• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    SWARAJ: o jaký tloušťce byla ta testovaná "zeď - šířka balíků? jaká je trvanlivost takový stěny? na stránkách maj aktuality 2 roky starý..
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SWARAJ: touhle zkouškou je/bude možné se ohánět, kdybych takto chtěl stavět?
    SWARAJ
    SWARAJ --- ---
    Nevím, jestli jste zaregistrovali, ale tenhle rok byla udělána spalná zkouška na konstrukci, kde slaměnné balíky plní nosnou i tepelně izolační funkci!!! A tím se dá ušetřit pěkná řádka stotisíců na pořízení bydlení.

    viz. Občanské sdružení EKODŮM oznamuje, že 30. 6. 2011 seuskutečnila
    historicky průlomová požární zkouška, která prokázala:
    NOSNÁ STĚNA ZE SLAMĚNÝCH BALÍKŮ ZKOUŠENÁ POŽÁREM NEHOŘÍÍ!!
    Touto událostí se otevírají zcela nové možnosti v oblasti výstavby
    pasivních domů s minimalizovanou ekologickou stopou
    při výstavbě. V požární zkušebně PAVUS ve Veselí nad Lužnicí byla
    zkoušená konstrukční stěna z nosné slámy (bez
    jakékoli další podpůrné konstrukce) omítnutá ze strany interiéru
    hliněnou a vně vápennou omítkou. Zkouška pod statickým
    zatížením byla ukončena až po neuvěřitelných 139 minutách, a stěna ještě
    stále neprohořela!

    Výhodou této konstrukční technologie je zjednodušení a zlevnění stavby
    (tzv. Low-tech a Low-cost), její vhodnost i pro
    svépomocnou výstavbu s využitím zemědělského odpadu v místě stavby, tedy
    s minimem nároků spotřeby energie na
    dopravu. Vynikající tepelně izolační vlastnosti slámy jsou výhodné
    především pro pasivní domy a balíky slámy prokázaly, že
    jsou jako jediný materiál schopny splnit kromě tepelně technických
    vlastností i nároky na statiku v požáru dosahujícím
    teplot blízko 1200°C.
    Protože zkouška proběhla již podle "společné evropské legislativy", bude
    možné její výsledky využívat ve všech zemích EU.

    První projekt, který touto technologií pravděpodobně bude realizován,
    vznikne v Ekoparku ODOLENA VODA o.p.s. Prosperita.
    Stavby Ekoparku by měly sloužit k vývoji nových technologií pro PD a
    nabídnout veřejnosti možnost pobytu v pasivních domech na zkoušku,
    které budou realizovány v různých stavebních technologiích.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    GECKO: navrhnul sem si to sám, dělal jsem libereckou architektůru, obklad je profil Rhom se zkosenými hranami, pro hofáč jsem taky posílal kamion na Slovensko;) KVH z jednoho prostýho důvodu, a to, že jsme to chtěli hned zaklopit a nečekat 2 roky na vyschnutí a pokroucení, třeba to byla zbytečnost, ale to už se nedovim, nebo někdy pozdějc..

    blog nemám, nejni čas:)
    GECKO
    GECKO --- ---
    AQUALOCO: Nemas nekde blog, nebo vic fotek... libi se mi to... kdo to navrhoval?

    Jinak ja daval 6cm UD, kupoval jsem 2. jakost primo na slovensku kvuli cene... Jam mas ten obklad? TO nevypda ako palubky...

    JInak vsechno KVH, ty ses blazen.

    Me drevo z pily stalo cca 250 tKc a prace tesare asi 100 tKc, k tomu pah hodin jerabu a podobny mechanizace. Jo, ta prace byla vcetne desek zvenci na cely stavbe a podbiti strechy...
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    SVETLUSKA222: tady u nas sem to jeste videt nikde nepouzival, ale prej to tu taky je. ovci vlna se pry pouziva u roubenek prave z toho duvodu (jak uz tu bylo psany), ze roubenka jako takova ma malej tepelnej odpor. proto se tramy do poloviny sirky narezvaji a do prosotru se dava ovci vlna a pak to tepelne vyhovi
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    YBUKO: cena kolem 750tis (100tis staly jenom ty ohnuty lepeny oblouky, v dolnim rámu jsou opět kvůli únosnosti lepený trámy (ach ty statici..), celá konstrukce kromě venkovních je z KVH dřeva.




    SVETLUSKA222: já bych se ovčí vlně vyhnul z jednoho důvodu - ovce jí v životě neustále doplňuje o látky jako lanolin apod., ty časem zmizí (asi se rozložej nebo co) a vlna se tak stane náchylnější na destrukci a napadení plísní nebo houbou nebo i živočichama, nevim) - ty látky se daj doplnit, ale jak to udelat v uzavřený stěně??

    GECKO: Hofatex Kombi má ve svý skladbě 2cm Hofatexu UD (na tý vnější samozřejmě) - je tak lehčí a levnější

    ...jestli máš na mysli tu vlnu, je to Knauf Insulation Diffu, jo a ta síťka je až na latích, tzn. pod obkladem

    dneska už to vypadá ještě jinak..


    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    muzu se zeptat na takovou technickou vec. jak se kotvi nosnej system (asi ze sloupky a nejaky roznaseci prahy) do zakladu?
    GECKO
    GECKO --- ---
    GECKO: I kdyz to na tom obrazku jako nejaka vlna nakonec i vypada.. nebo co to je za izolaci?
    GECKO
    GECKO --- ---
    AQUALOCO: Moc pekny.. koukam, ze jsme na to sli skoro stejne... patky, samonosnej skelet, Hofatex (jen japouzil Hofafest UD zvenku). Jak izolaci jsem pouzival konopny vlakno... jo a tu sitku proti hmyzu jsem daval hned od dreveny obklad, ne az pod mezeru... a zevnitr mam stramit a na tom normalni omitku.


    SVETLUSKA222: Sla... ale musi byt minimalne vyprana a na tom asi zhavarujes.. zajimal jsem se o to a v CR nebyla v provozu zadna pradelna vlny.... ja nakonec pouzil konopny vlakno...
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    AQUALOCO: Dala by se jako izolace využít i ovčí vlna? Mezi vnější stěnu?
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    jak píše G., klidně se stav na exkurzi a na pokec, my budujem haciendu kousek od Turnova..,



    detail sendviče (použili jsme Hofatex Kombi tl. 100 MM - materiál z dřevovláknitejch desek, jak píše G. dobrej izolant a díky obj. hmotnosti i dobře akumuluje teplo, pak protivětrná fólie, síťka proti hmyzu, odvětraná mezera a dř. obklad, dovnitř na OSB přijde 40MM dřevovláknitý desky opět, rákos a hliněná omítka)

    GECKO
    GECKO --- ---
    MARTIK: Sendvic, bud z fosen, nebo masivnich tramu. Z fosen je konstrukce zavetrovavana nejakyma deskama (obvykle OSB), tramova nosna konstrukce jde postavit jako samonosny skelet, kde zavetrovani je vzperama a paskama, pripadne sikmejma tramama a stoji to samo o sobe, oplasteni nema nosnou funkci. Pak lze pouzivat ruzny drevovlaknity izolacni desky zvenci a treba stramit zevnitr. Ja na to sel takto: http://io.pinknet.cz/milire **shodou okolnosti je to kousek od Liberce, takze pokec pripadne osobni exkurse je na tobe stejne jako predchozi nabidka.
    ZOM664
    ZOM664 --- ---
    MARTIK: Skvěle izoluje je blbost o proti vatě má víc jak trojnásobně větší propustnost, dobře se vytopí to je pravda protože má malou kapacitu tak nespotřebuješ tolik tepla na jeho ohřev, nic méně tak jak místnost rychle vytopíš tak stejně rychle vychladne.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    AQUALOCO: díky za info. Je to jak říkáš.. Něco jsem už načetl, ale akorát se mi v tom dělá zmatek. Na jedné stránce někdo chválí, jak dřevo skvěle izoluje a jak se skvěle vytopí a na jiném webu někdo tvrdí pravý opak.. Pokec s expertem by se hodil, ale blízko těch lokalit se nevyskytuju. Nech to bejt, já na to až tak nespěchám, tak zkusím zatím pátrat dál..
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    MARTIK: ideálně si projdi internet, stránky o dřevostavbách a něco si načti a zkus popřemýšlet, který se systémů by ti nejvíce vyhovoval. dalším důležitým faktem jsou finance a velikost zamýšlené stavby, z toho se ti pak pomalu vyseparují možnosti. každopádně bych doporučoval držet se difuzně otevřené konstrukce - mám tím na mysli, vyhnout se nedýchavým fasádám v případě kontaktního zateplení, parozábranám (parobrzdy ano, je v tom opět rozdíl), jestli chcete mít na fasádě dřevo, co v interiéru (sádrokartonu bych se krom menších ploch v koupelnách vyhnul, praská to) atd atd., případně je to na konzultaci někde u kafe, čaje, piva, je to tak obšírná oblast, že internet moc nestačí.. pokud bys byl někde kolem liberce, můžu pomoct, nebo doporučim známýho u boleslavi, ale to už je kousek..
    ZOM664
    ZOM664 --- ---
    Klasický roubenky z rostlého dřeva jsou pro romantiky (topit v kamnech a chodit do lesa na dřevo :) ),pokud bych na to měl peníze šel bych právě do toho lepeného profilu se zateplením ze vnitř. Sebe tlustší klasická roubenka má tepelnou prostupnost na ......
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    GECKO: a když nechci roubení z masivního dřeva, ale chci dřevostavbu?
    GECKO
    GECKO --- ---
    ZOM664: Stavet roubenku ze susenyho lepenyho mi pripada trochu uchylny a navic by to byla ponekud nepekna racha.... s tim case sesychani ze syrovyho souhlasim...

    Nimcene primarne bych zvazil ten pzoadavek na roubeni z masivniho dreva, IMHO to dnes nema racionalni opodstatneni mimo rekonstrukci nebo replik historickych objektu.
    ZOM664
    ZOM664 --- ---
    GECKO: Pokud to bude z lepeňáků standardní domeček může být hrubá stavba hotová vklidu za tři týdny a vpálit do toho okna může prakticky hned. U rostlého dřeva se bere rok na vyschnutí před zpracováním a rok se nechá sedat hrubá stavba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam