• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZELENY_CAJSLACKLINE ------- aneb rovnovaha je moje druhe jmeno
    KWJET
    KWJET --- ---
    ahoj všem, koukám, že se to tu slušně rozjelo :) na spočítání statickýho zatížení existuje docela príma vzoreček, je to asi takle: T=W*L/4S , kde T je vzniklej tah, W je hmotnost slackera, L je vzdálenost kotvících bodů a S je průhyb lajny.. říkám statický pnutí, při pádu do odsedky na hajlajně je to zhruba 2x tolik, takže při normal chození to bude něco mezi.. tipoval bych tak 1,2 - 1,5 x statický pnutí...
    ohledně blokantu - tam se nejvíc osvědčil gri-gri (drahá ale spolehlivá varianta) nebo lehčí a levnější reverso 3 (nebo guide od black diamondu) to používám já a jsem s nim plně spokojenej.. nejslabší prvek systému bejvá obvykle (pokavaď je vše jak má bejt) lajna v uzlu nebo line-lockeru, železo by mělo vydržet mnohem víc než popruh.. lajna z florence, jsem na ni zvědavej, taky jsem na ni koukal, tak bych se kdyžtak v sobotu stavil na tý letný a můžem natáhnout nějaký macky.. :) v kolik tam lunixi asi tak budeš?
    slacklajn hajl Q
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    slusny, myslim ze z toho lezou dost realny hodnoty. zatim jsem byl s 15m lajnou s pruvesem odhadem tak 0.75m asi na 3.5kN, napnuty na pruves jen 0,5m by to bylo 5,2kN. kdyz udelam 30m s pruvesem 1m, tak budu zase na 5.2kN a mozna se u toho ani nezabiju, az budu padat.

    u ty 123m lajny to vychazi pri 1m pruvesu na 21.5kN a myslim ze maj pruves vetsi, takze zase neuveritelne realne hodnoty. cool, diky moc. v sobotu vyrazim i s nejakym meridlem a budu zapisovat hodnoty.
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    HELLOMAN: ajo, nejaka nocni demence, mne to taky tak vyslo vcera, nevim proc jsem si myslel opak. :-)
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    HELLOMAN
    HELLOMAN --- ---
    LUNIX: vzdyt jo, myslim, ze je to ok, tzn, vazim 70kg,lajna je dlouha 20metru (kdyz na ni nestojim), nejdriv je pruves 1 m, pak 10cm a ta zavislost vypada ok..
    Sila=5*70/sin(arctg(2*1/20))=3517
    Sila=5*70/sin(arctg(2*0.1/20))=35000

    T_MAX
    T_MAX --- ---
    LUNIX: hm, to je fakt .. bral jsem to jako kdyby to bylo nafest - sorry :)


    hele hlavně týpek to tam napíná přes ten hupcuk, ale pomocí prusíků a pak to dává nafest přes samosvor
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    HELLOMAN: ja myslim, ze ten vzorec nebude uplne dobre, ale i tak dik. zkousel jsem dosazovat stejny cisla do hmotnosti a delky a menit pruves a pripada mi, ze to ma opacnou zavislost nez by melo, spravne je mensi pruves=vic napnuta lajna = vetsi sila, vychazelo mi to naopak, ale je mozny, ze neumim pocitat. ono to asi nebude uplne jednoduchy, ale mam v zaloze jednoho matfyzaka, co vystudoval fyziku, ten by mel vedet, zkusim co z nej vypadne. bude se tam muset nejak zohlednit prutaznost toho materialu, bez toho to asi nepujde.
    HELLOMAN
    HELLOMAN --- ---
    T_MAX: ten blokant je imho ok, vzdyt je to na kladkostroji...
    LUNIX: hh, s vypetim vsech sil, jsem dal dohromady tohle, ale za nic nerucim, vyjde sila v N co pusobi na ten popruh kdyz si na to stoupnes...
    Sila=5*M/sin(arctg(2*L/X))
    kde M je vaha slacklinera, X je dylka ty smycky a L je pruves(v metrech...), kdyz si stoupnes doprostred
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    blbej kladko-blokant, kdyby existoval nejakej poradnej (up to 12.5kN, coz chapu, ze dost dobre nejde), tak se dostanu az na nosnost 50kN celyho kladkostroje. uvazoval jsem jestli koupit tenhle 5kN http://www.bouldershop.cz/karta.php?id=746, nebo tenhle 6kN http://www.bouldershop.cz/karta.php?id=749 nakonec jsem koupil ten horsi a myslim ze bude i tak bohate stacit :-) ten typek z youtubu, jak jsem odkazoval (a stavel podle jeho vzoru), pouziva evidentne ten samej na napinani 60m slackline a ten na me pusobil dojmem, ze si to dokaze i spocitat.
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    T_MAX: takze ja si jsem v podstate jistej, ze kdyzbych chtel vyzkouset, co rupne jako prvni, tak to bude ten popruh. uvidim jak dlouho mi bude stacit ten 35m, ale asi dost, to uz zni jako rozumna dylka, na dalsi zvetsovani line asi jen tak pomyslet nebudu. test je zatim predbezne naplanovanej na sobotu na letnou (riegrace uz na takhle dlouhou lajnu nestacej).
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    T_MAX: ty kladky maj docela velkou nostnost, dvojita na jedny strane ma 50kN a na druhy strane je sila rovnomerne rozlozena mezi jednoduchou kladku 32kN (1/2 sily), volnej konec lana na expressce (1/4 sily) a na tom kladko-blokantu (taky 1/4 sily). ten blokant ma pracovni nostnost 5kN, tak porad muze byt cekovy zatizeni na kladkostroj 20kN.

    Tim padem bych s tim mel natahnout i tu 123m douhou lajnu, aniz bych prekrocil hodnoty, ktery to ma udrzet. pak je teda jeste otazka, jak moc se zvedne zatizeni kdyz na to nekdo vleze, ale na takhle brutalni lajne uz by se to nejak zasadne projevit nemuselo (imho) a porad tam je 3.5kN rezervicka ;-)
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    LUNIX: ty kladky podle mě nemaj takovou nosnost .. krom toho si ještě myslim, že daleko menčí nosnost v tvým setupu bude mít ten kladkoblokant (nevim co konkrétně tam máš) v kombinaci s opletem :)
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    tusi nekdo jak spocitat zhruba silu, ktera je nutna na napnuti Xm slackline?

    koukal jsem na tohle - 123m slackline a napinaj to na 16.5kN:
    http://www.youtube.com/watch?v=W5OvqacYsMQ

    nejslabsim mistem toho myho setupu jsou karabiny, ktery ustojej 23kN a pak taky popruh, kterej nevim kolik ustoji (ten originalni ze setu), ale koupil jsem novej na florenci v provaznictvi. je to pevnostni popruh 2.5cm sirokej a ma ustat 12kN, mam 35m, myslim ze tak odhadem by tuhle dylku mel ustat, ale radsi bych si byl jistej ;-) mimochodem chtej za nej 20Kc/m, coz je celkem ferova cena.
    HELLOMAN
    HELLOMAN --- ---
    LUNIX: hej, nice!!
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    LUNIX: valtrovky rulez :))))
    XYZ
    XYZ --- ---
    LUNIX: Pěkný železářství :-) Ale zase se to bude hodit na delší lajny. Jinak kobereček, nebo karimatka se hodí- nejen kvůli odírání stromečků, ale taky kvůli odírání smyc.
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    slibena fota, dnesni riegrace:



    funguje to skvele, tuto ~15m slackline nebyl zadny problem v jednom cloveku napnout, ani odepnout. jeste musim poridit koberce, abych neodiral stromecky :-)
    WITTENBORG
    WITTENBORG --- ---
    hezky pekne, dobry audit.
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    zitra budu nejak k veceru (asi od 17hod do nevim) v riegracich, tady: Loc: 50°4'45.13"N, 14°26'24.477"E tak kdyby nekdo mel cestu kolem, tak se klidne stavte :) uz jsem v sobotu testnul moje novy kladky a funguje to dobre, jen je jeste treba vychytat drobny musky.
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    KWJET: suprový video !!!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam