Píše uživatel Janek na okounovi (lékař, Olomoucká FN) o pondělním setkání s Julínkem:
Zrovna to sem jdu napsat. Diskutovalo se od dvou do pěti, bohužel jsem kvůli jiným povinnostem byl jen na první polovině. Myslím, že to bylo přínosné a zajímavé. Zaujalo mne následující:
- Představa o zrušení dvojkolejnosti je zcela mylná. Není pravda, že by nemocnice měly zajišťovat výuku. Nemocnice bude zajišťovat podmínky, pacienty, část vybavení, energii a podobně, učitelé budou pořád zaměstnaní na fakultě. Co se změní je to, že nemocnice začne fakultě účtovat za svoje služby a fakulta nemocnici za svoje. Tímto odpadá problém s okleštěním fakulty, zmenšením akademické obce, nedosažitelnosti habilitací, PhD studia a podobně. Bohužel tím taky mizí jedna z hlavních motivací, proč lidé UN chtěli.
- Nedávné oddlužení nemocnic v Praze bylo dáno historickým vývojem někdy před 7 lety, kdy se nemocnice sloučily se zadluženými ústavy, jejichž budovy následně bezúplatně převedly na město (protože prodávat či pronajímat budovy je fuj fuj). Proto nehrozí, že bychom se oddlužení dočkali také, my jsme si dluh poctivě prošustrovali. :)
- Akciové společnosti nejsou prý o nic snažší k privatizaci než současné příspěvkové, proto je obava z toho, že "je to kvůli privatizaci" údajně zcela pomýlená.
- Když se začalo jednat v roce 2006, požadovali rektoři prý jednomyslně méně než 34 % v UN, protože se (oprávněně) báli finančních dopadů případné ztráty UN na hospodaření univerzity.
- Prezentovali tam malý podíl (10 %) peněz ze společných grantů, které dostává nemocnice. To je ale dané tím, co už jsem tu uváděl - je velmi nevýhodné podávat grant za nemocnici. To se snad s připravovaným zákonem o grantové podpoře má upravit a narovnat.
- Role státu a politických stran je dle současného zákona mnohem silnější, než by byla v nových UN. Něco na tom bude, protože v současné chvíli například přednostu kliniky jmenují ve shodě ministr školství a ministr zdravotnictví, což je extra úchylné.
- Ministr tvrdí, že není pravda, že odmítají alternativní návrhy, že oficiálně nikdy žádný alternativní návrh nedostali. Ten návrh 1.LF prý nikdy nebyl ministerstvu předložen.
- Největší potlesk a smích vzbudilo to, když Šnajdr řekl "Věřte mi."
- Zdálo se mi (ale o většinu diskuze jsem přišel), že Julínek diskutoval věcně, argumentoval. Rozhodně jsem neviděl nic ve stylu "kdo nesouhlasí, je nepřítel", jak o něm tvrdí Kubek. Mezi náma, než jednoho Kubka, to raději dva Julínky. A než jednoho Ratha, raději deset Julínků.
Obecně bych řekl, že byli velmi dobře připravení, ale mne není těžké okouzlit. :) Musím ale otevřeně přiznat, že spousta věcí, co se píše v novinách či co koluje v nemocnici/na fakultě, jsou očividně slušně řečeno "omyly".
Pročítal jsem si teď novinové články o reformě, co vyšly minulý týden, a musím říct, že mne bude mrzet, pokud Jelínka hodí přes palubu kvůli podzimním volbám.
Ten systém řízené péče se mi sice pramálo líbí, ale pokud opravdu už první část reformy vedla ke 20% snížení nákladů ze zdravotního pojištění, zřejmě to nějaký efekt má (ono se to zase zhoupne, bude to méně, ale aspoň něco).
Jedna věc, která tam zazněla, a se kterou se zdál být obecný souhlas, bylo to, že současný stav není dobrý a změny nutné jsou. Domnívám se ale, že pokud to ale nebude Julínek, budou to socani s Rathem a to se teprve nebudeme stačit divit. Takže po dnešku už bych nebyl tak jednoznačný v odmítání toho návrhu, počkám si, co se z toho vyvrbí.