• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    SIN: vetsinou to byva nedlouho po jidle, ale na 100% to rici nemohu, protoze nekdy me to dokaze vzbudit i v noci. Minule to preslo kombinaci oblbovaku a kortikoidu, pak uz jen kortikoidu (Entocort), jenze do toho se mi opravdu nechce, protoze to neni doprovazeno intenzivnimi prujmy (ty se sice objevily, ale nijak drasticky). Takze zatim to chci utajit pred doktorkou a doufam, ze to prejde anebo nejaka alternativa.
    SIN
    SIN --- ---
    BAAJA: Díky.

    Ta srágora má spoustu vedlejších účinků. Jak jsem tu psal před nějakou dobou o tom ,že mám kopřivku, tak to bylo 100% po Pentase. Tohle taky vypadá jako alergická reakce. Ale samozřejmě nejlepší je poradit se s doktorem. Což já sem teda neudělal, protože jsem věděl, že jí přestanu brát, ale zase mě to asi čeká, preventivně, takže to budu muset asi taky řešit.


    PAJOVA: Křeče jen tak, zničeho nic? Po nějakým jídle? Souhlasim s tim, že to neni dobrý tlumit oblbovákama bez toho, abys řešila příčinu těch křečí. Já měl křeče úplně na začátku, když mi kolitida začala. Vyřešila to intezivní léčba - Asacol atd = zvýšení prášků.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    BAAJA: nastesti ne

    btw. mozna uz to tu bylo, ale... Po letech se mi zase objevily dost silne krece ve strevech, kdy jen sedim stocena do klubicka a desne nadavam, coz treba v praci anebo na prezentacich uplne nejde. Mate s tim nekdo zkusenost, pripadne jak to mam utlumit? Naposledy jsem mela algifen a pak jeste nejake silnejsi tablety michane v lekarne, ale do toho se mi nechce, protoze to jsou opiaty a preci jen bych rada normalne fungovala
    BAAJA
    BAAJA --- ---
    ..setkali jste se už někdo s tím, že by vám
    (po Pentase nebo jako bonus ke všemu) červanala a opuchala horní víčka?..nebo by se dokonce zhoršil zrak?
    BAAJA
    BAAJA --- ---
    SIN: Drzim pesti!!
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: Dekuju :) Jen si hezky šetři energii pro sebe, ja to zmáknu.
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: Děkuju, jsem v pořádku. Cítim se dobře, jen mi chybí energie, to je ale pochopitelný. Jsem rád, že nemusim řešit průjmy. Jak jsem psal, vývod=stomie je dočasná, tak na 3 - 6 měsíců. Zvládat to zvládám, nesmí se to moc řešit a prožívat. Lepší je to brát racionálně, o což se snažím. Řešim to postupně: v nemocnici vstát a hejbat se, vypadnout co nejdřív, zahojit jizvu, nabrat energii, atd... Jinak by se z toho člověk zbláznil.
    SIN
    SIN --- ---
    Tak jsem zpět. Bilance je, zdá se, dobrá: 5 hodin na sále, 20 cm jizva na břiše + pár menších + dočasná stomie, 7 kilo pryč. 9 dní na JIP chirurgii, 7 dní v IKEM, celkem se to dalo vydržet (až na některý momenty), ale nedoporučuju :). Se stomií se sžívám, někdy je to těžší někdy to jde. Je mi celkově docela dobře (odpovídajíc stavu) a doufám, že to vydrží. Zbavil jsem se většiny hnusnejch prášků a dobrý je, že jsem v tlustým střevě neměl rakovinu. Léčim se, snažim se myslet pozitivně a nabrat sílu na další věci.
    DANARUN
    DANARUN --- ---
    ... Jinak pro ty z vas, kteri se neuzavirate alternativni lecbe a vas stav to umoznuje, chci doporucit homeopatii. Mam Asacol(na vse krome toho mam alergii/nezabira, zbyva moznost biol. lecby) a k tomu jsem zkousela homeopaticke pripravky (mochna stříbrná, kopretina řimbaba...) + pravidelnou zivotospravu a citila jsem vyrazny zlepseni...tak vyrazny ze jsem se na to vykaslala a prestala to dodrzovat a zustala jen u Asacolu...takze zase trochu zhorseni. Takze jdu do sebe a uvidime jestli bude zase zlepseni...to by znamenalo ze to asi fakt funguje :-) ...hezky den vsem
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    SIN: preju taky uspesnou operaci a co nejmene neprijemnych potizi. :-(
    Jak vas tu ctu, jsem vdecna, ze u me rozsah onemocneni je maly a snad v remisi. Urcite pis, zajima me to a preju hodne stesti.
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: Pamatuju se samozřejmě. O operaci jako takovou mi nejde - s tim stejne nic neuděláš, prospíš to, potom to ani moc nebolí, máš v páteři píchnutej epidurál kam ti pouští oblbovák - už jsme to stejně zažil. Spíš jde o to, že potom je asi 40% šance na komplikace jako jsou prasklý stehy (a sepse), záněty toho pouche (i chronický), různý problémy s (dočasným)vývodem a podobně. Tzn. nejen mně dělá víc starost to co se bude dít následně, hlavně proto, že jsem na imunosupresivech.

    No a pak si musíš uvědomit, že přídeš o kus těla, že se ti střevo už nikdy neuzdraví, nebudeš komplet a že to samozřejmě bude mít další dlouhodobý následky. Už jsem jaksi imunní vůči takovýmu tomu lékařskýmu optimismu, kterej do tebe lejou vždycky když jde do tuhýho, abys měla motivaci a snahu se uzdravit. Přesto anebo právě proto, že nemám možnost volby, je mým zájmu a stavím se k tomu tak, že je třeba snažit se o to, aby to bylo co nejmíň tragický, protože jinak bych si to moh jít rovnou hodit. ;) Dostat se psychicky do takovýho stavu je podle mne pro každýho pacienta to nejtěžší = smířit se s nevratným a snažit se najít v tom něco pozitivního.

    Nechtěl bych to tu spamovat vlastníma zážitkama, poněvadž si nejsem jistej jestli to někoho zajímá nebo to chce číst vzhledem k tomu, že to neni nijak pozitivní. Nehledě na to, že tak nějak nedokážu kolem šířit ten optimismus, díky tomu co už jsem si zažil a jsem spíš realista. Tak to vydržte, teď bude chvilku klid :) ;)
    SIN
    SIN --- ---
    Děkuju holky :) jste hodný.


    ELWERINE: Já od toho čekám, že nedostanu raka, nebudu muset žrát tolik léků a zbavim se dlouhodobýho zánětu v těle. Jinak si nejsem jist jak to bude vypadat, ale doufám, že to bude v delším časovým úseku finální řešení a ty věci okolo, respektive možný komplikace budou míň nepříjemný než samotná UC, ale tak jako tak nemám na výběr.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    SIN: budu moc drzet palce
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: Trefila ses - budou mi brát tlustý střevo a budu mít pouch. Moje střevo přestalo díky dlouhodobýmu aktivnímu zánětu fungovat, je to prý taková nepřizpůsobivá, nefunkční trubka - což je předstupeň rakoviny. Navíc jim celkově moc léků moc dlouhou dobu aniž by to mělo nějakej efekt. Biologická léčba u mne neni možná, takže se bude řezat.

    Děkuju :), taky si budu držet palce.
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: Tak jasně, že jsi proti tomu nebrojila a nezatracovala to, tak jsem to ani nemyslel - jen jsem upřesňoval. Přece si rozumíme. ;) :)

    No mam se pořád stejně. V neděli nastujupu do špitálu na operaci. Tak se těšim, strašně moc. ;) Takže ano, pořád hledám jak se z těch srágor vybabrat, ale postoupil jsem na poněkud jinej level. :/
    SIN
    SIN --- ---
    Osobně jsem se cítil subjektivně líp, ale nebral jsem to nějak dlouho a bral jsem další léky a možná to mělo i placebo efekt. Ale hodlám se k tomu znovu na delší dobu vrátit a znovu to zkusit.

    Je to jako s jinýma lékama - ne každýmu to zabere, je důležitý vybrat ten správnej kmen bakterie, užívat to nějakou dobu apodob. Ale co je hlavní - je to další možnost co vyzkoušet, aby bylo člověku líp a taky to škodí mnohem míň, pokud vůbec, než konzervativní medikamenty.
    SIN
    SIN --- ---
    Pak je tu odkaz na (video)blogera s UC, vývodem atd. v angličtině:
    http://ucvlog.com/

    Podrobně jsem to zatim neměl čas zkoumat.
    SIN
    SIN --- ---
    Vlastně už jsem tu jednou psal konkrétně o MUTAFLORU, což je probiotikum.
    SIN
    SIN --- ---
    Narazil jsem na další zajímavé (rychlé) info ohledně léčby - nejspíš jste to taky už zaslechli, ale tady to ještě nepadlo: PROBIOTIKA

    Název: Probiotika a jejich užití v klinické praxi
    Autor: MUDr. Pavel Kohout, Ph. D.
    Médium: Lékařské listy Strana: 29
    Rubrika: Probiotika
    Datum vydání: 25.3.2008

    http://www.forsapi.cz/menu-2/clanky/probiotika-a-jejich-uziti-v-klinicke-praxi.htm

    "Probiotika jsou užívána u pacientů s idiopatickými střevními záněty, indikační spektrum je zde široké vzhledem k předpokladu etiopatogenetické souvislosti s poruchami střevní mikroflóry. Jejich účinek byl prokázán ve studiích se směsným preparátem (VSL3), pokud byl podáván pacientům s ulcerózní kolitidou po provedení proktokolektomie a ileopouchanální anastomózy.

    U pacientů léčených probiotiky byla signifikantně nižší frekvence pouchitidy, její tíže a průběh byly lepší. Směsná probiotika i samotné kmeny probiotických bakterií byly užívány i v indikaci udržení remise Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy po chirurgické či medikamentózní léčbě relapsu.

    Studie byly prováděny především s preparáty obsahujícími Escherichia coli Nissle 1917, kdy úspěšnost léčby nebyla rozdílná od udržovací léčby preparáty 5-ASA. Jednotlivé studie prokazovaly též účinnost směsných preparátů probiotických bakterií (např. VSL3, Probioflora, Ecologic a další preparáty), případně kvasinek (Saccharomyces boulardii) v udržení remise Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy.

    Metaanalýzy však tento trend nepotvrzují a jejich závěr nepodporuje doporučení monoterapie probiotiky v této indikaci. Jejich přidání však zkracuje dobu léčby relapsu a prodlužuje remisi Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy."

    nebo
    http://doplnky-stravy.abecedazdravi.cz/probiotika-jako-prevence-i-lek

    Může to být další možnost, jak si vylepšit zdraví - zeptejte se na to svého lékaře. :)
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    tak me napada, neberete nekdo Loseprazol?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam