• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MECHTILDReforma zdravotnictví. Sběrna dokumentů a názorů.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    SHAGA: Já bych radši argumenty. Proč se zákonem neoddělí nemocnice, pojišťovny a lékárny, podobně jako je dobrým zvykem oddělovat moc výkonnou, soudní a zákonodárnou? Co je hysterického na nesouhlasu s tím, že zákonem stanovené odvody mají jít na čísi soukromé podnikání? Co je hysterického na obavě z místních monopolů, které už začínají pomalu vznikat? A co způsobuje tak malý mediální ohlas tak zásadního zásahu do tak zásadní oblasti?
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Hysterie, hysterie, hysterie.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    Z podobného soudku: http://umlaufoviny.com/www/res_publica/reportaze/zdravotnictvi/

    "Nyní se vytvoří uzavřené řetězce typu společnosti Agel a.s. Pan Tomáš Chrenek už vlastní nemocnice, lékárny a nyní chce vlastnit i zdravotní pojišťovny. Tím se vytvoří uzavřený systém a vytáhne se špunt z vany. Nemocnice pochopitelně utratí všechno, co dostanou ze soukromých pojišťoven. Obojí zařízení budou akciovky, proto legálně vyvezou na Bahamy zisk, obohacený o koupi léků ve vlastních lékárnách. A všechno bude moci vlastnit jeden soukromník. Například v USA tento systém funguje tak dobře, že léčení zde stojí dvakrát tolik než všude jinde."

    (Ke kritickému rozboru ovšem kompetentní nejsem. Jenže to je právě to, co mě na tom děsí - že to vypadá, jako by se pilně pracovalo na tom, aby hlavně k žádným rozborům moc nedocházelo.)
    BIO23
    BIO23 --- ---
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=604572
    Leden 2009: Připravte se na řízenou péči
    http://www.zvedavec.org/komentare/2008/05/2552-jak-ovladnout-220-miliard-kc-v-ceskem-zdravotnictvi.htm?PHPSESSID=ad6408a5f9723b90317e5d90f3bee6dd

    bojím se,že zvedavec se velice blíží pravdě...jestli je tady někdo,kdo by to mohl trochu kriticky rozebrat,velmi rád bych se nechal poučit,atd...
    ERTEPLE
    ERTEPLE --- ---
    a pak zacne akciova pojistovna odmitat postkytovani tech drazsich a potrebnejsich plateb?
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    Julínek neustoupí. Fakultní nemocnice čeká privatizace: http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=604089
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    LILY: jj taky se mi stalo, ze jsem si sel pro nejaky leky, ktery jsem sice mel na predpis, ale jelikoz levneji to vyslo bez predpisu a 30kc tak mi to dala normalne ... a tak by to melo byt ne? ty penize, ktere pojistovna nevyda za paraleny, ascorutiny a pod. ji zbydou na drazsi a potrebnejsi platby ...

    jinak je skoda, ze verejnost bere reforma = poplatky a mozna vic jak polovina doda jeste = okradani obcanu = nesmysl ...

    jinak tento SHAGA: text v respektu mi prijde docela dobrej
    LILY
    LILY --- ---
    URBANUS: Zavolej na Státní ústav pro kontrolu léčiv, tam by ti to měli říct. Případně www.sukl.cz, tam snad něco bude. Jináč šéfka říkala, že by se prý fakt snad marže měla díky těm 30 korunám snížit.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    LILY
    LILY --- ---
    URBANUS: My jsme to probíraly v práci se šéfkou, než se to zavedlo a tehdy nikdo nevěděl nic a my v lékárně už vůbec ne. Podle mě jde těch 30 korun více méně pojišťovně. Ale ještě se šéfky zeptám, akorát teď budu mít dovolenou, tak dám vědět příští týden.
    Když dávám někomu léky, tak to počítač tak nějak sežvýká, přepočítá a vyplivne něco, co vypadá jako původní doplatek + zhruba těch 30 Kč. A když je ten lék hodně drahý, tak to není celých 30, ale míň (což by mělo souviset s tou degresivní marží). Jináč dávám léčiva do 30 Kč automaticky bez spoluúčasti zdravotní pojišťovny, páč to by lidi platili mnohem víc. Viz třeba paralen - normálně je za 9,50, tak je hovadina, aby za něj lidi dávali o 30 Kč víc.
    Jinak se přiznám, že mě má práce kdovíjak nebaví, proto se o věci kolem (kam jdou peníze za léky, kdo a jak reguluje ceny atd.) vůbec nezajímám a léky pokud možno nejím, jelikož je to svinstvo.
    URBANUS
    URBANUS --- ---
    Poslal jsem ministerstvu zdravotnictví tento dotaz:
    Můžete mi prosím vysvětlit, kam jde oněch 30 Kč, které platím za výdej léku? Anebo mi dát tip, kde bych to na internetu našel? Jaksi se této informace nemohu dopátrat. Původně se tvrdilo, že ceny léků se o něco sníží, ale zjišťuji, že za léky platím stejně jako před regulací plus poplatek.

    A dostal jsem odpověď:

    Vážený pane,

    na našem webu www.mzcr.cz naleznete veškeré informace ze Semináře s novináři,
    kde je podrobně vysvětleno kam regulační poplatky jdou.

    Co se týče regulačního poplatku v lékárnách, musím Vás upozornit, že od 1. 1.
    2008 platí v lékárnách upravená degresivní společná obchodní přirážka, o kterou
    se dělí velkodistribuce s lékárnou. Vybraný regulační poplatek tedy z části kompenzuje dopad změn v podmínkách cenové regulace na hospodaření lékárny. Dopad těchto změn na konkrétní lékárnu závisí na struktuře expedosných léčivých
    přípravků. Pro lékárny expedující převážně levnější léčivé přípravky je nový systém neutrální až mírně pozitivní, pro lékárny s větším podílem dražších léčivých přípravků je dopad nového systému negativní.

    Připadám si jako u blbejch.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    Něco pro inspiraci: http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=603527 (Petr Holub: Byznysmeni už vymýšlejí, jak řídit českého pacienta)
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    MONICARDIO: Ono by se to asi vešlo, ale jak jsem to tam sledoval zpátky, bylo tam dost mrtvo a za poslední půlrok se tam v několika málo příspěvcích řešila situace v porodnicích. Já bych chtěl diskusi jen k té reformě, o které se málo ví a která se koneckonců netýká jen zdravotnictví, ale i politiky, ekonomie, společenskejch principů atd. Proto jsem se rozhodl to oddělit. Chtěl bych tu nějak překlenout mediálná ticho o principiálních věcech reformy. Jako:
    - jak je možné, že by podle ní mohly pojišťovny a nemocnice mít stejného majitele.
    - je správné, aby byly zdravotní pojišťovny tzv. ziskové, když zisk jim plyne z POVINNÝCH odvodů?
    - proč mají pojišťovny rozhodovat o tom, ke kterému lékaři smíš a nesmíš jít a proč mají mít takovou moc v rozhodování nad způsobem tvé léčby
    atd.

    A pak bych taky chtěl sledovat personální vazby a průniky mezi současnými reformátory a podnikateli ve zdravotnictví.
    MONICARDIO
    MONICARDIO --- ---
    Zvláštní, že se tohle nevešlo do klubu Situace ve zdravotnictví..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam