• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    ad ty patky a pozice sloupku / sten. Patky je mozny /dela se to běžně/ zatizit excentricky. Samozrejme se to odviji od zatizeni a následny dimenze a uzpusobeni patky.

    TSOH: folii do stěn určitě, ale dekten je určen na vnější líc /difuzní folie/, tady by bylo lepší zvolit spíš parotěsnou folii. Případně pak otázka jestli by nebylo výhodnější zvolit spíš difuzně otevřenou skladbu a na vnitřní stranu dát jen parobrzdu, což můžou být i OSB desky. Do podlahy bych dal klidně i nejaky bitumen.
    TSOH
    TSOH --- ---
    GECKO: dik .. tak to se pak jeví varianta dát to nakraj sloupku opravdu jako nejvhodnejsi...
    GECKO
    GECKO --- ---
    NYKRUK: Ja nerozporuju definici zastavene plochy ani to, ze se dan plati podle zastavene plochy (presneji receno, ona seplati podle plochy uvdene v katastru nemovitosti a tam napisou to, co zameri geodet a ten by se mel pravda drzet te definice, ale osobne pochybuju, ze by precnivajici patky o rozmeru cca 10x30cm do geometraku zapresloval). Jen rikam, ze je blbost, ze by to takhle nekdo usazoval kvuli tomu, aby usetril pul metru zastavene plochy, kvuli dani z nemovistosti. Je to tak usazene proto, ze jsou k tomu dobre technicke a esteticke duvody.


    TSOH: Pitomost. Pokud udelat steny na tom kraji tech tramku (coz udelas), tak misto, abys hmotnost celych sten, strechy, pripadne druheho podlazi) vynesl svisle primo do zakladove konstrukce, tak budes ten podlahovy rost namahat na ohyb. A zatimco drevo nastojato a zenska nalezato vydrzi skoro vsechno, tak na ohyb to je mnohem horsi.
    TSOH
    TSOH --- ---
    k tomu založení na patky: co říkáte na tuto variantu ? http://www.imagehosting.cz/images/chakek.png
    pokud mohu tak bych se ještě rád poradil:
    ohledně doporučené izolace do stěn (chatka bude sloužit jen na víkendové přespání nebo přes leto) sila izolace mezi dřevěnými prkny cca 5 max 10 cm... (plus použití nějaké folie ? např. http://eshop.dasko.net/fl0003 )
    ohledně izolace od země - podlaha: uvažuji, že bych na jendu vrstvu prken dal EXP a ten překryl následně druhou vrstvou prken, které budou nášlapné... (ale určitě bude vhodnější izolace..)
    střecha to samé ohledně izolace jako podlaha, ale je otázka jaký zvolit materiál...

    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    GECKO: nenapsal jsem to úplně přesně podle definice, ale pro tu chatku je to jasné. Kdyby stěny položil na středy patek, tak patky budou započítané do zastavěné plochy, ale nebude z nich mít žádný užitek.
    Daň z nemovitosti se počítá ze zastavěné plochy a ta je definovaná podle podle stavebního zákona takto:
    http://www.mmr.cz/getmedia/28956df4-4044-4ca4-8555-a0c1fd1bb5ab/Zastavena-plocha.pdf
    JADR
    JADR --- ---
    BANANABOY: deska je 20 cm - dvojite armovana(kari site + roxory). sklo mam asi tak 35cm + sterk 30 cm
    hydroizolaci jsem dal zespoda hned na geotextilii na zhutnenym skle. pouzil jsem na doporuceni vyrobce skla PVC, ktera ma velkou roztaznost.

    vyslo me to celkem myslim na cca 160tis - 61m2, bagrovani, sterky, sklo, geotextilie, drenaze, fatrafol izolace, beton, zelezo, bedneni...
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    JADR: jak máš prosimtě tlustou tu desku + sklo a na kolik tě přibližně vyšel 1m2 při vlastní práci ? dik

    ad crawling space :)
    Man finds 41 snakes in buddy's crawl space - The Denver Post
    http://www.denverpost.com/popular/ci_11927895

    GECKO
    GECKO --- ---
    NYKRUK: to je IMHO nesmysl...
    TSOH: Ja to na krajnich radach taky mel zarovnany s hranou patky http://io.pinknet.cz/milire/index.php?itemid=9 protoze jinak by byl problem s tim, ze patka cumi z baraku ven a pak trebanejak oplastit sokl nebo s tim vubec nejaknalozit by byl problem. Kdyz to t=das na prostredek, bude z toho ta patka proste cumet... co s tim? Tramky steny pujdou rovnou nahoru, musi se opirat o tu vodorovnou vaznici...

    Jestli se bojis vrtani vrutu, tak kopani patek bude jeste horsi... IMHO bych v tvym pripade spis volil ty vruty. Nepotrebujes nejak extra hluboky...

    JADR: Hmm... dneska bych mozna sel taky touhle cestou... ale zase na druhou stranu ve vysldku mam vic veci jinak, nez jsem si je predstavoval pri delani toho spodku a treba odpady se delaly az pak dospoda, tam neni problem, ty nezamrznou (jednou nam zamrzla jedna vetev, kdyz bylo druhy tyden imrvere -15) a zaizolovat jeden prostup vody zase takovy problem neni... ale ted bych asi taky volil desku na penoskle.
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    u velkych staveb (RD) plati pravidlo, ze jednostranne uskoceni od zakladu je do 1/3 sirky zakladovho tramu kvuli excentricite. v tomto konkretnim pripade volili tuto cestu nejspise kvuli betonovym tvrovkam pro ztracene bedneni. proto patky vypadaji tak mohutne.
    JADR
    JADR --- ---
    TSOH: vubec ten crawling space jsem zavrhl. na patky natoz na vruty tam nebylo vhodny podlozi. pak se mi nechtelo resit ty odpady a privod vody aby mi to nezmrzlo. potom mame tam spoustu zvere a uz vidim jak by se mi pod tim neco usidlilo, nehlede na to cisteni/ zafoukany listi/snih apod. a mit tam mrizku jsem taky nechtel. udelal jsem ZB desku na vrstve penoskla a sterku - tzn bez zakladovych pasu. uvidime zda to byla dobra volba, delal jsem si to sam, nakonec to nebylo nic sloziteho.






    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    TSOH: Jeden z důvodů, proč je to takhle na kraji je zastavěná plocha a potažmo daň z nemovitosti. Stavba má hranici tam, kde stěna protíná zemi.
    Vzhledem k hmotnosti této stavby, je to v pořádku, patky jsou dostatečně únosné už od oka.
    TSOH
    TSOH --- ---
    GECKO: to neni moje prace na tech fotkach... na to album jsem narazil a tohle me zarazilo... prave ze furt zvazuju zda ty vruty nebo patky. posledne jsem byl u sebe presazovat nejake stromky a dosel jsem k zaveru ze v pripade vrutu stejne narazim na nejaky kamen nebo velky kořen a budu muset kopat... pokud bych pouzil patky tak bych logicky dal drevo doprostřed a ne jako na fotkách... a ještě bych sloupek nechal pod chatkou aby na něj po stěnách chaty nestekala voda ... ideální bednění pro sloupek by bylo 30 x 30 cm ale to snad nikde nemaji... (nejmenší jsem našel 30 x 40 http://www.stavba-strecha.cz/...l-tvarovka-pro-ztracene-bedneni-hladka-barva-prirodni/#.VLkkpMkZxdh)
    JADR: patky jsi zavrhl takže vruty ?
    GECKO
    GECKO --- ---
    TSOH: no a na konci ti ty patky udou vykukovat zpod baraku nebo jak tk poresis? krajni tramy mam taky zarovnany s hranou patek.
    JADR
    JADR --- ---
    TSOH: ja patky teda nakonec zavrhl, ale pokud bych je delal asi bych zacal podkladnim rostem. a potom bych jel nahoru, vaha by na patkach byla rozlozena. nevim jaky je zamer, zatim tam na tom je prd vaha takze to momentalne patkam nevadi dle me, ale expert taky nejsem :)
    TSOH
    TSOH --- ---
    vznesu technický dotaz. prohlížel jsem si pro inspiraci toto album kde jsou vylité sloupky http://zuzupipi.rajce.idnes.cz/Na_svobodnem_bydle%2C_aneb_co_jsme_si..._2012/#IMGP00173.jpg
    připada vam v poradku jak maji položene drevo uplne na okraj sloupku ? nejsem tedy z oboru, ale vzhledem k rozložení váhy bych to asi dával doprostřed sloupku...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    GECKO:
    v zemi shnije všechno.. lesní půda je kyselejší než ornice
    TSOH: Když jsi psal rozměry, tak mi to nepřišlo jako malá dřevěná bouda:)
    TSOH
    TSOH --- ---
    GECKO: tak to jsi měl štěstí.... to misto se mi fakt moc líbí...
    NYKRUK: misto kde bude chatka je ve svahu v kopci... neda se tam tedy dojet autem (privezt beton atd. predstava kopat díry pro vylití sloupků a pak je tam vylejvat, řešit připojení míchačky, tahání písku, cementu atd.. )po zvážení tohoto jsem se rozuhodl pro vruty... koneckonců se jedná jen o malou dřevěnou boudu...
    GECKO
    GECKO --- ---
    NYKRUK: Ty vruty jsou masivne zarove zinkovany... chata shnije zcela urcite mnohem driv nez vruty....
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    TSOH: chatku bych na to nedával, protože vrut, pokud není nerezový, beztah shnije a chatka sedne k zemi
    GECKO
    GECKO --- ---
    TSOH: V CHKO to (nastesti) neni, CHKO Jizerske hory zacina u jedno nebo mozna dve udoli vedle. Kdyz jsme to kupovali, tak konkretne tenhle pozemek v UP jako zastavitelny nebyl, ale vsechny okolo na stejny strane silnice ano (na druhy strane nikoliv) a zrovna se delala zmena, kde tohle zastavitelny byt melo. Starosta byl desne tajemnej, ale riskli jsme to... Site (voda, plyn, el) byly na hrane pozemku... tehdy jsme to kupovali asi za 200 Kc/m2 Je to shluk domu na kraji mensi casto obce, vpodstte hned kolem nas jsou tri jiny chalupy, o kousem dal dalsich asi 5, aktualne je tam dole 5 trvale obydlenych domu a 5 chalup vikendovych, 300m nahoru do kopce jsou dalsi trvale obydleny domy a chalupy, hospoda a cyklisticky stanek :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam