Rok a něco po operaci tlustého střeva (celé pryč) se zahojeným a funkčním pouchem, bez větších porcí léků. Vše se uklidnilo, nic nebolí, strava normální. Na WC 4 - 5 denně v závislosti na objemu přijatých tekutin (bez problémů s udržením potřeby). Stravuju se normálně, únava zmizela, zvládám bez problémů např. celodenní řízení auta.
Musím si dávat pozor pouze na příjem tekutin, který musí být cca 2 - 2,5 litru denně. Postupně vyzkoušeny všechny možné kombinace jidla s výsledkem, že můžu jíst na co mám chuť. Nepříjemný následek může být pouze větší počet stolic. Vadí pouze nedostatečně rozkousané ovoce a zelenina = nadýmání. Také vadí přejídání.
Současný stav pozitivně předčil všechna moje očekávání. Operace mi jednoznačně pomohla. Současně je, ale nutný říct, že tomu předcházela podstatná změna přístupu k vlastnímu životu, ke které mě paradoxně přivedla až operace a strach z ní. Oceňuju, že se střevem musím "lékařsky" zabývat jen minimálně. V případě, že bych nebyl po TX jater, tak bych nemusel vůbec brát imunosupresiva.
Mám zprávy o dalších dvou lidech, kteří jsou na tom podobně dobře po stejném zákroku se stejným nebo podobným časovým odstupem.