• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: To záleží jakej formát upřednostnuješ. 2by4 se dá stavět z KVH a nebo s rostlého dřeva v KVH k-cích se používá nejčastěji 40mm a 60mm profil rostlé dřevo by mělo mít ty 2 palce tedy 5cm. Z toho ti pak vychází světlá rozteč. Podle hustoty a pružnosti vaty volíš přesah. No a když máš tohle vyřešeno, tak se snažím co nejméně řezat podélně. :-)
    Osobně do příček nejčastěji Isover Topsil u 60mm k-ce je už lepší ale ten 580mm formát woodsil nebo tak nějak. Dřív jsem používal desky od Knaufu co maj metrovej formát, kterej by se mi hodil víc. Ale i ten nej materiál byl často kazovej (spečenej). Rockwool je krom výborných kročejovek dost tragedie a URSA jede jen skelnou vatu. Tu jsem právě v tom berouně co jsi byl musel použít, protože isover měl šílené dodací lhůty. Použitelné jsou ale jen ty jejich top výrobky a cena tomu odpovídá. Měl jsem tam tuším tohle: https://www.ursa.cz/...a-pureone/mineralni-izolace-ursa-pureone-usf-31/Stranky/obecne-informace.aspx

Ne každou vatu kterou výrobce prodává jako tu do příčky bych na to použil. I když by mi asi nikdo nic říct nemohl.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: s jakou vatu do vnějších stěn ve svislých konstrukcí v "2by4" máš dobré zkušenosti?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: A k té vatě. Ten rozměr co máš vybrán se používá pouze do příček z ocelových profilů. Pro dřevěnou kostru je potřeba použít užší profil. A Konkrétně takhle je dost nekvalitní i co se týče akustiky je naprd, i přesto že má v názvu slovo akustik. Tahle vata taky není zrovna moc tuhá do svyslích příček bych ji nerval.
    Venkovní folii bych viděl spíš jutadach 135. Cena není o moc větší, ale odolnost je rapidně lepší. Pokud to budeš mít v lese dostane se ti dovnitř hmyz, na volno přes sebe je to tedy problém. přesah je potřeba přebít latí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: červeně není znázorněna membrána, ale parozábrana. Jak moc ta parozábrana bude muset bránit, je otázkou toho jak uděláš ten venkovní prkenný záklop. Vždy to musí být difuzně otevřené směrem ven. "dýchat" to ale nepotřebuje. Tedy můžeš to klidně úplně uzavřít nějakým tím "igelitem". Já osobně se takovým řešením zuby nehty bráním a snažím se i tu venkovní stranu udělat co nejotevřenější. Pak ti uvnitř stačí klidně nějaká OSB deska
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    TSOH: Ja mam na baraku pod provetravanou fasadou tuhle folii.

Difuzně propustná fólie DEKTEN FASSADE II | Stavebniny DEK
    https://www.dek.cz/...ocka-melnik/produkty/detail/2600201111-dekten-fassade-ii-75m2-bal?tab_id=popis

ma po obvodu lepici pasku a nebo jsem pouzival na lepeni spoju tohle.

Lepicí páska DEKTAPE MULTI (60mm x 25m) | Stavebniny DEK
    https://www.dek.cz/pobocka-melnik/produkty/detail/2600801152-dektape-multi-60mm-x-25m

Urcite jsou i levnejsi varianty. Treba ten Jutadach.
    TSOH
    TSOH --- ---
    Poprosim o radu. Nejak se neorientuji v moznych variantach folií...
    Na obrázku je znázorněna skladba stěny na chatě. Potřeboval bych poradit nějakou membránu, která je na obrázku znázorněna červeně. Jde mi o to, aby se škvírami mezi prkny do interieru nedostávala případně vlákna z minerální vaty (Knauf Insulation Akustik Board (TP 115). Určitě nechci stavbu nijak uzavírat, takže by to mělo propouštět páry oběma směry. I ten Jutadach je přes sebe jen přehozen (žádné lepení). Jedná se o chatu v lese a ačkoliv je to asi vcelku nestandardní řešení, tak po cca 3 letech je vata suchá a nevzniká nikde žádný problém... Pripadne diky za info.

FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    OMIKK: Posli mi do posty vice fotek a nejaky blizsi informace prosim.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMIKK: Pro začátek uveď co je to za halogen. 12 nebo 230V. Podle toho bych postupoval dál. Ale bez toho abych vyměnil kabeláž (zvonkové drátky) bych dál nedělal nic, tak jako tak. na 230 tam sice nepoteče závratný proud ale je to krajně nebezpečné a na 12V je to krajně nespolehlivé...
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    FATALLUBA:dobre tak ti dekuju za tvoji nekonecnou solidaritu ale je to porad to samy dokola..rady ve stylu internetu...zeptam se na A dostanu odpoved na B))
    ..jasne ze jsi z oboru jinak by jsi se v tom tak nestoural))
    ...
    rekni mi teda prosimte cim to mam prikrejt a bude to vyreseny DIk)
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    OMIKK: Zakladni sbornik norem 332000 je harmonizovan a s drobnymi odchylkami plati po cele EU.
    Jinac nejde samozrejme o nic mensiho, nez o ochranu pred nebezpecnym dotykem a pak taky samozrejme o to, aby Ti ta chaloupka v zahranici neshorela.
    Ja Ti popisuju standartni reseni platny po cele EU a troufam si tvrdit, ze i ve vetsi casti vyspelich zemi po celem svete.
    Tzn.pokud mam elektroinstalaci v horlavych materialech, tak sama o sobe nesmi nikdy pozar iniciovat.
    A za dalsi. V zadnem pripade nesmi ohrozit zdravi toho, kdo ji pouziva.
    Pokud to chces jakkoliv zpochybnovat. Je mi lito. Nemam pro Tebe radu.
    Jestli jsi ochoten si nechat poradit i jinak, nez hod pres to kvetinac, milerad Ti nahodim mozna reseni na kterych nevykrvacis a zaroven vyresis vyse zminene.
    Fakt nepotrebuju machrovat a neco si dokazovat, protoze se tim zivim a je mi naprosto jedno jak si to udelas.
    Ale z lidske solidarity Ti chci dobre poradit ;-)
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    FATALLUBA: jj chapu..treba se dokopu a poslu vic fotek jak to je udelany..(barak neni v cz takze az budu potrebovat normu, musim oslovit odbornika v miste))...
    proc ale hned menit svitidlo? (jak sem psal je tam podhledova LEDka k tomu urcena)
    pudicka se proste musi zaizolovat, menit kabely a stourat se v tom ted neni aktualni vzhledem k dalsi praci kolem..
    no a prikrejt se to da timhle...
    ...
    a kdyz uz zase straseni pozarem tak na to je prima pojistka)
    https://asset1-327a.kxcdn.com/w406926/DataImage.ashx/10594339/500/273
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Elektřina a internetové diskuse prostě nejdou dohromady..tisíckrát vyzkoušeno.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMIKK: Je to fakt nebezpečná prasárna. Pokud to není 12V halogen, kde ti to po přepálení toho hnědého a modrého vodiče maximálně přestane jít, tak jde o v celku dosti nebezpečnou instalaci. CYKY a rozhodni se jestli pod a nebo nad parotěskou. Já bych volil tu druhou variantu a použil bych pryžové manžety jako průchodky.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    OMIKK: V pohode. Snazim se Ti relevantne poradit, tak abys nevyhorel. Pokud mas zajem, klidne mi napis do posty.
    Za me je to tak, ze novy kabel Te bude stat 2-3 stovky max, svetylka treba kilo jedno, wago, pripadne jine reseni 10korun.
    Sumasumarum reseni za litr treba?
    Tak jestli Ti to za to stoji si zvaz sam.
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    FATALLUBA: tohle je LED podhledovy svetlo..vytazeny normalne z pojistek...kabel se tam bude jen tak valet "nahore"..do zadnejch trubek ho davat neni potreba
    normy..echhhh...))
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    kvetinac zni feerr..
    FRANTAVOKURKA
    FRANTAVOKURKA --- ---
    OMIKK: dej na to květináč a je to...
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    OMIKK:
    Tak zacal bych tim, ze vymenis kabely, ktere se zdaji dle fotky naprosto nevhodne k jakemukoliv kontaktu s horlavym materialem za kabely splnujici normy pro pokladku do a na horlave povrchy.
    Postaci Ti kabel cyky 3cx1,5
    Kabely cyky, ktere jsou v nasich podminkach dostupne muzes polozit a uchytit na horlavy povrch, nebot samy osobe pozar neiniciuji.
    Do chranicek (nikoliv do nejakych kgckovych, nebo ppr trubek) bych je umistil pouze v miste nejakeho mozneho namahani.

Dale si zakoupis "bodovky" ktere se mohou umistit do podhledu z horlaveho materialu.
    Idealni by bylo celou instalaci mit na proudovem chranici.
    Napojeni svetel na kabel cyky bys mel idealne dat do nejake certifikovane spojky, v praxi cokolada, nebo wago svorka omotana vulkanizacni paskou taky dobra.

Pokud chces vic informaci, vcetne citaci z norem,ap. ,napis mi do posty ;-)
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    jdu izolovat pudicku...nejaky elegantni reseni na downlight ve strope
    ...puda nebude obyvana..tzn jen parotes na podlahu-vata-prkna(podlaha)
    co s tim udela profi remeslnik (kdyz pominu ze se to na pudu nedava...atd)
    ja mam vymysleny ze bych cely to svetlo nasunul do 200mm odpadnich trubek..akorat nevim jestli se mi uplne chce..je jich asi 14 celkem..cely to objizdet atd..treba existuje nejakej boxik..?

RAMJAH
    RAMJAH --- ---
    Ahoj, prosba, viděl jste už někdo naživo věci, který se realizovali pod projektem Pelíšky ( tuším Brno ) ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam