• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    Máte jednu z těchto nemocí vy nebo někdo ve vašem okolí? Změnilo vám to život? A pokud ano, tak jak moc? Podělte se o zkušenosti, informace. A pokud si chcete postežovat, tak také neváhejte. Netoleruji zde pouze jedinou věc a to jakékoliv navážení se do lidí.

    užitečné odkazy:
    http://www.crohn.cz/
    http://www.cgs-cls.cz/cps/rde/xchg/cgscls/xsl/index_21159.html
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Crohnova_choroba
    rozbalit záhlaví
    SARGO
    SARGO --- ---
    POOKA: Ten je mi hodně sympatický, vyhovovalo by mi jíst dvakrát denně a šlus. Bohužel do sebe musím nasoukat snídani kvůli lékům, ta mi tam hodně háže vidle. Svoboda zní jako dobrý tip :-)
    POOKA
    POOKA --- ---
    SARGO: Je fakt, že jsem opomněl zmínit, že s tímhle vším mi pomáhá doktor Aleš Svoboda z kliniky Endala, a že před určením diety jsem přišel testy na potravinové intolerance a střevní mikrobiom. Všechno kolem trávení se zdá být hodně individuální. Co si ale pochvaluju úplně nejvíc, je přerušovaný půst 14:10 (brzy chci zvýšit na 16:8). Dává mi to smysl i z toho hlediska, že většinu dne nechám střeva odpočívat a léčit se.
    SARGO
    SARGO --- ---
    DJFRACTAL: Na diagnózu teprve se zájmem čekám :-)) Fodmap mě hodně posunulo, ale ne všechno tam sedí. Že vadí maso mi tak divné nepřijde, ona je prostě fuška ho trávit :-)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    SARGO: ex-přítelkyně s UC nemuze ani vidět gluten, jakékoli klasické pečivo, dort, cokoli ji rozhodí, pivo si dat muze pokud je bezlepkove, nebo je tam zanedbatelne mnozstvi (Plzeň). Jí prakticky jen kukuricne a ryzove placky, brambory a jejich škroby a ruzne dalsi bezlepkove potraviny nejcasteji na ovesnem základě. Taky nemuze nic kde je mliko, ale rikala ze na dovolene v recku mleko pila a chutnalo jinak a nejak ji nevadilo! Zase tam asi bude trochu jine zpracování, kdy do mleka v evropských supermarketech pridavaji vitamíny a kdovi jak se to vyrabi. Jinak se snazi dodrzovat FODMAP a pry od te doby pomerne rychle a razantni zlepseni. Zpočátku ale byla jeste na steroidech.

    Kupodivu nevadi domaci kefir, ten z obchodu zas jo. To s vajickama slyším poprve. Vlastně se taky divim ze maso nemuzes, nebo jen malo.
    SARGO
    SARGO --- ---
    POOKA: Tohle by mě zabilo :-D Právě řeším pěknou epizodku po příliš velkém (co ve skutečnosti vůbec nebyl velký... a krásně libový a celkově pěkný, ach jo jo :-)) kousku masa, fakt budu muset zůstat jen na rybách a plátku šunky v neděli. A práně. A bobulovitém ovoci, borůvek nebo malin můžu kila :-))

    DJFRACTAL: Nemůžu mlíko (vůbec), vejce, sóju, cukr, maso jen symbolicky, zeleninu jen občas a ideálně domrtva rozvařenou a rozmixovanou, jen málo pečiva, nic smaženého, tučného, ne polotovary, opatrně s luštěninami... jo jo, radost si vymýšlet jídelníček :-D
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    SARGO: asi to bude silně individuální, někdo třeba může mléčné výrobky bez laktózy, někdy musí jet bezpodmínečně mez mléka. Taky jsem vypozoroval, že záleží na množství - u těch ořechů to tak asi bude.
    POOKA
    POOKA --- ---
    SARGO: Za mě jediné, co po dvaceti letech začalo pomáhat, byl autoimunitní protokol (maso, ryby, tuky, kořenová a brukvovitá zelenina, v malém množství bobulovité ovoce) a postupné zkoušení a přidávání dalších potravin a sledování, jak mi po nich je. Začátek je teda peklo a mysl se hodně brání, ale po měsíci a půl, když se konečně zpátky vrací sacharidy, už je to v pohodě.
    SARGO
    SARGO --- ---
    DJFRACTAL: Díky moc, stránky jsem neznala a vypadají výtečně :-) Aplikace zní velmi užitečně. A to s těmi ořechy je zajímavé. Pomazánky mi podle všeho nevadí (tedy... 100% kešu mi nevadí), ale nerada bych to pokoušela, to je jasné - jenže jsem ve fázi "nemůžu nic" a tak bych se zároveň něčeho nerada vzdávala zbytečně :-))
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    SARGO: nevím, nejlepší výsledky u lidi s UC a Chronem co znám, a není jich málo, má FODMAP dieta, která bohužel ořechy ve větších množstvích vylučuje

    Co je to low-fodmap dieta? | Lowfodmapdieta.cz
    https://lowfodmapdieta.cz/low-fodmap-dieta/

    Existují i aplikace, které ti to pomůžou hlídat, třeba FODMAP A to Z

    Některé fodmap návody si trochu protiřečí, nebo se vzájemně vylučují v případě některých surovin. To je způsobeno tím, že v různých biotopech/zemích, díky jinému slunci, teplotě atd. mají suroviny různě zastoupené živiny a stopové prvky, nebo se liší ve vypěstované variantě.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Prosím pěkně, mám technickou otázku.
    Předpokládám, že se všechna taková ta rostlinná mléka - ovesné, mandlové - počítají jako bezezbytková a jen doufám, že v tom není nějaký chyták. Ale co ořechové pomazánky, takové to rozmixované kešu a podobně?
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Zdravim, je tu nekdo se zkracenym tlusty strevem nebo pouchem? Je docela pravdepofobny, ze budu muset na chirurgii, tak bych rad vedel nejaky detaily. Diky!
    VOD_KA
    VOD_KA --- ---
    Ahoj, zbylo mi asi 10 baleni klizmat Asacol a Entikort. Nevyuzije nekdo, nez to vratim do lekarny?
    Kdyztak posta.
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    Jste tu někdo na biologické léčbě (já Crohn + Remsima) a máte od té doby problém s polykáním stravy? Nevím jestli to spolu souvisí, ale mám poslední rok a půl dost problém se normálně najíst.
    POOKA
    POOKA --- ---
    Zdravím, nemáte někdo zkušenosti s emigrací a Crohnem? Nabízí se mi příležitost ke stěhování ať už do Londýna nebo do Toronta, ale nikde se mi nedaří najít informace o tom, jak bude reagovat tamní zdravotnictví na chorobu, kterou si přivezu s sebou. V případě Toronta teď nemám na mysli získání víza, to může být další problém, ale celkem bezvýznamný, jestli se tam vůbec nedostanu k lékům, případně k biologické léčbě.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    MONROE: No nakonec se to nepotvrdilo, tak mi to zase vysadil. Ale diky za info, budu na to davat pozor, kdyz se to bude opakovat.

    Pred 10 dny jsem dostal poprve Prednison, ale taky to nejak extra nezabira. Nemelo by to fungovat hned? Chodim uz 2 mesice 6x denne, s krvi. Jsou nejaky jiny kortikoidy? Nebo jak to jde dal? Imuran? Takhle blbe mi jeste nebylo, poslednich 8 let jsem si vystacil s asacolem a pentasou...

    Nejhorsi je, ze jsme se prestehovali do Nemecka a tady maj jiny leky, ktery mi asi nesedej, nebo ja nevim.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Zdravim, nemate nekdo zkusenosti s klostritidou (clostridium difficile). Jak dlouho to muze trvat? Je tezky se z toho dostat? Mam na to Metronidazol, ale po necelym tydnu zadny zlepseni. Z relapsu mi to preslo rovnou do tyhle podivnosti...
    OFFINKAA
    OFFINKAA --- ---
    Diky moc vcem za reakce, po nasazeni leky vse ustupuje jako mavnutim kouzelneho proutku a jsem zvedava na ty vedlejsi ucinky. Zkousime tu bezzbytkovou, taky varenou zeleninu, kure, rybu, polivky. Nikdy mi neprislo, ze by mel nejake vyrazne reakce na nejake jidlo, ci piti - krome piva :).
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    7FLAMES: vlastne souhlasim s tim, co pises:) kdyz mi bylo blbe, tak jsem si cerstvou zeleninu dala jednou, coz se pro mne stalo jasnym varovanim, ze priste pri relapsu si ji nedam. jinak na raw jsem ja osobne fungovala nekolik mesicu a bylo mi moc dobre, je to ale dost individualni a jak jsem psala niz, byl to muj osobni pokus. nedovolila bych si to nekomu doporucovat, je to na vlastnim povazeni, stejne jako kazde dalsi konkretni stravovani. v tom je imho uskali techto nemoci, a to, ze prakticky neexistuje jedna spravna dieta (krome bezezbytkove, ale tu bych osobne dlouhodobe drzet ani nechtela). kazdy si musi prijit sam na to, co mu dela a nedela zle... mne konkretne treba smetana, cesnek, a dalsi. raw strava byl muj experiment a zkusenost s nim jsem mela dobrou, telo pri teto strave funguje jinak. na zimu bych ji ani nedoporucovala.
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    OFFINKAA: Já mám ulcerozní kolitidu. Kortikoidy (Medrol) mi zatím zabraly vždy v relapsu, někdy víc někdy míň. Obecně je to ale sračka, kterou není dobré se dlouhodobě cpát. Kromě oteklosti, třesu rukou, loupání kůže a podobných 'drobností' jsem ale větší problémy neměl. Určitě ne nadváhu.
    Když je relaps (průser), tak je potřeba střevo co nejvíc šetřit a pak je nejlepší jíst jen vařenou kašovitou stravu. Určitě bez slupek, semínek apod.
    Když je remise (pohoda), tak můžu skoro všechno bez omezení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam