• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    GECKO
    GECKO --- ---
    THICKLY:
    THICKLY: No... to je na delsi povidani....

    Jednak nevim, jestli je tu ted nejkay zvlastni boom drevostaveb, ale obecne se stavi uz dlouho (OKAL je vpodstate drevostavba, i kdyz mizerne provedena a z dnesniho ophledu zoufale nekvalitni).

    Kazdopadne, povazujeme-li za drevostavbu takovou stavbu, nebo cast stavby, kde je hlavnim kosntrukcnim prvkem drevo, nebo nejake (typicky deskove) materialy vyrobene ze dreva, tak je drevostavbou minimalne castecne vetsina stavebni produkce rodinneho bydleni za poslednich 25 let a to proto, ze vetsinou je vynucovana sikma strecha a zaroven se dela obytne podkrovi, coz je typicky drevena konstrukce krovu, vyplnena izolaci a oplastena SDK (sadrokartonem)...

    K drevostavbam. V zasade muzou byt bud masivni nebo sendvicove.

    Masivni jsou roubene nebo srubove stavby, tdy stavby, kde jsou steny seskladany z masivnich hranolu (tramu) pripadne kulatin nalezato. Nekdy se dnes dela sendvic, kdy i takova stavba ma na vnitrni strane vrstvu izolace a to proto, ze masivni drevo samo o sobe zase tak dobry tepelny izolant neni.

    Sendvicove jsou takove, kde jsou steny slozene jako souvrstvi ruznych materialu, ktere nektere statickou a jine napriklad tepelneizolacni funkci. Takove stavby obvykle maji nejakou kostru, ktera zajistuje, ze to stoji (tedy maji skelet) ale neni to uplne nutne (napriklad stavby z K-kontrol, resp europanel, coz jsou dve OSB desky s vlepenou EPS - tedy polystyrenovou - deskou nutne pri jednom podlazi a podkrovi skelet mit nemusi.

    Drevostavby asi nejcasteji vychazi z americkeho 2by4 systemu, coz znamena, ze se zakladni ram sten konstruuje ze surovych hranolu o prurezu 2x4 palce, tedy cca 5x10 cm. Do vznikle mezery se vklada tepelna izolace (vata) a steny se olpastuji OSB deskama, ktere maji statickou funkci, zavetrovavaji to atd. Stavba je obvykel provadena "primitivnim" zpusobem na hrebiky nebo vruty, nepouzivaji se tesarske spoje. V evrope se obvykle kvuli mnozstvi izolac epouziva jiny prurez, vetsinou neco mezi 16 - 20 cm tloustky dutiny. Na vnitrni oplasteni se casto pouziva SDK, neni to ale nutne. Zaklad je, ze takova stavba bez oplasteni alespon z jedne tsrany neni dostatecne staticky stabilni.

    Je ale mozne postupovat i tak, ze skelet je vytvoren z masivnich tramu vetsinou prurezu, spojovan je tesarsky na cepy/dlaby a zavetrovan opet tesarsky, pasmanmi, vzperami atd, takovy skelet pak stoji sam o sobe a desky na nem maji ciste funkcni vyplne. (to jsem treba pouzival ja, masivni tramova kostra, v interieru castecne priznana, zvenci drevovlaknite izolacni desky a drevena provetravana fasada a zevnitr desky stramit s tenkovrstvou omitkou.

    a tech variaci je spousta i jinych.

    Obecne bych ale rekl, ze drevostavbu, at uz jakoukoliv stavi vetsinou lidi spis z duvodu rekneme filozofie nez z duvodu technickych nebo ekonomickych.

    Je ale mozne
    CUKI
    CUKI --- ---
    THICKLY:
    "napr v USA (dřevěný skelet opláštěný zvenčí překližkou a zevnitř sádrokartonem)" nic takového se USA pokud vím nestaví.
    Naopak evropské stavby pocházejí z 2by4 k-ce co se staví v USA Místo těch překližek se tady i tam používají ale OSB desky...
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Dopredu se omlouvam, ze budu za ignoranta, ale kdo by mi vysvetlil rozdil mezi skeletevou drevostavbou napr v USA (dřevěný skelet opláštěný zvenčí překližkou a zevnitř sádrokartonem) a sendvičové drevostavby co se stavi ted u nas?
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Tak to jsem tě asi špatně pochopil, měl jsem pocit že ti vadí že jsem napsal "hermeticky utěsníš" Pokud jen z venku tak je to v tomto případě v pořádku, i když nechápu jaký to má smysl. Navíc vata o které si psal že tam být nemá (místo skelné bych tam dal tedy kamennou), odvětrávání z venku ani nikam jinam nepřekáží.
    Nejak nechápu tvou původní obavu. proto mě to zarazilo a chtěl jsem od tebe zjistit vice podrobností...
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: co to meles? Proc by to hemohlo hyt odvetravany smerem ven? Navic komin je stran vzduchtesnosti stavby priste dira, tak co....
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: To je tak když leví ruka neví co dělá pravá. Kominík ti sice může a nemusí dát revizi (osobně bych se toho nebál). Ale co je důležitější Ten způsob provedení komína musí korespondovat s technickým provedením stavby. O čemž dost pochybuju. Pokud tento poklop musí být "odvětrávaný" tak do většiny novostaveb vůbec nepatří. To ale zase netrápí toho kominíka, že. A investor může být štastný protože mu to doporučil "kvalifikovaný" dodavatel komínů... Ach jo :-)
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: mam triplastovy nerezovy komin vedeny venku po fasade. Prochazi stenou drevostavby. Dodavala to firma AHA komin z Frydlantu a pan Hauer pusobil, ze dost vi o cem mluvi. Ve stene udelali kastlik z nejakych soecialnich desek k tomu urcenych. Zevnitr jsme dotahli sadros ke kominu, zvenci je ta bedna zakryta dratenou siti priti hmyzu, na tom je vetraba fasada z modrinu, ktery je kolem kourovodu s min. Mezerou 5cm, prekrytou nerez vencem. Kastlik jsem vypljil skelnou vatou, ale dle kominika by mal byt prazdny. Nicmene po instalaci kamen na to revizni zpravu bez potizi dal.

    Pokud se bude delat na komin revize (coz predpokladam), doporucuju tenhle detail a asi i komplet konstrukci resit s tim, kdo ude delat revizi a ne s anonymnima vseumelema z internetu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Tak si nech udělat to oplechování od klempíře a pak ho tam jen přiděláš. To je tak půl hodka práce takže se vejdeš cca do 500Kč
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Odvětrané? To slyším prve, a jak chceš splnit alespoň trochu slušnou vzduchotěsnost?

    Jinak nevím proč by nešla takto oplechovat 50mm mezera, je jasný že to neplácneš rovnou na to. Někde je potřeba i víc. Záleží o jakou kategorii materiálů se jedná.
    Kdyby to byla jednovrstvá roura tak je potřeba řešit i přenos tepla dobře vodivým nerezem, mědí či čímkoli jiným z čeho vytvoříš oplechování...

    O komínech toho moc nevim, protože netuším k čemu v běžném novém domku je. Zatím jsem ho u žádné stavby nepoužil. Ale to s tim odvětráním mezery, je uvedeno v jaké normě? Pro mě je to dost zásadní informace. dík
    GECKO
    GECKO --- ---
    QNEDLEEQ: jinak ano, bud toto, nebo neco podobneho, zkonstruovane z dpovidajiciho materialu na miste na miru. Asi to res s dodavatelem kominu, nebo s tim, kdo bude delat revizi.
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: neprojde revizi a je to spatne... odstup komina, i trivrstveho od horlaveho materialu je min. 50mm. Resi se to prave takovymahle kastlikama ze spec. matrose, melo by to byt odvetrane.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: pokud to máš 3 vrství, tak je to v celku easy ne? Jen to oplechuješ a hermeticky utěsníš...
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Ne to je pakatel třeba za 2k max spíš mín je to fix. Záleží od jaký firmy a jestli se spokojíš se dřevem nebo půjdeš do plastu. Případně si rám uděláš sám.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: nn vše je na míru. Standard rozměrů se používá akorát u těch maket oken z hobby marketů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Nevim co řešíš, okna se na míru vyrábí vždy, žádná firma nedělá dopředu nějaká standardní. To bylo pouze za komačů...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ale at tam udela treba 2 metrovou izolaci, protoze pisou: Izolační přizdívky se nezapočítávají.“
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Já nevím jak je to teď, ale dříve to tak bylo a proto vyrostly ty strašné chaty na muří noze.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: no přesně takto to nezní, přesahy co nejsou spojeny se zemí se nezapočítávají!
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    Hele ono se dneska s těma izolacema trochu přehání. V takový chatce se bude přespávat jednou za čas a 12 m2 vytopí starý Petry na půl výkonu. Tak už je snad jedno, jestli se tam přiloží klacky dva nebo tři...
    GECKO
    GECKO --- ---
    SNUPAK: zastavena plocha je svisly prumet VSECH konstrukci do vodorovne plochy. Tohle nepomuze.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    TSOH: Nebo to můžeš udělat jako chataři v osumdesátkách (stejný problém) První patro stejný půdorys, druhé třicetkrát větší :)

    chatové osady jsou plné inspirace...


    jen žert.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam