama, a takodje da je na vreme došlo na boj, sve gledajući u ručne „doxe“ koje su nosili u boj.

    Eh da, i te zlatne kašike, naravno. Samo su nešto za(h)rđale za sve ove vekove i počele su da služe nekima za klanje..."
    http://www.filmski.net/vijesti/dugometrazni-film/4819/zlatna_sljiva_-_u_sridu,_ovaj,_utorak
    kdo ctete polsky, na pl wiki je to taky puvabne popsane... http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_na_Kosowym_Polu_(film)
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    RVHP: neprovokovat:)
    jinak jak je komu milejsi, samozrejme...:)
    RVHP
    RVHP --- ---
    jako FYROM?
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    Makedonie ma dnes vyroci - 8.9.1991 odtrzeni od Jugoslavie...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam