• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Kdyby jste chtěl někdo jít na veletrh Dřevostavby do Holešovic, tak vstupenka zde. Náhodně jsem na to narazil.
    Vstupenka na veletrh DŘEVOSTAVBY 2017 zdarma - pro všechny zájemce o dřevostavby, sruby či roubenky | Dřevostavby, časopis o bydlení - DřevoStavby
    http://www.drevoastavby.cz/...drevostavby-zdarma-pro-vsechny-zajemce-o-drevostavby-sruby-ci-roubenky
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    TSOH: Mám dojem, že záběry z toho videa jsem viděl už od Jonh Neeman Tools. Ti používají tungový olej. Taky by šel použít dřevní tér.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    TSOH: hádala bych lněnej olej. My budeme mít na baráku invazivně opálený dřevo ( Shou sugi ban https://www.youtube.com/watch?v=rzVoBog8A_4 ) a dělali jsme pokusy. Když se pak napustí lněným olejem tak to vypadá pod námrazou atd., je to matnější. Nenapustění se na nás dost lesklo.
    TSOH
    TSOH --- ---
    zajimave video: http://www.drevostavitel.cz/clanek/video-stavba-srubu-norskou-technologii
    neví někdo čim to po tom opalování natírají ? (8:15)
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAMJAH: V jizerkách se hodně na spáry používá perlit stou vápennou omítkou. Ono to se to sice trošku oddělí od dřeva, ale nepopraská to. A původně se místo jílu používala sláma. Jak se to dělá moderní hyper super metodou s nano přípravky ale netuším...
    RAMJAH
    RAMJAH --- ---
    prosba na srubaře/roubenkáře...máte někdo zkušenosti s tmely woodchink nebo s jinou technikou spárování? renovoval sem cca před 5 lety roubení tim že sem do spár dal pletivo a normálně to naházel hodně vápennou omítkou + přes to natřel ještě vápnem, ale jak dum pracuje tak to začíná vypadávat, teď navíc renovuji další části tak to nechci opakovat.....a zastříkat to pěnou, ořezat, dat do perlinky a natřít se mi nechce...díky
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    nebo to podepři aspoň jedním sloupkem nebo zavěs na něco nahoře:)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DOKKTOR: Takhle statika nefunguje, jasně zmenšíš pole ale ohyb je sviňa, prohejbat se to bude dycky, ty řešíš jestli to při prvnim zatížení dvou lidí na konci nerupne... Jak velký je to vyložení do vzduchu? Jestli víc jak metr tak 16 cm skladba stěží, když kontralatě se dělaj běžně 60x40 a finál má třeba 16mm, to ti zbejvá na nepodepřenej trám ~80? Samozřejmě že ocel je lepší, dělaj se např. různý balkónový prefabrikáty s integrovanou izolací. Zajdi si fakt za stavařem, ne na nyx, tohle neni žádná prdel:)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NYKRUK: traverzy sou samozřejmě lepší, ale celá ta podlaha bude i součástí vnitřního prostoru a ičko je tepelný most. nemůžu jít moc navysoko, tak 16 cm i s roštěm a palubkama, tudíž nad tu traverzu už moc izolace nedám. těžko říct co a jak moc udělají tři ička pod dřevěnou podlahou dva metry v kuchyni a tři metry na balkoně.
    77WHITE: když jich dám na šířku víc, tak se váha rozloží a nemusím dávat větší průměry, spíš mě zaujala ta poznámka, že se to prověsí.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DOKKTOR: Jo myslel sem ze si to spocitat dokazes:) hele neporadim, na statiku sem traged a i kdyby, tak si to na krk nevezmu, dojdi za statikem a ten ti to do par minut spocita:) Nicmene doporucuju na nejaky vetsi konzole spis ocel, jinak te to bude tlacit do velkejch prurezu.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    DOKKTOR: bude to něco jako balkon, jestli dobře rozumím. Pak se to časem ohne, ať to bude z čehokoliv:)
    musel bys to udělat tak, že nejvrchnější trám podložíš do půlky jiným, ten zas jiným atd. až ke zdi, a vytvoříš trojúhelníkovou konzoli.

    traverzy + dřevěný podklad
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    77WHITE: popravdě toto sem nehledal, takže jsem to nenašel. šlo mě primárně o KVH a o pevnost v ohybu, která je podle mě ale závislá na délce a síle hranolu. z toho, cos poslal je relativně použitelná informace: "Nejčastěji se kvůli transportu vyrábí KVH hranoly v délkách 13 m. Pevnostní třída je u KVH hranolů nejčastěji C 24 (pevnost v ohybu = 24 MPa)." dobrý, asi teda na 13. metrech, ale síla hranolu nehraje roli? dřevina? fakt z toho nejsou moudrý
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    existujou nejaké srozumitelné tabulky na pevnost KVH hranolů? našel jsem něco německy a vubec z toho nejsu moudrý. jde mě o to, že chci udělat terasu, která nebude podepřená - jedna půlka až třetina (a to je právě to) trámu bude ležet na betoně, tam to přivrtám do podkladu chemickou kotvou a ještě přes to přeložím jeden trám zazděný do bočních zdí a druhá půlka trámu bude viset ve vzduchu a na tom pak bude rošt a nejaká podlaha. a jde mi o to, jak vysoký by ten trám měl být, aby to uneslo dejme tomu půl tuny (tech trámů bude asi 6? na 3 m šířky terasy) a nezlomilo se to na tom rohu, kde končí podkladní beton. je to srozumitelné?
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: kostra tavby byl skelet z masivnich tramu, stojky 20x20, vaznice pdlahy 20x25, stropni tramky 20x12, takze prvotne stala kompletni kostra, zavetrovana, pak se udelala strecha, pk steny zvenku hofatexem a pak teprve vnitrni povrchy,
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: prkna? Ty nestavíš obvodové zdi na podlahovém roštu na kterém je pro ztužení OSB deska?


    GOUMES: ještě k tomu penetral ALPu či jiných bitumenových izolačních nátěrech. Podle mě je to často kontraproduktivní. Mokré dřevo má v sobě dost vlhkosti a proto další rychle gravitací stahuje dolu. Tedy ten nátěr jak je na fotce na těch trámech vytvoří misku a té vlhkosti tam bude nakonec víc než kdyby tam ten nátěr (těžko ekologicky odstranitelný) nebyl.
    Už jsem na některých stavbách vypozoroval, že ani podkládání trámu asfaltovým pásem na betonovou patku nedělá dobrotu, protože se na tom rozhraní sráží vzdušná vlhkost. Když dělám ochranu proti vzlínání vlhkosti na betonové patky, tak tu dělící vrstvu dávám mezi poslední a předposlední řadu bednících tvárnic. Tam nemusí být asfaltový pás, ale stačí IMHO několikrát zatřít třeba tím penetralALPem.

    Má někdo podobnou zkušenost?
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: Tak ja kdyz jsem stavel jsem mel na podlaze celou dobu provizorne polozeny normalni prkna, finalni material tam sel davno po tom, co byla hotova strecha, okna atd... Prkna se prubezne pouzily na spoustu jinych veci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOUMES: Ten igelit na podlaze řeším protože mě to zajímá :-)
    podlahu jsem udělal asi 3 dny před tím než jsem udělal krov a déšť mi ty podlahový OSB pěkně poničil Ale nedokážu si představit, že bych to vyřešil tím igelitem, hledám na příště nějaký jiný řešení. Zatím jsem vymyslel, že bych vazníky udělal dřív než podlahu, pak bych to dokázal třeba ve dvou lidech do dvou dnů zastřešit alespoň difuzní fólií pod kontralatě, ale zkrátit to alespoň na den, to neumím :-(
    GECKO
    GECKO --- ---
    KRYSIK: Delal jsem to stejne... tramy z pily, lehce oschle, natrene nejakych Katritem proti breberam a tam, co se pokladaly na patky jsem to vzal penetralem Alp. Vyska mezery cca 30 - 70 cm nad terneem (nebylo to srovnany do roviny).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam