KRONDOL: Tuhle firmu neznám, ale europanel i k-kontrol (původní výrobek) znám. Viděl jsem z toho několik staveb. Řešil jsem z tohoto materiálu i alternativní projekt, ale nikdy jsem se nedopral k tomu, že použití takovýchto sendvičů (dřevostavbou bych se to úplně neopovažoval nazvat) má v běžném stavebnictví smysl.
Vypadá to sice pěkně pro svépomocnou výstavbu, ve skutečnosti má tento systém dosti omezení a problematických míst, které znevažují jeho ne zrovna zásadní klady. A ani jeho cena není zrovna příznivá.
Pokud bych chtěl řešit jednoduchý systém stavby, tak bych vybral pokud možno takový, aby ten panel byl už hotová stěna. Nebo alespoň z jedné strany. Což bohužel nesplňuje. OSB se musí z venku zakrýt a zevnitř patrně alespoň nahodit. Problém je v tom, že ani jeden z těchto panelů nesplňuje akustické požadavky na bytovou výstavbu a musí být následně ještě dozaizolován.
Difuzně uzavřená stavba (navíc pouze parobrzdou) sebou nese rizika problémů v budoucnu. Rohy a veškeré ukončení v sobě mají tepelné mosty, které je třeba řešit. Jakýkoliv prostup k-cí je potřeba řešit právě z hlediska rizik kondenzující vlhkosti.
Na trhu jsou oba materiály dosti dlouho, ale nikdy jsem nenašel nějaký zkušební test (nezávislý) o tom co ten materiál udělá v průběhu času.
V neposlední řadě Recyklace těch panelů bude taky asi zážitek.