• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    GECKO: je to asi 10 let, co jsme provadeli jednu panelakovou rekonstrukci v koupelne a zvazovali jsme moznost pouziti ekopanelu. ale prave tahle neunosnost nas donutila od moznosti upustit a pouzit sadrokarton, protoze do podlahy jsme jit nemohli.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ENDRUE: ekopanel neni nosny takze to nedava smysl. ale vodorovna drazka se bude delat blbe, protoze je ve smeru vlaken a bude se zavirat. my deleli elektriku vodorovne zasadne v podlaze, voda tak, ze ve dvojitych prickach se postavila cela deska, na ni trubky a duha deska se prisroubovala na a pod a trubka se zapenila. zadny problem.
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    ja slysel, ze se do ekopanelu nedaji delat vodorovne drazky, protoze tim rapidne klesa unosnost. je to jeste pravda nebo je to uz nejak vychytany?
    TABO
    TABO --- ---
    GECKO: Děkuju, předám tvoji zkušenost dál do povolaných rukou. :)
    GECKO
    GECKO --- ---
    TABO: stavby nedychaji. pokud ti jde o prostup vodni pary, tak OSB je parobrzda a jeji difusni odpor je vysoky. z tohoto duvodu nekteri OSB na vnejsim plasti navrtavaji. Ty ekopanely ale jsou taky parobrzda.... proto prave pisu, ze bych pouzil ty drevovlaknity desky. vpodstate to je hobra dotovaa hejakym voskem nebo pryskyrici, aby to bylo vodeodolny. mam skladbu zevnitr ven
    - omitka
    - 60mm ekopanel
    - 200 mm konopna izolace
    - 60mm Hofatex UD
    - 40mm vetrana mezera
    - 22mm dreveny obklad

    a vychazi to tak, ze difusni odpor vrsev smerem ven klesa, coz je spravne.

    TABO
    TABO --- ---
    GECKO: O OSB jsme na vnějšek uvažovali, váháme ale nad tím, zda dýchá?
    Zajímala by mě i životnost.
    GECKO
    GECKO --- ---
    TABO: no to je ono... www.ekopanely.cz/ co jako znamena cely barak? pokud se bavime o drevostavbe, tak zevnitr ok, zvenci jsou imho lepsi volby.

    material celkove: dobry, je to tuhy a mechanicky odolny. kamkoliv pak prisroubujes vpodstate jakkoliv tezkou vec (v beznych mirach). je to dost tezky, pri manipulaci se pronese, v jednom s tim manipulovat nejde. na rezani to chce silnej mafl, napric vlaken se to reze dobre, podel pomerne blbe. vysledna stena vpodstate nutne potrebuje omitku ve stylu lepidlo s perlinkou a pak stuk. nkdy to nebude jako sadros, co se jen pretmeli a vymaluje. zase to ake vypada jak zed, ne jako hnusne hladky sadros.

    v interieru ok, pricky jsme delali dvojite, takze 12cm, stabilni, nepruzvucnost vyhovujici. prohlidni si ten muj blog

    na vnejsi oplasteni bych pouzil bud klasicky OSB - je lehci, levnejsi a kepe se s tim pracuje a nebo radsi, jak jsm udelal ja, nekterou tuhou drevovlaknitou desku. cena podobna, ale perodrazka, asi dvakrat lepsi izolacni vlastnost, odolna proti vlhkosti neco jako Hofatex UD nebo steico universal. na to idealne vetranou fasadu ze dreva, nebo treba cetrisu (cetris hobby jsou za pusu).

    jo, sel bych do toho znova.

    dotazy?
    TABO
    TABO --- ---
    GECKO: panel z lisované slámy, ekopanel tomu myslím říkají.
    My bychom z toho chtěli celý barák. A ráda bych slyšela od někoho kdo to má, jak je s tím spokojený.
    Popřípadě, pokud o použití při stavbě někdo uvažoval a z nějakého důvodu to zavrhl, tak bych se ráda dozvěděla, proč to zavrhl...
    GECKO
    GECKO --- ---
    TABO: stramit? mam z toho komplet interier io.pinknet.cz/milire/index.php?itemid=38 io.pinknet.cz/milire/index.php?itemid=45 a asi i dalsi na blogu.... pak tam bude i jak se delala omitka. dotazy?
    TABO
    TABO --- ---
    Ahoj.
    Byli jsme na veletrhu dřevostaveb teď v Praze a zaujala nás lisovaná sláma.
    Nemáte s tím někdo zkušenost?
    Dřevostavby Renek Šimša | Vlastnosti materiálu
    http://www.ekodomek.cz/Vlastnosti.html
    TSOH
    TSOH --- ---
    GECKO: je to od auta cca 50 m takze se da cokoliv odnosit...
    chatka bude na místě stávající, která je na zboření... pod ní je pozemek pro stavbu (jen 12m2) a má to č.e. ale jinak si myslim, že pokud by člověk vlastnil kus lesa mimo chko a udělal si tam boudu tak by neměl být problém... (něco na způsob trampských sroubků..).
    GECKO
    GECKO --- ---
    TSOH: v lese, ve svahu, zadnej pristup pro auto? ser na to a kup ty vruty z bazose. 160 cm neco kolem 300 kus..... i kdyz je das v rastru 1x1m tak to budes mit pripraveny za den mozna dva

    btw, v lese to je s legalitou takovyhle stavby jak?
    TSOH
    TSOH --- ---
    GECKO: AQUALOCO: dik..
    chatka bude mala ale urcite zvolim ty sloupky... bude v lese ve svahu na rovne terasce a pudorys je jen 12m2 + rerasa... neco takoveho by melo vzniknout: http://tsoh.rajce.idnes.cz/...571157_n_httptinyhouseblog.comstick-builthummingbird-tiny-spaces-2.jpg
    betonarka by byla fajn ale neni tam pristup pro auta takze to bude míchačka...
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    GECKO: co umíchá, umíchá ;)
    GECKO
    GECKO --- ---
    AQUALOCO: no v kazdym pripade by bylo lepsi dovezt z betonarky.... pokus si sam umicha slepici, hutneni to nezachrani. porad nevime, co to je chatka
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    TSOH: normálně vem lať 4x6 a tou za postupného přidávání betonu stále proštouchávej, tyč je taky v poho do užších míst, suchej beton může bejt, hutnění je pak náročnější u zavlhlýho to jde líp.
    GECKO
    GECKO --- ---
    TSOH: tak zalezi na velikosti chatky a taky do ceho ji stavis.... u mensich veci (pod chatkou si predstavuju nejakej domek z hobbymarketu 3x4m) bych se vrutu tolik nebal. na bazosi je ted nekolik nabidek na 160cm vruty za par kacek, to uz unese lecos... sice to budes sroubovat dvoumetrovou tyci ale porad je to mnohem rychlejsi a mensi oser nez kopat a betonovat.

    vysku nad trenem tak aspon 25-30 cm, spis jde o to, jestli budes na ram neco pridelavat zespoda, ay ses vesel s naradim. pokud todokola uplne nzabednis, tak s vlhkosti neni problem.

    ted sem na 65cm vruty kotvil do louky vlek a jeiny problem je, ze tri vruty drzi sponovaci lana a tam by to chtelo delsi....
    AVERE
    AVERE --- ---
    zakládám táborovou kuchyn (sloupy, střecha obití, zadna podlaha) . z duvodu nedostatku času nemohu čekat na zatvrdnutí betonu. potřebuji prefabrikovanou betonovou patku, popřípadě patku kterou si sám vytvořím předem. do té uchytím kovový u profil a do něj trám 150x150.
    na nejvíc zatížene sloupy jsem napočítal zatížení až 4300Kg (orlicke hory, snih)
    máte pedstavu jak velká by patka zhruba měla být?
    TSOH
    TSOH --- ---
    AQUALOCO: dik.. hutneny beton ? byla by nějaká rada na osvědčený postup ? zde čtu info na zhutňování v domácích podmínkách ( http://www.idealni-bydleni.cz/idealni-bydleni-clanek-18-Jak-se-kazi-beton---2.-cast ), že by mělo být dostatečné: ,, vpichováním ocelové tyče a nebo pěchováním ocelovým nebo dřevěným pěchem,,. Takže jestli tomu dobře rozmumi udělat spíše hustší beton a ten udusat...
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    TSOH: podle velikosti chatky, ale dobre kopla dira, 3x az 4x tvarnice (do zeme) ztracenyho bedneni plny hutnenyho betonu, pak dotvrdyho navrtat diry pro zavitovy tyce chyceny chem. kotvou, na ne nasazeny tramy podlahy a pak dal, celulozu do podlahy, osb + cokoli
    TSOH
    TSOH --- ---
    XSTANG: dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam