• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MECHTILDReforma zdravotnictví. Sběrna dokumentů a názorů.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Desatero překvapeného pacienta | Desatero překvapeného pacienta | Férová nemocnice
    http://www.ferovanemocnice.cz/desatero-prekvapeneho-pacienta-56/desatero-prekvapeneho-pacienta-2476.html#1

    Komu slouží péče bez souhlasu? | - koskovatriskova.blog.respekt.ihned.cz
    http://koskovatriskova.blog.respekt.ihned.cz/c1-52528870-komu-slouzi-pece-bez-souhlasu
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    Poplatky naruby: Zdravotní pojišťovny vrací lidem peníze
    Jedenaosmdesátiletý důchodce z okresu Chrudim zaplatil jen za první čtvrtletí za poplatky u lékaře a za doplatky na léky víc než šestnáct a půl tisíce korun. A je jedním z prvních, kteří na rozdíl od většiny Čechů na Julínkových reformách prokazatelně vydělali.
    http://domaci.ihned.cz/c1-25363990-poplatky-naruby-zdravotni-pojistovny-vraci-lidem-penize
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Píše uživatel Janek na okounovi (lékař, Olomoucká FN) o pondělním setkání s Julínkem:

    Zrovna to sem jdu napsat. Diskutovalo se od dvou do pěti, bohužel jsem kvůli jiným povinnostem byl jen na první polovině. Myslím, že to bylo přínosné a zajímavé. Zaujalo mne následující:


    • Představa o zrušení dvojkolejnosti je zcela mylná. Není pravda, že by nemocnice měly zajišťovat výuku. Nemocnice bude zajišťovat podmínky, pacienty, část vybavení, energii a podobně, učitelé budou pořád zaměstnaní na fakultě. Co se změní je to, že nemocnice začne fakultě účtovat za svoje služby a fakulta nemocnici za svoje. Tímto odpadá problém s okleštěním fakulty, zmenšením akademické obce, nedosažitelnosti habilitací, PhD studia a podobně. Bohužel tím taky mizí jedna z hlavních motivací, proč lidé UN chtěli.

    • Nedávné oddlužení nemocnic v Praze bylo dáno historickým vývojem někdy před 7 lety, kdy se nemocnice sloučily se zadluženými ústavy, jejichž budovy následně bezúplatně převedly na město (protože prodávat či pronajímat budovy je fuj fuj). Proto nehrozí, že bychom se oddlužení dočkali také, my jsme si dluh poctivě prošustrovali. :)

    • Akciové společnosti nejsou prý o nic snažší k privatizaci než současné příspěvkové, proto je obava z toho, že "je to kvůli privatizaci" údajně zcela pomýlená.

    • Když se začalo jednat v roce 2006, požadovali rektoři prý jednomyslně méně než 34 % v UN, protože se (oprávněně) báli finančních dopadů případné ztráty UN na hospodaření univerzity.

    • Prezentovali tam malý podíl (10 %) peněz ze společných grantů, které dostává nemocnice. To je ale dané tím, co už jsem tu uváděl - je velmi nevýhodné podávat grant za nemocnici. To se snad s připravovaným zákonem o grantové podpoře má upravit a narovnat.

    • Role státu a politických stran je dle současného zákona mnohem silnější, než by byla v nových UN. Něco na tom bude, protože v současné chvíli například přednostu kliniky jmenují ve shodě ministr školství a ministr zdravotnictví, což je extra úchylné.

    • Ministr tvrdí, že není pravda, že odmítají alternativní návrhy, že oficiálně nikdy žádný alternativní návrh nedostali. Ten návrh 1.LF prý nikdy nebyl ministerstvu předložen.

    • Největší potlesk a smích vzbudilo to, když Šnajdr řekl "Věřte mi."

    • Zdálo se mi (ale o většinu diskuze jsem přišel), že Julínek diskutoval věcně, argumentoval. Rozhodně jsem neviděl nic ve stylu "kdo nesouhlasí, je nepřítel", jak o něm tvrdí Kubek. Mezi náma, než jednoho Kubka, to raději dva Julínky. A než jednoho Ratha, raději deset Julínků.

    Obecně bych řekl, že byli velmi dobře připravení, ale mne není těžké okouzlit. :) Musím ale otevřeně přiznat, že spousta věcí, co se píše v novinách či co koluje v nemocnici/na fakultě, jsou očividně slušně řečeno "omyly".



    Pročítal jsem si teď novinové články o reformě, co vyšly minulý týden, a musím říct, že mne bude mrzet, pokud Jelínka hodí přes palubu kvůli podzimním volbám.

    Ten systém řízené péče se mi sice pramálo líbí, ale pokud opravdu už první část reformy vedla ke 20% snížení nákladů ze zdravotního pojištění, zřejmě to nějaký efekt má (ono se to zase zhoupne, bude to méně, ale aspoň něco).



    Jedna věc, která tam zazněla, a se kterou se zdál být obecný souhlas, bylo to, že současný stav není dobrý a změny nutné jsou. Domnívám se ale, že pokud to ale nebude Julínek, budou to socani s Rathem a to se teprve nebudeme stačit divit. Takže po dnešku už bych nebyl tak jednoznačný v odmítání toho návrhu, počkám si, co se z toho vyvrbí.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    MECHTILD: Mně se možnost že by pojišťovny a nemocnice měly jednoho majitele nelíbí. Jak jsem už dvakrát napsal, od toho máme antimonopolní úřad.

    Co se týče rychlosti: ano, také mám ten dojem. Ovšem na druhou stranu tomu celkem rozumím: češi nejsou reformám nahnutí a co se nestihne udělat teď a v úplnosti je na další minimálně jedno volební období zabito. A co bude v tom období, pokud se to nestihne? Rath a jeho tuhá odborářsko-profesněkomorní centralizace veškeré moci. Nicméně sám se divím Julínkově neobratnosti - kroky, které jsou kosmetické (poplatky) učiní hned, čímž dá opozici všeho druhu do rukou munici k torpédování těch zásadních kroků, to samé pak k fakultním nemocnicím - nejprve transformace, až potom vyjasnění statutu. Tomu moc nerozumím, ale nerozumím tomu především z hlediska PR, nikoliv z hlediska věcného.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    A ještě repost rektorova vyjádření k prohlášení AS UK:

    Rektor UK prof. Hampl se seznamil s textem dnesniho usneseni
    Akademickeho senatu UK ve veci transformace fakultnich nemocnic a
    vyjadruje pochopeni pro duvody, ktere AS UK k prijeti tohoto usneseni
    vedly.

    Vyvoj jednani univerzit s Ministerstvem zdravotnictvi ukazuje, ze
    zasadni obavy univerzit z promeny fakultnich nemocnic na akciove
    spolecnosti jsou opravnene. Nebude mozne zakonem garantovat princip
    neprivatizace , nebude mozne univerzitam zarucit jakekoliv rozhodovaci
    kompetence v oblasti vyuky, vedy a vyzkumu apod. Zmena dnesniho stavu,
    kdy fakultni nemocnice jsou prispevkovymi organizacemi, je nutna, ale
    do podoby verejnopravnich instituci, ktera je v evropskem kontextu
    obvykla.

    Rektor dale nalehave upozornuje, ze pokud se opravdu naplni
    transformacni mechanismus dle planu, na kterych Ministerstvo
    zdravotnictvi trva, a dojde k premene stavajicich fakultnich nemocnic
    na standardni akciove spolecnosti pred pripadnym schvalenim zakona o
    univerzitnich nemocnicich, prestanou se na uskutecnovani klinicke
    vyuky vztahovat stavajici pravni predpisy. V situaci, ktera tak
    vznikne, se vynucene ukonceni teto vyuky stane zcela realnou hrozbou.

    Zadost Akademickeho senatu, aby vlada CR takovy vyvoj nepripustila, je
    plne opravnena.


    Vaclav Hampl, rektor Univerzity Karlovy v Praze
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    SHAGA: Ale já neříkám, že zisk je sprosté slovo a že se neplýtvá. Ale přijde mi, že se ta reforma provádí narychlo a nebezpečně. Rád bych znal i tvůj názor na reálnou možnost, že pojišťovna a nemocnice bude mít téhož vlastníka. Další palčivé téma: fakultní nemocnice - http://www.lidovky.cz/univerzita-hrozi-ze-ukonci-vyuku-mediku-ffb-/ln_domov.asp?c=A080523_150250_ln_domov_bat (kupříkladu)
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Zapomněl jsem dodat, že

    - nedostupnost péče - současný stav - vede ke korupci (a o té nebudeme v současném českém zdravotnictví pochybovat).
    - dnešní situace dělá z doktorů pány a z pacientů žaludky a žlučníky

    reforma vedoucí ke komercializaci bude mít několik příjemných důsledků:

    - lidé si přestanou myslet, že je něco "zadarmo"
    - z pacientů se stanou více klienti
    - pojišťovny budou více vymáhat práva pacientů a efektivitu péče
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Chtěl jsem odpovídat na jednotlivý věci, ale ezumu to tak nějak v bodech celkově.

    - Zisk není sprosté slovo, zisk motivuje. Neziskové bylo naše hospodářství 40 let a děkuju, nechci.
    - Péče postavená na veřejných sítích, neziskových atd. atp. vede k utrácení, plýtvání a nedostupnosti péče (mohl bych vyprávět příběh svého bratra, který málem skončil - a historie ukázala že by tak skončil naprosto zbytečně - na vozejku)
    - Ono propírané omezení volby lékaře platí jen pro levný pojistný plán, nikoliv pro jiné plány. Více pojistných plánů je Good Thing (TM).
    - Zisk při povinnosti odvodů je pochopitelně špatný, což ovšem nemluví proti zisku, ale proti povinnosti odvodů. Jenže tu zrušit nelze, protože nakonec i ti, co by neplatili žádné pojištění, by byli léčeni z různých sociálních a humanitárních důvodů. Povinnost odvodů tak zůstává jako pojistka proti černým pasažérům solidární společnosti.
    - Velikost odvodů by měla být smluvní věcí pojišťovny a pojištěnce, nikoliv státní direktivy. Stejně tak rozsah, pravidla, místa čerpání atd. hrazené péče z toho kterého pojistného plánu.

    stát by měl regulovat:

    - Vznik monopolů. Od toho koneckonců máme antimonopolní úřad.
    - Diskriminaci pojištěnců na základě věku, pohlaví, rasové příslušnosti, anamnézy a dalších jevů dle kterých lze diskriminovat.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    K tomu ještě repost reportu id BARD ze zasedání akademického senátu UK, kde rektor informuje o plánech s fakultními nemocnicemi: "Novy model prevodu univerzitnich nemocnic podle Julinka: Prechod na akciovky bez jekyhkoli omezeni prevoditelnosti a nasledne tyto akciovky prevest na akciovky univerzitni. V cervnu predlozit matros vlade pomoci exekutivniho kroko, v lete by se na tom pracovalo a na podzim by se to provedlo, aniz by byl hotov zakon o univerzitnich nemocnicich. A pac to budou normalni akciovky, nebude nad nimi mit uni zadnou moc minimalne tri mesice a pokud se behem nich nedhodnou s uni, pak maji smulu."
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    SHAGA: jasný... a koukám, že píšu "neocnici a lékárnu", ale myslim samozřejmě hlavně nemocnici a pojišťovnu.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    jsem mimo cr na skoleni, odpoved o vikendu
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    SHAGA: Až na to, že nejde o standardní zisk na základě nabídky a poptávky (a myslim, že u věci jako zdravotnictví ani nikdy jít nemůže), nýbrž o zisk z povinných odvodů. Proč mlčí antimonopolní úřad, nevím, asi je zaměstnán Kaplickým, ale tendenci k nepříznivý monopolizaci vidím už v tom, že nemocnici a lékárnu může vlastnit týž subjekt. To ti přijde v pořádku? A zrovna o tomhle píše tak leda Holub na aktuálně. Ostatní se omezujou na vágní formulace o potřebě, resp. drastičnosti reformy, ale o jejích konkrétních konturách a dopadech toho k vidění moc neni. Pak není divu, že se ujímaj takový přitroublý metafory, jako je ta bahamská. Tam vydim jistou hysteričnost v rétorice, ale ne v meritu věci.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    MECHTILD: Co se týče spojování, od toho je antimonopolní úřad. Co se týče zisku, nevidím na něm nic amorálního, pokud bude motivovat všechny účastněné k lepším výkonům a já budu v pozici zákazníka a ne doprošujícího se nic nemohoucího prosebníka. Malý ohlas? Ten nevidím, naopak, kde byl ohlas když se spojoval ČEZ a distributoři? Kdo zakládal na nyxu kluby?

    Ono se těžko argumentuje někomu, kdo používá obraty typu "legálně vyvezou na Bahamy zisk".
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    SHAGA: Já bych radši argumenty. Proč se zákonem neoddělí nemocnice, pojišťovny a lékárny, podobně jako je dobrým zvykem oddělovat moc výkonnou, soudní a zákonodárnou? Co je hysterického na nesouhlasu s tím, že zákonem stanovené odvody mají jít na čísi soukromé podnikání? Co je hysterického na obavě z místních monopolů, které už začínají pomalu vznikat? A co způsobuje tak malý mediální ohlas tak zásadního zásahu do tak zásadní oblasti?
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Hysterie, hysterie, hysterie.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    Z podobného soudku: http://umlaufoviny.com/www/res_publica/reportaze/zdravotnictvi/

    "Nyní se vytvoří uzavřené řetězce typu společnosti Agel a.s. Pan Tomáš Chrenek už vlastní nemocnice, lékárny a nyní chce vlastnit i zdravotní pojišťovny. Tím se vytvoří uzavřený systém a vytáhne se špunt z vany. Nemocnice pochopitelně utratí všechno, co dostanou ze soukromých pojišťoven. Obojí zařízení budou akciovky, proto legálně vyvezou na Bahamy zisk, obohacený o koupi léků ve vlastních lékárnách. A všechno bude moci vlastnit jeden soukromník. Například v USA tento systém funguje tak dobře, že léčení zde stojí dvakrát tolik než všude jinde."

    (Ke kritickému rozboru ovšem kompetentní nejsem. Jenže to je právě to, co mě na tom děsí - že to vypadá, jako by se pilně pracovalo na tom, aby hlavně k žádným rozborům moc nedocházelo.)
    BIO23
    BIO23 --- ---
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=604572
    Leden 2009: Připravte se na řízenou péči
    http://www.zvedavec.org/komentare/2008/05/2552-jak-ovladnout-220-miliard-kc-v-ceskem-zdravotnictvi.htm?PHPSESSID=ad6408a5f9723b90317e5d90f3bee6dd

    bojím se,že zvedavec se velice blíží pravdě...jestli je tady někdo,kdo by to mohl trochu kriticky rozebrat,velmi rád bych se nechal poučit,atd...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam