• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    POOKA
    POOKA --- ---
    SIN: to jednak a taky uz je to postarsi pan, ketrej ma krome Crohna i dost dalsich problemu... jinak skupina si obecne stezuje snad jen na cekani na doktora:)
    SIN
    SIN --- ---
    POOKA: Rozumim. Spíš než o jednotlivce mi šlo o tu skupinu. On se takovej jednotlivec dycky najde a pokud si myslí a říká, že mu nic nepomůže tak je to podle mne pro něj ztracený a skutečně mu nic nepomůže.
    POOKA
    POOKA --- ---
    SIN: jak kdo, jeden pan si stezuje porad, ze mu uz nic nepomuze, ale ostatni vypadaj bezproblemove... anamnezu ale znam pouze svoji...
    SIN
    SIN --- ---
    POOKA: Děkuju! :) Ještě mi pověz ty ostatní co tam na to choděj, vypadaj taky tak spokojeně jako ty? :)
    POOKA
    POOKA --- ---
    SIN: jj, mam Crohna, o kolitide toho moc nevim...
    Nezadouci ucinky si nevybavuju zadny... i kdyz to ma snizovat nitrobunecnou imunitu a tim padem by me mel skolit kazdej virus, co pujde okolo... nachlazenej jsem byl od ty doby snad jednou a to jeste nijak zle.
    Testovani spocivalo v nekolika krevnich testech (vysali mi jen asi o dve nebo tri zkumavky vic nez normalne a na vysledky rozboru jedny z nich se cekalo snad mesic, mozna dyl) a potom jsem musel na plicni kvuli vylouceni latentni TBC (rentgen plic a podkozni injekce). Pak uz byl posledni test az prvni kapacka.
    Postup je presne jak rikas, rano v pul osmy prijdu do cekarny, tak kolem osmy prijde doktor, kolem pul devaty se me zepta, jak se mam, kolem trictvrte na devet me sestra odvede na pokoj s dalsima kapackarema, kolem devaty mi zmeri tlak a napichnou kapacku a ta ma dve hodiny kapat (vetsinou tak hodina az hodina a pul), s tim, ze kazdou pulhodinu meri tlak. Po ty kapacce by mel clovek jeste dve hodiny zustat v nemocnici kvuli vylouceni alergicky reakce a buhviceho jeste... v praxi to ale vypada, ze kolem druhy odpoledne tam jeste vsichni cekame, az se doktor vrati odkudsi a napise nam zpravu... a pak za tyden krevni testy a zase na dva mesice od doktoru klid... jo, ze zacatku je ta frekvence kapacek castejsi, az tak u ctvrty se to ustali na dvou mesicich. (jestli si to pamatuju spravne, tak to bylo 1. kapacka - 2 tydny pauza - 2. kapacka - 2 tydny pauza - 3. kapacka - mesic pauza - 4. kapacka - 2 mesice pauza - 5. kapacka a dal po dvou mesicich)
    Jak dlouho to bude trvat mi rikali... ale ted uz si na to fakt nevzpomenu.
    SIN
    SIN --- ---
    POOKA: Aha. No v podstatě mě zajímá všecko :) Tys psal, pokud se správně pamatuju, že máš Crohna, vid? Tak nevim jestli a jak je to u kolitidy - účinnost, průběh léčby a tak - předpokládám, že to bude podobný.

    No nejvíc mě zajímá, jestli si na sobě pocítil nějaký vedlejší nežádoucí účinky, jestli ti nebylo zle nebo unavenej si nebyl?

    Psalo se o nějakým tom testování. To jsou krevní testy?

    Nějak konkrétně to probíhá tak, že přídeš do nemocnice, dostaneš kapačku, vykape a jdeš dom? Na začátku tě v nemocnici sledovali dýl ne? Po nasazení toho léku.

    Dali ti nějaký odhad jak dlouho ta léčba bude trvat?
    POOKA
    POOKA --- ---
    SIN: ja ji stale jeste absolvuji.
    400 ml Remicade ted uz kazde dva mesice... a docela dobry, po ty prvni kapacce jsem se vylozene citil vyrazne lip... v tomhle konkretne spis podezrivam placebo efekt, ale i tak, od ty doby, co mi ji nasadili, mi bylo blbe vzdycky jen kvuli dietnim chybam.
    Jestli je to opravdu ucinne mi rekne az pristi koloskopie. Zajima te neco konkretniho?
    SIN
    SIN --- ---
    POOKA: Ty jsi tu léčbu absolvoval? Respektive je tu někdo takový nebo má podrobnější info (nikoliv z letáčků nebo propagačních materiálů, ale jako pacient)? Díky.
    POOKA
    POOKA --- ---
    ELWERINE: i u nas to cely hradi pojistovna (aspon Remicade... jen dotaz, proc bys ho nechtela?)... a co se 50ti tisic tyce, tak to je priblizne cena za jednu z cele serie kapacek, dohromady se to vysplha na nejakejch 750 tis.
    SIN
    SIN --- ---
    DANARUN: tak jsme na tom tak nějak podobně. :) :/ Jen mě už blbě je :)) nakonec ti dycky nabídnou operaci...
    SIN
    SIN --- ---
    DANARUN: Biologická léčba je prý dost zatěžující pro organismus celkově. Aspoň tak jsem to pochopil podle toho co mi říkala moje doktorka. Navíc neúčinkuje na každého - pozná se to hned po první dávce - jestli zabrala nebo ne a je prý dost drahá.

    Taky jsem zvědav co se tam dozvíš. Díky přeem za report. :) ;)
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    ELWERINE: To jeste ne, ta teprve prijde tak v rijnu:-)Tohle je takove to klasicke neni slunicko, neni pekne,tak nejedu na 100% nebo jedu,ale da to vetsi usili a je to unavne

    HORKY_KAFE: jsem optimisticka, jen trochu unavena:-) S kilama si nic nedelej, ja uz se taky nedostanu do kalhot, ktere jsem si koupila po nemocnici:-)
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    no ja na sobe pozoruju silny pokles energie. To ochlazeni mi moc dobre nedela - jsem strasne unavena, takze jsem se zacala vice hlidat.
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: Zrovna jsem si nedávno řikal jak se asi všichni máte :) U mě je to pořád tak nějak stejný - nekdy lepší - někdy horší, prášků dlabu pořád dost, ale žádná výrazná úleva. Posledních pár dnů jsem si dal voraz.

    Říká se, že na podzim přichází obvyklé zhoršení spouvisející se změnou ročního období, tak jsem zvědav.
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    prave na Nov bezi reportaz, jak rodila slecna s Crohnem. tvrdili tam pomalu, ze zena s Crohnem nemuze rodit, ze umre... ale tahle teda prezila, tak o ni natocili reportaz...
    je tehotenstvi opravdu u Crohna takhle rizikove?
    LU_EXE
    LU_EXE --- ---
    SIN: diky
    (mimochodem - na dobu pobytu v laznich ma clovek neschopenku..nebo dovolenou ? ale to uz spis do klubu o Personalistice..jen kdybyste nekdo vedel :)
    SIN
    SIN --- ---
    LU_EXE: Pokud vim tak specialista - internista napíše nějaký požadavek/lékařskou zprávu, se kterou se jde k obvodnímu/praktickému lékaři , který jí předloží posudkovému lékaři a ten ty lázně přidělí. (Nejak takhle to asi funguje +/-).

    Do lázní tě pošlou jen když je UC v klidovém stádiu a celkem ochotně mi to několikrát nabízeli. Jezdí se myslim do Karlových Varů, ale tim si nejsem vážně jist.
    LU_EXE
    LU_EXE --- ---
    nevite nahodou, je mozny nechat se poslat od lekare s UC na nejakej ozdravnej pobyt/lazne atd ?
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    kazdopadne koncim relaci :) preju vsem pekne leto a priznive podminky a zlepsovani stavu...
    SIN
    SIN --- ---
    Já vím jen to, že paraziti nebo infekce se udává jako jeden z možných startovacích podnětů pro autoimunitní onemocnění včetně UC.

    Co se týče toho stressu - tak podle mne je to před začátkem toho onemocnění rozhodující dlouhodobý stres, úzkosti, přílišná starostlivost a potlačovaný emoce. Jakmile to propukne - nemoc - tak pak stačí málo k tomu, aby to zhoršilo stav. Jinak samozřejmě platí to co píše Ruthan - stres = oslabení a vyčerpání organismu > menší odolnost > větší pravděpodobnost onemocnění.

    Muj vztah k doktorům - no nevim jak bych to řek. Myslim, že kdo jinej by to měl vědět líp než oni, že jo, když to studovali. Na druhou stranu, těžko můžou vědět jak se zrovna cítím, když sami tu nemoc nezakusili. V každým případě je dobrý být k nim u přímnej a vyřikat si to s nima - říct jim, že chcete vědět co vás čeká a jaký jsou možnosti nebo naopak, aby vás nezatěžovali a léčili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam